Zvýši sa cena podnájmu s novorodencom?
Ahojte,
Chcela by som sa opýtať keď oznámime nášmu prenajimatelovi bytu ze budeme 3 zvýši sa cena podnájmu? Ak áno o koľko cca?
Ďakujem pekne za reakcie
Zvysit moze, ale skor sa moze stat, ze vam nepredlzi zmluvu, nakolko vela prenajimatelov nechce rodiny s detmi z dovodu, ze aj ked nebudete platit, tak vas nemoze vyhodit z bytu
@anesim akože nemôže? Klasika výpoveď a vybavené.
To je taká somarina zakorenená v povedomí laickej verejnosti. Rodina s malým deckom nie je v ničom výnimočná ako iný nájomca.
@natalienka12 bohuzial nie, ak su tam deti tak ta nemoze vyhodit. Sestra prenajima a na toto ich upozornovali. Aj pred par dnami tu bola diskusia, kedy mlada rodina chcela podnajom, ale ked sa dozvedeli,ze maju deti, tak majitel sa rozhodol, ze nie. A viac prenajimatelov tu pisalo, ze sa necuduju, lebo moze nastat problem.
@anesim a iného nájomcu môžeš vyhodiť? Svojpomocne nie, bol by to trestný čin. Akože normálne, dám výpoveď, žalobu o vypratanie a všetko nájomné musia doplatiť. Ak nie, exekúcia.
Nám majiteľka dokonca po dohode nájom znížila. Je to o ľuďoch. Mame stanovené aká časť z nájmu sú zálohy za plyn, elektriku a koľko je reálne nájomné. Dnes by som 3izbovy byť v takej sume márne hľadala.
@lilinka88 napíš mi presný paragraf a zákon, z ktorého to vyplýva, potom sa môžme baviť
@natalienka12 riesi to Obciansky zakonnik. Tyka sa to dlhodobych - byty, nie kratkodobych najmov - hotely, motely, internaty,
Podľa Občianskeho zákonníka:
"Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace, alebo tým, že prenechal byt alebo jeho časť inému do podnájmu bez písomného súhlasu prenajímateľa." (§ 711 ods. 1 písm. d)
Uplynutím výpovednej doby dôjde k skončeniu nájmu, čím neplatič stratí oprávnenie na užívanie bytu a je povinný sa z bytu vysťahovať.
Pokiaľ však z vyššie uvedeného dôvodu dôjde k skončeniu nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka u nájomcu, ktorý sa stará o maloleté dieťa, ktoré je členom jeho domácnosti (alebo o bezvládnu osobu), vzniká takémuto nájomcovi právo na bytovú náhradu, ak to pomery prenajímateľa umožňujú, tak konkrétne na náhradný byt.
Občiansky zákonník ďalej zakotvuje, že náhradný byt, ktorý by bol v takomto prípade poskytnutý, môže mať horšiu kvalitu aj menšiu obytnú plochu ako byt, ktorý je nájomca povinný vypratať. Náhradný byt sa tiež môže nachádzať aj mimo obce, v ktorej sa nachádza vypratávaný byt, avšak v takej vzdialenosti, aby bola možná denná dochádzka do práce.
@maciatkolulu podľa Občianskeho zákonníka je to tak ako píše
@alenah31 ale dnes už nikto podľa OZ neprenajíma
@natalienka12 presne tak.
Niektori si niekde nieco precitali alebo poculi. A v reale ani nevedia, ci maju podpisane podla Oz alebo kn.
@lilinka88 V konečnom dôsledku máme pravdu všetci? No nemáme. Snažila si sa ma zhodiť, vraj si to mám naštudovať na nete. Ja na rozdiel od teba zákony poznám a študujem zo zbierky zákonov, nečítam bludné články a hoaxy na internete. Tak ak niečomu nerozumieš a nevyznáš sa, tak sa nezapájaj. Čo sa týka karanténnej PN, jedinú pravdu máš v tom, že ak ju lekár vystaví, tak platí. ALE nepovedala si bééé, že ani lekár si nemôže robiť čo chce a pravidlá pre uznanie či neuznanie na karanténnu PN sa menia. Ak lekár dá do karantény niekoho, kto na karanténnu PN nárok nemá, tak ju SP nevyplatí, ale kontaktujú lekára a ten ju následne zruší alebo vystaví obyčajnú PN (čo môže).
