icon

Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

svetluska131
14. júl 2016

@vilma7 díky, tak sa teším že je tu tiež sestrička🙂 A to od r. 2007 až teraz ste si našli byt??? nestraš...☹
Ale trochu dúfam, že aj mne pomôže zamestnávateľ, aj im to jasné že vysvetlím, ja som už aj s riaditeľom hovorila o tm že mám dieťa...ja teraz idem zatiaľ na Schnupertag(aj ty si bola?) a keď to klapne tak budem riešiť bývanie...aby tam syn už mohol začať chodiť do školy, zač. škol. roka už nestihnem ale tak čím skôr, dúfam tak cca od októbra...inak ja by som mala nastúpiť do Altenpflegeheimu

vilma7
14. júl 2016

@svetluska131 nie, ja som tu bola dlho sama, tak mi stačilo personálne ubytovanie, aspoň sa mi podarilo dať slušne na stranu 🙂, byt sme hľadali asi 2 mesiace...bytov je dosť, len kým človek nájde niečo čo mu vyhovuje a aj teraz kde sme objavujeme nedostatky bytu až po presťahovaní sa. Ale už ostaneme zatiaľ 😀. Sestričiek je tu dosť, toho sa neboj 🙂

svetluska131
14. júl 2016

@vilma7 ja teda na byt vôbec nie som náročná, minimálne pre začiatok mi vyhovuje prakticky hocičo, jedine nech to nie je priďaleko od bud. práce a nech to má min.2 izby a nie je pridrahé...vezmem hocičo

bosoriak
14. júl 2016

@svetluska131 No to uz si musis s nimi dohodnut, muzovi to vybavoval zamestnavatel. Ved im zavolaj alebo napis.

@vilma7 Tak neviem, asi zijeme v lepsej oblasti, lebo tu, kde sme my, si ludia nechavaju este aj bicykle vonku nezamknute.

vilma7
14. júl 2016

@svetluska131 ani my nie sme náročný, ale keď sme sa pýtali majiteľky či sa dá v spálni dobre spať-lebo okná sú na hlavnú, tak že v pohode, nič nepočuť keď sú žalúzie dole a teraz pomaly nespíme noc čo noc...je leto, ak by sme stiahli žalúzie, tak sa asi zadusíme 😀. A žiaľ ani v garáži sme si nevšimli moc úzke priestory na vystupovanie, ja budem za chvíľku v 5.tom mesiaci, ale pochybujem že od 7.ho budem môcť nastúpiť do auta 😀. To sú len maličkosti...nie náročnosť 🙂 a o tom že sa nám asi žiaden kočík nezmestí do výťahu ani nehovorím, bývame na 2. poschodí a asi ho budem odkladať v pivnici ☹

bubelko
15. júl 2016

@vilma7 tak v normalnych stvrtiach a bytovkach sa nekradne. ja som mala kocik 9m pod schodiskom a nikdy mi z neho ani len balik vreckoviek neodpochodoval. mali sme spolocnu pracovnu, tiez nikdy nic nezmizlo. teraz byvam na dedine a baliky mi bezne nechavaju pred dverami, na dreve. 😉
ako v meste sa kradne - aj kamaratovi ukradli penazenku na stanici.

@svetluska131 a hej, zohnat byt nie je jednoduche a postup je ako pisala @bosoriak . my sme dosli este v roku 2003 a vtedy sa pre cudzincov poriadne byt ani zohnat nedal - nam zhanal prvy byt muzov zamestnavatel. a poznam vela cudzincov s povolenim B, ktori maju problem zohnat byt. S povolenim L ti normalne byt ani neprenajmu. Mozno po znamosit alebo tak. standardne sa prenajima na minimalne rok, malokedy na menej.
na tvojom mieste by som skusila naozaj poriesit so zamestnavatelom, ci ti nevie pomoct, obzvlast, ked ides so synom.

bubelko
15. júl 2016

@bosoriak ani mne este nikdy nic nezmizlo 😉 synovi kamarati si bezne nechavaju bicykle, kolobezky pri schrankach. ono fakt zalezi, kde byvas. kamoske ukradli vo winti zo schodiska zamknuty cyklovozik...

tehula
15. júl 2016

@svetluska131 ja som v juni riesila rovnake starosti.

Dolezite je, aby si mala uz prac. zmluvu v rukach. Tu som nahanala.
Potom som mala presne 2 tyzdne na najdenie bytu, na kedy som si do Zurichu naplanovala sluzobku. Podarilo sa mi si bud obhliadky nasekat v dane dni, alebo mali aj vseobecny termin obhliadky. Tak vzdy vecer po praci a rano pred robotou som tam behala.
Stihla som pozriet za 10dni asi 17bytov. Na vacsinu z nich som sa prihlasila, ale ako pisu baby, cudzinec prvonajomca to ma sakra tazke.
Ja som mala od zamestnavatela aj sprievodny list vystaveny, ako sa za mna zarucuju a aj tel. kontakt na sefa som davala do ziadosti, lebo oni volaju si overit vsetky info.

