icon

Zdražovanie a rodinný rozpočet

6. júl 2023

Ženy chcem sa spýtať ako to pociťujete vy teraz keď šlo skoro všetko hore s cenami ? My mame uver samozrejme inak sa nedalo , ale ten sme brali ešte pred tým keď nebolo všetko také drahé, plus staviame 🏡, mame dve deti ... ja na MD. Manžel pracuje dokonca skoro stále musel vziat aj druhú vedľajšiu prácu.... stíhame platiť výdavky to áno, ale akonáhle niečo vyskočí pomimo napr poistky za dve auta ,alebo pravy, alebo dan za pozemok atď... tak je to ltt...predtým sme to nikdy takto nemali , ale teraz nič nemôžeme odložiť bokom už keďže je aj ten dom co staviame ... nechcem sa sťažovať ani nariekať ze sme sa pustili do domu to bolo skôr, staviame ho pomaly, ale tak ma to mrzí ze ajtak na konci mesiaca už počítame co môžeme kúpiť,,, manžel dáky nad tým tozmysla nejde mu to do hlavy , keď ma aj druhú robotu. Dakedy sa mi zdá ze aj keď zarobí navyše niečo viac aj napr 500, 700e bokom tak ajtak to minieme..ja už som na nervy :D
Tak by ma zaujímalo ci aj iné rodiny to takto začali pociťovať v tejto dobe ? Ďakujem vám za všetky príspevky vopred 🙂

mondolina
6. júl 2023

@louise
múdro👍

cookie29
6. júl 2023

ano pocitili a nesmierne... nehovoriac o tom, ze som bola 2 roky na eliminacnej diete, lebo drobcek bol aBKM, cize 2 roky som nekupovala mliecne vyrobky, ktore predtym boli denno-denne. Takze ceny zostali zafixovane. Dva roky som nejako nepozerala a teraz som zase zacala kupovat a uvedomujem si, ze vacsina z toho stupla na takme dvojnasobok :(

Ale zase na druhej strane, asi tak zle sa nemate, si doma s detmi, staviate, mate 2 auta... ja viem, ze predtym bolo cosi lepsie, ale su ludia, ktori na konci mesiaca nemaju co jest...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
6. júl 2023

Pravdaže to cítime a to obaja pracujeme. Ale nie je to také hrozné. Ja som išla do práce skôr a nebola som ani s jedným dieťaťom na RP 3 roky.

zmrzlinka2021
6. júl 2023

@darinkal prepáč, lenže problém toho hotela v SK nie sú ceny, ale mizerná úroveň služieb. Všade vo svete máš 5 hv hotely považované za luxus a také sú tam aj ceny, preto my bežná stredná vrstva tam nechodíme. Ale inak všade sú ceny podľa toho čo si vyberieš. Ja som mala včera dva deci vína v zahraničí za 6 eur, obed predvčerom za tri osoby aj s dezertom 40 eur, obed včera s výhľadom na more 90 eur. Je to fakt rôzne. Na Slovensku chodíme do restik minimálne z dôvodu extrémne nízkej kvality a ponuky jedál. Takže to čo spomínaš nie je bežné správanie bežných ľudí tu na SK.

mondolina
6. júl 2023

pomôže zapisovanie " všetkých" výdavkov. tam uvidíš čo je zbytočné.
nedá sa byť aj doma, aj stavať dom, aj mať všetko načo ukážem.
ja mám paušál 13,00€. dáta zapínam len keď musím, skoro všade je wifi.
to bol len príklad k tým 30 eurám za dáta.

autor
6. júl 2023

@cookie29 ano máš pravdu uvedomujem si to , viem ze sú ľudia čo sa majú horšie oveľa , čo je mi ľúto
Nechcem sa sťažovať len tak som chcela vedieť že ako ostatný to berú 🙂

autor
6. júl 2023

@ivana11155 ďakujem🙂 áno máš pravdu , ja som aj rozmýšľala nad tým ísť do práce , ale mala ma len rok presne tento mesiac , tak mi je to ľúto bojím sa o ňu nahat ju cudzím ľuďom. :( pomohlo by nám to určite keďže výplata plus rodičak z toho zaplatiť jasle a ostatok ma domcek ale strašne sa bojím ju niekomu nahat okrem rodičov < ti však pracujú > ale rozmýšľam, pohravam sa s tou myslienkou

autor
6. júl 2023

@darinkal nedávno sme mali túto debatu s jednou známou, ktorá presne toto povedala ako príklad, že dovolenka na Slovensku je luxus , napr v tatrách alebo podobne. Že lacnejšie ich to vyjde niekde pri mori

mima1608
6. júl 2023

Cítime to a dosť. Najmä na strave. Úver máme chvalabohu zafixovaný, takže splátky nám ostávajú rovnaké, ale na iných položkách sa to dosť odrazilo. Manžel zarába nadpriemerne, ale tiež máme problém niečo odložiť.

