icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

sendynka01
4. jan 2013

@zalka mas pravdu,radsej tam pojdem osobne 🙂

e.l.i
4. jan 2013

ahojte,,,,,mam na vas otazoku.. vyzera to ze som teho aspon podla testu.... platila som si DNP do konca oktobra( mam slnenych 270dni)... a potom mi zaniklo... som zamestnana a ak sa mi teho potvrdi nastupujem na PN kedze mam rizikove pracovisko.. a uz jeden potrat za sebou... teraz neviem ci sa prihlasit znovu na DNP z minima ci z maxima..alebo len rozdiel zarobku.. predtym ako nastupim na PN...dakujem za kazdu radu

zalka
4. jan 2013

@e.l.i Je to na tebe, či sa prihlásiš pred nástupom na PN z rozdielu maxima a hrubej mzdy alebo minima... len nezabudni včas zaplatiť za ten jeden deň poistné aby ti nárok na platenú PN aj vznikol .

e.l.i
4. jan 2013

@zalka aha,, a to kedy zaplatit v ten den ako sa prihlasim.. alebo ako to vlastne.. a ako budem vediet aku sumu... ked mi daju za cely mesiac.. ale ked budem na PN.. neplatim za cely mesiac, len ten 1-2 dnipred nastupom.. vsak alebo sa mylim

zalka
4. jan 2013

@e.l.i no ak sa prihlásiš v pondelok a utorok pôjdeš na PN tak za pondelok musíš zaplatiť najneskôr do 8.2.2013 , ak nezaplatíš tak ti oni tiež nezaplatia.
A platí sa 35,15% z určeného VZ. a samozrejme mesačnú čiastku podelíš počtom dní a zaplatíš len za dni kedy si nebola na PN.

monika583
5. jan 2013

@zalka ďakujem

cartridge
6. jan 2013

Ahojte, môžete mi poradiť, či sa započítava do odpracovaných 730 dní na účely nároku na dávku v nezamestnanosti aj doba, kedy bol zamestnanec 20 kalend. dní PN? Asi som to napísala zložito - teda či bude mať nárok na dávku v nezamestnanosti po ukončení PP, keď bol počas zamestnania 20 kalend. dní PN? Alebo sa tých 20 dní nezapočítava do tých 730 dní potrebných pre výpočet dávky v nezamestnanosti?

zalka
6. jan 2013

@cartridge obdobie PN v čase trvania PP sa započítava do odpracovaných dní, ale je to vylúčiteľné obdobie pri výpočte výšky dávky.

lovewood
9. jan 2013

ahojte dievcata prosim o radu....som zamestnana na HPP od 1.10.2009 po sucasnost...kedze som si chcela zvysit pripadnu matersku zacala som si platiti DNP od 1.1.2011 do 31.1.2012 kedy mi zo zakona zanikla - platila som z minima 15 eur mesacne ...otehotnela som az v oktobri 2012 a na matersku by som mala ist 21.5.2013....bude sa mi pocitat materska aj od zamestnania aj z DNP.....moja primerna hruba mesacna mzda je 550e preto som si chcela zvysit matersku ale podarilo sa mi otehotniet neskor kedy uz zrusili DNP a teraz je len ten balik....je vobec este nejaka moznost ako si mozem zvysit matersku??????? dakujem a pekny den vsetkym

zalka
9. jan 2013

@lovewood no stále je šanca mať MD aj zo zamestnania aj z DNP, ale musíš sa prihlásiť na balík z DNP z minima, 393 eur.
A kedže pôrod máš neskôr ako uplynie 15 m. od skončenia DNP tj. ak by si mala pôrod do 30.4. tak v pohode by Ti stačilo prihlásiť sa na DNP deň dva pred nástupom na MD:

Kedže ty máš nástup na MD 21.5. a + do pôrodu 6 týždňov tak potrebuješ získať ešte bajočko 2 -3 mesiace poistenia , takže odporúčam čo najskôr sa prihlásiť na DNP z VZ 393 nevyplatí sa ti viac, lebo už nezískaš 26 týždňov poistenia. A bud si platiť to poistenie alebo ísť deň dva po prihlásení na DNP na PN.