K tomu bodu, ze "nie som narocna, staci mi nieco male, blabla/...." ti napisem zo skusenosti, ze mne napriklad nechceli dat 3izbovy byt 90m2, lebo ze mame 2 deti a ze to bude pre nas male.......Co koho uz po tom, ze asi na vacsi nemam prachy. Prosto priprav sa na vsetko mozne aj nemozne
Zatlac na zamestnavatela nech ti pomoze vybavit byt, lebo tym, ze mas dieta, nie je jedno, kde si docasne ubytko vybavis.
V skolach plati rajonizacia a syna ti vezmu len do takej skoly, ktora je spadova k tomu bytu
Cize aby si ho zas o pol roka neprekladala inam
Ja mam jedno skolopovinne dietaa druhe skolkarka, a kvoli tomu som strasne tlaky mala s tym hladanim bytu, prave kvoli skole.
Mne inak zamestnavatel by poskytol zdarma na 2mes. ubytko, len mne to neriesilo problem skola.....mysli na to!!!!!!!!!!!

Resume, byt sa mi veru podarilo zohnat. V praci skoro sampus buchali, ze neverili, ze to tak rychlo vybavim.

svetluska131
15. júl 2016

@tehula Panebože ☹ ☹ 😒 Ja mám z toho všetkého hrôzu...až váham či vôbec niekam ísť...☹ Díky za rady kočky...No teraz cez víkend budem veru písať zamestnávateľovi, ako mi vie pomôcť s bývaním...nech viem konkrétnejšie na čom som...držte mi palce 😔

bosoriak
15. júl 2016

@svetluska131 Nenechaj sa odradit, stoji to za to. Muz zohnal byt ako prvonajomca s prvym povolenim B asi za 3 tyzdne. Nie je priamo v ZH (tam to bolo drahe), ale v primestskej obci a je dalej od skolky (peso asi 20 minut), preto o neho nebol velky zaujem. Myslim, ze nebudes mat problem, ak budes hladat skor taketo byty.

bubelko
15. júl 2016

@svetluska131 ale neboj sa, skus a uvidis. aj tak ides najskor na probetag. zostan dlhsie a porozhliadni sa po okoli tvojej buducej prace. ci su tam nejake moznosti byvania vobec a skola. ked budes vediet, kde mas pracu, vies pozriet aj, kde by sa dalo byvat, aby si to nemala daleko mhd a syn do skoly.
mozno to nepojde vsetko hned ako po masle, ale zas nieco sa najst da. a @tehula ti radi dobre - urcite sa spoj so zamestnavatelom, ci ti nemoze pomoct, kedze mas dieta a to musi nastupit do skoly 😉

tehula
15. júl 2016

@svetluska131 nedaj sa odradit. Motyka vystreli ale zacni hladat, kontaktuj zamestnavatela, nech ti vystavia referenciu a daju kontakt komu moze Verwaltung zavolat. Hlavne necakaj do konca mesiaca. Zmluvu pracovnu ale musis mat.

nelina1
autor
22. aug 2016

Tak sa po čase ozývam zo Švajčiarska. Som tu sama, manžel má dosť problém ako asistent niečo si nájsť. Som tu druhý mesiac.
@vilma7 Ahoj pracujem v súkromnom domove dôchodcov a som tu bez rodiny. Ako si to zvládala ty? Vychádzal Ti zamestnávateľ v ústrety so službami ? Ja si hovorím, že uvidím, ako sa to tu vyvŕby skúšobnej dobe, ale dosť možné, že tu neostanem.

nelina1
autor
22. aug 2016

@svetluska131 Ahoj ja som tiež sestrička a pracujem blízko pri Curichu tiež heime. Tak môžeme pokecať.

vilma7
22. aug 2016

@nelina1 ahojky, ja som cez agentúru /curaviva/ natrafila na domov pre osoby s postihnutím, kde sú oveľa lepšie pracovné podmienky ako v domovoch dôchodcov. Takže mi si pracovný plán robíme sami- teda celý tím spoločne počas porady, dovolenka od budúceho roku 7 týždňov /po 40.tke/, na odd.7 osôb s postihnutím a minimálne 3 pracovníci- mám pokračovať? 🙂

nelina1
autor
22. aug 2016

Tak to máš super. Ja mám len 20 dní dovolenky. Štve ma, že mám v zmluve klauzulu, že ak odídem pred ukončeným rokom musím platiť pokutu. Dozvedela som sa, že bulharke, čo tu bola predo mnou nezaplatil šéf poslednú výplatu, tak rozmýšľam, že sa v skúšobnej dobe presuniem inde. V tvojej práci nepotrebujú posilu? 🙂

vilma7
23. aug 2016

@nelina1 my máme v domove na jednom oddelení len 2 sestry, zbytok je pedagog.personál, alebo bez vzdelania a žiaľ tie 2 miesta sú permanentne obsadené- jednou mnou už 9 rokov a druhé sme plnili vlani, až po odchode jednej českej zdravot.sestry, ktorá bola v inštitúcií cez 25 rokov.

