icon

Zvyšovanie poistky k hypotéke

13. júl 2025

Písala mi mamina že čo má poistenie k hypotéke že jej tú poistku stále dvíhajú. To je bežné?

mama založila banke dva domy a plus môjho brata ten jej robí ručiteľa. Pýtam sa jej a koľko máš ešte do splatenia aká suma to je? Že ešte 90 000 euro
Mama má 60 rokov a že to má splácať ešte 12 rokov
Finančná gramotnosť 0 bodov

nehnuteľnosti išli hore a tak si myslím, že na hypotéku by už stačilo ručiť len jedným domom nie? Že jej banka nechce umožniť vyňať ten druhý dom.
Suma hypotéky 118 000€ v roku 2017

Jeden dom okolo 100 000€ a druhý tiež tak, ale presne nevieme lebo išli nehnuteľnosti hore, takže asi aj viac

alexanderkovacs
14. júl 2025

@anonym_autor zalozila 2 domy. Co predat 1 dom, z toho vyplatit hypoteku a vdruhom dome zit ?

ihnatovalucka
Odpoveď bola odstránená
amonet
14. júl 2025
@ihnatovalucka
Odpoveď bola zmazaná

@ihnatovalucka vies ze tu sa klienti nezhanaju ze?ze?

ekira1
14. júl 2025

Ja som sa v tom stratila. Tak mama zakladateľky vlastní dom s deťmi a býva v ňom. Zoberie hypo na kúpu ďalšieho domu, založí oba domy plus do toho zatiahne I syna. V dome na hypo býva druhá dcera úplne zadarmo. Načo preboha potrebovala druhý dom? Predať ten druhý a bývať tam kde doteraz alebo tak ako doteraz. Dcéra nech sa postará sama, alebo nech si ju zoberie k sebe. Alebo na ktorý dom brala hypo a prečo má dva domy keď na to na to nemá?

rencapag
Autor odpoveď zmazal
rencapag
14. júl 2025

@anonym_autor hovorite o poisteni uveru alebo poisteni nehnutelnosti. Poistenie uveru nema stupat, poistenie nehnutelnosti moze, ale aj to je mozne odmietnnut. Co sa tyka zabezpeky, da sa vynat druhy dom, ak 80 % hodnoty domu, ktory ostava, je podla znalca vyssia suma ako to, co je potrebne este splatit

bosorkabb
14. júl 2025

Tu chýba základná finančná gramotnosť. Ale komu niet rady tomu niet pomoci.
Dalo by sa to riešiť ak by všetky strany dostali rozum. Hlavne tvoja matka.
Predať oba domy, vyplatiť hypo, kúpiť menší byt a problém s financiami vyriešený.
Problém je že ona nechce.

maxalla
14. júl 2025

matka nech si tieto veci riesi s dcerou, ktora u nej bezplatne byva. nech jej prispeva na hypo a poistku ona

autor
Autor odpoveď zmazal
maxalla
14. júl 2025

tak nech preda dom, v ktorom je dcera (so suhlasom banky), ak nema na splatky. alebo nech sa stazuje dcere, ktora z toho profituje...

maxalla
14. júl 2025

ozaj a ta druha dcera sa k tomu stavia ako? ja byt jej sestra,asi by som jej riadne vycistila zaludok, ze takto mamu zneuziva...

autor
14. júl 2025
@maxalla

ozaj a ta druha dcera sa k tomu stavia ako? ja byt jej sestra,asi by som jej riadne vycistila zaludok, ze takto mamu zneuziva...

@maxalla záujem o mamu nemá a smeje sa jej do tváre aká je hlúpa. Doslova jej to povedala. Sestra sa vyjadrila že ju odtiaľ nikto nedostane lebo tam vrazila peniaze.

bosorkabb
14. júl 2025

Sorry tak nech platí pre ňu vysokú hypotéku.
Nič iné sa nedá robiť ani poradiť.

ivana11155
14. júl 2025

@anonym_autor ahoj, nedocitala som sa, ze naco vlastne mama zobrala hypoteku 118000e? Potrebovala peniaze? Ci jeden dom nechala sestre a druhy si kupila a ten nevladze splacat? Sorry ale, mama je jednoduchsia, druha dcera vychcana a najhorsie dopadne brat, ked bude musiet splacat hypoteku namiesto mami a sam nic nema. Ked je slobodny, to ktora frajerka bude tolerovat?

maxalla
14. júl 2025

Ak to mama riesit nechce, tak nechce. Ak by chcela, nech zajde za advokatom, bude to zrejme musiet poriesit sudne a nechat sestru vystahovat. Ak sestra vrazila do domu peniaze, bude to musiet preukazat a ak preukaze, mama jej z predaja vyplati, co do domu investovala. No mama si tiez moze od nej narokovat najomne. Necitala som celu diskusiu, neviem, o akych sumach sa bavime. Kazdopadne ak mama dcere stale ustupuje, nic proti tomu nechce podniknut, tak s tym sa neda nic nerobit. Akurat kvoli nevdacnej dcere narobi problem bratovi, ktory asi tiez nemal rozum, ked sa nechal na toto nahovorit.

autor
14. júl 2025
@ivana11155

@anonym_autor ahoj, nedocitala som sa, ze naco vlastne mama zobrala hypoteku 118000e? Potrebovala peniaze? Ci jeden dom nechala sestre a druhy si kupila a ten nevladze splacat? Sorry ale, mama je jednoduchsia, druha dcera vychcana a najhorsie dopadne brat, ked bude musiet splacat hypoteku namiesto mami a sam nic nema. Ked je slobodny, to ktora frajerka bude tolerovat?

