Zarobiť 3000 eur mesačne? Bohatstvo či spokojnosť?
Čítala som diskusiu či sú bohatý ľudia ktorý zarábajú 2500-3000 eur v čistom.Da sa povedať že sú bohatý môžu si viac veci dovoliť kúpiť a nerozmýšľat nad tým či budem mať na to alebo na hento lebo majú dosť peňazí a z takej výplaty môžu aj pekne ušetriť.Je veľa profesii kde zarobia len okolo 1000 eur a musia z toho vyžiť.Priklad učiteľka kuchárka predavačka poštárka pekarka upratovačka a pod,tieto profesie sú tiež dôležité len málo finančne ohodnotené.Nechapem ako môžu ľudia sa hnevať na druhých že ten dostane daňový bonus plnú sumu a ten nedostane len minimum.Ved v prvom rade postarať sa o deti majú rodičia nie štát.Volakedy neboli príspevky ako tehotenský zvýšený rodičovský daňový bonus príspevok pre prvákov a pod.Ja som dostávala rodičak 156 eur a musela som z toho vyžiť.Ano vtedy nebolo všetko také drahé ako teraz.Moja prvá práca mala som výplatu 300 eur mesačne a dalo sa to.Odvtedy išli aj platy hore,v mojom okolí ľudia zarábajú okolo 1000 eur v čistom.A sú spokojný.Kazdy sa má zakrývať takou perinou na akú má.
P.S.Keby som zarábala 3000 eur tak mesačne viem z toho ušetriť polovicu a mala by som za pár rokov splatený hypo.Takze áno 3000 eur zarábať dá sa povedať že sú taký ľudia bohatý.
@11brano11 ono sa to tu cele zvrtlo akosi uplne inym smerom. Ta povodna diskusia, na ktoru sa autorka odvolava bola o niecom uplne inom a ani ju ocividne nepochopila.
"Bohatý" človek môže byť, aj keď žije z mála, no žije skromne a nič nechýba. S manželom sme začínali presne pred 11-timi rokmi od nuly a ja s bruchom, ale snažili sme sa, žili skromne. Hypotéku sme po šiestich rokoch splatili, medzitým vymenili starý byt za novostavbu, stále bez hypotéky. Medzitým sme sa obaja krásne kariérne posunuli, ale skromnosť nám ostala, veľa odkladáme a máme tak dostatočnú rezervu, ak by sa, nedajbože,niečo domrvilo. Manžel zvykne ešte mať poznámku na daňový bonus, no vraciam ho naspäť na zem, že my nie sme tí, čo majú zalamovať rukami nad perlami našej vlády.
Mala kopa pýta viac. Preto mnohí ľudia,zarábajúci napr. 3000 + budú stále v hlave takmer v mínuse. Ja viem osobne ušetriť aj z 1000 €. Mám za sebou rôzne povolania, rôzne životné etapy, kedy som zarábala menej ako teraz a musela som sa to naučiť. A teraz si môžem dovoliť, ale príliš nevyskakujem, snažím sa žiť čo najskromnejsie a užívať si drobné radosti života.
Poviem ti napríklad moju situáciu a prečo si ja nemyslím, že by som bola bohatá. Peniaze s ktorými mesačne disponujem sú väčšie než tie zo spomínanej diskusie. Lenže:
Mám dom na sídlisku v meste, jeho prevádzka stojí o dosť viac než žiť v byte, čiže sa minie kľudne o 200-400€ viac oproti človeku, čo má priemerný príjem a priemerné bývanie. (Mimo hypotéky, len prevádzkové náklady.)
Mám auto, kde len zimné prezutie stálo 3000 eur čiže sa zas jedná o dosť väčší výdavok oproti človeku, čo má priemerné auto a priemerný príjem.
Celý čas sa vzdelávam, čo stojí približne 500 eur mesačne, čo je výdavok len na mňa, a priemerná rodina zaručene nemusí mesačne platiť....
Čiže v skratke, síce zarobím viac ale aj viac následne musím minúť/investovať a teda síce si ako keby "žijem nadpriemerne" ale zároveň to určite nie je žiadne boháčstvo ani neviem aký nóbl luxus... s peniazmi rastie aj nejaký pseudo štandard, takže si vlastne furt na tom istom a stále máš hovno, len trocha krajšie.
@laurita285 ....prepáč,ale mať auto,kde prezutie stojí 3000 € a vyplakavat,že máš vysoké životné náklady je finančná negramotnosť.
@doriiis Ja sa na životné náklady nesťažujem, len hovorím, že s pseudo vyšším platom sa zdvihnú aj pseudo životné náklady, čiže tí ľudia čo zarábajú viac sa reálne nemusia mať nejak lepšie než tí, čo zarábajú menej. Vyserieš sa do cca rovnakého hajzla, dokonca aj rovnako sedíme všetci v kolóne, dokonca aj väčšina detí musí chodiť na rovnaké skrachované základné školy :D
@doriiis ak myslela celé kolá na diskoch, tak to reálne je, na manželove auto stáli podobne.
