Čo potrebujem pri prestupe od jednej lekárky k druhej?

denca76
26. mar 2013

Ahojte ,môžem sa opýtať čo treba ked chcem prestúpiť od jednej lekárky k druhej?Chodim na gyndu do BA,a chcela by som prestúpiť sem do NZ Dr.Helmešovej.Treba jej dať dopredu vedieť že chcem chodiť k nej?
U mojej som podpisoval dohodu na ten pol rok ,ale som tehu a chcela by som chodiť tu bližšie.
A ešte treba za prestup platiť?Baby čo ste prestupovali platili ste za to?
DAKUJEM

brnka
26. mar 2013

musis sa opytat tej novej dr., ci Ta zoberie. a niektori doktori mavaju "vstupny poplatok", prip. aj rocny poplatok.....najlepsie bude, ked sa opytas priamo jej 🙂

hajajanka
26. mar 2013

Najprv si zisti, ci ta konkretna lekarka vezme. A ak ano, tak sa s nou dohodni, ci ti kartu od terajsieho lekara vyziada ona alebo si to budes musiet vybavit sama (niektori lekari ti kartu odovzdaju a niektori ju na vyziadanie poslu priamo novemu lekarovi). Za prestup k inemu lekarovi sa neplati. Ak je tvoja nova lekarka sukromna a ma nejake poplatky, tak tie, samozrejme, zaplatis.

hopkovka
26. mar 2013

Áno musíš sa spýtať novej lekárky, či ťa vezme ak ťa vezme ak ti povie áno dá ti potvrdenie, že ťa berie do starostlivosti a to potvrdenie dáš svojej lekárke, tá na základe toho potvrdenia, ti dá zdravotnú kartu do rúk alebo ju zašle poštou novej lekárke. Samozrejme ak ešte neuplynul tel polrok, čo musíš byť u gynekológa zo zákona nemusí tvoja lekárka vydať zdravotnú dokumentáciu ale vždy je to hlavne na dohode a prístupe.

cicamica1980
26. mar 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

ak chces zmenit gynekologa skor ako o pol roka, potom:

Dobrý deň,

ustanovenia § 12 ods. 7 zák. č. 576/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon) ustanovuje, že dohoda o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti (ďalej len dohoda) sa uzatvára (v písomnej forme) najmenej na šesť mesiacov. Ustanovením tejto lehoty priamo v právnej úprave je daná minimálna doba trvania dohody, ktorú zákonodarca zrejme ustanovil z dôvodu právnej istoty účastníkov dohody a musia ju akceptovať obidve strany (poskytovateľ a osoba) dohody.

Ust. 12 ods. 10) zákona možno aplikovať na odstúpenie od dohody po uplynutím šiestich mesiacov. Toto ustanovenie súčasne predpisuje písomnú formu odstúpenia od dohody.

Pacient si svojho všeobecného lekára vyberá – nemal by teda „trpieť“. Lehota 6 mesiacov je určená aj z dôvodu výkazníctva zo strany poskytovateľa a financovania zo strany poisťovne ako minimálna na zabezpečenie prehľadnosti týchto vzťahov. Nie je preto žiaduce jej skracovanie. Avšak aj tu platí, že dohodou je možné dohodu skončiť pred uplynutím 6 mesiacov.

V zmysle zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti nie je na odstúpenie od dohody o poskytovaní ZS predpísaný žiaden formulár. Podstatné je, aby takéto odstúpenie od dohody bolo písomné a obsahovalo všetky náležitosti, a to:

- identifikáciu zmluvnej strany, ktorá odstupuje od dohody (t.j. poistenec),

- identifikáciu zmluvnej strany, ktorej je odstúpenie adresované (t.j. poskytovateľ ZS, s ktorým je uzavretá platná dohoda)

- predmet odstúpenia (identifikácia dohody, od ktorej sa odstupuje),

- prejav vôle odstúpiť od dohody - formulácia napr. „odstupujem od dohody o poskytovaní ZS uzavretej s ...... dňa ...... „

- dátum vyhotovenia odstúpenia,

- vlastnoručný podpis odstupujúceho (odporúča sa čitateľný podpis z dôvodu preukázateľnosti)

- odporúča sa odstúpenie doručiť osobne (proti podpisu o prevzatí) alebo doporučene poštou (eventuálne na doručenku) z dôvodu preukázateľnosti doručenia

Poznámka: Odstúpenie od dohody nadobúda účinnosť až prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bolo písomné odstúpenie doručené druhej strane (ak napr. odstúpenie bude doručené v mesiaci január 2012, účinnosť nadobudne až 1.februára, a teda dohoda od ktorej sa odstúpilo skončí až dňom 31.1.2012 – novú dohodu potom môže poistenec podpísať až od 1.2.2012)

V zásade sa odstúpenie od dohody doručuje pôvodnému poskytovateľovi, s ktorým mal poistenec uzavretú dohodu (t.j. poskytovateľovi od ktorého poistenec odchádza).

Tento poskytovateľ je následne povinný si ho od nasledujúceho mesiaca zaradiť do tzv. úbytkov v dávke pre príslušnú zdravotnú poisťovňu. Nový poskytovateľ si takého poistenca prihlási do tzv. prírastkov až po podpísaní novej dohody. Z tohto dôvodu by nemal vzniknúť konflikt pri kapitácii.

V zákone nie je stanovená povinnosť predkladať novému vybranému poskytovateľovi odstúpenie od predchádzajúcej dohody, avšak z dôvodu odstránenia pochybností je možné, aby poistenec priložil pri podpisovaní novej dohody s novým poskytovateľom aj fotokópiu doručeného odstúpenia alebo doklad o zaslaní (napr. doručenku), prípade uvedené zašle i na príslušnú pobočku VšZP, a.s.

Zdôrazňujeme, že toto nie je podmienkou, pričom nový poskytovateľ by mal pred podpisom novej dohody poistenca o tomto informovať. Na tento účel sa odporúča uvádzať v texte dohody o poskytovaní ZS aj formulácia, že poistenec čestne vyhlasuje, že v čase podpisovania dohody nemá uzavretú inú dohodu s poskytovateľom všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Kontakty do pobočiek VšZP nájdete na stránke www.vszp.sk v záložke Kontaktné miesta.

Na našej internetovej stránke www.vszp.sk nájdete kompletné zľavy a výhody, ktoré poskytujeme pre svojich poistencov, nájdete ich v sekcii Výhody a zľavy.

Ak máte záujem o novinky z oblasti zdravotného poistenia, informácie o zmenách zákonov, o výhodách a zľavách pre poistencov, prosím vyplňte registračný formulár na stránke www.vszp.sk v záložke Chcem dostávať na svoj e-mail newsletter.



S pozdravom
Tím Call centra VšZP