icon

Ako si zvyknúť v Galante?

janaziar987
2. sep 2023

ahojte isto tu bude niekto z Galanty alebo blizkeho okolia, prestahovala som sa zo str. Slovenska /kvoli vztahu/, som tu druhy mesiac a neviem si zvyknut, ludia so mnou nehovoria - v praci - casto zacnu po madarsky, ked sa o niecom bavime. asi by som mozno chcela niaky tip ze kam chodit aby som sa zoznamila s ludmi alebo jednoducho nieco, aby sa mi tu lahsie zilo. dakujem!

bejkovnicka
2. sep 2023

Ja toto nepochopím. Ešte že sa starší ľudia rozprávajú po maďarsky ok daj bože, ale mladi ľudia a deti melu po maďarsky?? Akosi mi toto hlava neberie. Mne to príde ako jedna veľká hanba, že toto tu funguje na Slovensku stále. Syn druhak, v triede 4 deti, ktoré nerozumejú jedinému sk slovu. By som tých rodičov pokutovala alebo neviem ako inak riešila. Žeby ich učiteľka teraz od piky učila jazyk…. Tiež žijeme blízko Šamorína, to je jeden des toto.

poppy22
2. sep 2023

@peter0123 v rodnej krajine by si sa nemal co ucit iny jazyk,aby si mohol ist do obchodu ci podniku.takze uplne od veci poznamka...zijem medzi nimi cely zivot a viem co su zac..a to nie som ani nahodou ziadny hejslovak...a viem ako takto vytlacaju slovakov...a je neprijemne ist po vonku a pred tebou chalan s trickom felvidek...takze ja budem rada ked sa sem stiahnu slovaci zo stredneho slovenska...na kazdeho idem po slovensky-a ked je inteligentny tak odpoveda po slovensky a aj sa s tebou nadalej rozprava ked ho stretnes...ten zvysok zneprijemnuje byvanie...
pre autorku-daj tomu este cas...v najhorsom mozete skusit mesta ako nitra..,totiz aj pri nastupe do prace tu na juhu v niektorych mestach neoficialne zistuju,ci vies po madarsky...

zzuunnaa
2. sep 2023

@janaziar987 žijeme 10 minút od Galanty autom, po maďarsky neviem nič 😀 neriesim, hovorím po slovenský a hotovo. Keď budes chcieť, ozvi sa niekedy 🙂

marca12
2. sep 2023

@janaziar987 Madari su taki. Robila som na juhu a ked kolegyne nechceli,aby som pocula,co hovoria,tak sa rozpravali po madarsky. Oni sa vlastne medzi sebou len po madarsky rozpravaju,len ked musia,pouziju slovencinu. Da sa na to zvyknut,ked to nebudes brat ako utok na seba,ale ze je to ich mentalita,proste su taki.

stanka_k
2. sep 2023

@peter0123 tak hádam sa nebude niekto učiť nový cudzí jazyk, aby sa ním mohol rozprávať vo svojej rodnej krajine 🤮🤮
A pokiaľ ide mimo SR, tak pravdepodobne s tým, že daný jazyk ovláda a s vedomím, že ho tam bude používať.

olimuc
2. sep 2023

@peter0123 jazyk krajiny, kde sme zili a kam sa vratime ovladam perfektne, ked chcem niekde zit tak sa prisposobim. Ale som na Svk … tak by mi Sj mohol stacit. Ked nestaci, hladam riesenie… naucit sa alebo odstahovat. Moznost c 2 je jednoduchsia …

kristiii
2. sep 2023

@janaziar987 zaujímavé skúsenosti. Mala som z okolia babku, resp. mama odtiaľ pochádza a veru nikdy som nemala problém sa dorozumieť po slovensky (po maďarsky viem tak do 10 napočítať). Ako už niekto písal, keď som odpovedala po slovensky, každý vždy prepol a prepne do slovenčiny (nie dokonalej, ale snaziacej sa vyhovieť).

nicole003
3. sep 2023

@bejkovnicka ono to nemusi byt automaticky vina rodičov. Ja ako dieta som sa tiez odmietala co i len ceknúť po slovensky. Darmo ma mama chcela naucit. Vtedy bolo podmienkou ze ak sa za par mesiacov nenaucim po slovensky tak musim prestupit do madarskej skoly. Nastastie som sa medzi detmi naucila. A podla manzela viem ze na madarskej skole maju slovensky jazyk ako cudzi jazyk takze deti tomu uceniu moc nedaju. On sa naucil az v Nitre v praci ked aktivne musel pouzivat slovencinu. Inak ta chapem, mamka pochadza od DS a cela rodina tam tiez odmieta rozpravat po slovensky co tiez nechapem. Ze ani len zaklady neovladaju. Po madarsky sa ozvem az ked mi ozaj nerozumeju.

