icon

Zdražovanie

29. sep 2022

Čítam že zase všetko pôjde rapídne hore, že kuracinu si len tak nedovolíme ( veď už teraz je to šialené drahé) cukor aj vajcia pôjdu hore čiže aj ďalšie potraviny. Ja už neviem ako máme normálne žiť keď ide všetko takto hore ale platy ostávajú , človek aj zvyšuje svoju kvalifikáciu ale hold v niektorých zamestnaniach sa to nedá a nájsť novú prácu je pre matky ťažké ak to chcú aj kombinovať s manželom .... Baby čo ideme robiť ? Jesť celé dni iba cestoviny s kečupom ? Máme záhradu ale čo sme dopestovali tak sa už aj zjedlo na zimu kvôli suchú neostáva nič takže sme odkázaní len na obchody :(

mamusa123456789
29. sep 2022

@liusa82 riadna sa tu rozprúdi 🤣

66simonka66
29. sep 2022

@ropucha6 veď jasné chápem, ale ani sa nečudujem, že sú ľudia vystrašení. Všade plný internet a televízia o zdražovaní, inflácii ktorá môže dosahovať budúci rok až 20%, zdražovaniu až nedostatku plynu, zdražovaniu a možnému nedostatku elektriny, o raste úrokov na hypotékach, ... Ľudia majú proste strach. Ešte to nikto tak nevnímame lebo sa o tom len hovorí, ale ak naozaj energie stúpnu na sumu, ktorú si teraz nevieme ani predstaviť, ak fakt potraviny budú stále drahšie a drahšie a úrokové sadzby pôjdu stále vyššie a vyššie, už teraz vidíme že stúpajú, tak to bude ozaj pre niektorých ľudí likvidačné a to nehovorím o tom ak by naozaj nebol npr. dostatok plynu. Všetci máme iné povahy a na každého to inak vplýva, nevieme čo nás čaká, žijeme v neistote a kopec ľudí už teraz žije naozaj na hrane a aj toto mierne zdražovanie ich zasiahlo. Ja si žijem zatiaľ v kľude, nestresujem, ale ozaj ak by to bolo také ako sa hovorí (čo dúfam že nie) tak by to bolo fakt hrozné aj pre ľudí, ktorí si myslia že sú zatiaľ ok. Takže sa nečudujem, že ľudia majú strach, keď sme zahltení takýmito informáciami.

ropucha6
29. sep 2022

@66simonka66 tomu rozumiem, tiez nevravim, ze to so mnou nerobi nic, minimalne mam nakomplet prejdene financie, vydaje a prijmy a snazim sa neplytvat. Ale s mojou povahou by som sa asi snazila prijmy vsemozne zvysit, ak by to bolo nutne, tym, ze na mne zavisi viac ludi, nie som zvyknuta sa nejako poddavat. Ale s tymi informaciami mas pravdu, pre slabsie povahy napor.

miskakyska
29. sep 2022

@klarissa25 kuracina a kuracie šunky patria práveže medzi najzdravšie... neodporúča sa konzumovať červené a spracované mäso

autor
29. sep 2022

@66simonka66 lenže najhoršie je že nastane keď to bude likvidačné pre rodiny... To čo sa stalo nedávno u susedov ? Otec zabil deti , ženu a seba ? Viem že extrémne preháňam ale človek nemôže robiť 20hodin denne , čo zarobí na brigáde ide do zdravia lebo treba lieky na to až nejdeš na OCR/PN na to až ráno vstaneš z postele lebo ti ide chrbát odpadnúť od riti ale ku doktorovi nemôžeš lebo dovolenku už nemáš kvôli chorobe deti , zaplatíš všetky absolútne nevyhnutné veci typu nájom/hypo, energie , škôlka , škola , PHM lebo do roboty sa musíš doviesť keďže autobus o 4 ráno nejde aby si sa dostal do roboty a potom to ostane na jedlo 200€ , všetko dáš na stravu pre deti a tebe ostanú suché cestoviny z ktorých nie je možné získať energetický príjem na 20 hodín v práci . Je to začarovaný kruh z ktorého netuším ako sa dostaneme a to všetko kvôli tomu že sa pár vyvolených na niečom dohodlo...