Takže ak sa prihlásiš napr. v pondelok 14.1.13 a na PN pôjdeš 15.1.13 tak zaplatíš za 1 den za balík cca 4,50 eur .. a počas PN sa odvody neplatia, a ostaneš na PN až do MD tak budeš mať aj PN aj MD z oboch poistení.

gapa
11. jan 2013

@lovewood
s pn súhlasím so zalka.
ak by si na pn nešla tak pozor, treba na na dobr.poistenie prihlásiť tak, aby medzera od predchádzajúceho ukončenia nebola viac ako 460dní!!!! teda je to cca 15mesiacov teda cca 1.5.2013 a zaplatiť v splatnosti poistné!!!!!

mmmarta
11. jan 2013

@zalka citam co si popisala a zrejme sledujes situaciu, co som kedysi aj ja robila, ked som planovala prve dieta, len druhe sa nam podarilo akosi neplanovane a vobec nic nesledujem a teraz len otvaram oci. Mala by som na teba par otazok ak mozem:
nacrtnem situaciu:
od 26.5.2010 platila som si DPO v minimalnej vyske, ktora bola este vyssia ako max. vymeriavaci zaklad takze mi aj nieco vratili (to je nepodstatne) , mala som aj plat ako zamestnanec
18.3.2011 som odisla na MD a s platenim som skoncila
1.12.2010 MD skoncila (v tejto dobe by sa malo pocitat akoby som poistena bola)-takze do 2 rokov by som sa mala zmestit
medzitym prebehli zmeny v zakone a teraz chcem vediet:
1,ma zmysel zacat znova platit DPO do max vymeriavacieho zakladu -to by bola fakt materska vo vyske 1500 a viac sa mi toci hlava?
2, termin porodu mam 19.9.2013 stiham, bude mi stacit 26 tyzdnov?
3, zapocita sa mi aj predchadzajuce positenie este posla stareho zakona ktory bol vo februari zmeneny?
Ak mi aspon trochu objasnis problematiku budem ti vdacna, ja sa momentalne stracam.
dakujem

zalka
11. jan 2013

@mmmarta
add 1. to že je VZ 3000 e neznamená že MD bude 1500, ani PN toľko nebude nakoľko je tam obmedzená výška z akej je PN a MD vyplácaná .. a tá výška je 1179 eur, všetko navyše je darované štátu...
add 2. opýtam sa takto, od decembra 2011 do januára 2012 si bola poistená alebo nie? skončilo Ti DNP zo zákona? alebo si ho ukončila pred tým?
ak Ti skončilo DNP zo zákona, tak máš ešte čas sa prihlásiť na DNP, akurát ho musíš platiť alebo byť na PN...
add 3. áno časť sa započíta ... len je dôležité určiť si v akom si týždni, na akú sumu sa chceš poistiť, a či chceš platiť, alebo budeš na PN ..

mmmarta
11. jan 2013

@zalka no sklamalo ma to ale to o tej vyske MD som si tiez precila... 😉
zo zakona nezanikla ja som ju zrusila, asi chyba co? Uz som s tym velmi nepocila nakolko to rusili a az tak velmi mi to k vyssej materskej nepomohlo nakolko sa mi dvihol plat na cca max. VM
asi z toho nic nebude na PN byt nemozem

mmmarta
11. jan 2013

@zalka ale dakujem

zalka
11. jan 2013

@mmmarta no ak ti skončilo DNP 1.12.11 tak sa nič nedeje, ešte máš možnosť mať MD aj z DNP, resp. aspon minimálnu PN počas tehotenstva vo výške cca 216e ... stačí sa Ti prihlásiť najneskôr do konca februára z VZ 393 eur , jeden dva dni zaplatiť a môžeš ísť na PN .

Čo sa Týka MD tak ak budeš mať aktívne poistenie z DNP k nástupu na MD, tak môžeš mať maximum ak Ti šéf potvrdí rovnakú výšku ako si mala predošlú MD... lebo určuje predpokladaný VZ , takže do papierov na MD ti ho môže napísať maximálny. Ale DNP by som si nechala počas PN, po PN zrušila , resp. zrušila po MD.
Nikdy nevieš kedy sa dni poistenia zídu.

cmuuuuk99
12. jan 2013

poradte mi.... ak splnam tych 270 dni pred porodom a podala som ziadost 6 tyzdnou pred porodom...ale porodim 8 tyzden cize po termine... budem prenasat dostanem peniazky z dobrovolneho poistenia

jamilanka
12. jan 2013

ja sa chcem spytat, mozno to je trocha odveci, musim si platit cely balik poistneho ked som este s malou doma do 3 rokov a nepracujem? Je nutne platit aj dochodkove poistenie? dakujem za odpoved.

zalka
13. jan 2013

@cmuuuuk99 a si na RD alebo si normálne zamestnaná? To je dôležité pri odpovedi na tvoju otázku.

zalka
13. jan 2013

@jamilanka áno musíš si platiť celý balík, štát to nezaujíma že nepracuješ. Poistila si sa tak treba platiť. Balíky sú 2, jeden obsahuje nemocenské, dôchodkové a poistenie v nezamestnanosti .. platí sa 35,15% z VZ, a druhý balík obsahuje nemocenské a dôchodkové a platí sa 33,15% z VZ.

