Životná úroveň
Ahojte maminy,potrebovala by som nestranny nazor a vas pohlad na vec.Kazda viete aky zivot je na slovensku a mna by zaujimalo ktorou cestou by ste sa vybrali ak by ste si mohli vybrat.Predstavte si ze mate 2 male deti,manzela,jeden obycajny slovensky plat a vedeli by ste ze dlhsie budete zit len z toho 1 platu.Kde by ste radsej byvali:
1. V DOME- vo vlastnorucne postavenom dome na dedine bez obcianskej vybavenosti,kde by malo kazde dieta svoju izbu,kde by bolo ticho a bezpecne,kde by ste mohli mat zahradku a robit grilovacky ale museli by ste splacat hypoteku ktora by vam zozrala tretinu toho obycajneho platu,museli by ste mat 2 auta,dochadzat do prace 50km tam a spet,vozit deti do skoly 22km tam a spet a financne by ste kvoli hypo mleli z posledneho takze by nehrozili vylety,kruzky pre deti a ine zaujmy,nebola by ziadna financna rezerva na necakane vydavky....alebo
2. V MENSOM BYTE- v malom meste s dobrou obc.vybavenostou,kde by mali deti izbu spolu,kde by bolo vsetko blizko,deti by mohli casom same chodit do skoly,stacilo by vam 1auto,dochadzat do prace by stacilo 30km,nemali by ste hypo takze by bol priestor aj na zaujmy ale nebol by tam taky klud a bezpecie a zivotny priestor by bol o dost mensi...
Ktorou cestou by ste sa vydali s ohladom aj na buducnost deti a stastie vasej rodiny.Dakujem za kazdy nazor... 🙂
možnosť č. 2 - ale 3.izbový byt - cenové rozdiely nie sú až také veľké /aspoň v našom meste/ a rozdiel v nákladoch tiež nebude až taký veľký.
Vyrastala som na dedine ale v meste som si zvykla. Vyhovuje mi aj to, že mám všetko po ruke, hlavne keď je manžel celé dni v práci a ja sama s malým. Hneď vedla domu mám detského, ženského, obvodného lekára, lekáreň, škôlku, školu, hypermarket, zopár menších potravím, poštu. Bývame v mestkej časti, nie priamo v centre , takže keď potrebujem niečo vybaviť na úradoch a tak to musím do mesta, ale máme mest.dopravu 😉 Je tu kľud, hneď za domom máme ihrisko. V 10km vzdialenej dedine máme záhradu po mužovej babke, spolu so švagrinou, takže máme aj domáce ovocie, veškerú zeleninu a deti sa majú kde vyblázniť. Nemenila by som.
Môj muž síce stále uvažuje nad domčekom v blízkej dedine, ale tam ja odmietam ísť bývať.
1. nemám peniaze na dom - pracuje iba manžel
2. je to čisto maďarská dedina- škola a škôlka iba maďarská, bez akejkoľvek občianskej vybavenosti. Čo by som tam robila....
Ešte tak dom v mestkej časti, ale tu pozemok stojí toľko čo máš 3-izbový byt, takže snívajte s nami..
@kuka221 ta madarska skola a skolka by mohli byt pozitivum... teda skolka - dieta by sa naucilo madarsky 🙂
@rumkolka hm... ja to co ponukas absolutne nevnimam ako dilemu... ja teda ale ani nesnivam o dome a zahrade - mam 2a 6 rocne deti a som stastna ze sme v meste, blizko vsade - aj do velkeho parku - to ze v byte si vaecsinou doma je blbost - je to vzdy o ludoch ako travia svoj volny cas - kto sedi doma v byte obycajne robi to iste aj v dome...
niekto to uz pisal ale tiez mam skusenost ze akonahle idu deti do skoly tak sa vracaju do bytikou do miest - dochadzanie je svina, deti su vaecsinu casu v skole, v skolke , na kruzkoch... grilovat sa da aj na terase a vonku mozes byt kefy chces... otrokom bytu nie si ako si otrokom domu - ty ked si doma tak to vnimas samozrejme inak ale ked pojdes do prace tak ten dom podla mna strati svoje caro.
