Môže ísť o zápal hrubého čreva?
Milé ženušky,
Vždy som si vedela poradiť čo sa týka zdravia bez toho,aby som hľadala na internete všetky možné alternatívy a možné diagnózy,ale bohužiaľ teraz už neviem ako..
V marci prišlo môjmu priateľovi zo dňa na deň veľmi nevoľno,sťažoval sa na silné kŕče,bolesti v oblasti hrubého čreva,pri veľkej potrebe spozoroval krv. Pár dni na to ma zobudil v noci nech mu zavolám záchranku lebo mal také bolesti,že srdcervúco plakal. Vzali ho to Novej nemocnice v KE,kde si ho aj nechali. Bol tam týždeň a počas toho týždňa mu spravili jedine kolonoskopiu a snažili sa ho preliečiť liekmi. Záverečná diagnóza - zápal hrubého čreva. Nasledoval rad vyšetrení,liekov,ale bohužiaľ nič sa nezmenilo. Dokonca ho poslali ešte raz na kolonoskopiu kde mu povedali s úsmevom,že je všetko v poriadku.
Je december a jeho stav sa nezmenil. Doteraz berie predpísané lieky,dodržiava stravu,ale nemôžem hovoriť o žiadnom progrese. Doteraz má silné kŕče denno-denne, pri veľkej potrebe stále spozoruje krv a celkovo je veľmi slabý. Stráca nádej,nakoľko to trvá už dlho a doktori tvrdia,že mu nič nieje.
Ak by ste mali s týmto skúsenosť alebo by ste mi vedeli poradiť nejakého odborníka poprípade vyšetrenie,napíšte mi ho prosím.
Ďakujem Vám.
@lula313 no bohužial musím s tebou nesúhlasiť, pretože človek ak aj berie salofalk čo sú defakto najslabšie lieky tak mu nemusí to pomôcť, a bude potrebovať doplniť liečbu o liečbu kortikoidmi aby sa stav dostal do relatívneho normálu, alebo riešiť liečbu imunosupresívami, poprípade biologickou liečbou.
Mám známeho, ktorý berie roky ( rokmi myslím 30-35 rokov ) okrem salofalku tabliet a čípok aj prednison čo je kortikoid. A stále má problémy. Najhoršie obdobie pre ľudí s UC je jar a jeseň kedy dochádza k zhoršovaniu zdravotného stavu.
Relatívne stabilný zdrav. stav majú chorí s UC v lete a zime. A samotný salofalk lekári nechávajú pacientom s UC len ako liečbu udržiavaciu, ak sú v remisii. Ale pri relapse musí byť doplnená liečba salofalkom aj inými liekmi.
Čiže priateľ @vickyt môže úplne v pohode so svojimi problémami a ťažkosťami mať UC.
@arcticcode krv bola v poriadku,horúčky nemáva. Čo sa týka krvi je čerstvá červená. Ďakujem za radu.
Tieto iste problemy mal moj otec. Bolo to hrozne. Ulcerozna kolitida a pankolitida. Pri sone museli vidiet krvave vredy v creve. Treba najst co najskor dobre gastroenterologa. A drzat dietu. Otcovi nasadali viacero liekov,prednison,pentasu...s prestavkami ma lepsie a horsie obdobia. Od augusta ma teraz problemy,jeden liek mu este zvysuje cukor. Doktor rozhodol,ze ide na bioologicku liecbu. Otec to berie ako posledny krok,ja verim ze bude dobre. Ine neostava. Treba to co najskor dobre zdiagnostikovat. Otca po krvavych hnackach objednali az o mesiac prvy krat na gastro,a po 3 tyzdnoch som ho tam s bratom odviezla a plakala u gastro,nech ho preboha vysetri,ze to nie je normalne. Robili mu kolono bez anestezi,drzali sme ho vsetci,nikdy na to nezabudnem. Doktor nas pochvalil,ze dobre ze sme prisli. On ma lepsi pristroj. Bol v najtazsom stadiu ulceroznej. V nemocke by ho dali na pozorovanie 😐
Takze hladajte lekara,dobreho
@vickyt segra ma ucelioznu kolitidu a jej pomohlo presne to co pisu vyssie - testovanie ...nie je mozne sa stravovat podla daneho jedalnicka.jednoducho co inym pasuje jej nie.hlavne musela vynechat surovu zeleninu a vobec vacsinu zeleniny i ked na pare... a maso .nie iba spracovane ( sunka salama ) ale maso ako celok.nakolko maso moze sposobovat tiez zapal.a samozrejme lepok. mozno to.znie hrozne ale da sa to.moja sestra je na tom az tak dobre s pomocou tej diety ze mohla vysadit lieky🙏🙏🙏 trvalo to ale rok kym s touto vylucovaciou dietou dosiahla tieto vysledky.