akbara77
29. sep 2022

@ropucha6 ani ja nie....

evica17
29. sep 2022

Asi len prehodnotiť svoje nákupy,jedálnicek. Proste kuracinu nie je nejako extra zdravé, a ak chces prisa ani lacné. Kúp si celé kura a naporcuj,výške tá to lacnejšie. A mäso ti stačí raz týždenne, netreba ti šunky,parky,salámy, sú to zbytočne predražené potraviny a normálnemu mäsu sa nevyrovnaju.
Zeleninu nemusíš mať predražené paradajky a iné,kúp čo je v akcii a aj mrkva ,cvikla,cibuľa je zelenina,tak budeš jesť viac toho. Ovocie tiez netreba kadejaké exotické druhy,kúp čo je v akcii a ak nič,tak jablká sú najlacnejšie ovocie. Ak máš možnosť choď si nazbierať ,sú niekde pri opustených cestách nasadené jablone, a uskladniť na zimu. Zemiaky sa dajú na x spôsobov spraviť, natlac kapustu do sudu. Nákup strukoviny,ryžu.
Syr kupujeme dlhodobo v CBA, tam je najlacnejší n akilo a chuti nám. Jogurty sa dajú vyrobiť domáce, mlieko ti netreba až tak do varenia,pečenia.
Ale čítam knihu o bangladesi, a ako tam tí ľudia dokážu prežiť z fakt mala, každý deň ryža,šošovica a trochu zeleniny.
Ja už dlho varím jednoduché jedla čo s atyka surovín, sú rýchlejšie uvarené a aj vychádzajú lacnejšie na porciu, a máme aj mäso,rybu,zeleniny veľa a ovocia. Sladkosti malo kupujeme,upečieme si koláč,uvaríme puding,lievance,palacinky. Vodu pijeme čistú, čaje z vlastných byliniek

evica17
29. sep 2022

@miskakyska bolo by to zdravé mäso,keby kupujes kvalitnu domácu a nie tie supermarketove nadopovane a preantibiotikovane kurčatá a výrobky z nich. Práveže sa to vysoko neodporúča kvôli tomu (anaboliká na rast pŕs,stehien, antibiotiká stále majú tie kurčatá)

savanna
29. sep 2022

Ja neinvestujem energiu do katastrofickych scenarov, nemam na to velmi cas a zaroven sa snazim neustale vzdelavat a rozvijat. Skor rozmyslam tym smerom, ze ak mi to na buduci rok nebude financne vychadzat, tak sa poobzeram po novej praci.
Rozumiem, ze nie je kazdy si vie zarobit hlavou, ale ak by som si nevedela najst nic lepsie, tak by som sa skor obzerala po nejakych brigadach na privyrobenie. Jednoducho vzdy je lepsie zamerat sa na hladanie nejakych rieseni ako vyplakavat.
Kedysi ludia napr. bezne prenajimali jednu izbu v domacnosti, ked si chceli znizit naklady. Alebo sedavali vsetci spolu v jednej miestnosti, kde sa kurilo. Varili zo zemiakov a muky, jedli stale strukoviny, oblecenie sa zasivalo a opravovalo az do uplneho rozpadnutia. Este aj tie roztrhane zvysky sa zuzitkovali na handry. A boli mozno stastnejsi ako my.
Kuracina isla tak hore, ze som si ju jednoducho prestala kupovat. Namiesto toho si radsej spravim strukoviny, tofu, zeleninu, zapecene zemiaky, kuracie len raz za cas, ked vychytam dobru akciu. A zda sa mi, ze o nic neprichadzam.

777januska777
30. sep 2022

Pozri stačí sa trosku pozrieť na minulosť aké to bolo, ved uz len v takom socializme, ktori na Slovensku velka cast ludi velebi to bolo tak, ze neexistovali 2 jedla denne, neexistoval chlieb so šunkou a syrom každý deň, neexistovala sladkosť každý deň, neexistovali kadejaké zahranicne ovocia. Tohto sa musíme naučiť vzdať sa.