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii ja som tak isto dedina pri DS, dosla som nedavno z ba a je to tu tazke veru 😀 zatial pracujem v ba a dochadzam, ale tiez som tehotna tak uvidime co potom 😀 sucitim

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno v akej si? Nie sme v rovnakej? By sme mohli potom kocikovať spolu 🤭😁

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii Topolniky 😄 ty? tiez pocujem, ze je tu vela slovakov ale zatial som stastie nepochytila🤣

2006_1211
3. sep 2023

@zzuunnaa kde konkrétne prosím? Ani ja nieosm daleko od Galanty

tahomi
3. sep 2023

Je to hrozne, ked clovek chce navstivit juh Slovenska a zasadny problem je, ze mi nikto nerozumie alebo nechce rozumiet. Je to velka hanba, ak na Slovensku ma clovek problem dohovorit sa v uradnom jazyku. Zdielam nazor, ze je to velmi neprijemne a tymto smerom na vylety/dovolenky aj preto nechodime.

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno júj, ty si ešte ďalej než ja 🤭😁 my sme v obci Michal na Ostrove, takisto domáci tvrdia koľko sa Slovákov nasťahovalo, ale ozajze nestretneš tu pomaly ani nohy a keď áno, tak domácich, takže ti Slováci asi fungujú tak isto ako my, že pomaly nevystrčíme nos z domu, lebo sme šli párkrát na nejakú akciu v dedine a nerozumeli sme pol slova, tak už to ani neskúšame. Dúfam, že neonemiem, keď tu budem na materskej 3 roky čušať 😁😁😁

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii tak zial tu to tu bude asi tak stale 😀 ja som sla s manzelom len maximalne na cas materskej k mojej mame a potom sa planujeme odstahovat prec lebo tu to neprezijem navzdy asi a dieta tu do skolky davat nechcem radsej😀

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno no ste na tom podobne ako my 😀 minulý rok sme tu kúpili dom a počítala som, že tak možno o rok otehotniem, skoro rok trvá tehotenstvo a potom 3 roky materská a môžeme predávať, aby sme teda nemuseli platiť daň zo zisku, len som sa kus prerátala, chvíľu sme si pobyvali a už čochvíľa rodím🤣🤣🤣
Ešte škôlku by som možno prežila s maďarčinou, nevadí mi keby chytí dieťa základ jazyka, zase každý jazyk do života je dobrý jazyk, len by som sa bála, že by som sa nevedela dorozumieť s učiteľkami ja, prípadne ani s dcérou, lebo by začala preferovať tento jazyk, takže škola tohto typu nepripadá vôbec v úvahu a budeme sa teda určite ťahať tam skadiaľ sme aj prišli 😁😁😁

janedoe
3. sep 2023

@janaziar987 ja byvam nedaleko Galanty skoro 14 rokov a stale som si nezvykla 🤣🙈🤷‍♀️ Ludia su tu uzasni, ale ja neviem.... chybaju mi tu neskonale hory a stromy a potom ma sialene vytaca jedna vec...ja viem, teda dufam, ze to nerobia naschval. Ale naozaj si neviem zvyknut, ze napr. rodina, alebo znami sa v mojej pritomnosti rozpravaju medzi sebou po madarsky. Uz vela krat som im hovorila, ci by nemohli v mojej pritomnosti aspon z ucty ku mne po slovensky, ale nie. Tak sa uz jednoducho zdvihnem a odidem 😁

smajcii
3. sep 2023

@janedoe prepáč, že sa zapojím, ale musím ti prikývnuť, mne presne tiež vadí to isté. Človek aj poprosí, nech nás zapoja do debaty, nemusia sa baviť slovensky, ale aspoň keby sa našiel jeden človek v partii čo to pretlmočí, hneď by sa žilo ľahšie. Ale všimla som si, že oni to robia naschvál, je to veľmi neslušné a neúctivé a ak sa ťa to náhodou dotkne, ešte aj divne pozerajú, že prečo 🙈

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii no ja prave nepotrebujem aby sa dieta ucilo este aj madarsky, pretoze moj manzel nie je slovak a chce ho ucit aj svoj jazyk + slovencinu a mozno neskorsie anglictina 😀 takze uz take miesanie mu robit nechceme 😀
a budes rodit v dunajskej? som zvedava ako tam bude personal so mnou komunikovat😌

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno jaj takto to máte, no my sme obaja Slováci, takže akože nevadí mi fakt akýkoľvek jazyk, ktorý sa bude chcieť učiť, také malé deti ľahko nasávajú, preto by som v tomto nebránila, ale určite by som nechcela, aby chodila výlučne do maďarskej školy, to už by problém bol.

