icon

Zdražovanie

29. sep 2022

Čítam že zase všetko pôjde rapídne hore, že kuracinu si len tak nedovolíme ( veď už teraz je to šialené drahé) cukor aj vajcia pôjdu hore čiže aj ďalšie potraviny. Ja už neviem ako máme normálne žiť keď ide všetko takto hore ale platy ostávajú , človek aj zvyšuje svoju kvalifikáciu ale hold v niektorých zamestnaniach sa to nedá a nájsť novú prácu je pre matky ťažké ak to chcú aj kombinovať s manželom .... Baby čo ideme robiť ? Jesť celé dni iba cestoviny s kečupom ? Máme záhradu ale čo sme dopestovali tak sa už aj zjedlo na zimu kvôli suchú neostáva nič takže sme odkázaní len na obchody :(

jaroe
Autor odpoveď zmazal
jaroe
Autor odpoveď zmazal
liusa82
29. sep 2022

@jaroe No veru niektorých aj osobne poznám.Napriklad naša známa tú som stretla dneska v Lidli hlavne že lamentuje že nemajú stále peniaze a bum plný košisko somarín

autor
29. sep 2022

@alenamihal nemáme každý deň mäso ale keď si vezmeš aké drahé su aj cestoviny , k nim niečo musíš dať nech to ma výživovú hodnotu pre deti a nech ich to zasýti, čo sa týka pečiva chleba si pečiem ale nevychádza o veľmi lacnejšie nech kupovaný

ropucha6
29. sep 2022

@jaroe tak obsah kosa a zakladne potraviny posudit hadam vies

mandzula
29. sep 2022

@ramzes1980 svojimi vyjadreniami len potvrdzujes, ze som sa trafila.

66simonka66
29. sep 2022

@ropucha6 bože, to už kde sme dospeli, aby niekto posudzoval čo má kto v koši. 🤦🤦🤦 To je akože hriech keď niekto kúpi niečo iné ako základné potraviny? Či už človek nemôže dopriať sebe, deťom alebo návšteve nič len základné potraviny, lebo ak má nedajbože niečo iné v koši, ako základné potraviny tak je zle a je to určite ten typ čo plytvá potravinami a nakupuje blbosti?

mironka
29. sep 2022

@ropucha6 tak verim,ze aj vy zijete len zo zakladnych potravin....a otazne je,co zasa povazujete za zaklad jedalnicka...ci musi byt sunka,jogurt...ja som dnes robila velky nakup.. Kvoli nasej casovej zaneprazdnenosti sme robili nakup v hodine dvanastej,ked doma doslo mlieko,cukor,muka...viete si to predstavit...co vsetko bolo v kosiku...nahnali sme sa do Lidlu...ved mali sme mat ,,stastie,,na akciový tovar...a tu nikde nicoho...vypredane a uz nebude...ani kilo cukru som nekupila...mlieko...moj plny kos znamena,ze je to bud nakup pre dve rodiny alebo nakup za obdobie 1 az 2 tyzdnov...

marca12
29. sep 2022

@liusa82 praveze obchody uz hlasia znizenie trzieb. Krachuju mensie firmy,eshopy,v potravinach to uz tiz trosku citit. Stredna vrstva bude mat este velmi dlho napakovane kose,ale nizsie vrstvy uz zacinaju mat problem. Zatvarame predtym oci. A casom si zvykneme a budeme kupovat aj take drahe veci,lebo sme zvyknuti na konzum. Da sa najst druha robota,ale co je to za zivot len robit a nezit? Ja teda nesnivam robit od rana do noci. Nastastie mam celkom slusny plat,no co ludia s priemernymi mzdami. Taka upratovacka ma od rana do noci upratovat? Ano moze si zvysit kvalifikaciu,ale keby to urobili vsetky,kto bude upratovat? Vraj mame vela prac.miest volnych a ludia nechcu robit. No za take mzdy sa ani necudujem.

simca06022011
29. sep 2022

mam zahradu a plnu spajzu, mam zahradu a kurin a sliepky a vajcia... nezomriem od hladu, a takto to mam kazdu jesen, za chvilu zabijacka a bude plna mraznicka. Ludia v bytoch to maju tazke, ale ludomv domoch nic nebrani stat sa trochu sebestacnymi... keby chceli samozrejme.