elizabet173
30. sep 2022

@simca06022011 no my máme pozemok trošku väčší a pre mňa je muklovanie aj zasadenie rajčín, alebo postriekanie buriny, ktorá sa chytila v dlažbe. Skrátka záhradu nemusím, ani práce okolo domu, ale ak by si chcela poumývať okná, vymaľovať, natrieť niečo, pribehnem, tieto práce zbožňujem, inak som normálna. 😎Neviem, prečo to tak je, od detstva som to neznášala, nikto ma do práce v záhrade nenútil, moji rodičia sa v tom vyžívali. Dopestovali si ovocie, zeleninu, zemiaky, mama mala okolo domu krásnu okrasnú záhradu, ja som asi adoptovaná, Súhlasím s tebou, že je nezmysel kupovať to, čo si dokážeme dopestovať my, ale nemusím predsa kupovať jablká v obchode, roky si ich kupujem od rodiny, ktorú pestovanie ovocia baví a nespotrebujú ho všetko. Spokojnosť je na obidvoch stranách. Nech sa ti darí, si šikovná.

matabb73
30. sep 2022

@777januska777 ja mám 49 rokov a veľmi dobre si pamätám život v socíku. Naši splácali dom a šetrili sme na všetkom. Kúrilo sa len cez deň, na noc sa vypínalo. Teplá voda z bojlera sa rýchlo minula, musela som čakať, aby som sa mohla osprchovať. Naši zvykli kúpiť pol prasaťa, to sa naporcovalo, spracovali a boli zásoby mäsa. Ovocie sme jedlu zo záhrady, banány alebo kubánske pomaranče raz za čas aj to sme museli vystáť frontu. Oblečenie sa nosilo kým bolo funkčné a topánky tiež. Tie sa mala jedny, maximálne dvoje. Teraz sú ľudia veľmi zhýčnaní, lebo si zvykli, že všetkého majú dostatok. My v rodine samozrejme tiež. Aj mňa sem tam chytí depka, že čo bude, či to zvládnem kvôli tomu, že som samoziviteľka. Potom pozriem na účty a zistím, že som zas pomíňala dosť peňazí na veci ktoré neboli nutné. Ak bude zle, budeme sa musieť uskromniť, ako aj v minulosti.

domcci72
30. sep 2022

vela veci je uz aj dnes pre mnohych ludi luxusom, tiez proste sa radsej oblecieme doma akoby sme mali zbytocne kurit. Ked chodim nakupovat, tak proste vyberam, co je kedy v akcii a podla toho aj doma varime.

valeria_h
30. sep 2022

Nepíšeš na dobrú stránku. Chyba je ako vždy v Tebe, musíš si nájsť druhú prácu a aj Tvoj muž, neplač, nesťažuj sa, buď rada, že vojna nie je. Máme sa až príliš dobre, žili sme si nad pomery. Nezáviď, makaj na sebe 😂 (irónia ak niekto nepochopil).

valeria_h
30. sep 2022

Zachvíľu bude padať jeden podnik za druhým, to bude rachot po Novom roku. Plus príliv utečencov.

lenkasarka
30. sep 2022

@valeria_h odkiaľ že tí utečenci prídu?

delphineta
30. sep 2022

@ramzes1980 akym podnikatelom?manžel he SZČO ale teda žiadne vyhody z toho nema,skôr samé nevýhody.Čo nezarobí,to nema

simca06022011
30. sep 2022

Inak nezávidím ani nič ale vcera v správach pomoc ďalšia pre ukrajinu 4mil od nas... Slovaci mozu pomrznut v zime... 🤷🏻‍♀️

valeria_h
30. sep 2022

@simca06022011 A tam ešte pôjdu peniaze na obnovu Ukrajiny.

sasa1310
30. sep 2022

a akú radu chceš a z čoho chceš žiť, keď už teraz plačeš? No jediná rada je zvýšiť si príjem. Ak sa to v tvojej práci nedá, je čas pouvažovať o ďalšej, aby si nemusela jesť cestoviny s kečupom. Ešte sa zbadáme všetci, keď prídu reálne platby za elektrinu a za tovary a služby. Potom nebude v mnohých rodinách čas na vyplakávanie a sedenie doma a venovanie sa rodine. Ono väčšinou to bude v takých ako si ty. Vyplakávať rozmýšľať kde utiahnuť, ale kde pridať...to nie. To netoleruješ. Tak ok.

