Zlá investícia
ahojte, chcem sa len poradit, jasne sme vsetci ludia, zle sa zainvestovalo. sme v minuse, psychicky to citit. Pomoct nam nikto nemoze alebo skor nechce, nemste skusenosti ako ste stym pracovali psychicky alebo ako ste riesili minus?
@sandra342 skúsenosti nemám, ale vychádza mi z toho len jediné - zvýšiť príjem, uskromniť sa a postupne ten mínus vyrovnávať / splácať dlžobu. A zvýšením príjmu nemyslím zas nejaké pochybné investície, ale normálnu prácu, trvalý pracovný pomer s istým príjmom. Obaja, a kľudne aj nejaké brigády k tomu.
aj sme popoziciavali viacej penazi a nikto nechce vratit naspat, aj sme zle investovali to jednej spolocnosti. proste ako sa k tomu psychicky postavit aj financne kedze sme par desiatok tisic v minuse
@sandra342 tým, čo nechcú vrátiť - v prvom rade dúfam, že k tomu máte aj nejaké dôkazy, a potom smer právnik, predžalobná výzva, exekútor, súd… to by som určite nenechala len tak.
Investícia - ak je nejaká možnosť riešiť to právnou cestou (ak ste boli vyslovene oklamaní a pod.) tak tiež riešiť s právnikom. Ak je to len proste zlé rozhodnutie a išli ste dobrovoľne do rizika, tak to brať ako ponaučenie a proste na ten mínus zarobiť.
No co povedz si blbosť je drahý špás a už tie chyby neurob. Bud rada ze máš zdrave ruky, nohy peniaze zarobíš.
najma sa treba z toho poucit ak je mozne vykonat pravne kroky pri dlznikoch (ak to ma zmysel)
Par desiatok tisic v minuse myslis vazne? Dlznikov - vyzvat pravnikom, ist cez exekutora. Co sa tyka investicie - nuz stane sa, obcas ale staci pockat a ono sa to otoci a danej firme sa darit zacne... my mame dost vela akcii kupenych, niektore vynasaju, ine nie, je to taky balance s len malym ziskom... ale take veci sa robia len, ked cloveku tie peniaze nechybaju...
Pozri ja som na byvalej prerobil dobrych 150 000 eur a to bez prehanania. Nic prijemne, ale riadim sa podla hesla : "Holding onto anger is like drinking poison and expecting the other person to die". Poucis sa a makas dalej, zivot je dlhy. ;)
Do rizikovych fondov a pod. sa snazim investovat tolko, aby ma to velmi nebolelo, ked o to pridem. S tym rizikom totiz musim pocitat. Bez rizika vlastne neinvestujes, len sporis, co pri dnesnej inflacii nie je sice vyhodne, ale zase mas cash po ruke, ked treba, ak by sa nieco stalo a pod.
A ako sa s tym vyrovnat, no neviem, snazit sa napravit co sa da, vymahat peniaze od dlznikov a potom zalezi, aky to ma celkovy dopad na vase financie, ci viete fungovat dalej, alebo vas to uplne polozilo. Ta druha moznost je asi najhorsia a v takom pripade by som asi vyhladala na vyrovnanie sa s tym a pozviechanie sa odbornu pomoc.
Akcie su v bear markete a ocakava sa, ze ak fed zdvihne uroky o 4,5%, tak akcie pojdu o dalsich -20% dole. Teraz prebieha reset hodnoty akcii, pokriveny kvantitativnym uvolnovanim tlacenim penazi) od 2009, ktory spustil najvyssiu inflaciu od 80 rokov. Na nastup akcii bude vhodny okamih, ked to najde dno tento, ci buduci rok niekde okolo S&P 320 (vrchol bol 480). Tazko radit, nevieme ktora spolocnost a na akej cene. Trh po poklese robi fake bear market rally nahor a zase spadne. Nedavno jedna prebehla. Na vrchole fake rally sa da vystupit s najmensou stratou a nastupit do tej akcie znova na dalsom dne. A vyviezt sa s dalsou bear market rally a nahradit straty.
Kto teraz investuje, mal by obcas sledovat twitter, co sa s jeho investiciami deje
https://twitter.com/DavidMonoszon toto je twitter manazera hedge fondu, co sa velmi slusne vyzna v trhu. Nebolo by od veci si precitat, co tam pise.
