icon

Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

bubelko
5. aug 2015

@elledj no odpada to, ze musia robit skusky kazdy rok, nemusia. ale na konci 9 rocnika musia. ale aj teraz sa dali skusky robit bud kazde 2 roky alebo na konci stupna. mne to ale pride dost vela, robit to naraz.
ja vidim teraz, ako je tazke donutit dieta robit kvazi 2 skoly, ak ma este aj pravidelne konicky a kamaratov, s ktorymi sa chce stretavat. neviem si predstavit, zeby sa mal ucit vsetko za 9 rokov...

elledj
6. aug 2015

ta mne je relativne jedno ci bude mat na sk 1 abo 4 z testu.. mna zaujima viac ako to pojde tu vo swiss... trapit deti dvoma skolami je moc. hovorit pisat pocitat vedia ale nebudem z toho robit tragediu. nam bolo povedane na skole ze to ulahcia jak to pojde. i s testami .. ze daju osnovu z coho preskusaju mailom..

bubelko
6. aug 2015

@elledj tak aj pre mna je miestna skola dolezitejsia, ale zas az tak jedno mi ta slovenska skola tiez nie je.
skoly vo sui su inak ladene ako na svk, takze som tiez zvedava, ako to bude prebiehat. co viem, tak tazke veci nastupuju az v tej 3. pripadne 4. triede primarstufe a potom sa na oberstufe rozhoduje, akym smerom sa dieta vyda. ci bude moct ist studovat, alebo lehre a aku lehre.
plus kazdy kanton to ma este trocha odlisne. tazko sa je v tom orientovat 😉

elledj
16. aug 2015

Mam teraz otazku ja... nikde som sa nedopatrala presneho postupu.
- ide o mojho znameho. Ma priatelku a ta je tu uz cez dva roky.pol roka ma povolenie B ale nema vodicak. Chce si ho robit v novembru na sk a potom o par dni ho dat zmenit na swiss vodicak. Vsade ale pisu ze vodicak sa do roka musi dat vymenit vo swiss i ked mate L povolenie ale ste tu dlhodobo tak do roka.. ona je tu ale uz cez 2a pol roka v kuse a ide ho robit na sk. Je to mozne ci musi robit uz vo swiss. Mne sa to nejak nezda zeby napr.moje deti zili tu a vodicak robili na sk a tu do swiss by dosli len ho vymenit... vie niekto o tom daco? Vdaka

sense
16. aug 2015

@elledj ked tvoje deti zili tu mali uz povolenie B, poznam jeden pripad kde musel byt vodicak resp skusky urobene tu lebo vodicak neakceptovali a tiez bol robeny na slovensku az asi po 2 rokoch co mala dotycna B

elledj
16. aug 2015

@sense moje deti este maju cas na vodicak a ten isto budu robit vo swiss.. no u znameho si myslim ze tu neuznaju vodicak bez toho aby tu zopakovala skusky. No on si moc neda povedat. Dokonca chcel aby zrobila na sk vodicak a tu vo swiss bude nosit na aute L. To som mu zatrhla hned.on si je isty ze ked ona na sk zrobi vodicak tu jej hned daju svajciarsky. Ze on to obkeca...

kacenka151
16. aug 2015

Ked uz zije tu musi vodicak robit tu nie na sk...to kde videl ten znamy..:()
@elledj

sense
16. aug 2015

@elledj aha to bol priklad s tvoj8mi detmi som to zle precitala prepac inak znamy to neobkeca a obkecal by to mozno len v tom pripade keby danej osobe skonilo L povolenie a dostala B s tym ze si nebola ista ci dostane Becko a to L na aute nemoze mat len tak hocikto, aspon co som citala a pocula L maju na aute ti kt. Uz maju urcite jazdy za sebou a skusky ale este nemaju vsetky jazdy za sebou... a za volant9m mozu sediet len v pritomnosti osoby kt. Ma vodicak uz urcitu dobu...ale to overene nema...

bosoriak
16. aug 2015

@elledj Neviem, ako dlho zije pan vo Svajciarsku, ale teda tu neobkeca nic. Ak je raz pravidlo, ze do roka musi byt vymeneny, inak sa robi vo Svajciarsku, tak sa moze aj na hlavu postavit. (Preto sa mi tato krajina tak paci).
Kazdopadne lepsie, nez riesit veci cez forum, bude obratit sa rovno na Strassenverkehrsamt v kantone, ktoreho sa to tyka. Pokojne aj e-mailom, oni odpovedaju pomerne rychlo a presne. (Opat, preto sa mi tato krajina tak paci.)