a k tej moznosti - zit ci zivorit jednoznacne volim zit - detom tazko vysvetlis ze nemozu na vylet, kruzok, kupalisko ci dovolenku lebo mozu sediet na zahrade uzasneho domu - hlavne ked im uz bude viac zalezat na kamaratoch ako na case travenom doma... a to uz nehovorim o vas - stereotyp zabija vztahy a zial aj ludsky rozhlad
@dai pekne si to napisala..len tu vidim zase to-ze je to vsetko o ludskych prioritach..ja som si napriklad kvoli byvaniu v dome vybavila pracu z domu a pracujem tak uz skoro 4 roky...a kedze teraz musime byt aj tak vacsinu casu v byte v meste, nemozem sa dockat kedy zas prideme na dom...ja prave za tej pokoj a klud ruch velkomesta nepotrebujem menit...aj na dedine som si nasla kamaratky, spojili nas deti a dokonca sa s nimi stretavam viac ako s inymi kamoskami co som mala v meste..kde jedna ma inak stare deti, druha nema este ziadne, zivoty sa rozdelili..a nemam pocit, ze len sedim doma...tiez si vyjdeme na vylety a navstevy a vyjdem si von s kamoskou na vinko...mne rozvazanie nevadi, aj v meste rozvazam maleho do skolky a na kruzky a do obchodu tiez chodime predsa autom...jasneze mesto svoje vyhody ma, ja som vyrastala v meste a lutovala som spoluziacky z dedin ako museli stale dochadzat do skoly autobusmi...ale 90% z nich sa vybudovali na dedine tak ci tak, do mesta ani pocut...takze asi nebolo co lutovat...Ak je dom situovany v dobrej dedine s dobrou infrastrukturou, tak niet o com..🙂 Ale opat - kazdy ma ine priority..mna mesta tesili ked som bola mlada a slobodna a spoznavala som ludi, pamiatky, miesta...teraz uz je to uplne o inom...ked budu moje deti raz mat chut zit v meste, nikto im v tom nebude branit..ale ja im chcem dat radsej volnost, cerstvy vzduch a priestor..aj ked ich budem musiet rozvazat...
Ale pravda je, ze zivorenie za kazdu cenu nema zmysel...to uz si tiez musi kazdy zvazit sam..
my sme mali 3izb. byt, krasne prerobeny, ziadna hypoteka, jedno dieta a rozhodovali sme sa medzi bytom a novym domom, na dedine, s hypotekou... Nevedeli sme co bude, muz zivnostnik, ja na materskej... Rozhodli sme sa pre dom a nelutujeme. ALE... deti tu maju skolu, skolku, manzel ma este blizsie do prace a ja som v kuse na materskej, lebo uz mame tri deti :D Takze v nasom pripade bol dom dobra volba, vo vasom by som to kvoli cestovaniu nerobila.
