Zobrali by ste si polovicu daňového bonusu?
Pekný deň, žienky. V skratke opíšem situáciu, som rozvedená, dcéra zverená mne do starostlivosti. Momentálne nepracujem /dokončujem si školu/. S ex nemáme dobré vzťahy, bol alkoholik, manipulátor, nakoniec neverník. Dozvedela som sa, že si uplatnil daňový bonus na dcéru, o čom mi ani len nepovedal. Aj minulý rok to spravil, vtedy som polovicu peňazí previedla na vkladnú knižku dcéry. Rozmýšľam, či to spraviť aj teraz. Čo by ste spravili na mojom mieste, alebo v mojej situácii? Kašľať na to, či ich previesť? Stále mám dispozičné právo na jeho účte /minule som potrebovala nejaké doklady v banke a pani mi to povedala/. Na dcéru na súde odmietol dávať výživné 100 eur, dohodli sme sa teda na 80, navyše nikdy nič nedáva /ani na školské potreby, výlety, čokoľvek/. Ďakujem za názory.
@klarissa25 veď toto ja nepochopím, keď viem, že prijal €, ktoré mu nepatria idem si polovicu previesť , lebo z toho niečo chcem aj ja. A pritom stačí na DÚ oznámiť neoprávnené uplatnenie DB na dieťa.
@klarissa25 tak ja som si volala na daňový úrad, či si ho uplatnil /nakoľko viem že na účet mu neprišiel/, ale uplatnil ho, poslali mu šekom. a tam mi bolo povedané, že jeden z rodičov má nárok na daňový bonus, zvyčajne matka. no v prípade, že ja nepracujem /od mája minulého roku/, tak si ho v podstate mohol uplatniť on. vraj. ak by som pracovala, je to iné. ak by oň žiadal aj on, tak to potom riešia. mne vraj neprináleží, kvôli tomu že som nepracovala. To aj chápem. Ide mi ale o princíp, že sa v podstate o ňu finančen extra nestará, a ešte poza chrbát toto spravil už druhý rok.
ty máš teraz možnosť miesto DB uplatniť si dotáciu na stravu - tak si ju uplatni, jeho nahlás - porušuje podmienky nároku na uplatnenie DB. To, že si sa dohodla na 80€ - že on nechcel platiť 100€? Na to koľko bude platiť je tam sudca, aby to určil - dohodnúť si sa nemusela. Ak to nestačí a má príjem dostatočný na to, aby platil viac, podaj si Návrh na zvýšenie výživného - v tom ti nič nebráni.
@alenah31 píšem vyššie, že jeden z rodičov si daňový bonus uplatniť môže. aj keď je dcéra zverená mne, ale nepracujem, tak si beztresne môže uplatniť druhý rodič, ktorý pracuje. riešili by to len v prípade, že by bola duplicita.
@alenah31 teraz neriešim výživné ale tento bonus. ja som s výživným súhlasila, nakoľko som chcela mať čo najskôr po rozvode. A to teraz neriešim, to som len ozrejmila, že ako sa správa, s financiami k vlastnej dcére.
ja si budem chcieť uplatniť dotáciu na stravu /ak to pôjde, neviem aké presné podmienky si stanovila škola, potrebné doklady som zaslala riaditeľke už mailom/. no to sa rieši potom až pri daňovom bonuse budúci rok /za predchádzajúci/.
Skôr ma zaujíma, čo by ste reálne spravili teraz v mojej situácii, či by ste si polovicu penazí previedli, ak by ste mali tú možnosť.
môže len v prípade, ak s tým dieťaťom žije v spoločnej domácnosti - to je jedna s podmienok. Prosím ťa prečítaj si podmienky uplatnenia poriadne ešte raz - poberá ho nezákonne,. Ja som mzdár - personalista, ja s tým pracujem a viem kedy ho poberať môže a kedy nie.
@alenah31 tak pozriem si to. to nemám z vlastnej hlavy, teraz nedávno som dotelefonovala s pánom z daňového. ale pozriem si to teda. on mi síce povedal, že v zásade patrí daňový bonus matke, ale teda keď sa o dieťa stará, a keď mala príjem zo mzdy. ale ďakujem, skúsim to ešte pozrieť.
@alenah31 čiže toto znamená - vyživuje vo svojej domácnosti dieťa - že ak by dieťa bolo v jedho starostlivosti, ano? Ďakujem pekne za info. aspoň teda viem, že si o bonus žiadal neoprávnene. a hlavne keď ho ani len nenapadlo ma o tom informovať, či dať aspoň tú polovicu peňazí, čo by sa teraz pred začiatkom ďalšieho školského roka hodili.
on ti nemusí dať nič - ty nárok nemáš, on si ho uplatnil neoprávnene, zákonne žiadať peniaze nemôžeš a informovať ťa nemusí - môžeš to písomne oznámiť na DÚ, budúci rok ho vyzvú k vráteniu DB a zrejme mu tam dajú aj nejaké upozornenie s možnosťou pokuty. Tie peniaze Vám nepatria.
@alenah31 rozumiem teda. nárok nemá. len nerozumiem tomu, že som kvôli tomu volala na daňový úrad, ozrejmila som im situáciu. a nič takéto mi nepovedali. len v prípade že by šlo o duplicitu, tak by to potom riešili. tak zvláštne.
nárok nemáme obaja teda
@panelacikova nie nemám nárok, to mi je jeasné. čo som chcela vedieť, že či by ste si zobrali polovicu daňového bonusu ak by ste mali možnosť. keďže ex si ho uplatnil, nedal mi vedieť, ani dcére nič nedal, mne už vôbec nie. a nebýva uňho, chodí tam každý druhý víkend. to že on si ho vôbec nemôže uplatniť, to mi jasné však nebolo. lebo na daňovom mi to vôbec tak nepovedali.