Platy nepojdu hore, o tom velmi pochybujem, firmam idu naklady este viac hore ako domacnostiam, skor si viem predstavit prepustanie, rusenie firiem v tejto situacii. Treba aby si ludia uvedomili, ze tu nepomozu dotacie, prikazy statu na zvysenie miezd a co ja viem ake hluposti. Jedine co pomoze je podpora podnikania v SR. Ostatne sa musi utriast same, ekdze inflacia je sposobena cenami energie a musi si to najst rovnovahu. tu mali intervenovat davno proti spekulantom s elektrinou.

@ramzes1980 podnikatelom ROKY nik nepridal, praveze ZOBRAL. Ale este nejaku rozpravocku mozes skusit. Okrem toho ti podnikatelia zli, zmestnavaju ludi, a platia dane.

marca12
29. sep 2022

@66simonka66 no presne. A vacsina ludi,co poznam chodi raz tyzdenne do obchodu a vari doma skoro kazdy den. Takze v tom kosiku pre 4-5 clennu rodinu na tyzdennom nakupe asi nebude 5 rozkov a maslo.

marca12
29. sep 2022

@simca06022011 my tiez chovame,ale pri cenach za obilie sa uz ani chovat az tak neoplati.

simca06022011
29. sep 2022

@marca12 nemozu ludia pracovat (v produktivnom veku, s rodinami) v xy pracach pretoze aj o rodiny sa treba starat a aj zdravie mame jedno...

hederamonstera
29. sep 2022

No nuz nebude sa tak plytvat jedlom a vyhadzovat, ludia budu rozmyslat a planovat, jest maso 3x denne, 7 dni v tyzdni nie je zdrave (samozrejme tiez jest len mucne jedla).
Od hladu sa nebude umierat, len uz to nebude take ako doteraz, rozmaznanost ako vysita

elizabet173
29. sep 2022

@liusa82 nedávno som tu písala do podobnej diskusie, že ja mám tiež naprataný kôš, aj keď sme dvaja. Neznášam nakupovanie, preto, keď idem raz za čas, tak tam mám všetko možné. Naozaj nemienim chodiť do obchodu dva, tri krát týždenne, aby som tam mala len pár vecí

doriiis
29. sep 2022

@elizabet173 ...presne.Dnes som nakupila a do vyplaty mame pokoj vsetci.Maloco neznasam tak,ako nakupovanie

autor
29. sep 2022

@sasa1310 tak to je rada nad zlato, pri 12hodinovej dvojzmennej prevádzke a dvoch deťoch ešte brať brigádu /druhu prácu len nech si človek môže kúpiť ovocie a zeleninu ,veď načo oddychovať a venovať sa rodine stačí makať od nevidím do nevidím ..

mandzula
29. sep 2022

@elizabet173 ja tak isto. Uz tri dni odkladame nakup, pre mna je to smrt, a ked uz sa k tomu dokopeme, kos mame kopcom.

simca06022011
29. sep 2022

@marca12 ano je to pravda, ze islo vsetko riadne hore, no nam sa stale oplati, my sme s tym ok a zase nemame 50 sliepok, cize sa to v klude da. Psenicu/kukuricu mame dovezenu z HU. A nie je to zaklad "stravy u nas", husy sliepky su vonku, vyhrabu si, pokosia travnik, plus nemam kompost, pretoze v podstate vsetko zjedia... v zime sa ale bude dokrmovat, ale to zredukujeme mnozstvo. Seno som videla ze nekupovali niektori v okoli, proste vysli von a pokosili a pohrabali a odlozili... co tu doteraz nebolo :D

viestta
29. sep 2022

@elizabet173
@doriiis pre mňa sú nákupy nutné zlo. Aj keď robím v potravinách, čo by som mohla každý deň niečo doniesť, radšej ideme raz za čas na veľký nákup a denne nakupujem len rozky, šunku a jogurty.
A co sa týka obsahu košíkov, môžem povedať, že ti co nakupovali somariny ich nakupujú aj dnes. A sú to hlavne tí peňažne ale aj rozumovo slabší. Ti co nakupovali rozumne, nakupujú rozumne aj dnes.