@laurita285 presne tak to je. To je to, čo autorka nechápe, pretože sa pohybuje v úplne inom príjme a v tom vyššom eviduje len číslo, ale už nie výdavky. To sa tu často opakuje.
@11brano11 to tu nevysvetlíš, ľudia majú radi hesla a slogany, chudoba cti netratí, mala kopa pýta viac a tak. Človek, ktorý sa vypracuje a nakoniec zarába (a odvádza) viac je označený slovom “bohaty” ktoré sa vyjadruje s takým podtónom a pachutou, aby bolo každému jasne, že len autor tejto myšlienky spasí tých roduverných, pracovitých, bohabojných, cestných a “chudobných” slovákov. Ja nemám problém platiť do štátu veľa, ani môj manžel oveľa viac…..V paralelnom vesmíre, kde fungujú úrady, lekári, diaľnice, služby, úsmevy…. Tu, v tomto vesmíre mi to trochu škrípe, to uznávam.
Aha už chápem,že vám tých 280 € bude chýbať.Po tomto komente je úplne jasné prečo.🤷🏻♀️
@doriiis Inak aj nad "životnými nákladmi" by sa veľmi dalo polemizovať, veľa ľudí vyplakáva, že nemá peniaze nazvyš.
Načo je im auto? Však to je len luxus, môžu chodiť pešo či na bicykli.
Načo je im vlastná nehnuteľnosť? Však to je len luxus a môžu žiť u rodičov v detskej izbe, troška sa potisnú a ušetria stovky eur mesačne.
Načo míňať v obchode peniaze? Však to je len luxus, stačí si napestovať zemiaky a kúpiť si kozu, tú priviazať k plotu a môžu žuť zemiaky s mliekom.
Jáj či to je už ok mať vlastné bývanie, auto aj žrádielko, však si ho zabezpečia z výplaty, nato pracujú a zarábajú €.... Ale zrazu keď už máš lepšie bývanie, lepšie auto a dokonca žrádielko z obchodu tak to je už problém a finančná negramotnosť :D
@laurita285 ....nie finančná negramotnosť je vlastniť veci,ktoré by si možno ani také ,,namakane" nepotreboval,ale proste to musíš mať a potom vyplakavat,že údržba toho stojí veľa a že nie sú peniaze.
@doriiis Kde konkrétne som podľa teba vyplakávala? 😀
@laurita285 ...aj my menej zarábajúci máme na zradielko z obchodu a pred domom nám stojí nie jedno auto.Rozdiel je,že nepotrebujem auto,kde len výmena kolies stojí 3000.To je tá perina,na ktorú mám.
@doriiis No vidíš, tak je všetko ok. Vy míňate koľko môžete, my tiež a všetko je absolútne v poriadku.
@doriiis v inej diskusii, kde som na teba tiež narazila a prskala si podobné hovadiny, som si myslela, že len nemáš deň. Ale ako vidím, nebolo to blbým dňom. Teba hlúposť a závisť sprevádza nonstop😉 Ty sa proste za boha nedokážeš zmieriť s tým, že niekto má viac peňazí a nedajbože, keď to ešte prizná! To mu hneď vrazíš do huby to, čo nepovedal, len aby si mohla skákať ako čertík z krabičky😈
@laurita285 tejto pani je škoda niečo vysvetľovať. Tam je tma 😉
Prečo neporovnavas aj výdaje. Možno taký človek potrebuje lepšie oblečenie pretože chodí na stretnutia, alebo obedy /večere s klientmi.
Taky človek študoval, pracoval na sebe. Má za sebou kurzy ktoré lacné nie su. Tomuto štátu odvádza dosť peňazí a čo s toho má?
To píšem ako obyčajná predavačka.
A never tomu že polovicu výplaty odloží, takto to v živote nefunguje. Taký ľudia majú vyššie výdavky. To je podobné ako keby niekto kto má 500 eur tvrdil o tom ktorý má 1500 to isté čo ty.
Možno stačí menej závidieť.
@doriiis čo si komu vrazila do huby? Napríklad to, že nám bude chýbať 280 € a že vyplakávame. To si si zas vybájila iba ty. A týmto posledným komentárom si to len posvätila😎 Zatiaľ, čo nikto lepšie zarábajúci sa tu nad nikoho nepovyšuje, ale normálne diskutuje, ty primitívne útočíš a otáčaš, ako sa ti hodí. O posraní ani fandení tu tiež reč nebola, ale kľudne si poslúž, ak sa ti uľaví... 😉
Btw, ja žiaden DB neriešim. Dane odvádzame primárne v CZ, kde sa našťastie nenašiel žiaden idiot s politickou príslušnosťou, ktorý by vyhadzoval peniaze nezmyselnou výškou daňového bonusu. Ani pri troch deťoch si neuplatníme toľko, čo zarábajúci Slovák pri jednom. Na zdravie.