nelina1
autor
23. aug 2016

@vilma7 Tak dá sa predpokladať, že také dobré miesto sa tak ľahko neuvoľní. Ja ešte nemám uznané vzdelanie, tak zatiaľ si veľmi vyberať nemôžem. Robím na 80% aby som mohla chodiť aj domov a mám dosť veľa voľna tak si budem hľadať niečo pomimo na pár hodín. Vo Švajčiarsku sa mi páči, ale zatiaľ si neviem predstaviť presťahovať sa na stálo.

misiakkk
23. aug 2016

Žienky prosím Vás koľko ste platili depozitov pri prenájom ani bytu?

vilma7
23. aug 2016

@nelina1 a kde vlastne fungujes? v ktorom Kantone? No kamoska tiez nema a ani to od nej zamestnavatel nevyzaduje, ale zrejme je to bod, ktory potom umozni lahsie zmenu zamestnavatela.

nelina1
autor
23. aug 2016

@vilma7 Som v kantóne Curich. Keď pracujem v heime, tak uznanie vzdelania si môžem urobiť do roka. Len som prekvapená, že o Švajci, ktorý pokladám za právny štá,t som sa stretla hneď na začiatku s takýmto neserióznym prístupom 😝 .

vilma7
23. aug 2016

@nelina1 prosim ta, aky neseriozny pristup 😀 😀 😀, tu sa za vsetko plati, ved skade by mali prachy- si myslis ze som sa na uznani nieco naucila. Holy prd, ktory mi je na dve veci, hlavne ze ma to stalo 5500 chf. A tu cenu to nemalo ani len veeeelmiiii zdaleka. Rasisticka ignoracia vzdelavania v zahranici, alebo len obycajna Geld-macherei 😀

nelina1
autor
23. aug 2016

Ako ja chápem a vnímam, že Švajčiarsko nie je sociálny štát. Ale nepáči sa mi, že by som mala cvakať niekomu, čo do mňa nič neinvestoval, banka, krankenkasse, telefón som si vybavovala ja. Som tu už skoro dva mesiace, ani raz sa ma neopýtal, kvôli prac. veciam, asi je spokojný, akú zmluvu so mnou uzavrel. Ja si myslím, že mám šancu odísť v skúš. dobe, lebo na to je skúš. doba, že môžeš v tomto období slobodne odísť a myslím si, že je protizákonné dávať niekomu pokutu. A na Annerkenung, ani nič iné mi nebude prispievať, všetko si cvakám sama.
Mám kolegyňu zo Srbska, doma ju komplet vykradli a povedal jej, že ju nepustí domov na tri dni, no proste super. Keď som hovorila zo sprostredkovateľom zo Slovenska, tak ten povedal, že sa s tým za 10 rokov nestretol.

vilma7
23. aug 2016

@nelina1 drzim palce, aby si si nasla miesto, kde budes viac spokojnejsia 🙂

bosoriak
23. aug 2016

@misiakkk Ak myslis kauciu, ta je vo vyske max. 3 mesacnych najmov. My sme davali 7000 CHF na byt za 2400/mesacne.

misiakkk
23. aug 2016

@bosoriak čiže každý si dáva ako chce,ale max to môže byť tri nájmy?dakujem za odpoveď

sense
23. aug 2016

@misiakkk ano podla zakona max. kaucia vo vyske troch najmov moze byt...a rata sa najom bez nebenkosten

sense
23. aug 2016

@misiakkk a vysku kaucie teda pocet najmov urcute verwaltung resp ten kto ti byt prenajme , nie ty ysama, ak nemas dost penazi na kauciu tak si mozes spravit mietversicherung, kde platis v zavislosti od spolocnosti a vysky kaucie napr 200chf rocne, co su v podstate nenavratne peniaze, ak ale zalozis kauciu na konto s kt. nemozes hybat ale po zmene bydliska sa ti peniaze vratia

misiakkk
23. aug 2016

@sense ďakujem za info

nelina1
autor
23. aug 2016

@vilma7 Aj ja ti prajem všetko dobré. 🙂