Životné poistenie - otázka pre agentky/ov

martinp288
8. mar 2023

Ahojte.
Viem že je tu viacero ľudí, ktorí pracujú v poisťovni, tak hádam poradia.
Naschvál tu nepíšem o ktoré poisťovne ide. Nieje mojím zámerom nikoho očierňovať. Hľadám len odpoveď, lebo ozaj neviem čo tým ľuďom povedať, že prečo to takto majú nastavené.
Keď s klientom pozeráme ich aktuálne zmluvy, natrafil som za krátku dobu už na tretiu zmluvu, kde je poistenie úmrtia s klesajúcou poistnou sumou.
OK, to beriem ak má klient úver, hypotéku, leasing a týmto spôsobom to má zabezpečené.
Títo ľudia, však žiaden úver ani nič podobné nemajú.

Otázka znie: Prečo im to tam dávate ? Aký to má zmysel? Hlavne ľudia, ktorí robíte v poisťovni dlhé roky, dajte mi na to prosím odpoveď. Prečo sa to takto na starých zmluvách nastavovalo?

Aj teraz mám pred sebou zmluvu, kde klientka nemá a ani nemala žiaden úver a na zmluve
- úmrtie 3000€
-úmrtie s klesajúcou poistnou sumou 20 000€
Nedáva mi to zmysel.

Ďakujem za vysvetlenie.

jakubvojcik
8. mar 2023

Mne to dáva zmysel v prípade, že má klient/klientka deti a tieto náklady slúžia ako krytie dieťaťa. Ak by rodič umrel, tak by dieťa dostalo potrebné peniaze na fungovanie do dospelosti, no a v 17tich rokoch dieťaťa už rodič nepotrebuje mať takú sumu krytú ako keď má dieťa 3 roky, keďže do dospelosti ostáva kratšia doba. Preto má väčší zmysel nastavovať smrť s klesajúcou poistnou sumou v tomto prípade, rovnako ako pri úveroch.

martinp288
autor
8. mar 2023

@jakubvojcik Takto áno, to už dáva zmysel. Ďakujem za vysvetlenie a viem to vysvetliť teda aj ja ďalej.

katulienkax
8. mar 2023

len keby to takto vysvetlovali aj klientom napriklad ja to vidim prvy krat a teda idem pozriet do zmluvy co tam vlastne mam napisane, lebo je sice pekne ze je to klesajuce ale pokial to klient ani netusi co to je je to pekny odrb

martinp288
autor
8. mar 2023

@katulienkax O to ide, že klienti často ani netušia čo tam majú. Preto si rád s ľuďmi sadnem a prejdeme si ich zmluvy. Nemusí ísť hneď o odrb. Tiež klesajúcu poistnú sumu využívam keď klientovi zabezpečujeme úver, hypotéku, alebo lízing. Možno to bolo vysvetlené aj klientke s ktorou som to riešil, len za ten čas na to zabudla prečo to tam má.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinp288
autor
9. mar 2023

@dreamss
Nemáte pravdu. Poisťovňa zohľadňuje skutočnosť, že poistná suma klesá

Ako som písal vyššie. Klesajúcu PS (poistnú sumu) si dávajú klienti, ktorí potrebujú zabezpečiť úver. Na krytie rizika smrti nastavujeme poistnú sumu, ktorá neklesá.
Je to aj lacnejšie pre klienta ( píšem za poisťovňu v ktorej robím ja)

Urobil som prepočet.
Rátal som že klient si berie úver 10 000€ s dobou splácania 10r a zabezpečuje poistením úmtria.
Za tých 10 rokov zaplatí spolu:
- pri poistení s pevnou sumou zaplatí poistné 432€.
- pri klesajúcej sume zaplatí 309€
Rozdiel je 123€.

Každé nastavenie poistenia je konzultované s klientom a je mu vysvetlené každá vec, ktorá sa na poistnej zmluve nachádza. Klient odchádza iba s tým, čo tam ozaj chce mať a má aj informácie. Nerobím systémom, že za 20 minút zbúchaná zmluva a dovidenia. Moje stretnutia sú minimálne 2-3 a potom sa klient rozhodne či uzavrie zmluvu.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinp288
autor
9. mar 2023

@dreamss presne tak. Záleží od klienta, čo potrebuje vykryť. Bežne sa stáva že na zmluve je pevná suma na maximálnu dobu a klesajúca iba na dobu splácania úveru resp. ako spomenul Jakub, je to rátané ako zabezpečenie pre detí kým nebudú samostatne zarabajúce.

adriannab
Odpoveď bola odstránená
Zobraz