bubelko
16. aug 2015

@elledj znameho priatelka musi vodicak urobit tu. aj ked ma povolenie B len pol roka a teoreticky teda do roka stiha vymenit, na to aby jej ho vymenili, by ho ale na svk musela uz minimalne rok mat... neobkeca nic http://www.stva.zh.ch/internet/sicherheitsdirek...

elledj
16. aug 2015

@kacenka151 ta ma asi takych poradcov... neda si povedat ma milion teorii o tom ze to pojde...

elledj
16. aug 2015

@bosoriak ja sama som tu uz roky ale nepocuva ani mna.. on je tu 3,5r a priatelka 2,5r ... on vodicak ma ona nie. Teraz idu na dovolenku tak si vzal do hlavy ze ona zrobi vodicak na sk a tu hned vymeni za svajciarsky.. no od povolenia preslo uz 2,5r a nie jak je lehota 1r. Dokonca on sam mi rozpraval ze jedna mala uz B ale vodicak ne.po par rokoch sla na sk urobila vodicak kupila auto a na hranici jej vodicsk vzali auto odstsvili a ona este aj sud mala s vysokou pokutou. Ta som mu vravela ze to co chce on zrobit s priatelkou jd v principe to iste tak vravel ze ne ze to obkeca. Ja tiez milujem swiss za to ze je to tu podla pravidiel. Prave preto je tak pritazlive pre mna no poznam mnohych sk co tu spekuluju ako so systemom vybehnut.

elledj
16. aug 2015

@bubelko ci pana mne sa zdalo ze som to dakde citala uz aj som mu vravela.. no on si neda povedat. Moj muz kaze ze asi potrebuje kopenec do zadku bo to obcas treba. Sak uz len to ze chcel dat L na auto pri sk vodicaku... no spekulant...

katkaasaabinak
9. sep 2015

Dobrý deň. Neviem či sa to tu už náhodou neriešilo ale nenatrafila som vo vašej debate nato, tak sa opýtam... Od buduceho školskeho roka sa sťahujeme do CH za manželom. Ja a dve deti... Ide o to že bude brať do nájmu väčší byt asi 4-izbový a kedže na slovensku máme nové nábytky a zariadenie chcela by som nejaké kusy vziať so sebou. Len neviem ako to funguje pri sťahovaní... Ako zistím čo všetko alebo aké množstvo môžem previezť napr. dodávkou do švajcu? Máte s tým niekto skúsenosť? Ďakujem

bosoriak
9. sep 2015

@katkaasaabinak Mam pomerne nedavnu skusenost, tu je vsetko napisane http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04381/0... a vpravo mas aj formulare na vyplnenie pre colnicu.

katkaasaabinak
9. sep 2015

Úžasné ďakujem... idem to prelúskať 🙂

mariana0283
24. okt 2015

@bubelko Dobry vecer, citala som v prispevkoch ze zijete v kantone aargau, ...v najblizsich tyzdnoch planujem docasne prestahovanie do CH (ag) a rada by som deti aspon na par hodin kvoli jazyku prihlasila do spielgruppe(nemaju znalost nemciny)...myslite ze je to realne nastupit aj teraz ? Ako to vidite s integraciou deti mam 4 a 3 rocne? Mam obavy ci sa zaclenia(prip.odporucania)... Zijete priamo v Aarau? dakujem

bubelko
24. okt 2015

@mariana0283 neviem, ci sa to da, ale urcite by som to skusila. Moje deti nastupovali do spielgruppe bez velkych znalosti nj. Naucili sa v priebehu roka...nezijem priamo v aarau, ale ca.20km od aarau, smer zürich😉

bosoriak
25. okt 2015

@mariana0283 Ak mozem aj ja, mam pomerne cerstve skusenosti, moja mladsia je od augusta v spielgruppe, je tam 2x do tyzdna po 3 hodiny. Zaclenila sa uplne super, jazyk chyta lepsie nez ja. 🙂 Sme tiez kanton ZH. Co sa tyka nastupu pocas roka, treba sa spytat priamo v konkretnej spielgruppe.

