icon

Zvýši sa cena podnájmu s novorodencom?

oysterka
31. okt 2021

Ahojte,
Chcela by som sa opýtať keď oznámime nášmu prenajimatelovi bytu ze budeme 3 zvýši sa cena podnájmu? Ak áno o koľko cca?

Ďakujem pekne za reakcie

tinka_1807
•
31. okt 2021

@oysterka Toto je veľmi individuálne. Môže to zvýšiť a nemusí. A ak zvýši, tka ej veľmi individuálne aj o kolko. Právo na to má, minimálne z dôvodu vyšších energií. Ale ak je prívetivý, tak to pýtať nemusí.

anesim
•
31. okt 2021

Zvysit moze, ale skor sa moze stat, ze vam nepredlzi zmluvu, nakolko vela prenajimatelov nechce rodiny s detmi z dovodu, ze aj ked nebudete platit, tak vas nemoze vyhodit z bytu

natalienka12
•
31. okt 2021

@anesim akože nemôže? Klasika výpoveď a vybavené.

natalienka12
•
31. okt 2021

To je taká somarina zakorenená v povedomí laickej verejnosti. Rodina s malým deckom nie je v ničom výnimočná ako iný nájomca.

anesim
•
31. okt 2021

@natalienka12 bohuzial nie, ak su tam deti tak ta nemoze vyhodit. Sestra prenajima a na toto ich upozornovali. Aj pred par dnami tu bola diskusia, kedy mlada rodina chcela podnajom, ale ked sa dozvedeli,ze maju deti, tak majitel sa rozhodol, ze nie. A viac prenajimatelov tu pisalo, ze sa necuduju, lebo moze nastat problem.

natalienka12
•
31. okt 2021

@anesim a iného nájomcu môžeš vyhodiť? Svojpomocne nie, bol by to trestný čin. Akože normálne, dám výpoveď, žalobu o vypratanie a všetko nájomné musia doplatiť. Ak nie, exekúcia.

dr_smajlik
•
31. okt 2021

Nám majiteľka dokonca po dohode nájom znížila. Je to o ľuďoch. Mame stanovené aká časť z nájmu sú zálohy za plyn, elektriku a koľko je reálne nájomné. Dnes by som 3izbovy byť v takej sume márne hľadala.

lilinka88
•
Autor odpoveď zmazal
•
natalienka12
•
31. okt 2021

@lilinka88 napíš mi presný paragraf a zákon, z ktorého to vyplýva, potom sa môžme baviť

lilinka88
•
Autor odpoveď zmazal
•
alenah31
•
31. okt 2021

@natalienka12 riesi to Obciansky zakonnik. Tyka sa to dlhodobych - byty, nie kratkodobych najmov - hotely, motely, internaty,
Podľa Občianskeho zákonníka:
"Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa." (§ 711 ods. 1 písm. d)

Uplynutím výpovednej doby dôjde k skončeniu nájmu, čím neplatič stratí oprávnenie na užívanie bytu a je povinný sa z bytu vysťahovať.

Pokiaľ však z vyššie uvedeného dôvodu dôjde k skončeniu nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka u nájomcu, ktorý sa stará o maloleté dieťa, ktoré je členom jeho domácnosti (alebo o bezvládnu osobu), vzniká takémuto nájomcovi právo na bytovú náhradu, ak to pomery prenajímateľa umožňujú, tak konkrétne na náhradný byt.

Občiansky zákonník ďalej zakotvuje, že náhradný byt, ktorý by bol v takomto prípade poskytnutý, môže mať horšiu kvalitu aj menšiu obytnú plochu ako byt, ktorý je nájomca povinný vypratať. Náhradný byt sa tiež môže nachádzať aj mimo obce, v ktorej sa nachádza vypratávaný byt, avšak v takej vzdialenosti, aby bola možná denná dochádzka do práce.

natalienka12
•
31. okt 2021

@lilinka88 ja som právnik a nič také nepoznám, tak tu nerob ramená
@alenah31 dnes už nikto neprenajíma byt podľa OZ, ale podľa zákona o krátkodobom nájme bytu

maciatkolulu
•
Odpoveď bola odstránená
•
natalienka12
•
31. okt 2021

@maciatkolulu podľa Občianskeho zákonníka je to tak ako píše
@alenah31 ale dnes už nikto podľa OZ neprenajíma

pbra40
•
31. okt 2021

@natalienka12 presne tak.
Niektori si niekde nieco precitali alebo poculi. A v reale ani nevedia, ci maju podpisane podla Oz alebo kn.

natalienka12
•
Odpoveď bola odstránená
•
lilinka88
•
Autor odpoveď zmazal
•
pandorra
•
31. okt 2021