@ivana11155 nikto z nás nevie načo taká hypotéka,keď dom bol postavený bez. To nám matka povedať nechce kde sú tie peniaze. Nemáme sa starať

bosorkabb
14. júl 2025

A prečo to vlastne riešiš ak ona nechce? Lebo bez nej to nejde.

autor
14. júl 2025
@bosorkabb

A prečo to vlastne riešiš ak ona nechce? Lebo bez nej to nejde.

@bosorkabb pretože keď jej horí za pätami,tak nám deťom vypisuje aby sme sa zložili na splátku a sťažuje sa ako jej splátky dvihli ako poistenie dvihli a podobne.

amonet
14. júl 2025
@anonym_autor

@bosorkabb pretože keď jej horí za pätami,tak nám deťom vypisuje aby sme sa zložili na splátku a sťažuje sa ako jej splátky dvihli ako poistenie dvihli a podobne.

@anonym_autor nuz a presne to by som jej odpisala. mami sama si povedala ze sa do hypoteky nemame starat tak nas s tym prosim ani neobtazuj. dakujem

bosorkabb
14. júl 2025

Treba jej povedať že má na výber. Ale nechce, tebe je to ľúto ale peniaze nemáš.

asgconsulting
Odpoveď bola odstránená
58jozef
14. júl 2025

Rozumiem. Mate troizbak a nemate dat kam mamu. Najradšej by ste ju dali do starobinca. Alebo na cinter. Aky nonses ze mama ma do smrti platit hypoteku ? Vy decka to mate platit. Dedit chcete ale podielat sa na splatkach to nie. Podojit starych kolko sa len da a dedit čo si mama od huby odtrhla a platila z dochodku. A potom do chudobinca strčit keď splati alebo do hospica.

andreakotesova
15. júl 2025
@58jozef

Rozumiem. Mate troizbak a nemate dat kam mamu. Najradšej by ste ju dali do starobinca. Alebo na cinter. Aky nonses ze mama ma do smrti platit hypoteku ? Vy decka to mate platit. Dedit chcete ale podielat sa na splatkach to nie. Podojit starych kolko sa len da a dedit čo si mama od huby odtrhla a platila z dochodku. A potom do chudobinca strčit keď splati alebo do hospica.

@58jozef lenže aj matka je hlúpa, keď sa nechala vyštvať z domu, ktorého je aj ona majiteľkou a zobrala si hypo na ďalší dom (teda bohvie, na čo tie peniaze minula, keď dom z hypo neplatila...).

pieksamaki
15. júl 2025
@anonym_autor

@melanta a môj brat jej podpísal ručenie
Ok dva domy založiť ale ešte banka požadovala ručiteľa?
Samozrejme nemusím písať že teraz brat nedostane hypotéku a nekúpi si vlastné bývanie

@anonym_autor bolo to rozhodnutie matky......ak ste boli vlastníci domu uz v case bránia hypoteky, museli ste byt bankou vyzvaný ci súhlasíte so zábezpekou......normálne si sadnite ako rodina a prejdite si peniaze......o všetkom sa da rozprávať a komunikovať.....a nájsť riesenie

ekira1
15. júl 2025
@58jozef

@58jozef a ty aj čítaš tému, alebo ti stačí iba nadpis a hneď bežíš poučovať a pluť jedy? 🙄 matka nech si naberie pôžičiek koľko sa dá, veď deti posplácajú, tak to funguje u vás? Ona vlastní dva domy, ani jeden dom nebol platený na hypo. Tie tisíce minula bohvie kde, možno poslala nejakému zranenému vojakovi do Afriky. A deti to majú splácať? Mala kde bývať, keby predala druhý dom, môže si kráľovský užívať a nezničí šancu na vlastné bývanie svojmu synovi. Ten ťažko dosiahne na vlastnú hypo keď bude musieť najprv zaplatiť 90 000€ za nič.. takže rýchlo do banky, zober si pôžičiek koľko banka dá, potom peniaze vyhoď a nech sa deti o teba postarajú 🤦‍♀️

ekira1
15. júl 2025
@andreakotesova

@58jozef lenže aj matka je hlúpa, keď sa nechala vyštvať z domu, ktorého je aj ona majiteľkou a zobrala si hypo na ďalší dom (teda bohvie, na čo tie peniaze minula, keď dom z hypo neplatila...).

@andreakotesova autorka píše, že žije v tom dome kde žila doteraz a nechce povedať, kam šli peniaze..

bubka23
15. júl 2025

Autorka vyriešili ste niečo? Alebo posunuli ste sa ďalej😊? Ako ste na tom aktuálne?

ledo111
Autor odpoveď zmazal
ledo111
15. júl 2025

@anonym_autor Ak je splátka pre maminu vysoká, určite odporúčam refinancovať hypotéku. Aktuálne klesajú úrokové sadzby. Tak isto naceniť nové poistenie, keďže poistenia v banke sú veľmi predražene z mojej skúsenosti.

mischy00
15. júl 2025

Čítam to uz 2 krát? Ona si zobrala 118 tisíc aby kúpila ďalší dom pre seba? Jeden vlastní, ten založila plus tento nový tiež musela založiť. A ešte aj brat v tom....akože na hlavu celé, uz len to ze máš splácať do 72 rokov života, to aká banka schválila??? Nech aj ručí čím chce, ved to nieje normálne. Toto nieje ze likvidačné pre človeka, to je slucka na krku, každý jeden mesiac.. predať dom, vyplatiť hypotéku a nasťahovať sa späť do svojho. Lebo takto o to príde skôr a ešte aj prerobi, ked jej banka zoberie dom.