@zania ved toto. otca v nemocnici skoro nechali umriet. v poslednej chvili rozsiahleho zapalu vyoperovali cele crevo a aj tak nechapali, ze to rozchodil.
podla lekarov sme vsetci zdravi az kym nie je neskoro. a ked pocujem tu najcastejsiu radu od lekarov starsim ludom - zvyknite si, ked sa to dostatocne zhorsi, budeme riesit
@vickyt známy mal zápal hrubého čreva ešte na strednej škole tie isté príznaky.
okamžite ho operovali... odrezali kus čreva
a dodnes má pokoj čo viem
pri neliečeni, zanedbani mu hrozil vývod z čriev.
bacha na to.
zmeňte lekárov i za cenu cestovania.
je to zdravie, vážna vec, nie kozmetická vad a
@vickyt Ja mám síce crohna,ale so mnou ležala baba na izbe mala tie isté príznaky ako Váš priateľ.Posielali ju od dverí k dverám u všetkých všetko v poriadku,že aj kolonoskopia.Schudla 10kg za krátke obdobie.Napokon ju poslali na Ct a Mri a konečne jej potvrdili Ulceroznu kolilitídu.Je to bohužiaľ nevyliečiteľná choroba ako aj crohn,ale dá sa s tým žiť.Nenechajte sa určite odbiť a zmente lekára.Držím palce
@vickyt no veď treba ísť opakovane a sťažovať sa na bolesti a problémy ďalej....práve minulý týždeň bol v časopise článok o mladej žene, ktorá sa takto trápila 7 rokov bola úplne vychudnutá a tiež ju "liečili", až neskôr sa zistilo čo jej presne je.Nech sa domáha vyšetrení, lebo potom niekto múdry povie, že má deravé crevo a polku mu musia zobrať, tak ako tej zene a, že kde bol.Pytala som sa na stres, lebo to často spôsobuje syndróm dráždivého čreva, hnačky...
@lana11 a tak kolono neni treba robiť zvyčajne pri UC, tam postačuje rektoskopia.
a určite by som nedala robiť v narkoze, môže sa stať že dôjde k perforacii čreva. Lebo lekár nevie, že ubližuje ked pacient spí.
No a ani biologická liečba nie je to naj, nakoľko zvykne prestať zaberať. :(
@zalka ak robí kolono skúsený lekár nemalo by sa nič stať natoľko propofol nie je riadna narkoza, ako sa dáva narkoza pri riadných operáciach.Ono je pravda, že niekedy stačí iba vzorku odobrať ale predsa pri tých stavoch čo mal jej priateľ je lepšia kolonoskopia.A zasa si vezmi, ak pacient pri kolono vystrája že ma bolesti tiež môže dojsť ku poškodeniu čriev asi toľko.Bud hop alebo trop...
Ahoj, dlhé roky sa liečim na zápal hrubého čreva, pridaj sa do skupiny na FB-ulcerozna kolitida a crohnova choroba tam vám poradia viac ako tu, tiež vám radšej odpíšem do súkromnej správy, sú to veľmi neprijemne, až intímne veci...základom je brat Pentasu kortikoidy aby sa črevo zbavilo zápalu a prestalo krvácať, jesť LEN kasovitu stravu - nie reálne ani suchý rožok nie je dobrý na zapálené črevo, oddych, totálne vypnúť nestresovat, a určite ísť na PN kým to neprejde, keď to nebude liečiť môže to skončiť hrozne ---- až vyvodom
@somtuporady ja som tam písala Pentasu alebo Prednison
baby, asi nebudem moc prinosom do debaty, ale aj moje dietatko ma podobne tazkosti /2r./, uz trikrat sme boli hospitaliyzovani v BA kvoli krvi v stolici a teraz jej ma pomerne dost, uz mesiac a vsetky vysledky ma dobre, krvne testy, aj kultivacie, atd....iba na sone ze zhrubnute steny a zvacsene uzliny, Vraj krasny nalez, ale udajne sa tam nieco deje a nevedia co....chcu robit kolonoskopiu v uplnej narkoze. Som z toho zufala a hladam ozaj TOP TOP TOP odbornika, ktory by to spravil, nemame moc casu, ma to byt uz o tyzden...nikdy nerobili vsak potravinove alergie, vraj pokial nemava bezne ziadne problemy s jedlom pocas roka, tak to nebude mat s tym nic spolocne, Vysadila som mu vsetko mliecne pre istotu,,,,tyzden super a potom sa to vratilo a ovela viac krvi...som zufala....prosim, poradte mi ozaj TOP odbornika, gastroenterologa, ale asi skor detskeho...a celkovo neviem, ci to mam dat robit, je to hrozne, take male dietatko a takto.... :( :( :(
Pani drzim silno palce s partnerom a ani neveiete, ako rada by som VAm pomohla, ale samam si neviem rady....
@vickyt trošku sa vrátim k tebe, neviem či si postrehla ale dnes to šlo v televíznych novinách či kde v správach https://sk.medlicker.com/1011-transplantacia-st... možno by priateľovi pomohlo, bolo to o tom, že to robili v NR tento rok 5 ľudom. A že hľadajú darcov, lebo z 20tich je vhodný tak max. 1.