@m.i.r.i iste - je to o prioritach a povahe... ja na dedinu rada pridem na chvilu ale potom ma uz ubija svojim stereotypom a celkovym fungovanim ludi tam - pisem o dedine s komplet infrastrukturou... s muzom sme sa nasli v tomto - ba je pre nas male mesto... ale teraz nam vyhovuje - mame velmi priestranny byt par minut od skolky a skoly, pesia dostupnost do centra, obchodou, k hradzam, do parku... zijeme aktivni spolocrnsky zivot a to si na dedine neviem predstavit... my mame aj v dome fajn komunitu, velmi zaujimavych ludi, decka tu maju vrdtovnikov, navstevujeme sa, robime grilovacky vzdy u ineho suseda na terase, pripadne pikniky v parku, travime vela predlzenych vikendov v horach - vzdy na inom mieste - osobne som spokojna so svojim zivotom, pre mna je ten pribytok len ists materia, zivot co zijem je pre mna dolezity😉
aktivny😉
@dai byvanie v dome bol nas velky sen...ja som vyrastla sice v hlavnom meste v byte ale byt bol v takej stvrti ze sme boli kvazy ako na dedine,mali sme vsetko daleko...do skoly polhodka peso,obchod a zastavka busu tiez ale bolo tam ticho a byt sme mali velikansky takze bolo super,behali sme kade-tade sami so surodencami.Ked sme sa s drahym vzali a kupili mini byt v hlucnej casti mesta bola som z toho mimo,nezvykla som si na hluk,rusno a stratu sukromia...potom sme kupili vecsi byt v inej casti mesta,sice pokojnejsej ale zasa sme riesili vyrastkov,fajcenie pod oknami...ked sa nam narodilo prve dieta vymenili sme byt za dom.Byva sa tu uzasne,naozaj pre male deti raj na zemi ale vsetko ma aj negativa...to dochadzanie je sice umorne ale este zvladame v celku ale horsie su tie naklady a hypo...to sa uz zvladat neda a v tomto sme sa zial preratali.
Ako som si citala nazory tak v podstate vecsina je za navrat do bytu,v podstate to aj ja tak vidim ale uvidime ako to vsetko dopadne lebo nieje lahke opustit dom ktory ste si postavili vlastnymi rukami,vlozili don srdce ale ako som uz pisala domov nieje o nehnutelnosti ale o rodine.
@rumkolka vidis😉 ja som praveze vyrastala v malom mestecku - takom ako z rozpravky podla mna, babky v domoch na dedine, vsade blizko - sice v byte ale stale vonku, dom pod velkou horou, hned vedla rieky a hradze... nikdy som nepocitovala tuzbu po dome - uzila som si to na dedine u babiek az az - teraz maju nasi aj byt a aj dom na dedine - ale byvaju dalej v meste - na dom chodia sice kazdy den na zahradu a tak, ale doma je doma😉
my sme mali prvy vlastny byt vo vrakuni - a pracujeme v centre obaja - ja som bola na nervy z toho dochadzania, fakt som po veceroch plakavala - hlavne ked sa malinka narodila a ja som potom nastupila do prace - travili sme v aute 2 hodiny denne plus 9 v praci, doma sme len spali - odvtedy vieme s muzom ze satelity su pre nas no go😉 vyhody domu nespochybnujem ak to clovek ma rad, ale u mna by momentalne pripadal do uvahy len na palisadoch - a tam predavaju len vily v hodnote 3 a viac mil😉 a nato zatial nemame... na druhej strane sa sama seba casto pytam ked vchadzam tu v panelaku do strazenej krytej garaze v noci, ked stretavam recepcneho, ktory kontroluje vsetkych ludi co vstupia do nasho domu... sama seba sa pytam ci ten pocit istoty co tu mam, by som niekedy mohla mat v dome - ja byvam relativne casto sama doma s detmi aj v noci a vtedy som fakt rada ze som v dome, ktory ma 24 hodinovu straznu sluzbu, kde ked mam problem zavolam na recepciu a tento je nasledne odstraneny etc. ... ale tak verim ze ked budem mat na tu vilu na palisadoch tak budem mat aj na tu straznu sluzbu a nejakeho poskoka co za mna bude veci okolo domu vybavovat😀 ale zatial som realista ( myslienku na dom ale ako vidis uplne neodmietam😉 )
@rumkolka inak tvoja posledna veta je presne to co som pisala - dom, byt poskytuje urcite pohodlie, moznosti - netreba sa ale na tu materiu citovo viazat, spomienky su pre kazdeho dolezite, ale verim ze oni su v hlave, nie v tom dome, su v ludoch s ktorymi si, nie na zahrade😉
este ma napada, ked ste takto naviazani na ten dom, neskusali ste ho prenajat tak aby pokryl hypo plus ste mali dost penazi na prenajom mensieho bytu v meste? tym by ste on neprisli, hypo by sa vlastne splacala sama a casom, ked budete natom lepsie, by ste sa tam mohli vratit, hm?
