Život v nájme
Ahojte, ste tu niektoré mamičky ktoré žijete s priateľom a detmi v najme? Žiaľ my hypotéku teraz by sme nedostali a momentálne nám ani nevadí že sme v nájme, finančne sa máme dobre nič nám nechýba. Máme jedno dieťatko a chceli by sme ďalšie tak o rok, dva len stále váham že či teda počkať kým nám dajú hypotéku o 5,10 rokov alebo nikdy :D alebo kašľať na to nestresovať sa a v kľude žiť aj s dvoma deťmi v nájme 🙂
kamarát žil s rodinkou v najme, prvý byt boli tam niečo cez rok. Majiteľ byt predal, druhy byt boli cca 3roky majiteľ zomrel, dedičia byt predali..nakoniec si zobrali so ženou hypo a,kúpili 2-izbový byt...to sťahovanie hore dole nič moc...ale pokiaľ je to krátkodobé riešenie neviem ja som za svoj byt...
My mame mestky byt uz 9 rokov a ani to neplanujeme menit 😉
tak ak vas s detmi tam nechaju, resp. prijimaju do podnajmov tak v pohode, ale nie kazdy majitel bytu chce deti do bytu,tazko ich odtial v pripade problemov vyhodit.
ja by som v nájme s 2 deťmi nebývala. Nemohla by som spávať...
@sasa1310 a keď človek nemá na výber? Čo má čakať 10-15 rokov a potom otehotnieť len za to že bude bývať v nájme a nemôže mať vlastný byt?
@hviera81 zatiaľ sme s tým problém nemali, takže veríme že to tak aj ostane 🙂
ostala by som pri jednom dieťati, keby som si nevedela zabezpečiť vlastné bývanie.
najprv by bolo dobre sa zabezpecit az potom plodit deti... jedno dieta veru staci na podnajom, sup do prace nech daju hypo cim skor, ci si myslis ze s 2 detmi tu hypo ziskate skor? 🙂 naivne...
mňa by to trápilo... ďalšie bábo by som asi mala až do nového bytu...
Nezartuj, ked obaja pracuju, peniaze nerozflakaju, tak im nemoze trvat 10-15 rokov, aby nasetrili tolko, aby im hypo dali.
Ja by som setrila a isla do prace,ziskala hypo a potom dalsie dieta.
Ja by som rozhodne do ďalšieho nešla. Stačí, keď sa partnerovi ako živiteľovi niečo stane a bude dlhodobo pn, nenasetrite už vôbec. Jedno dieťa je do podnájmu akurát. Ani nevymyšlaj. My niesme v Rakúsku, že tu fungujú dlhodobé nájmy pre mladé rodiny. Mestských bytov je málo. Treba čakať, bývať v podnájme, skôr mladí bez záväzkov, ako už rodina.
Nechapem, preco by vam dali hypo o 5 ci 10 rokov? Ja by som z toho mala stres aj s jednym dietatom, nie to s dvoma. S detmi je to vzdy ine ako single ludia.
@ropucha6 asi preto lebo nie kazdy ma plat viac ako 1500e a vtedy ti nevyjde ani na hypo keďže teraz sa domy a byty pohybuju od 150 000€..teraz by nam nedali a aj ked o par rokov daju tak viac ako 120 000e to nebude a co si za to kúpiš? Neviem co bude o 5 rokov ake platy, rast cien domov ci bytov čiže je to diskutabilne.. A neviem o akom strese vravíš, ja stres nemám, máme co jest, máme kde bývať, mame si co obliecť a máme prácu, teda teraz zatiaľ len priateľ a ďakujem za to aspoň že to máme.. Nemá každý na svoje bývanie, bohužiaľ.. Doba je iná a aj ceny nie ako pred 5-10 rokmi..
Na 30 000 by si šetrila 5 rokov po 500€. Aspoň u mňa osobne to je celkom blízko číslu , ktoré zobrazuje moju výplatu .... Veru nie každý má plat v tisícoch ....