simca06022011
29. sep 2022

@marca12 este dodam, ze kuracie prsia 10eur/kg.. ak to bude, oplati sa mi aj chovat. Ved moja sliepka ma cela 2kg a maso jeme 2-3dni, a kohuta som mala po ocisteni 4,5kg... no ako nie je o com... a vajcia ani nehovorim.

elizabet173
29. sep 2022

@viestta asi tak, bedákanie, že v škôlke zdražela strava o 4 eurá, ale denne príde maminy pre dieťa s Brumíkom v jednej a Jupíkom v druhej ruke. Prípadne s nejakou Kinder somarinou plnou mlieka drahšou ako celodenná strava v škôlke.

elizabet173
29. sep 2022

@simca06022011 vidieť, že ťa to baví, máš to prepočítané, to je super, ja budem mať radšej popri zamestnaní ešte jedno na čiastočný úväzok, ale domáce zvieratá a muklovanie v záhrade nie. A ty ešte vieš, čím to kŕmiš a ako si to dopestuješ 👍

simca06022011
29. sep 2022

@elizabet173 samozrejme, nie je to pre kazdeho.. ale teda u nas nikto nemukluje:D to je taka nejaka divna zastarala predstava a pocujem to od navstev casto a proste ked vidia ze stiham aj hobby, aj dcere sa venovat aj pracovat, tak niekedy ma podozrievaju, ze tu mame asi sluhov nejakych :D Najviac prace je samozrejme iba na zaciatku, kym sa vsetko vybuduje uz potom zvierata nakrmit a dat vodu je 5minut (a vacsinou to dcera urobi sama), vacsie zvery su na lukach, tam len samospadom ide voda do nadrzi aby mali vodu, zahrada na jar v presnych dnoch po hodinke dvoch kym sa to vysadi vsetko a potom uz viac menej nic nemusim. Len vecerne prechadzky, ked vidim burinu vytrnem, oberiem co treba max15-20min aj to nie kazdy den. Polieva chlap, toho to bavi. Potom nejaka praca je s uskladnenim, ale teda nieco treba obetovat z casu, aby ta spajza plna bola:D usetrim to potom inde, napr. nemusim na nakupy. Vdaka husiam som nevidela kosacku 3 roky. Absolutne sa nemusim o travnik inak starat ako poliat ak je sucho.
No a jasne upratovanie dvora, ale to je rovnake ako pri kazdom inom rodinnom dome. Inak my to vsetko mame na obycajnom pozemku aj s domom 700m2 :D a nemam zahradu obrovsku, mam napratane 3 zahony a miesto ozdobnych krikov, tujiek a hluposti sme nasadili ovocne stromy, vinič... kedysi to ludia vedeli, aj pred bytovkami mali ovocne stromy. V nasej klime, kupovat ovocie dovezene, ked moze vyrast pred kazdym panelakom naozaj za par eur je trosku smutne...

ropucha6
29. sep 2022

@66simonka66 @mironka absolutnie nie ani to nikde netvrdim. Ja sama si teraz kupujem este viac “blbosti” ako obvykle. Ale tema je strasenie, ze nebude za co jest. Ak by mi hrozili cestoviny s kecupom, tak veru svoje nakupy prehodnotim a vo svojom okoli toto proste nebadam zatial, to je vsetko.

maranta_leuconeura
29. sep 2022

@simca06022011 toto zavidim 😭 Ja by som chcela sliepky 🐔 , ale na balkone tazko chovat 🙂

autor
29. sep 2022

@ropucha6 ja už u nás vidím zmenu v nakupovaní , ľudia viac pozerajú po akciách , opäť sa začali chodiť nakupovať do zahraničia, v košíkoch sa strácajú balené vody , zákusky , menej ovocia a zeleniny kupujú, údeniny a syr idú len najlacnejšie ak vôbec , už neberú kilo mäsa na obed ale iba polovicu a pod ... Lenže to je dedina v hladovej doline

ropucha6
29. sep 2022

Moze byt autorka, preto som specifikovala lokalitu, tu ten pocit nemam.

mamusa123456789
29. sep 2022

@ramzes1980 nie som zástanca ani matovica ani suflika všetci sú to lumpy na čele s Ficom, ale povedz mi co nám dala ficova vláda? Okrem toho ze všetko rozkradli?

kvet123ka
29. sep 2022

@ramzes1980 3/4ludi je z Bratislavy v dnesnej dobe...