My sme si s manželom postavili novostavbu cca. 10 km od krajského mesta, hypo sme ani nepotrebovali. Je super mať záhradu, terasy, vlčiaka behajúceho si po dvore. Na druhej strane však dochádzam autobusom do práce, čiže niekedy prídem domov už v tme, keď už sú moji "panelákoví" kolegovia doma, na 10 minút sa venujem psíkovi a idem dovnútra. Keby mám auto, je to ideálne, no dokončujeme dom, čiže to neprichádza do úvahy. Na jar a v lete je v dome podľa mňa lepšie ako v byte (11 rokov som bývala v paneláku), no cez jeseň a zimu je to jedno, keď sme vnútri.
ved daj si pre seba plusy aj minusy mesta aj dediny a uvidis, co je pre teba najlepsie.
ja som si dala, a vyslo mi mesto. aj ked som vyrastala na dedine, tam je hrozna nuda, nic sa tam nedeje, kazdy kazdeho ohovara, zavidi, ludia sa nemenia, ani ich nazory.
@erique12 caf🙂 Ja len dodam - ze zalezi aka dedina a co je nuda...ja sa u nas na dedine nenudim, my tu vsetko mame, celu obciansku vybavenost, skolu, skolku, postu, vlakovu stanicu s rychlikom aj do BA aj do KE...niekolko restauracii, kaviarne, obchod, cukraren atd...najblizsie mestecko 3 km, kde su ostatne obchody, detske ihriska, kupalisko, zimny stadion, cokolvek, maly tam moze chodit na hokej, plavat, tancovat v subore ak by chcel 😀 😀 Aj dobri treneri na tenis su tam...mozem ist cvicit zumbu, chodit do posilovne...okresne a krajske mesto cca. pol hodiny...a uz buduju aj dialnicu, asi o dva roky vyleziem za dedinou na dialnicu a mozem ist aj do BA priamo, co je velka vyhoda...urcite sa vobec nenudim...ale mam vyhodu domu na konci dediny, na kopci, kde nepocut ani vlaky, ani nic...za nami kopec a les, pod nami potocik..a ja som z mesta a nikdy by som nepovedala predtym, ze si toto zamilujem..uz by som za to mesto nemenilaaaa....este jasneze tak dom v meste, v tichej lokalite...este tak vila ako dai spominala 😀 😀 To by som neodmietla...🙂 Ale ja ak budem moct vsetko budem robit preto, aby sme mohli byt tu v dome..aj ked clovek mieni....🙂
ja by som sa zapojila do vasej debaty...ako somuz vyssie pisala,aj my s manzelom riesime nieco veeeelmi podobne...a tiez,ked si tak pomyslime,ze pre deti a ich moznosti je lepsie mesto...hmmm,aj nase srdca bole za dedinou idu bokom....ale zase...na druhej strane....ono je to podla mna aj o tom,ako vam to 'nepohodlie"s dochadzanim,cestovanim,pracou okolo domu,atd zasahuje do partnerskeho vztahu...lebo ak su dvaja rozhodnuti dat zo seba max a ze nejako tych "par"rokov,kym deti trosku nedospeju,vydrzia.....da sa to z odratymi usami prezit-pisem prezit,lebo niekedy su chvile,kedy to je asi iba prezivanie 😀 ....ale vsetko ma svoje pre a proti,no a pokial clovek nebyva daleko od mesta...stalo by to 'sukromie"aj za nejake to trapenie......lenze nech uz pozname akekolvek dovody pre a proti,srdce nejako do mesta nechce 😒 ....a uz som v meste byvala,takze si trosku porovnat viem....ale aj tak....
