Zobrali by ste si polovicu daňového bonusu?
Pekný deň, žienky. V skratke opíšem situáciu, som rozvedená, dcéra zverená mne do starostlivosti. Momentálne nepracujem /dokončujem si školu/. S ex nemáme dobré vzťahy, bol alkoholik, manipulátor, nakoniec neverník. Dozvedela som sa, že si uplatnil daňový bonus na dcéru, o čom mi ani len nepovedal. Aj minulý rok to spravil, vtedy som polovicu peňazí previedla na vkladnú knižku dcéry. Rozmýšľam, či to spraviť aj teraz. Čo by ste spravili na mojom mieste, alebo v mojej situácii? Kašľať na to, či ich previesť? Stále mám dispozičné právo na jeho účte /minule som potrebovala nejaké doklady v banke a pani mi to povedala/. Na dcéru na súde odmietol dávať výživné 100 eur, dohodli sme sa teda na 80, navyše nikdy nič nedáva /ani na školské potreby, výlety, čokoľvek/. Ďakujem za názory.
@panelacikova a inak ak máš predškoláčku za august 2021 si môžeš uplatniť aj DB aj dotáciu :
V súlade s prechodným ustanovením § 16e dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa sa "za august 2021" určí pre dieťa, ktoré navštevuje materskú školu, podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. júla 2021. To znamená, že fyzická osoba (rodič) si môže uplatniť nárok na daňový bonus a aj dotáciu na obed súčasne, pričom zamestnávateľ neskúma, či si rodič na toto dieťa ne/uplatnil obed zadarmo - nemá to na daňový bonus vplyv.
@alenah31 no, skončila som 😀 nevadí. poriešim, keď budem robiť DP budúci rok 🙂 ale vďaka za informácie.
@alenah31 prosím ťa pekne, a ako ja zistím, že som v jednotke? a tých 623 to je v hrubom predpokladám? prepáč, ak sa ti zdajú moje otázky hlúpe, ale fakt som sa nestretla s týmito vecami ešte 🙂
@panelacikova v jednotke sú napr. upratovačky. Záleží na profesii - povedia ti to na mzdovom🙂
Na Daňový bonus má nárok jeden z rodičov, pokiaľ žije s dieťaťom v jednej domácnosti.
Ty keď ho udaš, on bude musieť všetko vrátiť ale ty nedostaneš nič, lebo nepracujes.
A prvý rok po rozvode mi ex dal všetko z daňového bonusu 🤷 lebo si bol vedomí toho, že naň nemá nárok, potom sme zrušili.
@tosomja tak ci tak nedostanem nic. Mne je jasne, ze ak nepracujem, narok nemam. Ale tiez sa mi nepaci, ze on si ho uplatnil ked nan teda narok nema. Ale co ine od neho cakat, len same podrazy. Budem nutena poslat oznamenie o neopravnenom uplatneni danoveho bonusu. Keby aspon prispel na dceru alebo pomocky do skoly, cokolvek. Ale takto to uz druhy rok nemozem nechat. A verim ze aj o rok by to znovu takto bolo.

tak ked to zaprie, nahlasis ho a bude to vracat.. a danovemu uradu nezaprie nic :D