Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
@dorothea221 ahoj, ved sa spytaj tu, aspon si tomozu potom precitat aj ostatni. 🙂
Ahojte,poradte mi co vsetko nam treba ked budem rodit v CH na vybavenie rodneho listu a vsetko co treba robit 🙂
@bosoriak tak mňa zaujíma úplne všetko, poplatky, všetko čo sa týka auta a vodičáku, keď tam prídem, ako to tam je s ošetrením a zdraovtníctvom, volanie od tial na slovensko, nejaký výhodný účet, výhodná zdr. poistka, aká je nejaka primerana cena jendoizboveho byt...atd..Ja mám strašne veľa otázok 😀
@zuzi163 neviem aky stary je tento clanok ale hadam nieco pomoze. neviem ako sa na teba vztahuje ta informacia o svajciarskom rodnom liste lebo dieta nema automaticky narok na obcianstvo len preto ze sa narodilo vo svajciarsku.
urcite ti niekto iny poradi ohladom tejto informacie.
slovensky rodny list podavas cez ambasadu a trva to okolo 3 mesiacov kym ho dostanes. dieta bude zapisne do zvlastnej matriky deti narodenych v zahranici.
https://www.slovak.ch/rodina-vo-svajciarsku/163...
https://www.slovak.ch/svajciarsko-ch/174-svajci...
@zuzi163 svajciarsky rodny list ti vystavia po porode, s tym potom pojdes na ambasadu a ta vybavi slovensky rodny list. Co k tomu potrebujes ti oznamia urady listom pred porodom. Co si pamatam, tak boli treba rodne listy rodicov, sobasny list a rodne listy surodencov, vsetko prelozene s apostilou.
@dorothea221
auto: https://www.ezv.admin.ch/ezv/de/home/informatio...
vodicak: http://www.stva.zh.ch/internet/sicherheitsdirek...
zdravotne poistenie: hladaj na comparis.ch. System: existuje Selbstbehalt a Franchise. Franchise je volitelna rocna spoluucast, cim vyssia, tym mensie poistne. Franchise je suma, ktoru v pripade osetrenia platis ty. Az po vycerpani Franchise preplaca zakroky poistovna. Ja nechodim k lekarovi casto, takze mam 2500. Moje deti maju 0. Selbstbehalt je 700 CHF a po vycerpani Franchise sa plati 10% z ceny osetrenia az kym sa nedosiahne 700. Poistovne a ceny najdes na comparis.ch.
Poistenia: urcite Hausrat a Haftpflicht, aj tie najdes na comparis.ch
mobil: lycamobile.ch, su najvyhodnejsi.
banka, hladaj kantonalbank, podla kantonu, obycajny ucet je cca 10 CHF mesacne
byt: homegate.ch - to su inzeraty na prenajom. pozor, nefunguje to tak, ze si vyberies a automaticky ho dostanes. prenajimatelia si vyberaju, ziadaju referencie, osobny pohovor a podobne. zvycajne sa to riesi tak, ze si prenajmes byt z airbnb na mesiac a za ten mesiac vybavis papiere a najdes si trvaly prenajom. co je dobra cena neviem, lisi sa to podla kantonu, mesta a podla tvojich moznosti. najom by nemal byt viac, nez 30% cistej mzdy.
@zuzi163 no ak si Slovenka a chces dietatu vybavit slovensky rodny list, tak ten vystavuju na Slovensku - ako som napisala robi sa to cez velvyslanectvo. Bez rodneho listu ti nemozu vystavit ani cestovny pas dietata a nebudes mat s nim ako cestovat. Neviem, ake obcianstvo ma otec dietata, ale ak je tiez Slovak, tak vase dieta ma slovenske statne obcianstvo zo zakona. Len si musis vybavit ten rodny list...a potom si mozes cez velvyslanectvo vybavit aj cestovny pas pre dieta
Fuha ja ziram
to čo za uchyl píše za sprostosti
@dorothea221 zjavne niekto, kto sa registroval len vcera za ucelom ti tu nieco odkomunikovat. Len ty vies, ci nieco pravdy na zmienke je, ci nie.
same hluposti
Ahojte vsetci...
Tak po dlhom case sa ozyvam.. citala som prispevky co tu su odkedy som tu naposledy bola... zaujimave citanie
Po dvoch rokoch co tu sme vsetci spolu sa mame moc fajn.. deti v skole sa integrovali na vybornu.. moja dcera prestupuje zo sek B do sek E ako naj z triedy zvladla nemecky anglicky francuzky za rok na znamku 5-6 rovnako ako matika... moj syn do integracky nechodil je az moc chytry.. po 2r v ch mu povolili preskocit 1rocnik.. manzel si pracu nasil do mesiaca a ne zeby sa pretrhol robi vkuse a je dobry...
Svajc neni pre kazdeho ako tu bolo pisane ale nam sa dari dobre... a stastni sme jak blchy... mnohi sa tu trapia ale z vlastnej skusenosti viem ze je to tym ze sa nechcu integrovat neakceptuju ludi okolie system.. ked to clovek prijme zije sa lepsie.. chodim po svete 19r takze viem o com hovorim... raz sme tu preberali ci sa da vyzit ako rodina z penazi co tu clovek zarobi.. da sa.. momentalne zijeme z 5600.- v cistom a neni problem (a tom mam dom zahradu vlciaka kocura auto atd)... este i usetrime.. kto tu chce zit bude.. je to len o cloveku o narokoch a ziv.style..
Pozdravujem vas nech sa vam dari a krasny svajciarsky 1.august....
dievcata ,prosim vas ,ako je to zo zalozenim si bezneho uctu v banke vo svajciarsku? syn tam nastupuje do prace koncom augusta ..dakuejm pekne za odpovede
povolenie treba ad zamestnavatela?
Ahojte, ak ma niekto pracovnu zmluvu na tri mesiace vybavi alebo dostane auweis? Tiež potrebujem bankovy učet no bez ausweisu mi ho nechcu urobiť.
@dorothea221 ano dostanes L, na tri mesiace...
Ahojte, vo Švajčiarsku som zatiaľ mesiac pri manželovi, ktorý má jednoizbový byt cez zamestnávateľa. Hľadali sme väčší byt- boli na obhliadke bytu a poslali žiadosť o byt. Teraz som zvedavá ako to dopadne. Neviete mi povedať ako dlho to trvá? Zároveň sa chcem poďakovať za množstvo zaujímavých informácií, ktoré som sa tu dozvela 🙂

Ahojte, neviem, či niekto ešte zareaguje, keď je to staršia debata, ale zaujímalo by ma pár vecí. Ak niekto žijete vo švajčiarsku prosím ozvite sa mi do IP mala by som pár otázok. Od 1.7. tam budem pracovať