A čo sa týka rodenia, bránim sa zubami nechtami DS, chcem ísť na Antolsku do BA. Stačí mi, že mám v DS gynekológa, minule sa čudoval, keď som povedala, že nechcem rodiť v DS lebo sa bojím jazyka, ževraj nebudem mať žiaden problém, lenže aj u neho v čakárni mám často problém s jazykom, a to tam je len jedna sestrička, tak sa nemôžu ani tak čudovať, že nemocnice sa obávam 😁😁

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii ja som tiez proti DS, mama stale ze to nie je problem, ze tam dobre vedia slovensky 😀 chcem skor tu BA ale je to 60km odtialto a kto vie ako taku dialku clovek bude zvladat a ci ma bude mat kto vziat ak by manzel nebol doma, este 15km mozno aj sama odsoferujem ale tych 60 by som sa bala 😁 tak uvidime

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno no ty tam máš aspoň mamu, ja mám priateľa a on mňa, nikoho iného. Keď ma to chytí a budem musieť volať sanitku, tak skončím v DS, ale ja verím, že malinká bude taká vnímavá, že sa vypýta v noci alebo cez víkend keď bude priateľ doma, prípadne že to stihneme podchytiť na poradni v nemocnici 🙂 viem, že možno šiši plán, ale verím tomu :D ja ani nesoferujem, takže aj keby sa mám odviezť sama, tak nehrozí.

nicole003
3. sep 2023

@lneviemmeno so mnou komunikovali normalne po slovensky aj vizita,co ma prekvapilo. Samozrejme nad postarsimi sestrickami som sa zlutovala, lebo sa snazili ale dost tazko im isla slovencina.

lneviemmeno
3. sep 2023

@smajcii tak moja mama nesoferuje a nevie madarsky tiez 😀 + sa ani nevie dorozumiet s mojim manzelom takze on tu ma len mna. no tak dufam, ze nam to vyjde obom ako chceme 🙂 ja som len 17tt tak mam este cas na stresovacky 😀

lneviemmeno
3. sep 2023

@nicole003 tak verim, ze to tak bude 🙂 a kvalita porodnice je dobra? vraj je novsia som pocula

smajcii
3. sep 2023

@lneviemmeno ja keď čítam tieto naše rozhovory je mi smiešne, že stále nejaký problém 🤭😁😁 vyjde nám to ako chceme, neboj 🙂 a nestresuj sa, ja som už pred rozpadom a nestresujem sa, nejak bude. Spolieham sa, že pomôcť mi musia, či tam, či tam 😊😊

nicole003
3. sep 2023

@lneviemmeno rodila som minuly rok v oktobri, ja som bola velmi spokojna v DS. Mne sa tam pacilo ze aj bábätká mali kazdodennu vizitu, na vsetko dbali, ak bol problem vysvetlili a pomohli. Nemusela som sa doprosovat. Mna sa zas pytali ze preco nerodim v Galante. Tam som naopak mala zle skusenosti.

zemiakova_placka
4. sep 2023

@janaziar987 ahoj, ja ako pristahovalec z BA viem o tomto svoje. ale zijeme tu uz 6 rokov a je nam tu aj s muzom dobre. v praci mas proste asi kolegov/kolegyne, ktori su taki, ale to nie je mestom, to aj v BA sa ti moze stat, to je o ludoch. Ale inak v Galante je vacsina ludi slovakov a po slovensky som tu nikdy nemala problem, ked na mna zacal niekto madarsky tak som povedala nieco slovensky a automaticky sa dana osoba prisposobila. Verejne akcie su tu v slovencine, odporucam na ne chodit, jar-leto-jesen je stale nieco, ci uz priamo v meste alebo v okoli.. Napr. teraz cez vikend 9.9. budu zavody psov na ranci (myslim ze majstrovstva SR), potom 17.9. je beh dojciacich zien, tiez ma byt v septembri beh Salou (ale to neviem termin)...Treba si najst. Ludia su tu moc fajn, len sa zoznamit 🙂 Alebo kino a vedla je hned bar, zalezi co robite radi a podla toho si najdete urcite rychlo znamych/kamosov. Drzim palce..A k tym radam ze vsak naucte sa po madarsky a mate po probleme..Ak sa chcete naucit,naucte sa. Ale musi to ist od Vas, ak to budete robit kvoli niekomu, bude to nanic. Moj svokor je z BB a kvoli manzelke odisiel na dolniaky. Su tam uz 35 rokov, ona madarka a on stale madarsky nevie nic, ved ziju na Slovensku. Su obaja spokojni, aj ked hory mu spociatku chybali, ale tu v SR neni vlastne nic moc daleko, tak chodia na tury na vylety. Vsetko je vec pohladu. Drzim palce ;)

zzuunnaa
4. sep 2023

@2006_1211 my sme v dedinke Mala Maca 🙂

kvetinka75
4. sep 2023

@mikadooo lenže toto nie je klasická maďarčina, ale nejaký zlepenec, ktorý sa len tak z kníh nenaučíš a ani v jazykovke. Mala som kedysi viac kolegýň ktoré pochádzajú z maďarských dedín a keď išli do Maďarska, tak sa nevedeli dohovoriť. Tak na čo sa učiť niečo také? Jedine kolegyňa ktorá pochádza z Komárna, vedela po maďarsky. Zopár slov áno, je maďarských ale s tým si na konzveráciu nevystačíš.