@anesim nemas pravdu. Zavisi to od zmluvy, ktoru maju podpisanu. Mozu mat aj zmluvu o kratkodobom prenajme a vtedy to je pre prenajimatela vyhodnejsie a ziadna nemoznost vypovede kvoli dietatu neprichadza do uvahy.

natalienka12
•
31. okt 2021

@lilinka88 V konečnom dôsledku máme pravdu všetci? No nemáme. Snažila si sa ma zhodiť, vraj si to mám naštudovať na nete. Ja na rozdiel od teba zákony poznám a študujem zo zbierky zákonov, nečítam bludné články a hoaxy na internete. Tak ak niečomu nerozumieš a nevyznáš sa, tak sa nezapájaj. Čo sa týka karanténnej PN, jedinú pravdu máš v tom, že ak ju lekár vystaví, tak platí. ALE nepovedala si bééé, že ani lekár si nemôže robiť čo chce a pravidlá pre uznanie či neuznanie na karanténnu PN sa menia. Ak lekár dá do karantény niekoho, kto na karanténnu PN nárok nemá, tak ju SP nevyplatí, ale kontaktujú lekára a ten ju následne zruší alebo vystaví obyčajnú PN (čo môže).

matkahelka
•
31. okt 2021

@oysterka jedna vec je ci vam zvysi najomne, druha, ci vas tam majitel necha byvat aj nadalej. my prenajimame 3 byty a za tie roky sme nikdy, nikdy rodiny s malymi detmi nemali- odmietame to. mali sme to vsak vzdy aj uvedene v inzeratoch.

lilinka88
•
Autor odpoveď zmazal
•
oysterka
autor
•
31. okt 2021

Tak ja verím, že budeme mat šťastie a nevykoná nás. My žijeme v Prahe tak snáď to tu neplati 🤣..každopádne ak nám to povedia dostatočne dopredu tak nemám problém aj tak je to 3 poschodie bez výťahu 🤣 ale mame to tu radi no...ďakujem vám za info vôbec som netušila o tejto tmavej stranke deti v podnájme.

vlucifuk
•
31. okt 2021

@oysterka Ahoj, ono to je asi celé o ľuďoch. My sme tak bývali v podnájme v Anglicku. Zmluva na dom bola postavená, že bez detí a bez zvierat. No a ostala som tehotná, ale to už sme boli rozhodnutí, že sa vraciame na Slovensko.Porodiť som však chcela ešte v UK a tiež prečkať tu krátku materskú. Takže sme s veľmi malou dušičkou písali majiteľke, že máme problém. Navyše sme zistli, že čakáme dvojčatá. No bola by to katastrofa, ak by nám povedala nie a vyhodila nás. Bola ale veľmi ústretová a verila nám, že ju nepodrazíme. Ani nám nezvýšila nájomné. Aj v UK sa "tradovalo", že rodinu s deťmi nemôžu z domu vyhodiť, preto si to asi tak hrubo zvýraznené dávali do zmlúv. Keď mali chalani pol roka, prišli sme na SVK. Držím palce.

amelie2017
•
1. nov 2021

No my sme vzdy mali stastie na prenajimatelov. Ako najomne neznizili, nemali preco, ale nikomu nevadilo, ze mame dieta. Ked sa nam narodila dcerka, boli sme v byte uz 3. rok, vzdy sme platili na cas, opravy v byte sme si riesili sami, len sme jej povedali, ze sme vymenili to a to. Este aj darcek pre malu doniesla po narodeni. Ale tiez to bolo 2. podchodie bez vytahu, tak sme hladali iny. Na obhliadku sme prisli s pol rocnym babatkom, majitelia nadseni, lebo ze oni v tom byte vychovali svoje 2 deti, ze je to byt pre rodinu a nech sme tam stastni, ako boli oni. Ked sme odchadzali, boli smutni, lebo ze kde najdu takych najomcov- muz je zrucny, takze ked sa nieco pokazilo- splachovac, vypinac, atd., kupili sme, vymenili a len mu poslali fakturu- o tolko menej sme planili najom. A on spokojni, lebo nemusel zhanat instalaterov a platit navyse. Rovnako, ked nas vytopili susedia. Muz vymaloval, poistovna preplatila. Dalsi byt sme zhanali, uz ked som bola tehotna s druhym a zas bez problemov. Ked prenajimam velky byt, musim ratat s tym, ze bude pre rodinu, mne je smiesne, ked vidim na Sk, ze prenajimaju rodinny dom, 200m² a len pre 2 osoby.

jazernica
•
3. nov 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Hmm..žiaľ v našom meste je takmer v každom inzerate o prenájme bytu uvedené, že cena za nájom je pre 1 max.2 dospelé osoby..takže je možné že vám zvýši nájom, je možné že Vám zmluvu nepredĺži..