@panelacikova nemá, ale má nárok na dotáciu na stravu. On nárok nemá tiež - pretože s dieťaťom nežije v spoločnej domácnosti a okrem toho bolo dieťa zverené súdom matke. Poberať DB nie je povinnosť - ak nespĺňa nárok ani jeden rodič tak ho nebude skrátka poberať nikto.
@panelacikova podla mna nema narok na danovy bonus, ale ak otec si ho uplatnil, tym padom matka nema narok na tu dotaciu na stravu, nie? A o to ide, ze ked by si ho on neuplatnil, tak si ona moze ziadat o tu dotacou, nie? No dobry gulas to je. Ci len ja nechapem zas? 😆🤣
@alenah31 a reálne to riešia na daňovom? lebo nerozumiem tomu, že som im vysvetlila. a že oni by to riešili jedine ak by bola duplicita. ani len náznakom mi nepovedali, že on nemá nárok a že môžem napísať písomne sťažnosť či "udanie". bola som v tom, že ak si ho neuplatňujem ja, tak môže on a daňový s tým neurobí /a ani ja/.
@nevenka daňový bonus sa vždy uplatňuje za predchádzajúci rok /ak sa vypláca ten jeden vyšší ročne/. takže ak ja budem žiadať o dotáciu len teraz od septembra, tak on by nemal mať nárok žiadať budúci rok. ale aj to neviem, ako si odsledujú. teda určite je to možné. ale to by potom jeho riešili, nie mňa, aj to som sa pýtala. keďže dieťa je so mnou
DB sa neuplatňuje za predch. rok - uplatňuje sa buď mesačne vo mzde alebo ak tak neurobí tak v RZD u zamestnávateľa či v DP raz ročne. Oznámenie o neoprávnenom poberaní podaj na DÚ písomne. Oznámiš odkedy s Vami nežije a odvtedy ho bude musieť vrátiť. DÚ vie, že ho poberá neoprávnene, ale ty si nepodala všetky informácie - sama si písala, že si nevedela, že ak s Vami nežije tak naň nárok nemá - to že s Vami nežije si im tam určite nepovedala inak by ti nepovedal, že si ho uplatniť môže. dotácia na stravu je novinka - prvý krát sa dá uplatniť od septembra 2021 - čiže ani za 1/2021-8/2021 ak by si DB uplatnil tak nemôže a celý rok už vôbec. Informuj ho ale, že žiadaš dotáciu, on už musí dať info na personálne a DB zastaviť - to mal urobiť už dávno. Len tento rok bolo za neoprávnené poberanie DB v r. 2020 postihovaných cez 9.000 neoprávnených poberateľov.
@alenah31 povedala som že som rozvedená, povedala som že dcéra je zverená mne a so mnou býva, povedala som že s ex je veľmi zlá komunikácia. takže nemyslím že nevedeli, že spolu nebývame.
ak si niekto neuplatnuje bonus mesačne, tak to robí raz ročne, ale nerobí sa to predsa za predchádzajúci rok?
a že dcéra s ním nebýva som tiež povedala.
@alenah31 a smiem sa ťa opýtať jednu vec ako účtovníčky? ja som zamestnaná a budem chcieť ten zvýšený daňový bonus, lebo mám dieťa na ZŠ. čiže nechcem, aby poberala obedy zdarma, chcem zvýšený DB. som povinná to nahlásiť zamestnávateľovi? ak áno, dokedy? Ďakujem veľmi pekne.
rodic ma narok na DB iba ak zije s dietatom v jedenj domacnosti. On nema narok, kedze mas ju pridelenu ty a byva s tebou. Ja by som kludne ziadala cely DB a nie len polku. Ked sa zamestnas, uplatnis si to ty.
@panelacikova zvyseny DB nenahlasujes nikde, automaticky sa uplatnuje. Opacne by si to nahlasovala, ze DB nechces poberat. Teda aspon u nas to tak mame, program mi automaticky az zvysil u kazdeho (kto ma narok) DB.
@panelacikova ak budeš naďalej poberať DB tak nenahlasuješ nič. Iba ak by si prešla od 9/2021 na dotáciu oznámiš to na personálnom/účtovnom odd. a oni ti DB pozastavia.
@simca06022011 lenže keď nepracujem, ja naň nárok vôbec nemám, to mi bolo a je jasné. len mi nebolo jasné, že ak jeden nepracuje a nebýva s tým druhým, že ani ten druhý nemá nárok. no a celý ho žiadať od neho? on by to aj tak zaprel. a síce mi to na daňovom potvrdili, on by bol schopný to zaprieť, aj keby som mala rôkaz v ruke.
ale budem to musieť nejak riešiť.
@simca06022011
@alenah31 a dievčatá, ako to je vlastne, keď som poberala DB mesačne, ale od minulého roka až do júla 2021 som bola dlhodobo PN? čiže som poberala nemocenské zo SP? ten DB (myslím všeobecne-ešte ten znížený), mi bude potom zohľadnený v daňovom priznaní budúci rok? ako je to? Ďakujem!
@panelacikova môže aj nemusí - počas PN nárok nie je - nemáš zdaniteľný príjem, ALE ak tvoj zdaniteľný príjem za rok 2021 bude minimálne vo výške 6-násobku min. mzdy môžeš si v RZD 2021 uplatniť vyplatenie DB za mesiace, za ktoré si ho nepoberala.
@panelacikova ak si splnis podmienku vysky prijmu za cely rok, tak sa ti uplatni v RZD zvysok DB,na ktory bol narok a nebol uplantneny.

No hlavne on nemá nárok na daňový bonus