@anastacia1103 toto https://www.wikiskripta.eu/w/Kalprotektin_ve_st... zisťovali u tvojho dieťaťa? Či to si myslela kultiváciou?
@anastacia1103 alebo domáci test http://crohnika.sk/produkt/calldetect/ ako som teraz našla na nete. Skús čítať http://crohnika.sk/vysetrenie-kalprotektinu-v-s...
@zalka Ahoj ja by som sa chcela spytat ci by so mi vedela poradit mam uz asi dva mesiace ranne hnačky ..vlastne neviem co sa to da nazvať hnačkou lebo na toaletu idem.len raz ráno a stolica je taka kasovita ...predtym ako toto vsetko začala som nikdy nechodila kazdy den na velku ..teraz musim kazdy den po prebudení ...po par týždňoch som si všimla hlien a krv ...bolesti ani velmi nemam len ked zjem nieco z coho ma nafúkne a boli ma chrbát v oblasti hrubého čreva ...moze to byt zápal hrubého čreva ? ...termin na kolonoskopiu mam uz urobený ..dakujem za pomoc
@elizabetkamelissa no môže ísť o zápal čreva, Toto ti nerobili Kalprotektín? Z toho veľa vedia vyčítať, je to zo vzorky stolice.
https://www.unilabs.sk/vysetrenie/197
@zalka nie este nerobili

mne pred 3 tyzdnami konecne diagnostikovali ulcer. kolitidu. Chodila som ku gastroenterologom 6 rokov a stale mi tvrdili, ze som zdravy clovek (2 kolonoskopie 2012 a 2017, krv stolici, kazdodenne hnacky a bolesti v okoli zaludka vyse 5 rokov), Teraz v tehotenstve mi uz nebolo vsetko jedno, kedze som mesiac a pol mala kazdy den v stolici pomerne vela krvi a hienu. Na MK som zhanala rady na dobreho gastroenterologa. Vybojovala som si vysetrenie vdaka tehotenstvu. Ukazala mu stare spravy, fotky stolice s krvou a hlienom, porozpravala o predispoziciach, ze otec na toto skoro zomrel, vyoperovali mu hrube crevo cele, mame polovicu. Zaver, ze z jeho pohladu som zdravy clovek a mam daku trhlinku, skoro som tam plakala. Snad kazdy si domysli, ze krv a hlien znamena zapal sliznice. Vymenovala som mu potraviny, ktore robia zle, odmietol mi dat odporucania na vysetrenia, lebo vraj potraviny to nemozu sposobovat (bolesti zaludka s explozivnymi hnackami mi najvyraznejsie ustupili po tom, ako som sa zacala vyhybat fruktoze a kave, cize ovocie a vsetko v som je glukozovo fruktozovy sirup, zistila som nahodou pred par mesiacmi, ze existuje fruktozova malabsorpcia). No po pol hodine prehovarania ma ten vraj dobry gastroenterolog objednal aspon na kalprotektin a celiakiu s tym, ze pridem o 2 tyzdne po vysledky a mozno mi spravi rektoskopiu. Vysledky boli negativne (aj na kalprotektin), na rektoskopiu sa 3x pytal ci chcem a ja ze urcite ano. Jasne, ze hned zbadal zapal a vzal vzorky. Predpisal Salofalk cipky, ktory hned zabral, ale ked ho vysadim co len na 1 den, tak stav sa hned zhorsuje. Volal o 2 tyzdne, ci zabralo. Povedala som, ze hej, tak mi kazal brat do porodu a mam sa objednat po sestonedeli. Lieky mi vraj predpise hocikto (bola som minuly tyzden u svojho vseobecneho, az v lekarni som zistila, ze mi predpisal malo kusov do porodu a este aj polovicnu davku,skoda reci). Uz mi chcel zlozit, ale este som sa pytala na histologiu a on stylom, ze sak jasne, ze mam ulcer. kolitidu. Ze sak mam klinicke priznaky, potvrdila to endoskopia a aj histologia. WTF? Odrazu.
Inak ja som absolutne neschudla s tymto ochorenim, ale postupne priberala
Moja rada - hladat lekara dovtedy, kym niektory nezisti pricinu, ale budete sa musiet hadat a doprosovat (predvcerom mi endokrinologicka vravela, ze 2 roky trvalo, kym jej synovi tiez toto diagnostikovali a vystriedali 4 gastroenterologov, vsetci tvrdili, ze je ok a je to tiez len trhlinka v creve, a to ona je lekarka a nevedela synovi pomoct).
btw. vlaknina ani probiotika absolutne ziadne zlepsenie stavu u mna ani po rokoch, treba si vela nacitat sam, ak si chce clovek pomoct (odporucam ulcer, kolitida, Crohn choroba, drazdivy konecnik, histamin. intolerancia, fruktozova malabsorpcia, laktozova intolerancia, celiakia, low FODMAP, AIP), jednoznacne sledovat, co robi cloveku zle
vela stastia, lebo roky moze trvat len kym clovek zisti, preco ma taketo problemy, ak vobec