Cosi sa mi mari ale, ze v Aargau chodia deti do skolky od 4 rokov, ale to si musis zistit na mieste.
Tiez zalezi na tom, co znamena docasne. Ak je to na par rokov, tak sa oplati riesit skolku, ak je to na par mesiacov, tak moj osobny nazor je, ze to tie decka skor zmatie a neoplati sa to.

mariana0283
25. okt 2015

@bosoriak
@bubelko Dakujem krasne za odpovede. Tak moj manzel tam uz dlhsie pracuje, chodi domov kazdy tyzden ale predsa...chce aby sme tam boli s nim a dufa,ze tam ostaneme, ...preto chcem, aby aspon co to chytili z toho jazyka, ked tam uz budeme (lepsie ako sediet na byte) a uvidi sa co dalej
@bosoriak a ake mas velke dieta? neplakalo ?

bosoriak
25. okt 2015

@mariana0283 Mladsia ma 4, starsia 6. Plac bol uplne rovnaky ako pri nastupe do MS na Slovensku, takze nic vazneho. Po dvoch razoch uz neplace vobec. Ale to je dieta od dietata ine. Skor cumim ako puk, ked mi spieva tie ich pesnicky a recituje basnicky. Po dvoch navstevach sa dokazala pozdravit, vypytat sa na zachod, povedat ze je hladna, smadna, ze spieva, tancuje, no proste islo to raketovou rychlostou.

Podla mojej skusenosti si deti zvyknu na novu rec, kulturu a prostredie ovela rychlejsie, nez dospeli 🙂

mariana0283
25. okt 2015

@bosoriak faakt? tak to si ma prekvapila ze az tak rychlo sa chytaju, ... A doma s nou po slovensk rozpravas ano? ze ci nieje malo tej nemciny, ale necitis to tak asi, vsak?

bosoriak
25. okt 2015

@mariana0283 No ja s nimi doma len po slovensky, obcas ked sa ma pytaju na nejake slovicko, tak im poviem. Skusala som im citat nemecke knizky, ale je to o nicom, ovela lepsou a prirodzenejsou formou sa to ucia od rovesnikov. A starsia ta ani nehovorim, ta je v skolke cisteho casu 5 mesiacov a uz hovori cele vety, rozumie celkom dost, rozprava, spieva, dorozumie sa. Co sa reci tyka uplna parada. 🙂

elledj
29. dec 2015

Ahojte... zapojim sa i ked nesko ☺ ja mam 14a 9r deti.. do skoly nastupili tu vo swiss uz v juni na 10dni a potom od polky augusta.. syn nevedel nic po nemecky dcera zaciatocnik.. teraz syn uz cita knihy nemecke pozera nem.filmy a sam robi testy z precitanych knih a dcera nemecky uz viac nez dobre a uz hovori aj anglicky francuzky a svajciarsky.. ucitelia su nadmieru spokojni chvalia ich ze kiez by bolo takych ziakov viac... dcera dostala od skoly aj ucitelov na jazyky dodatocne a ze je tak dobra ze s nou budu yz preberat navyse.z matiky su ibaja najlepsi vo svojich triedach.obaja su spokojni nosia mi domov znamky 4,7-6 za pol roka urobili nenormalne pokroky.. robia projekty pisu testy ako ine deti .som spokojna viac nez som dufala.rodicovske a hodnotenie ucitelov dopadlo nad moje ocakavania.deti sa ucia rychlo.. drzim palce vsetkym s detmi..nech sa dari .. deti dokazu prekvapit len ich podporujte.. stastny novy perspektivny rok vam vsetkym 😉

celasapremenim
31. dec 2015

@elledj super precitat 🙂 keby sme na to mali gule, ideme aj my, ale manzel chce byt pri rodine na slovensku
kvalifikaciu ma viac ako vyhovujucu, urcite by si tam bez problemov nasiel slusny job, len nechce odist
holt

elledj
7. jan 2016

@celasapremenim to viem to mnoho parov ma ten problem. Ani moj nechcel odist kym nezistil ake to je.. teraz vravi: zem zaslubena somar by som bol odist... deti to iste... jasne ze zaciatky kym sa clovek integruje neni jednoduchy ale ... podla mna to stoji zato.. viete rodina za vas zit zivot nebude... moj otec vravi :raz pomreme a ty budes lutovat ze si si nezariadila zivot posvojom..
Ma pravdu taky je zivot.. treba bojovat za seba za rodinu pre deti... urcite to chce odvahu odist.. drzim palce nech sa rozhodnete akokolvek... 😉

kim12345
2. máj 2016

prosim ,poznate tu vo svajciarsku nejake lieky proti padaniu vlasov?

bosoriak
3. máj 2016

@kim12345 Ahoj, skus zbehnut do lekarne, tam ti poradia najlepsie. Pripadne si pozri orientacne tuto online lekaren - xtrapharm.ch - tam sa da aj zistit, ci ide o liek na recept alebo volnopredajny.

sense
3. máj 2016

@kim12345 priorin n je bez predpisu

kim12345
24. máj 2016

Zienky prosim kde kupujete špaldovú muku? Ktorú máte osvedcenu.vdaka