Zdražovanie a rodinný rozpočet
Ženy chcem sa spýtať ako to pociťujete vy teraz keď šlo skoro všetko hore s cenami ? My mame uver samozrejme inak sa nedalo , ale ten sme brali ešte pred tým keď nebolo všetko také drahé, plus staviame 🏡, mame dve deti ... ja na MD. Manžel pracuje dokonca skoro stále musel vziat aj druhú vedľajšiu prácu.... stíhame platiť výdavky to áno, ale akonáhle niečo vyskočí pomimo napr poistky za dve auta ,alebo pravy, alebo dan za pozemok atď... tak je to ltt...predtým sme to nikdy takto nemali , ale teraz nič nemôžeme odložiť bokom už keďže je aj ten dom co staviame ... nechcem sa sťažovať ani nariekať ze sme sa pustili do domu to bolo skôr, staviame ho pomaly, ale tak ma to mrzí ze ajtak na konci mesiaca už počítame co môžeme kúpiť,,, manžel dáky nad tým tozmysla nejde mu to do hlavy , keď ma aj druhú robotu. Dakedy sa mi zdá ze aj keď zarobí navyše niečo viac aj napr 500, 700e bokom tak ajtak to minieme..ja už som na nervy :D
Tak by ma zaujímalo ci aj iné rodiny to takto začali pociťovať v tejto dobe ? Ďakujem vám za všetky príspevky vopred 🙂
Máme najdrahšie potraviny v eú a najnižšie platy v eú. Samozrejme, že to pocítil každý z nás, len niektorí sa tvária, že sú za vodou a to, že platia 2-3 násobok v porovnaní s inými krajinami im ,, akože,, nevadí.
Priemerná mzda na Slovensku je 1300+-, minimálna mzda v čistom 569e, dôchodky radšej nenapíšem. Hypotéka, energie, internet, mobily, poistky, dane, pohonné hmoty, lieky, potraviny všetko išlo skokovo enormne hore. Toto čo zažívame mi nepríde normálne, takto mizerne na Slovensku ešte nikdy nebolo. Nerozumiem tomu, prečo štát nezníži DPH a nepomôže týmto opatrením občanom, aspoň trochu znížiť ceny enormných potravín. Tu sa nebavíme o výletoch, kúpaliskách, tu sa bavíme o strave.
Ja na koňovi vôbec niekto , koho manžel nezarába nadštandardne?🙃
@slniecko5 Slovensko je vo výrobe elektrickej energie sebestačné. Jaslovské Bohunice, Mochovce, Gabčíkovo. Sulík zmenil vzorec pre výpočet ceny elektrickej energie, tým vznikla táto situácia. Momentálne ceny elektrickej energie nie sú také enormné, ako boli v auguste a septembri 2022.
@triss83 "Máme najdrahšie potraviny v eú a najnižšie platy v eú."
Komu sa za to podakovat. Jedine vlade, co tu bola poslednych 12 okov, ze nic nerobila a kradla. Idiot Matovic to dorazil s jeho rozhadzovanim. Plus si za to mozu ludia sami, ze volia takych idiotov. Kolko maju asi zarobit s prepacenim pips na sk, ktori polovica zeru rusku propagandu (Blaha, Fico,...) a druha polovica zerie nacistov (Uhrik, Mazurek,...). No jedine minimalku kazdemu, aj to je moc. Sprostost nikde vo svete nie je odmenovana. Kolko zarobi operator vyroby v rusku? 250 eur mesacne. A kolko by chceli dostat ti, co zeru rusku propagandu, snad nie 3 tis eur mesacne. 🙂
Cest vynimkam.
@barbora19911 "hlavne na strave minuli sme už okolo 1100 eur a to ešte nieje koniec mesiaca. sme z toho zúfalý lebo neodlozime nič ..minulý rok sme ešte toľko ani zďaleka neminali na stravu každý deň minieme v obchode aj 40 eur"
to jedavate kazdy den kaviar a double extra bio?
Lidl mlieko 0,59 eur, jogurty 0,39 eur, kuracie prsia 4,5 eur minule, chude bravcove kare 4,5 eur,.. zemiaky sa daju kupit viac po 0,5 eur, ked je akcia. Potraviny su drahe, ale v akciach sa da nakupit a viac a potom je to v pohode.
Ked staviate dom, to je tazko. Vsetko ide tam...