Niektore growth akcie spadli uz o 80% a tam sa zial asi uz nikdo v priebehu dalsich 10-30 rokov nedocka navratu na povodne hodnoty. Kto investuje, musi sa aj vzdelavat a sledovat, v akom stadiu trhu sa prave nachadza.
Ked to dopadne v 2023 na dno, vtedy to bude skvela prilezitost vstupit do investovania. Ti co naskocili neskoro na vrchole v zachvate strachu, ze zmeskaju rast, budu musiet ozeliet straty.
@anjelicek26 mne skôr príde že oni si požičali a nie niekomu...(a požičané možno investovali) tak snáď nám to napíše polopate
Nie, podla popisu oni pozicali peniaze niekomu a ten niekto ich nevratil. Peniaze sa zasadne nepoziciavaju, ak si chce niekto pozicat peniaze tak ich treba nasmerovat na banku. Tam pozicaju kazdemu kto si ich moze dovolit pozicat. Mozno ak detom nieco na zaciatok, inak no way. A co sa tyka investicii tak tam zial treba "investovat" len tolko kolko si clovek moze dovolit stratit.. Aby sa predislo takymto situaciam :/
@wheel no pozerám nový profil a hneď takéto možno chce aby sme zbierku urobili ja by som tomu veľmi neverila
Ahoj, moja kamarátka tiež tak zainvestovala okolo 40 tisíc pred pár rokmi( vyplácal ju bývalý z bývania) , veľmi zle to znášala, súd atď nepomohli, takmer jej ztroskotal vzťah, schudla asi 20 kg, prišli zdravotné problémy, nie len psychické a teraz na nej konečne vidím že začala žiť, spomenie to občas a stále dúfa, ale neznič si život koli tomu a ,,nezabi,, roky života.. keby si tie peniaze nemala tak sa ti teraz žije ľahšie, tak si to teraz otoč a začni žiť ľahšie o pár tisíc €, rieš, ale fakt nie je tak zle.. kamoška sa s tým naučila žiť inak, z namyslenej kravy je milý človek, peniaze fakt kazia charakter😇 je mi to ľúto, ale žijeme len RAZ.. drž sa❤️
A ešte by som dodala že investor dostal aj po,,papuli,, a mali veľké šťastie že neboli nikde kamery, lebo poznám prípad kde chytili zlodeja a dostal po papuli, ale vytiahli ho z auta( mimo kamier) len mal v aute malého syna a všetci 3ja zainteresovaní sedia už druhý rok v base.. takže neurobiť si ešte väčší problém ako už je🙏🏼
@slavomira236 viete pani slavomira, niesom clovek ktory je cely cas len na internete, a to ze sa niekde pripojim alebo zaregistrujem na stranku ako je tato, a spytam sa na skusenosti alebo na pomoc je nieco zle? nemyslim si, ale prajem vam pekny den 🙂
@sandra342 Ako uz dievcata upozornili - ak si v minuse= Ty si si pozicala a musis splacat. Mozes nam prosim vysvetlit ten pojem " v minuse". Lebo podla mna nemusis dostavat uplne dobre rady. Je rozdiel investovat do akcii a byt po Roku v minuse (mat menej ako na zaciatok, ale mat,) a je rozdiel pozicat si a mat dlzoby, ktore nevies splacat. Co bude asi tvoj pripad.
@sandra342 tiež sme zle zainestovali do jednej spoločnosti. Corona tomu celemu dopomohla a sme tiez v minuse. Tiež je to niekoľko desiatok tisíc €. Ale v prvom rade zvládame splácať. A v druhom rade sa to rieši, zatiaľ nam síce bolo povedane ze do 5 rokov to bude vyriešené, ale ktovie či nie aj dlhšie.
Ale určite hlavu hore, všetko chce čas.😉
A na pobavenie ako sa hovori: "Peniaze nie sú všetky."😂
@sandra342 Dlhy som nikdy neriešila psychicky, ale racionálne a prácou. Investície tiež racionálne. Myslím, že pred psychickým zrútením chráni najmä to, že si k tomu sadnete s odborníkom, zmapujete možnosti a využijete ich. Samo sa to nevyrieši. Motivačné citáty alebo tá omieľaná veta že Dobre bude... nepomôžu v tomto.

Čo znamená "zlá investícia" a čo konkrétne "sme v mínuse"?