icon

Zdražovanie a ďalšie prírastky do rodiny

25. jan 2023

Zeny, nejak na mna dolieha, ze oproti tomu ako vsetko zdrazuje, su kompenzacie od statu(kvoli ktorym vsetko stuplo) nedostatocne a je sialene ako nam zdrazela statna skolka(cez 100eur mesacne) a to mam len jedno dieta zatial. Danovy bonus sialene nizky vdaka sialenym vypoctom..cakame dvojicky a ja sa bojim, ze detom upriem krajsiu buducnost,,,budeme si moct dovolit vsetky kruzky? Bude moct chodit na dobru skolu ked budeme mat dalsie deti? Neviem ani, co chcem citat, nejak sa bojim co bude. Minuly rok to az tak zle nevyzeralo, ako to cele vypalilo, kedze stat je v rozklade... Ci sme spravili dobre, ze sme chceli surodenca pre dcerku(a zrazu su z toho dve dietky)...🙈

Strana
z2
kvetinka75
25. jan 2023

@neanonymna tak asi zila v krajine kde je to normalne. A ked mas dieta tak vies ze nebudes doma 3 roky ked nie je taka dlha matetska
A nepisala ze by sa kamoska stazovala
Jednoducho je to fakt.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
25. jan 2023

@neanonymna tak v niektorych krajinach sa tak zije. Uz ked ma chytas za slovicka

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
darkswan
25. jan 2023

@elizabet173 to je dalsia z veci, ktore si tu my tak radi prikraslujeme, skus platit ich odvody, sluzby su drahsie, veruze tam ludom nepadaju pecene holuby do ust tak ako si to na sk vsetci radi myslia

kvetinka75
25. jan 2023

@darkswan mam spoluziacku vo Svajciaesku. Sluzby lepsie . Platy tiez ale ked mi povedaka kolko plati za byt a potraviny .... vela jej nezostane. A to si tam este celkom dobre zije. Ale tiez rozmysla co a ako. Sesternica s Nemecku. Zostavaju pri 1 dietati.

darkswan
25. jan 2023

@kvetinka75 svajciarsko a nemecko je rozdiel, tam zarobia viac ale ako hovoris mega drahe

kvetinka75
25. jan 2023

@darkswan to ano. Chcela som tym povedat ze nikde to nie je jednoduche. Tu kazdy len nadava ale aj v inych krajinach je draho

nykkushka
25. jan 2023

@neanonymna hanbís sa za svoje názory alebo si za nimi nestojís, keď všetko skoro mažeš?
Ja sa tu nebudem chytať slovíčka či musela, chcela mohla, na Slovensku taktiež chodia ženy od bábätiek do prace keď nie je inej možnosti. A to je ten rozdiel, že žena ide do práce aby mali z čoho žiť a neplače na MK ako s štát nestará. A jednoducho je fakt, že rodičia sa na Svk nemajú až tak zle v porovnaní s inými krajinami. Lebo ak napríklad v tom milovanou Rakúsku majú vyššie platy, majú vyššie aj iné výdavky. Zas až taky luxus žiť tam asi nie je...
Ty by si co spravila na jej mieste - zostala by si doma bez príjmu s dieťaťom nadávala ako sa stať nestará , lebo je to vec charakteru a spôsobu života, alebo by si sa s mužom striedala v starostlivosti a v práci a mala o niečo lepší životný štandard?

basska_b
25. jan 2023

@jankalukasova Mozno prisiel na psa mraz, ked niekto na papieri zarobi a odvedie minimalku, tak potom mu aj danovy bonus, najma na viac deti, vyjde na prd...

jankalukasova
25. jan 2023

@basska_b možno... príde mi to celkom divné, keď sme práve v čase, kedy sa prechádza na pomerne vysokú sumu.

basska_b
25. jan 2023

@jankalukasova No ved toto, ze pri 3 detickach to je max. 3krat 140 eur. Len brutto prijem na takuto max. vysku prispevku musi byt 1450 eur

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
konulka20
25. jan 2023

Mam 3 deti, ziadne sporenie, ziadne uspory ci majetok. Posledne dieta prislo na svet 2 tyzdne pred ukrajinskou vojnou, dve mam uz starsie, no tiez potrebuju osatit, jest, cestovat do skoly... Keby viem, co pride, tretie by asi nebolo. Je to hrozne, vzdy sme zili z mesiaca na mesiac cely zivot ci s detmi ci bez nich. No keby mam mat uspory, novy dom snov , dovolenky- nemam ani jedno dieta. Moje prve deti nechodili na kruzky, nikdy nemali znackovu obuv a pod. Ale su skromne a dobre, aj ked mi je luto , ze im neviem dat viac akoby mozno tuzili, ale nevyslovia to.No nie sme kazdy narodeny pod stastnou hviezdou , zabezpeceny.Ja mam tiez obavy, co ako bude , ale nakoniec si vzdy poviem , snad nejako bolo aj bude. Netrap sa dopredu, mat deti je uzasny dar a treba si ho vazit, lebo nie kazda sa dietata docka . S dvojkami to na zaciatok bude tazsie, ale urcite to zvladnete a deti tie starosti urcite vratia. Tazko planovat buducnost . Prajem vydareny porod , zdravie a to ostatne budete riesit ked to bude aktualne😉

jankalukasova
25. jan 2023

@basska_b jasné ja viem...mám tri deti, viem, čo musíme spĺňať. Ale... ja asi žijem v bubline, kde je tých 1450€ taká spodná hranica prežitia 🤐 a to si nemyslím, že sme nejak výrazne pri peniazoch, proste taká normálka.

danieladeley
26. jan 2023

Autorka, teraz to uz aj tak nezmenis, zbytocne sa tehotna stresujes. Odhliadnuc od financii, surodenec sa neda vyvazit peniazmi, je to laska a kamos na cely zivot ( v idealnom pripade). A co tyka penazi, babatka zas nie su tak financne narocne, staci sa uskromnit, veci po druhych, po rodine, nemusi byt vsetko znackove,... A dokym budu chodit na kruzky ( v 4,5 rokoch), ty uz mozes davno pracovat, takze sa prijem navysi. A inak, vobec nemusia na tie kruzky chodit, to je len taky nejaky novodoby divny trend, ze dvojrocne chodi na gymnastiku, montesori, anglictinu, tanecnu a neviem na co este :/ Nestresuj, radsej sa realne zamysli, kde by si mohla usetrit alebo prip. ci si nevies nejak privyrobit aj pocas materskej.

lujza123
26. jan 2023

Uvidíš ako bude. Zatiaľ sú deti maličké ešte máš veľa rokov čas kým to začne byť finančne náročné. Co ty vieš ako na tom budete o 10 rokov, co ked budeš mat dobru prácu s dobrým platom?
Ako mňa tiež "dojalo" keď som zistila ze obedy v škole zvýšili na 50 eur na mesiac, ale tak co narobím. Ja si viem zarobiť, nie extra ale na to co potrebujeme stačí. Je mi ľúto tých naozaj socialne slabších s viacerými deťmi ako toto zvládajú.
Mojej doprajem taky štandard, aj keď som kúpila bicykel ci lyze z bazáru nestalo to malo, má mobil, na PC (nutnosť v dnešnej škole), v lete ide do tábora, bude potrebovať strojček na zuby, časom vodicak, VS,...... Popravde som celkom rada ze je len jedna 😬

Strana
z2