didamt
6. júl 2023

Samozrejme že zdražovanie cítíme. Naštastie sme už postavili a dáme to v pohode, nie nejaký extra nadštandard. Ale je pravda, že pozriem ked idem do obchodu, čo sa oplatí a čo nie. Keď ešte pre pár mesiacmi stálo maslo skoro 4€, nekúpila som ho, nie že by som naň nemala, ale z princípu ! Nemá to tú hodnotu. A takto to robím so všetkým. Medzičasom aj maslo šlo na 1,40€ v akcii, aj olej som minule kúpila za 1,70€. Nebudeme kupovať predražené veci oni pôjdu dole. Staviate....áno to si nechcela počuť. To je jasné že miniete, inak to nepôjde. Len vydržať, držím palce.

tahomi
6. júl 2023

Zdrazovanie vnima kazdy, ja napr v tom, ze menej usetrim ako kedysi, ale zatial som nebola nutena nijak okresat svoje vydavky.

Vy sa mate podla mna este velmi dobre, ked si doma s detmi, mate 2 auta a staviate dom.

Zivot je otazkou priorit, ja by som radsej nemala ten dom a chodila po vyletoch s detmi, ale to je uz o vas.
Ak to nezvladate, tak treba bud okresat vydavky alebo navysit prijem, nic ine.

buberova
6. júl 2023

Ja sa na tom vnútorne zvyknem pousmiať keď čítam takéto diskusie. Že niekto začal premýšľať čo si kúpi a že si pozrie aj akcie a že obmedzili kávičky a reštaurácie.
A potom sme tu my obyčajní, pre ktorých je toto štandard už dlhé roky.

Značíme si všetky výdavky a áno vidíme že míňame viac. Potraviny sú hrôza. Ale zdvihli sa nám aj platy, nakupujeme s rozumom a to čo potrebujeme, nie hovadiny z rozmaru. A áno ideme aj na dovolenku, aj do reštiky. Nie je to nič likvidačné, ale ozaj sme šporovlivé typy

dkethe
6. júl 2023

Tak ja som napr zdrazovanie nepocitila, aj ked ho vidim.
Lebo ma zastihlo presne pri nastupe z rd do prace 😂 este stale sa citim ako milionar, ked sa obzriem spatne

thoughtfulweirdo
6. júl 2023

Áno, cítime, keďže som na RD. Už sme aj prehodnotili pôvodný plán a pôjdem do práce skôr, než sme boli dohodnutí.

kristinapetronela
6. júl 2023

Pociťujeme jasnacka... Čo už ...treba zvážiť čo je dôležité .auto predajte a nekupovat blbosti

cookie29
6. júl 2023

@autor nehovorim, ze sa stazujes... len teda vo vasej situacii este aj nieco odlozit, to by skutocne musel byt nadpriemerny plat...

jozinzbazin2
6. júl 2023

My sme si povedali,ze zacneme chodit na nakupi do Polska,urobi sa 1 velky nakup a doma uz len pecivo,alebo take malickosti.

drobcek17
6. júl 2023

Ja myslím, že každý pociti zdraženie. My síce máme dobrý príjem, žiadnu hypotéku a stále dokážeme odložiť, ale už to nie je také šetrenie ako predtým. Veď idem do obchodu a len taky fukot 100€ a to naozaj kupujeme len potraviny, nefajčíme, nepijeme alkohol, manžel sa stravuje v práci. Ja som si vždy myslela, že tu ženy preháňajú s tým, koľko minú za potraviny, ale po sčítaní minulého mesiaca som ostala v nemom úžase, že toľko minieme