@tiezjedna ...vieš,za posledné roky,tak možno 5 rokov vzniklo na Slovensku veľa nezmyslov,na ktoré väčšinou doplatil ten,čo neodr.aval system a poctivo pracoval.Ti,čo hypotéky nemajú,platia na tých,čo ich majú.Ten,kto deti nemá,platí na deti tým,ktorý ich majú.My,čo pracujeme od 1.roku našich detí,platíme na tých,čo sedia doma s deckami 3,6,9 rokov.Napriklad.Od nepamäti je to takto.
Ale už dávno som nevidela takú hystériu,aká vznikla kvôli DB a jeho ,,odobratiu". Hlavne vzhľadom nato,že to je vec,ktorá vznikla pred pár rokmi a od začiatku bolo jasné a hovorené,že nebude navždy a pre všetkých.Myslim,že každému pricetnemu je úplne jasné,že nič čo Matovič zaviedol sa dlhodobo udržať nedá.
A nerozčuľuj sa.Mna tvoje teatrálne vystúpenia nezaujímajú.
Problém tu nie je ani o bonusoch chudobní vs bohatí. Najväčší problém je ako šafari štát s vybranými peniazmi. Keby sa peniaze použili tam kde majú, mali by sa všetci lepšie a štát by nemusel dávať ani bonusy.
Jedna skupina dobre zarábajúcich chápem, že sa cítia ukrivdení. Odvádzajú veľa a bonus nikde.
Chudobní zasa majú problém vyžiť, ale to lepšie zarábajúcich nezaujíma. Štát o tom probléme vie a dáva sociálnu podporu v rôznych formách, aby mohli vyžiť.
Všade je sociálna podpora.
Zažila som rôzne úrovne finančnej situácie a vždy som dbala, aby som nestratila ľudskosť.
Nesúhlasím, že každý sa môže snažiť. Lebo každý je na úplne inej štartovacej čiare a má úplne iné schopnosti , okolie, možnosti...
Potrebujeme vo všetkých vrstvách ľudí aj upratovačky aj kuchárov aj smetiarov...po manuálnej práci ich nemôžme nahnať do ďalšej smeny, aby zarábali viac.
Lepšie zarábajúci by mali otvoriť oči a pomôcť v okolí ľuďom. Áno, snažím sa podporovať... a nie útulky pre zvieratká.
Nie je jedno či odratas stovky eur pri príjme rodiny 4000 e alebo pri príjme 1500-2000 €. ..pri zvyšujú ich sa nákladoch.
@michaelam2 Ja som to pochopila tak že "bohatý" sa sťažujú že nebudú mať vyplatený DB.A pri tom majú nadštandardnú výplatu a stále im to nestačí.
@laurita285 O čom píšeš ty to nie sú také výdavky navyše.Mať vilu na sídlisku alebo drahé auto není nutnosť.Normalny ľudia tiež majú domy a pár ročne auto nie každý potrebuje mať všetko full nové a drahé.Potom jasné že ľuďom by nestačilo ani 5000 mesačne keď majú veľké oči a chcú všetko nové vlastniť.
@doriiis Presne ani ja nechápem tú "hystériu" bohatých čo sa im bude odobraté DB.Ked zarobia 3000-5000 prečo plaču za pár stoviek.
@mantilka Pre mňa za mňa keby aj celé DB zrušili,mohli by dať peniaze príklad do zdravotníctva alebo do školstva.Ale to by zas ľudia boli nespokojný.
Keď autorka nechápe ani po 3 stranách pointu prečo ľudia ktorí zarábajú viac a odvádzajú viac peňazí na daniach sú nespokojni,že si svoje dane nemôžu znížiť ani o daňový bonus na dieťa 🫣
A popravde jasné že sa maju starať rodičia ale keď si chce stať udržať demigraficku krivku aby mal kto platiť nám ten dôchodok tak sa deti rodiť musia. Ale keďže stať skoro vôbec nepomáha práve naopak mladým rodinám iba sťažuje ...tak už sa rodí oveľa menej detí. Teraz na dôchodok jedného dôchodcu robia 4 ľudia o 30 rokov to budú už iba 2 ľudia. Takže neviem z čoho budeme žiť na dôchodku. V iných krajinách to funguje úplne inak. Keď dieťa študuje majú naozaj rodičia to ľahšie pretože štát im pomáha u nás to je naozaj bieda. Dostanem zopár eur ktoré zaplatím len školné ktoré musíme platiť a nezostane na nič.
@mimirka32 👏
Tak ja fakt neviem. My keď máme niektoré mesiace s manželom 2700 eur. Tak si poviem, že konečne môžem deťom kúpiť topánky,bundy, kúpiť drevo, objednať sa k zubárovi a neostane nám nič.
3000 eur je fakt nič ak má človek 3 deti. To pokryje náklady, ktoré inokedy nemôžme platiť,lebo nato nie sú peniaze. Ako poistky, opravy v dome, opravy auta, vyšetrenia u lekárov a zubárov.
Len za minulý mesiac sme u zubára platili 500 eur a to sme ani neboli všetci.

@evansova ja som pokojná a spokojná aj keď si dám obed v reštaurácii, ako napríklad dnes😉