jamilanka
13. jan 2013

@zalka dakujem pekne za vysvetlenie 🙂

zalka
13. jan 2013

@jamilanka môžeš sa odhlásiť z balíka, ak máš napr. splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch , tak by som sa odhlásila z balíka, pred každou PN alebo OCR sa vieš nahlásiť , zaplatiť alikvotnu časť a ísť na PN abo OCR.

jamilanka
14. jan 2013

@zalka ja som mala splnenu podmienku za posledne 2 roky ak sa teda do toho pocita aj ked som bola PN a na materskej a kolko je ta alikvotna cast ked sa prihlasim alebo ako to funguje napis ako by som mala v tomto postupovat. dakujem pekne vopred.

ivetka8787
14. jan 2013

poprosím o radu: od roku 2010 som SZČO a od júla 2011 si platím povinne poistné z minimálneho VMZ. Od 12.9.2012 som si začala platiť aj DNP zo sumy cca 813,-Eur (rozdiel medzi max. VMZ a minimálnym, ktorý si platím povinne ako SZČO). Momentálne platím teda DNP 285,95 EUR mesačne. Termín pôrodu mám 06.07.2013. Chcela by som sa spýtať z akého obdobia sa mi bude počítať materská? Respektíve poprosím nejakú dobrú dušu o približný výpočet (pre uistenie sa). Ďakujem

zalka
14. jan 2013

@jamilanka
prihláška na DNP balík VZ 393 napr. 15.1.2013
nástup na PN 16.1.2013
ukončenie PN 16.2.2013
ukončenie DNP 16.2.2013

alikvotna čiastka ... no vyrátaš jednoducho .. poistné za mesiac, vydelíš počtom dní v mesiaci a vynásobiť počtom dní poistenia kedy si nemala PN ani OCR
138,13 / 31 * 1 = 4,45 €
hotovo .. za dva dni bude to 8,91 eur .. .za tri dn i ... a tak dalej a tak dalej

mmmarta
14. jan 2013

@zalka dik za odpoved, len na PN ist nemozem aj ked som na rodicovskej dovolenke sem-tam si privyrobim a toto by aj to malo obmedzilo a byt PN na leto je na palicu.
Ak by som zo zamestnania mohla dostat maximum, asi bude jednoduchsie ak napise do papierov o nieco vyssi plat, no len ci on bude chciet.
Len by ma zaujimalo k comu je dobre zvysenie vymeriavacich zakladov ked sme realne stale na vm=1000, to sa ani logicky pochopit neda.

zalka
14. jan 2013

@mmmarta no zvýšenie VZ je dobré ... pre štát ... ide viac peňazí do SP... a kto sa pomýli a nalakomí sa na vysokú 1500 e materskú alebo PN .. tak sa nedoplatí a zistí že si zvýšil tak POMB na dôchodok 🙂

lesik
14. jan 2013

@zalka Prosim ta, aka je terajsia vyska platby DNP z maxima?Do 22.oktobra 2012 som si platila DNP z maxima, platila som si celkovo dva roky. Ak by som otehotnela v tomto roku,mi fakt staci par mesiacov si platit DNP z maxima a potom budem mat aj maximalnu matersku? Ak by som sla na rizikove tehotenstvo tak PN by mi bola vypocitana z minima. Je stanovena doba v roku 2013 dokedy by som mala otehotniet, aby som mala vypocitanu maximalnu matersku v spojitosti s tym,ze v predchadzajucom obdobi 2012 som si platila DNP?Ma vplyv na vypocet materskej aj to,ze som pocas roku 2012 bola na PN zhruba tri mesiace a ta mi bola vypocitana z DNP?
DAKUJEM VELMI PEKNE.

dada7701
14. jan 2013

baby ja už som z toho taká pomýlená....v stredu som sa chcela ist prihlásiť na DNP,ale vidím,že ešte si musím veľa preštudovať na túto tému 🙂)))

zalka
14. jan 2013

@lesik no nepredpokladám, že si si menila k 1.1.2013 VZ z 1153,50 na 1179 eur . Takže platíš stále rovnako.
U minimálnych DNP je to dôležité, lebo suma sa posúva vyššie a menej ludia platiť nemôžu, no u maximálnom DNP to také dôležité nie je.
No a ak chceš aby Ti bola MD rátaná z roku 2012 tak nástup na MD musí byť najneskôr 31.12.2013, a kedže na MD sa nastupuje bajočko v 34 týždni tak otehotnieť musíš bajočko najneskôr koncom apríla a začiatkom mája.
A z toho konca sa mi zamotala hlava. A PN nemá vplyv na výpočet MD, je vylučiteľným obdobím.