hankab
6. júl 2023

Jasne, ze to pocitujeme. Ked som pred 2-3 rokmi robila maly nakup picas tyzdna, nechala som v obchode 10-15€. Teraz tam necham 20-25, plus drahy benzin je velka polozka z vyplaty. Platy mame dost dobre, no kym kedysi som si vedela odlozit polovicu vyplaty, teraz je to bieda. Brali sme hypo pred par mesiacmi, spravilo to o takmer 200€ viac za zvyseny urok nez pred 2 rokmi. Pre porovnanie mam hypo na byt s urokom 0,44 a teraz na dom 4,19. Pred 4 rokmi liter benzinu cca 1,25€ (ak si dobre pamatam) a teraz to zo dna na den vybehne na 1,70 ako nic. Rozdiel na plnej nadrzi plus minus 20-30€, pri tankovani 2x do mesiaca, kedze denne dochadzam do prace 18km to je o 60€ viac. Zariadovali sme dom a kazda polozka neskutocna palka, uz aj “lacny” polsky nabytok je drahsi nez priemerny pred par rokmi.
Vsetko islo hore, a nepocitila by som to asi jedine v pripade ak by sme jazdili na firemnych autach, byvali zadarmo u rodicov a nechodili do prace, kde kazde obedove menu stoji 6€ - pred 2 rokmi este bezne 3,90.

hankab
6. júl 2023

Este dodam, ze niektore potraviny v obchodoch hroza a des. Zvyknem rano ranajkovat jogurty, ale ked vidim tie ceny, az sa mi oci pretacaju. Pribinacik myslim 1,65€ za maly jogurt pre deti. Kazdy iny bez akcie 60-90 centov. Fakt netusim ako vyziju rodiny s 3 a viac detmi, kde zena je niekolko rokov po sebe na materskej a muz zarobi okolo 1000€, lebo my by sme asi v tom pripade hladovali a setrili kazdy cent. A to nie je vyryvanie, uprimne mi je luto takych ludi, ze si nemozu dovolit ani kvalitne potraviny pre svoje deti, aj ked mozno este 2-3 roky dozadu to mali trochu znesitelnejsie a zvladali to.

vulka
6. júl 2023

Tak skús "prekopať" rodinné výdavky. Príde mi čudné, keď píšeš, že Ti vyskočila poistka za auto alebo miestna daň a už je to problém. Ako Ti mohla vyskočiť a zaskočiť Ťa. Veď hádam vieš, že to musíš platiť.

vler
6. júl 2023

@hankab len tak vseobecne, keby obchody ten pribinacik nevedeli predat, museli by znizit cenu. Ale zrejme sa stale najde dostatok ludi ktori tych 1.65 zaplatia

hankab
6. júl 2023

@vler tak jasne, aj keby teraz vsetky televizory zdrazeli o 50%, aj tak by ludia na ne nahrabali. Rovnako s nehnutelnostami, ved za poslednych 10 rokov su ceny snad 2-nasobne, no platy tazko. To ale nemeni nic na tom, ze ta cena je prehnana.

vler
6. júl 2023

@hankab ano ale byvat ludia musia, je to zakladna potreba. Pribinacik nie.
Ja sa necudujem obchodnikom ktori ponukaju pribinacik za 1.65. Ja sa cudujem ludom ktori to kupia ak maju obmedzeny rozpocet.
Tiez som niekde citala, ze ak maju ludia malo penazi, tak stale dopraju detom a domacim milacikom-psikovi, macicke a skor sebe odopreju. Myslim ze aj na to sa obchody spoliehaju- ze mamky proste ten pribinacik kupia a pokusia sa usetrit inde. Mozno sa mylim...

marsmykkok
6. júl 2023

@darinkal Na Slovensku máš to tak, napríklad poľnohospodári, je málo úrody, joj, skoro nič nemáme, musíme zvýšiť ceny. Je veľa, vyplakávanie, že výkupné ceny budú nízke a neoplatí sa im to ani zbierať, časť nepozbierame a ceny dáme vyššie. Pekári, ide dole výrazne elektrina alebo benzín, no a čo aj tak zvýšime, idú hore mzdy ako každý rok, už x rokov sme stratový. Na Slovensku len každý ako by toho druhého ozbíjal.

barbora19911
6. júl 2023

Áno my strašne sme to pocítili hlavne na strave minuli sme už okolo 1100 eur a to ešte nieje koniec mesiaca. sme z toho zúfalý lebo neodlozime nič ..minulý rok sme ešte toľko ani zďaleka neminali na stravu každý deň minieme v obchode aj 40 eur 🤦🤦🤦a to sme dvaja dospelý a 1 maličké bábätko ktoré ešte nepapa je len na mliečku ...

olimuc
6. júl 2023

Nijakym setrenim nenahradis vypadok prijmu. Takze asi najskor navrat do roboty.

darinkal
6. júl 2023

@hendikep myslím že tu aj keby ten chlieb stal 20€ slovaci budú stále spokojný. A ani jeden by nešiel do ulíc.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal