icon

Zmeny v platení PN. Ako ovplyvnia vaše financie?

dragonka
Dnes o 14:25

Neviem, či ste počuli, čítali, tento rok platia na Slovensku zásadné zmeny v PN, pričom zamestnávateľ po novom hradí prvých 14 dní maródky, namiesto predtým 10 dní. Sociálna poisťovňa nastupuje s nemocenským až od 15. dňa.
Čo je dobré - zvyšujú sa maximálne nemocenské dávky. Pri 30-dňovom mesiaci je to až 1 653€.
Čo je zlé - sprísňujú sa kontroly. Na novú PN do 7 dní od starej potrebujete súhlas posudkového lekára. Zamestnávateľom stúpnu mzdové náklady, čo môže vyvolať tlak na nás zamestnancov.
Pýtala som sa našej účtovníčky, koľko stratíme na výplate? Výška dávky zostáva percentuálne rovnaká (prvé 3 dni dostávate 25 % vymeriavacieho základu, od 4. dňa 55 %). Keďže sa dávka počíta z hrubej mzdy a kalendárnych dní, vaša čistá finančná strata závisí od dĺžky PN.

Dala mi príklad - za 2 týždne (14 dní) choroby prídete zhruba o 40 % až 45 % svojej bežnej čistej mzdy za toto obdobie.
Za celý mesiac (30 dní) choroby stratíte približne 45 % až 50 % svojho štandardného čistého mesačného príjmu. A čím vyšší plat máte, tým percentuálne viac peňazí stratíte, pretože strop dávky vás nepustí vyššie.

yellowunicorn
Dnes o 14:29

si nová v OVB? alebo niečom podobnom?

anonym_4305b4
Dnes o 14:57
@yellowunicorn

si nová v OVB? alebo niečom podobnom?

@yellowunicorn píše články a robí si s tým na ploche reklamu cez nenapadne linky

anonym_659160
Dnes o 14:58

No kto nespekuluje, je na PN tak dlho, ako to jeho zdravotny stav vyzaduje.
Ten posudkovy sa mi pozdava... Uz nebude moct hocikoho nechat PN lekar, ktoremu bolo dane do vacku alebo za inu protisluzbu....