icon

Získanie daňového bonusu po rozvode

lalia2
23. nov 2013

Dobrý deň mamičky, chcem sa opýtať, či môžem získať daňový bonus na dieťa, ak budem zamestnaná, keďže sme s manželom rozvedení a on pri narodení dcérky, keď sme ešte boli spolu, si vybavil daňový bonus na seba. Keď budem mať prácu, chcela by som ho poberať ja, keďže mne sa tie peniaze viac zídu... Viete kde a ako to treba vybaviť? Ďakujem

Strana
z2
lianka2
12. dec 2013

@lili_mia
@lili_mia no to sa na to teším, keď sa dozvie, že na ten bonus nemá právo, asi ho aj porazí... ale tak keby sa správal inak,tak by ma toneštvalo, ale vôbec sa s ním nedá na ničom dohodnúť...

jankatrnka1
12. dec 2013

@lianka2 na dohodu nezarobis tolko aby ti vznikol narok, ale toto uz neviem urcite, najlepsie by ti bolo skocit na danovy urad tam ti daju info, aspon u nas su tie baby velmi ustretove

zalka
12. dec 2013

@lianka2 kočka @jankatrnka1 má pravdu, ak si na UP tak na dohodu môžeš zarobiť cca 148 eur v hrubom... a na to aby si mala nárok na DB na dieťa musí byť tvoja mesačná mzda aspon 168,85 eur ( polovica minimálnej mzdy ) .. a to nie je šanca dosiahnuť ak si evidovaná na UP.

lianka2
12. dec 2013

@zalka ja som na materskej dovolenke. Tzch 168 eura v hrubom?

zalka
12. dec 2013

@lianka2 ale to musí byť príjem za robotu .. nie poberanie RP alebo MD alebo PN ...

lianka2
14. dec 2013

@zalka ok, jasné... díky

zalka
14. dec 2013

@lianka2 rado sa stalo

lianka2
1. jan 2014

@kaktusik007
@zalka
@jankatrnka1
ahojte baby. tak zajtra nastupujem do práce, daňový bonus som vybavila, ako ste mi poradili. ešte raz ďakujem. ale mám ešte jednu otázku, ak by mi vedel niekto poradiť. o malú sa mi bude starať moja mamina, ktorá je invalidná dôchodkyňa, ale popritom opatruje starkinu sestru, ktorá býva ale u starkej, nie u mojej mamy. dostáva síce za to len nejakých 100 eur, ale nemá určené dni a hodiny, ani koľko sa má o ňu starať, no naši tejto tetke odjakživa pomáhali a starali sa o ňu aj predtým, ako mala mama priznané opatrovanie, lebo teta nemala deti, tak okrem nás nemá nikoho. proste mama tam ide niekedy každý deň, niekedy každý druhý, o tetu je dobre postarané. chcem sa teda spýtať, či nie je problém, keby sa starala popri tom aj o moje dieťa (2r.), teda keby to niekto nahlásil napr. na sociálne,teda najpravdepodobnejšie môj ex, či by s tým nebol problém a ten opatrovateľský príspevok jej nevzali.
a ešte sa chcem spýtať, keďže mi beží aj rodičovský príspevok, či treba zmluvu od zamestnávateľa zaniesť aj niekde inde ako do zdravotnej poisťovne (sociálna poisťovňa, úpsvar...) ďakujem

zalka
1. jan 2014

@lianka2 a prečo by mali vzať opatrovateľský mame ... šak sa len stará o vnučku a tiež sa o nu nestará 24 h denne ale len v čase kedy si ty v práci ...

lianka2
2. jan 2014

@zalka no ja budem v práci do piatej alebo štvrtej. hej, veď je to blízka príbuzná, tak v pohode môže tam zobrať aj malú. ved aj tak tam chodíme, to nie je cudzia tetka. ja len či ex do toho nebude vŕtať, že ako sa môže starať o tetku a aj o moju dcéru.

wiki07
2. jan 2014

ahoj....ak Ti po rozvode zverili dieťa,tak automaticky Tvojmu ex by v zamestnaní daňový bonus mali zastaviť a zrušiť....a keď sa Ty zamestnáš,donesieš rodný list a povieš,že chceš daňový bonus na dieťa......vlastná skúsenosť....toť všetko 🙂

zalka
2. jan 2014

@lianka2 jeho to zaujímať nemusí ... netráp sa tým

jankatrnka1
4. jan 2014

@lianka2 nemam to overene ale podla logiky by urad nemal siahnut na opatrovatelsky, ved tam mala bude len hodinu a popri starostlivosti mala moze byt predsa priamo pri opatrovatelke...mamke..tak o co ide, a nemaj strach z ex, ja som ho tiez mala ale zbytocne, to je vsetko len take bububu, pes ktory steka nehryzie, neboj nic, a co sa tyka zmluvy myslim ze na urad prace ho asi treba zaniest, drz sa

lianka2
4. jan 2014

@jankatrnka1 ok, díky, si ma upokojila. človek nevie, čo z neho vylezie, lebo určite pení, že som si našla robotu, tak už nevie, ako by mi uškodil.

jankatrnka1
5. jan 2014

@lianka2 to ho za chvilu prejde, hlavne on musi vediet ze sa ho nebojis 🙂

lianka2
5. jan 2014

@jankatrnka1 no snazim sa tak tvarit. Vlastne ani sa ho nejak nebojim len by som rada mala od neho pokoj.

sofia1
25. sep 2022

@wiki07 a ako to je keď ex poberá/neopravnene/ a teraz idem do zamestnania....?

wiki07
26. sep 2022

@sofia1 Ak ste rozvedení, daňový bonus poberá zákony zástupca dieťaťa a musí mať trvalý pobyt rovnaký tak zákonný zástupca ako dieťa samotné. Normálne si požiadajte v zamestnaní o daňový bonus. Daňový úrad respektíve finančná správa zistí, že na jedno dieťa sa poberajú dva daňové bonusy a keďže ste rozvedení jemu automaticky daňový bonus zrušia a bude musieť vracať peniaze. Pokiaľ si to nezruší sám dobrovoľne. Vy ste podľa zákona ako prvá, ktorá má poberať daňový bonus plus ste rozvedená, máte spoločný trvalý pobyt s dieťaťom a zverili ho vám. Ak nie ste rozvedení lebo ste neboli zosobášení aj tak sa uplatňuje zákon, prvá matka a spoločný trvalý pobyt s dieťaťom. Na jeho mieste by som veľmi nešpekulovala. Ak zistí finančná správa že vedel o tom že si chcete dať daňový bonus na seba lebo nastupujute do práce, môže mať z toho nepekné opletačky. A vracanie daňoveho bonusu za niekoľko mesiacov bude len malickost. To nie je sranda ako si poniektorí ocinkovia myslia. Tak buďte pokojna. Vy si to len pekne nahláste, jemu povedzte že ste si dali daňový bonus na seba. A viac neriešte len čakajte. Finančná správa vás môže ale nie je to pravidlo skôr výnimka, vyzvať aby ste preložili rozsudok o rozvode že vám bolo dieťa zverené alebo potvrdenie o spoločnom bývaní ktoré získate na obci či meste.

sofia1
26. sep 2022

@wiki07 píšem správu

Strana
z2