Nesúhlasím s prvým príspevkom, že kto je za vodou, tak to nepocítil. My nie sme za vodou, aspoň teda nepovažujeme sa za boháčov, ale zdražovanie nepociťujeme zatiaľ. Úmerne rastu cien šiel manželovi hore aj plat. Ja som na RD, ale tiež by mi šiel hore pretože vždy, keď som si zapýtala, som dostala, koľko som požadovala a navyše mám výhodu, že sa ma snažia lanáriť konkurenčné firmy. Cez MD som začala podnikať, do práce sa vrátiť neplánujem a aj tak som nedávno zas odmietla pracovnú ponuku. Toto je podľa mňa cesta - riešiť možnosti ako si príjem navýšiť lebo donekonečna sa nedá uťahovať si opasky. V najväčšom zdražovaní sme postavili dom, ktorý bol iba o máličko drahší ako dom našich známych spred pár rokov a ešte ho majú aj menší s omnoho menším pozemkom v rovnakom okrese. Samozrejme, že pri bežných nákupoch si všímam, že malé balenie malin stojí skoro 4€, ale čo už, kúpim aj tak. Pozeráme však akcie a ak sa niečo ozaj oplatí, tak nakúpime do zásoby. Teraz idem napr. objednávať z DM, už tam mám v košiku veci za 250€, najväčšia položka je Sunar, ale zasa v bodoch tam mám dokopy našetrených asi 80€, čiže keď budem mať cestu do mesta, urobím nákup do domácnosti za body. A tiež odporúčam kadejaké cashbacky ako tipli a podobne. Sú to síce smiešne peniaze z nákupu, ale už mi bolo vyplatených 15€ a aktuálne mám zas "našetrených" 15€. Niekomu aj toto pomôže.
zaujimavy podcast o energiach, cenach za energie od A.Ziarovskeho, kto by chcel vediet viac, o com je vyroba el.energie u nas a v EU
Ráno som v pravde čítala, že od januára pôjdu ceny elektriny hore o 7,5 % a o rok neskôr o ďalších 12 %. Plyn a teplo v priebehu nasledujúcich dvoch rokov majú narásť ešte výraznejšie.
@liljana prepáč, neviem načo je dobrý tento tvoj výlev 🤔. Inflácia je dva roky,to bola vláda Matoviča a Hegera, teraz úradnícka vláda. Každá vláda je zodpovedná za stav v krajine. Majú občanom pomáhať a nie brať prachy za nič. Mne je jedno, kto sedí na tróne, ja potrebujem dôstojne žiť a nie živoriť. Chcú vládnuť,tak nech robia pre občanov a pre blaho národa.
@triss83 vypocuj si tento podcast ohladom cien energii, su tam fakty a zistis, ze ekonomika nikdy nie je otazka iba poslednych 2 rokov.
@liljana z akého dôvodu menil Sulík vzorec na výpočet elektrickej energie? Keby ostal vzorec pôvodný,tak nikto by nepocítil takéto výkyvy. Čo bolo za jeho hlúpym rozhodnutím? Hmotná zodpovednosť sa ho netýka, samozrejme sa ho netýka,ani zodpovednosť za rezort hospodárstva. Ja nič, ja muzikant made in Germany
Zdvihnut prijem treba,ine riesenie nie je. Ja som zmenila pracu,hned 30% platu hore a firma plosne dorovnala aj inflaciu. Takze tak. Ceny vnimam,hoci ich riesit chvalabohu nemusim,extremne je mi luto,ako sa niektori trapia. Ale takato vyska inflacie sa neda vyriesit skresanim vydavkov,iba zvysenim prijmu. No,kecam vlastne,da sa aj s vydavkami pohrat,ale to skor dlhodobo a s investiciou (fotovoltaika napr.). Fakt podumaj nad pracou. Nie je dlhodobo mozne,aby tvoj muz tahal dve prace s vedomim,ze nemoze vypadnut ani na blbu PN. Vsak ak sa mu to odrazi na zdravi,to este len bude problem. Nie toto,ze neusetrite
Ako pisete, ze len na Slovensku je to strasne, tak to nie je pravda. V Cechach to iste. Minule som objednavala lasagne ktore objednavam roky a zdvihli cenu 15eur za porciu. 4-6 eur croissant v kaviarni, kava 5.03eur. Aj v CR je velky problem co sa tyka cien, nielen na Slovensku.