Podľa mňa teraz už začína doba, kedy si nebude každý môcť dovoliť vlastné bývanie.
Však pomer príjem/cena nehnuteľností nepustí.
Ani v zahraničí nemajú všetci ľudia vlastné bývanie.
Akurát, že u nás ešte nieje veľmi zaužívaný dlhodobý prenájom...ale to sa zrejme prispôsobí dobe.
@cajomila to áno, tam je to bežné ale žiaľ aj na dôchodku tam maju krásny príjem ale tu žiaľ ja nerátam s tým že u mňa nejaký dôchodok aj bude a keď aj bude tak veľmi biedny a bude musieť robiť každý 2 človek tak či tak len aby zaplatili účty, čiže dôchodku sa väčšina nedožije..
No s tým dôchodkom by som si tiež nebola taká istá.
Napr. moji svokrovcov v Nemecku ešte boli generácia ktorá tie dôchodky krásne mala.
Ale tá po nich už nie.
Tiež záleží aký prácu človek mal, koľko zarábal...tiež sú v tom veľké rozdiely.
Tam tiež niekto bol celý život smetiarom, predavačkou...a nezarábal majland, takže takí ludia ani dôchodok nemajú horybilné.
Celý život bývali v činžiaku...
@cajomila záleží akú prácu, plat tak isto ako aj tu.. Ale už ani teraz tam neni bohvie aká výhra ísť a zarobiť si ako predtým že muž išiel doniesol vela peňazí a postavil sa dom, pokiaľ nie si murár, elektrikár a podobne iný už zarábajú tam skoro toľko čo my tu..
A ked ti najomca povie ze o 2mesiace odchod? Ani vtedy stres? Pohoda? Dieta ti pojde do skoly a budes zufalo hladat najom v blizkosti skoly... stale pohoda? Radsej by som sa tlacila vo svojej garsonke ako sa s detmi tahala po najmoch.
No...my sme z tej generácie, že človek išiel do zahraničia, robil zväčša podradný prácu s VŠ a za pár rokov si domov doniesol ( aj to skôr pár) nejaký ten majetoček.
Ale koľko to reálne bolo? 10,20,30 000?
Za to človek tiež nepostavil dom...jedine ak už mal pozemok a všetko svojpomocne.
@eeffka prečo by som sa mala stresovať? Nemám dôvod, nájmy sú a aj budú 🙂 žijeme v takom meste kde nie je problém a ani okolité dediny.. Takže v tom nevidím najväčší problém, ja nie som stress man a nemyslím na to najhoršie, všetko sa dá vyriešiť, s takým prístupom ako máš ty musíš mat naozaj stresujúci život :=
My sme mali takú mladú podnájomníčku, ktorá ťažko znášala život s dieťaťom na podnajmoch.
Ja to chápem.
Ale na druhej strane som nechápala, ako si v takom mladom veku cca 25 rokov predstavovala vlastniť veľký byt alebo rovno dom .
Ja som jej vravela, že ak sa majú radi s jedným dieťaťom im môže byť dobre aj v malom byte ( ale svojom).
Nie mať veľké oči.
Ja mam na rozdiel od teba sedliacky rozum. Zabezpecene byvanie pre seba a uz aj pre deti zaklad do zivota. A na zaciatku som mala 0.00 eura.
Hypo sme brali ked boli urok 7% ale nebudem tahat deti ako macata. Urcite poznas : najprv fara,potom Mara.
@eeffka no nie každý ma také šťastie ako ty 😉 buď vďačná za to čo máš, každý by mal byť bezohľadu na to či má vlastné bývanie alebo nie 🙂
V zahraničí je norma žiť v podnájme. Poznám rodiny tu v Nórsku s veľa deťmi čo žijú v nájme.

Ži tak ako môžeš a ako chceš 🙂