@terezka1947 suhlasim..a inak, ja som sa nad tymto inak tiez casto zamyslala..a aj z pohladu toho, ze som nejaky cas aj v zahranici zila..a moj manzel tiez..a tam sme to videli uplne bezne, ze ludia dochadzali za pracou z okolitych obci..do velkomiest trebars vlakmi, casto hodinu tam a hodinu spat...ale neboli vynimky dochadzat aj do 2 hodin kazdy den z dedin autom...uz aj v ramci mesta, velkeho, metrom, vlakom ( autom takmer nemozne) mnoho ludi dochadzalo viac nez hodinu/hodinu a pol...do skol deti rozvazali presne tak isto, pretoze si kazdy vyberal skolu podla toho ake mala meno, ako im sedela a nie podla miestnej prislusnosti ci trvaleho pobytu...a nejako to kazdy povazoval za normalne...mali svoje domy v obciach kde nebolo milion cudzincov, v krasnej prirode a za vsetkym sa dochadzalo...len u nas som si potom vsimla ten fenomen, ze ludom to strasne vadi, ze sa radsej tisnu v panelakoch ( casto kralikarniach) kvoli tomuto druhu pohodlia...mozno je to mentalita, mozno zvyk, mozno horsia infrastruktura ( hlave dochadzanie v okoli BA)...ale taky bol moj pocit z toho.....
Jednoznacne c.2, myslim ze si si aj sama vo svojich argumentoch odpovedala 😀 , Masa rodina tiez zije vo variante c.2 a nelutujem
@m.i.r.i
no pamatam sa v dubline, hrozna infrastruktura,asi ako na Slovensku. kolegyna dochadzala autom 2 hodiny rano z druhej strany dublinu. ja dochadzam tiez do roboty 30 km 30 min autom, pokial nie su zapchy alebo 50 min.vlakom, pokial nie su technicke problemy. pre mna je to tak max. nechcela by som dochadzat viac ako hodinu, to su 2 hodiny denne! tiez sa tu bezne dochadza, ale infrasktura je super.
@erique12 no dublin bol jedna vec - mne presne vacsina kolegyn dochadzala 1.5 hodiny autom kazdy den..alebo dartom z inych miest...ale aj take Nemecko...Do Mnichova dochadzali z juhu uplne bezne, z Bad Tolz, z alpskych mesteciek a dediniek..deti do skol tiez do Mnichova vozili...niektori zas z okrajovych stvrti dochadzali S bahnom - vlakom a tiez si tam aj hodku a pol posedeli niekedy...v Londyne ani nehovorim..atd atd..V Amerike tiez kolegovia vacsinou dochadzaju, este aj tie firmy su samozrejme uplne mimo centra, na zelenej luke niekde, takze kazdy vo velkom dochadza, ale ziju aj oni v stvrtiach svojich, deti rozvaza do skol skolky autobus alebo rodicia atd atd...Ale -suhlasim uplne, ze dolezita je infrastruktura a ta je u nas taka aka je..aj ked zas s casom stravenym rozvozom to nema nic..🙂

jednoznacne c.2...a to na zaklade svojich skusenosti a skusenosti ludi z mojho okolia...Byt v meste a casom kupit maly vikendovy domcek (chatu) na vikendy, znami to tak maju - cez tyzden vo velkmomeste, skoly, oraca, kruzky a v piatok odchadzaju na vikendovy dedinsky domcek, tam maju pohodicku a v nedelu vecer naspat, podla mna najidealnejsie riesenie, a ked je zle pocasie alebo nemaju chut alebo maju nejaku vikendovu akciu tak nejdu a ostanu v meste...Mozno niekomu vyhovuje dedina, ale ja som sa napriklad narodila a vyrastala v meste a na dedine viac ako par dni nevydrzim a uz sa nudim chybaju mi ludia, obchody...ked chcem ist do prirody mozem ist na vikend, alebo na zeleznu studnicku a nepotrebujem tam zit nonstop, ale najlepsia moznost je rodinny dom so zahradkou v meste 🙂