Neidem kritizovať, ale v podstate máš všetko čo potrebuješ. Máš dieťa, si s ním doma, dom sa stavia, auta 2, Holt, z jedného platu perfektné. Ja som išla do práce od oboch deti keď mali pol roka. Z rodicaku som platila opatrovateľku a to sme nemali ani hypo a dodnes máme len 1 auto. Odvtedy máme aj hypo (investičný byť). Áno musíme sa obracať ale aj keď všetko išlo hore, z 2platov sa to dá. Ale ani z 2 platov by sme nedokázali stavať. Čize určite porozmýšľaj či by si aspoň na pol úväzku nemohla spať do práce - isto nejaká kamoška by pomohla za pár drobných s dieťaťom. Držím palce. Doba je zlá, treba žiaľ bojovať - každý tak ako vie
@katkaseiner áno máš pravdu. 🙂 ja som aj nad tým uvažovala ze skôr ísť do práce, ale strašne sa bojím najmladšie nahat niekomu jasle alebo pod , neviem ci by som nasla v okolí niekoho koho poznám že by mi opatrovala, ale rozmýšľam nad tým, možno príde čas a pôjdem do toho. 🙂
Nie , nemáme sa tak zle žeby som narieklala alebo tak to nie, aj keď lepšie to bolo pred tým. :D ale to teraz asi väčšine. 🙂
@viera27 áno, skresat nemáme veľmi čo, všetko co platíme jednoducho musíme a aj chceme aby sme dostávali dom , tak ušetriť ani nemám ako , naozaj jedine skôr ísť do práce, veľmi nad tým uvažujem
@liljana no ja som to myslela tak že od kedy nám prišla výplata tj. Od 12 júna sme toľko minuli na stravu ..ale problém je v tom že ja som od malička veľmi slabý jedák a vraciam z veľa jedál a teraz ešte v tehotenstve ani nehovorím a napríklad keď navarim obed pre muža tak ja ho nejzem ja si musím ísť kúpiť do potravín ďalšie veci na jedlo aby som to vôbec prežila a mala v sebe niečo takže jasné že výdavky budú veľké keď ja proste nejzem skoro nič čo sa navarí 🤷
Autorka, dietatko mas male, uplne chapem ze ho nechces nechat niekomu, no vam naozaj pomoze len dalsi prijem do rozpoctu, nerozmyslala si napriklad nad nejakou brigadou v noci cez vikend ? napriklad dokladanie tovaru, upratovanie a pod. A ze by nasledujuce doobedie travil s detmi cas manzel..
Za dalsie ak mas kasu pod palcom ty, najlepsie co mozes urobit je si vsetko zapisovat, po prvom mesiaci sa ti urobi dokonaly obraz kam vam peniazky utekaju. Pre muza (vseobecne) musi byt velmi frustrujuce ze aj ked maka od svitu do mrku, aj tak stojite natesno a nic extra si nemozete dovolit.
Aj my sme stavali a kazde minute euro som si dvakrat premyslela.. a aj teraz ked uz sa tak nemusime uskromnovat, som pri tom ostala lebo co sa deje teraz s tymi cenami je strasne.
Napriklad nakupujem podla letaku, co je v akcii, podla toho si urobim aj plan varenia na cely tyzden.. co je v super cene beriem aj do zasoby, nech dalsie tyzdne nekupujem to iste len drahsie (mlieko, maslo a pod.)
Prestali sme kupovat ochutene mineralky co sa u nas pilo vo velkom, ale zacala som robit domace ladove caje, to co ma vysla jedna flasa mattoni za to mam krabicku cajov na cely tyzden.. skoro vobec nekupujeme sladkosti, radsej urobim kolac, babovku, puding a pod. teraz v lete velke balenie zmrzliny do mrazaku a k tomu kornutky za par centov.. takychto mensich opatreni som zaviedla vela, to by som pisala do zajtra.. ale euro k euru a z mesacnych 700€ na potraviny a drogeriu sme sa dostali na 450.
Dovolenku ozeliem, cakaju nas este velke polozky okolo domu, namiesto dvoch tyzdnov v chorvatsku si kupime radsej zamkovu dlazbu napr. , to ale neznamena ze nikam nechodime, celodenne vylety mavame casto, jedlo a vodu ale balim z domu (take co netreba ohrievat). Ale bezne si doprajeme aj vikend mimo domu, niekto povie ze Tatry su drahe, mne to tak ale nepripada, bezne chodime do apartmanu ktory vyjde okolo 50€ na noc, jedlo opat z domu, jednoduche na pripravu, a to do nakladov neratam lebo jedli by sme predsa aj doma.. na lanovky a atrakcie nepotrebujeme ist, staci nam prechadzka, mensia tura, ihrisko apod. takze my sa na vikend do tatier vojdeme aj s benzinom bezne do 150€ co mi nepripada vobec vela, clovek musi niekedy aj vypnut hlavu, a nemusi to byt len v drahom hoteli s polpenziou..