@oysterka jedna vec je ci vam zvysi najomne, druha, ci vas tam majitel necha byvat aj nadalej. my prenajimame 3 byty a za tie roky sme nikdy, nikdy rodiny s malymi detmi nemali- odmietame to. mali sme to vsak vzdy aj uvedene v inzeratoch.
Tak ja verím, že budeme mat šťastie a nevykoná nás. My žijeme v Prahe tak snáď to tu neplati 🤣..každopádne ak nám to povedia dostatočne dopredu tak nemám problém aj tak je to 3 poschodie bez výťahu 🤣 ale mame to tu radi no...ďakujem vám za info vôbec som netušila o tejto tmavej stranke deti v podnájme.
@oysterka Ahoj, ono to je asi celé o ľuďoch. My sme tak bývali v podnájme v Anglicku. Zmluva na dom bola postavená, že bez detí a bez zvierat. No a ostala som tehotná, ale to už sme boli rozhodnutí, že sa vraciame na Slovensko.Porodiť som však chcela ešte v UK a tiež prečkať tu krátku materskú. Takže sme s veľmi malou dušičkou písali majiteľke, že máme problém. Navyše sme zistli, že čakáme dvojčatá. No bola by to katastrofa, ak by nám povedala nie a vyhodila nás. Bola ale veľmi ústretová a verila nám, že ju nepodrazíme. Ani nám nezvýšila nájomné. Aj v UK sa "tradovalo", že rodinu s deťmi nemôžu z domu vyhodiť, preto si to asi tak hrubo zvýraznené dávali do zmlúv. Keď mali chalani pol roka, prišli sme na SVK. Držím palce.
No my sme vzdy mali stastie na prenajimatelov. Ako najomne neznizili, nemali preco, ale nikomu nevadilo, ze mame dieta. Ked sa nam narodila dcerka, boli sme v byte uz 3. rok, vzdy sme platili na cas, opravy v byte sme si riesili sami, len sme jej povedali, ze sme vymenili to a to. Este aj darcek pre malu doniesla po narodeni. Ale tiez to bolo 2. podchodie bez vytahu, tak sme hladali iny. Na obhliadku sme prisli s pol rocnym babatkom, majitelia nadseni, lebo ze oni v tom byte vychovali svoje 2 deti, ze je to byt pre rodinu a nech sme tam stastni, ako boli oni. Ked sme odchadzali, boli smutni, lebo ze kde najdu takych najomcov- muz je zrucny, takze ked sa nieco pokazilo- splachovac, vypinac, atd., kupili sme, vymenili a len mu poslali fakturu- o tolko menej sme planili najom. A on spokojni, lebo nemusel zhanat instalaterov a platit navyse. Rovnako, ked nas vytopili susedia. Muz vymaloval, poistovna preplatila. Dalsi byt sme zhanali, uz ked som bola tehotna s druhym a zas bez problemov. Ked prenajimam velky byt, musim ratat s tym, ze bude pre rodinu, mne je smiesne, ked vidim na Sk, ze prenajimaju rodinny dom, 200m² a len pre 2 osoby.
Hmm..žiaľ v našom meste je takmer v každom inzerate o prenájme bytu uvedené, že cena za nájom je pre 1 max.2 dospelé osoby..takže je možné že vám zvýši nájom, je možné že Vám zmluvu nepredĺži..

@oysterka Toto je veľmi individuálne. Môže to zvýšiť a nemusí. A ak zvýši, tka ej veľmi individuálne aj o kolko. Právo na to má, minimálne z dôvodu vyšších energií. Ale ak je prívetivý, tak to pýtať nemusí.