kittykat22
30. sep 2022

Bohuzial tato kriza je preto, pretoze sme sa mali velmi dlho dobre. Zvykli sme si postavat obrovske baraky, mat 2-3 auta na dedine, do toho zahrady len pre zabavu. Lenze velky dom treba vykurovat, auta platit, MHD normalne uz niekde poriadne nejazdi a vsetko kupujeme v obchode. Ale netreba sa rucat. Teraz je blby rok - buduci rok bude lepsie. Treba si uvedomit, ze niekedy pridu aj horsie casy - nikdy nebude stabilne LEN dobre. Snazit sa prezit momentalne krizu co najlepsie to ide a ked pridu lepsie casy, tak si to clovek lepsie uzije - pretoze si to bude viac vazit.

Ak si budes hovorit ako sa v extreme budu vrazdit ludia, budes jest cestoviny s kecupom a neviem co vsetko. Tak to sa z toho zosalies. Nie z toho, ze budes mat doma blbe jedlo na stole, ale ze budes mat v hlave tieto cierne myslienky.

alexka89
1. okt 2022

Šak hlavne trebalo voliť to čo sa zvolilo...preto sa máme takto ,,fajn"

viestta
1. okt 2022

@alexka89 hej, hej. Pri tých iných by bol plyn zadarmo a ešte by nám platili za to, že míňame elektrinu.

ysseba
1. okt 2022

@kittykat22 Súhlasím s Tebou so všetkým čo si napísala. Ale práveže budúci rok bude veľmi zlý.... Až v budúcom roku sa to všetko reálne začne.

kittykat22
1. okt 2022

@ysseba to nemozes vediet co bude buduci rok. Mozno ta vojna fakt skonci, pretoze rusom sa do tej vojny nejako nechce. Situacia v Rusku nie je taka ruzova ako by si Kremel predstavoval a beznej populacii sa nechce do zimy, do vojny vrazdit niekde civilistov.

savanna
1. okt 2022

@viestta presne, ti ini by urcite zvratili vojnu na ukrajine, priniesli svetovy mier a hospodarsku expanziu 😀

ysseba
1. okt 2022

@kittykat22 Veľmi by som si prijala aby si mala pravdu 🙏

vler
1. okt 2022

@simca06022011 to je pomoc ludom ktori su mrzaceni, znasilnovani, zabijani a napriek vsetkemu nadalej bojuju za svoju krajinu, aby zastavili blazniveho tyrana, aby nakoniec nepostupoval aj dalej na vychod, kde je na rade Slovensko. Ukrajina je na tom ovela horsie a solidarita je to najmensie co pre nu mozme urobit. Myslis ze slovaci by bojovali?! Sa zobud

simca06022011
1. okt 2022

@vler neviem ci komentovať co si tu vyprodukovala, ale ja nezavidim pomoc ukrajine ani nie som proti aby krajiny pomáhali, tak neprekrucaj môj príspevok. Treba si uvedomiť, ze naša vláda zobre o peniaze pre nas v Bruseli, a na druhej strane rozdáva. Kto sa nad tým minimálne nezamysli, tak ma riadne ružové okuliare. Treba sa opytat kazdej rodiny, kazdeho malého podnikateľa ked nebudú mat z coho platit ucty, budu zatvárať podniky co si o tom myslia. A neviem teda kde riešim vojnu, kto by bojoval a nebojoval, tak sa skus zobudit ty. Ja som sa vyjadrila výlučne k financiam, ktore su inak populisticky rozdávané ale realne na to nemáme ako krajina.
A kedze financie nemame, ked nebudú o pol roka lekári a budeme tu riešiť ci liecit/neliečit, koho a koho nie, mam si povedat, ze nevadi... Sme solidarni, ced su krajiny kde sa maju horsie...

vler
1. okt 2022

@simca06022011 pisala si ze nezavidis pomoc ukrajine -ale vies kolko milionov bolo darovanych...a hned potom sa obavas mrznutia v zime. Ja som uz amer. obcianka, vies ake obrovske miliardy dolarov pumpuje usa do ukrajiny? Z nasich dani, a ja to aj tak nelutujem. A mrznutia sa neobavam; rozmyslam ako sa prisposobit nielen cenam tepla ale celkovej situacii