Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
ahojte kočky,chcem sa Vás spýtať,koľko budem dostávať materskú,ak som nezamestnaná a DNP si budem platiť to najnižšie 138,13 eur. Lebo to jediné nerozumiem. Mozem si vymeriavaci základ určiť sama,teda tú sumu,z ktorej budem odvádzať to dobrovoľné DNP,len neviem,ako sa potom počíta materská. 😕
a keby som už náhodou tehotná,povedzme 3 týždne a stále nezamestnaná, ktorým dňom sa začína odpočítavať tých 270 dní. Od uzavrtenia DNP,myslím prvého dňa do dňa pôrodu?
ahojte, je mi jasné, že pri posudzovaní nároku na max. MD sa berie do úvahy min. 270 dní trvania DNP, ďalej zároveň súvislých 26 týždňov platenia - ale novinka, ktorú som sa dávnejšie (v decembri) dočítala (žiaľ už neviem, kde presne) a prekvapila ma - žena/tehuľka, ktorá už dosiahla 270 dní, poistenie zrušila, neskôr zistí, že je tehotná (do 8 tt. a spĺňa lehotu 15 mesiacov od konca predch. poistenia) a chce sa znovu prihlásiť na dobrovoľné pripoistenie a od nasledujúceho dňa čerpať PN až do nástupu na MD - musí si za toto obdobie PN PLATIŤ dobrovoľné pripoistenie, tzn. nestačí, že je len poistenkyňa, musí tých 26 týždňov aj zaplatiť, je to pravda?? ďakujem 🙂
@zalka ahoj, potrebovala by som poradiť ohľadom DP, na začiatku roka 2012 som sa prihlasila na DP z max VZ, po 3-4 mesiacoch som ho zrusila, teraz by som sa chcela opat prihlast na DP, kedze by sme chceli druhe dieta, oplati sa to? a z akej sumy? keby som si zacala platit z max VZ, tak kolko by mi vysla materska? som na RD, syn bude mat v aprili 3 roky
ďakujem
@veronka ahoj,tak ja neviem podla mna sa to stale oplati,aj ked sumy su teraz straaaasne velke.teda ak si zamestnana,co nepises,tak si trosku vo "vyhode" pretoze tvoj hruby prijem sa odpocitava od max.vym.zakladu,ked si chces platit z maxima a z rozdielu,ktory ti vyjde platis DNP.myslim,ze by sa este malo do poistenia zapocitat aj to obdobie co si si platila,teda 3-4 mes.Podla mna sa to stale oplati,ja som na RD,zamestnana,mne vyslo platit 180eur mesacne,co je vela,ale ked za to dostanes 750eur mes.keby si bola nezamestnana,tak platis vyse 400eur....urobili velke zmeny....len kde tie peniaze najst,ze? 🙂 cely rodicovsky na vyssiu matersku a dieta nech zije z coho chce 😉
@zalka ahoj, vidím že sa v tejto téme vyznáš, potrebovala by som poradiť, momentálne som na materskej s prvým synom pri ktorom som využila dnp, ktoré my skončilo ešte v roku 2011, chceli by sme druhé dieťa ale nie som si istá či by sa mi znova oplatito platiť dnp, aká je tam minimálna mesačná platba a akú by som dostávala potom materskú? a aká maximálna? už si to nepamätám, ako sa to vtedy počítalo a prešlo to zmenami, tak budem rada ak ma dostaneš do obrazu. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem 🙂 😉
aj tak ďakujem, keby si to mám teraz znova začať platiť už by sa mi to asi neoplatilo
aha, tak sa opýtam ešte za sestru, teraz od januára má zmluvu na dobu určitú, predtým bola študentka VŠ a potom nezamestnaná, ona keby chcela dieťa sa jej to oplatí začať platiť?
@zalka ahoj, mohla by som sa ta opytat, ze ako to je s tym DNP, ak som si ho platila do 31.1.2012 a bola mi z neho vyplacana jedna materska, ci by som mohla mat z neho aj druhu matersku? Ak ano, dokedy by som musela otehotniet? A ake podmienky by som musela splnit, aby som na nu mala narok?
@khrusovska , no najneskôr do bajočko 30.4. musí vzniknúť nové poistenie, ináč to staré DNP už vôbec nevyužiješ.
Ahojte, vedel by mi prosím niekto poradiť ? Som zamestnaná vyše 2 rokov. Chcela by som vsak uzavrieť DNP. Od čoho závisí výška sumy ? Ako dlho si ho musím platiť, aby som si prilepsila na materskej. Ďakujem za odpoveď
@zalka Ahoj, chcela by som ťa poprosiť o radu. Momentálne som SZčO, som tehotná a platím si okrem povinných odvodov aj DNP z vymer. základu cca 813,-Eur (DNP som si začala platiť cca mesiac pred otehotnením). Ak by som teraz išla na PN (čo možno bude treba)bude za mňa štát platiť povinné odvody do SP aj DNP v plnom rozsahu? alebo DNP bude za mňa štát platiť iba z minima? Ďakujem.
@zalka ahooj velmi sa mi paci ako tu vsetkym radis je to od teba velmi peknee a myslim ze kocky si ti vdacnee 🙂 chcela by som sa aj ja spytat a mosno aj mojou otazkou niekomu pomozem.... od 1.6.2011 pracujem na TPP... kedze rozmyslam uz nad báábom chcela by som vyuzit aj ja moznost vyssej materskej... uzivatelka Tara @tara26 ssa ta pytala podobnu otazku a ty si jej poradila ze si ma najst dohodu na pravid.príjem ze ju to víde lacnejsie ako platit 130,27 eura mesacne comu som moc nepochopila... ako mozem ziskat vyssu matersku co mozem uz teraz pre to spravit? dakujem za odpoved 🙂
@lucynka44 no ja som len naznačila možnosť,
kedže na to aby ti bola vyplácaná MD potrebuješ z každého poistenia 270 dní.
Zo zamestnania túto podmienku splnaš, a z DNP by si musela 9 mesiacov platiť to minimum.
Ak si ale nájdeš dohodu na pravidelný príjem za pár eur mesačne, a tá dohoda potrvá 270 dní, a ty medzičasom otehotnieš. Tak po skončení dohody sa prihlásiš na DNP balík a ideš na MD, dohodu budeš mať napr. 20 eur mesačne. Ak by si zažiadala o MD z dohody tak by si dostala MD vyšiu o 13 eur. Ale ak dohoda ti padne, a ty založiš DNP , dni poistenia na dohodu sa pripočítajú k DNP splníš podmienku 270 dní poistenia, ale OL z dohody si zrušíš pripoistením na DNP. a požiadaš o MD z DNP tak sa TI MD zvýši o 255 e.
Tak nejako som to myslela. 😀 hádam sa to už dá pochopiť.

@fantagiro29 nemáš začo 🙂 pekný večer aj tebe prajem.