icon

Zubár v Bratislave, ktorý robí strojček na zuby

daniela1978
28. mar 2016

Ahojte, syn potrebuje strojček na zuby a tak hľadáme dobrého zubára v Bratislave alebo okolí (Pezinok), a samozrejme aj cenovo prístupného. Ak máte s nejakým skúsenosti, sem s nimi. Ďakujem 🙂

bronkami
28. mar 2016

@mamulka211 hej veď je to zvláštne... Vravím, asi sa najlepšie spýtať priamo v poisťovni. A od zubára vždy pýtať blocky a potvrdenia... Pre istotu. Držím palce nech to dobre dopadne!

elief
28. mar 2016

@kacena4 ja neviem od coho to zavisi, mozno aj od lekara aku ma zmluvu s poistovnou, ked sme tam boli prvy krat, objednani sme boli o pol roka, dr. ma upozornila, aby sme nemenili poistovnu. Inak sledujem cez Doveru vsetky lekarske ukony a mozem Vam povedat, su to riadne sumy, vzdy to tam mam napisane, inak aj preplacanie doplatkov za lieky funguje...

kacena4
28. mar 2016

@loginexistuje vdaka za info uz som to presne nasla aj ake su tie dalsie diagnozy. prosim ta ako zistim (bez toho aby som sla s dietatom k zubarovi, do akej kategorie spada moje dieta 😀 blba otazka ze ☹ ) sorry

Rozdelenie do kategórií podľa závažnosti odchýlky

Čeľustnoortopedické výkony sa celkom uhrádzajú na základe zdravotného poistenia deťom do dosiahnutia 18. roku s následnými chybami – veľkými skeletálnymi odchýlkami:

skeletálne otvorený zhryz, pri ktorom je vzájomný kontakt zubov-antagonistov v bočných úsekoch redukovaný na 6 párov a menej,
nonoklúzia bočných zuboradí,
pravá progénia,
chyby čeľustí triedy Angle II/1 s inciziválnym schodíkom 9 a viac mm,
rázštepy pery, čeľustí, podnebia a iné ťažké vrodené chyby tváre a čeľustí. Tieto sa ošetrujú s úplnou úhradou bez obmedzenia veku.
Čeľustnoortopedické výkony sa čiastočne uhrádzajú na základe zdravotného poistenia so spoluúčasťou poistenca deťom do dosiahnutia 18. roku s týmito chybami:

otvorený zhryz v rozsahu trvalých rezákov 2 a viac mm,
skrížený zhryz rezákov a skrížený zhryz s núteným vedením sánky,
nonoklúzia 2 párov antagonistov v jednom laterálnom segmente okrem zubov múdrosti,
hlboký zhryz s traumatizáciou gingívy,
protrúzne chyby s inciziválnym schodíkom 4,5 – 9 mm,
hypodoncia štyroch a viacerých trvalých zubov,
retencia, palatinálna poloha a aplázia trvalého očného zuba, nedostatok miesta 5 a viac mm,
retencia trvalého horného rezáka,
výrazná rotácia očných zubov a rezákov nad 30° a vestibulárna dystopia očných zubov.

horana
28. mar 2016

Vacsina deti ma len vykrivene zubky a celustna meria pristrojom vzajomnu odchylku v mm. Malokto ma viac nez 9 to uz by skoro kolmo trcali na seba. Ale aj stredne pasmo, preplati poistovna hodne. Su tam schody, nielen nic a vsetko. Meria sa to v ambulancii pristrojom.
My chodime k Ditteovej do polikliniky Karlova Ves, ma nizke ceny a je dobra.
Fixny stroj ma vyznam ked su uz vymenene vsetky zuby, dovtedy sa dava ten na noc co sa cez den vyberie.

kondaska1
28. mar 2016

@mamulka211 samozrejme, ale drviva vacsina je zdravotneho charakteru

kondaska1
28. mar 2016

@sissy27 mne o tom nemusis pisat, ja sa tym zivim 😀

kacena4
28. mar 2016

@horana no podla mna toto je velky omyl ☹ o tom vyberatelnom (nocnom) a fixnom kym este nie su trvale zubky. moje deti ich nosili a neznasali nedokazali ich nosit tak sme prestali. a teraz z toho mame problem. nik nas neupozornil, ze ak prerusime liecbu na 6mesiacov nebudeme mat narok na preplatenie fixneho strojceka - co je velka skoda. a tiez nam nik nepovedal, ze nocny strojcek sa dava len na rozsisrenie celuste nie na napravenie krivych zubkov, na to je nasledne fixny strojcek /aby sa nemuseli trhat zubky/ ☹ a kedze syn je autista a obe starsie deti alergici astmatici tak mali straasny problem v noci dychat cez ten strojcek a tak ho nechceli nosit a ani po case nenosili a liecbu sme prerusili.... a teraz ked maju riadny predkus a krive zubky a mozno spadame uz aj do plnehradenej kategorie mi to asi nepomoze, kedze sme prerusili liecbu. ostava mi uz len sa odvolat v poistovni...

kondaska1
28. mar 2016

@kacena4 takze pokial nechces nic doplacat tvoje dieta by malo mat (napisem to tak aby to bolo pochopitelne) : razstep, predkus vacsi ako 9mm tj medzera medzi hornymi a dolnymi zubami, obrazeny predkus tj dolne zuby pred hornymi a este ak dieta zahryzne a zuby sa mu neprekryvaju alebo nedotykaju tzv nemoze si odkusnut lebo zuby sa nedotykaju, cize plne hradene su tie najhorsie diagnozy

bronkami
28. mar 2016

@daniela1978 napísala som Vám hned prvý príspevok sama k nej chodím, robi aj deťom strojčeky 😉

magimary
28. mar 2016

@kacena4 to sa mi nezdá, čo píšeš o tom nevyrovnávaní zubov nasúvacím strojčekom 😕
náš tobi má nasúvací (a nosí ho megapoctivo 2hodky cez deň a celú noc) a zuby mu teda riadne mení a vyrovnáva, nielen rozťahuje sánku,
dokonca dr. sa vyjadrila, že už to dlho nepotrvá a bude to úplne OK, ešte mu chce zasunúť jeden zub zboku a to je všetko...
a následnej terapii fixným sme nikdy ani nehovorili, sama dr. sa vyjadrila, že tento bude úplne stačiť

kacena4
28. mar 2016

@magimary nam sa tak vyjadrila dr. preto sa ten nocny v prostriedku roztahuje lebo vlastne roztahuje sanku a kedze sa sanka roztahuje tak sa prirodzene asi maju aj kam nasledne "posuvat" zubky, otazne je ci sa potom aj sami spravne ulozia, alebo je ich potrebne ulozit fixnym strojcekom vsetko je to asi o stasti. my sme to stastie nemali a ked detom povedala po roku nosenia ze este chvilu a prejdu na fixny tak tym totalne sekli a odmietali nosit aj to bol boj pri matovi co som v noci musela chodit kontrolovat ci mi ho nevypluva, lebo ho nezniesol v ustach ☹ tak ho nosil cez den kym nezaspal a az nasledne som sa dozvedela, ze existuju rozne druhy aj tych nocnych ze nemusia byt tie celopodnebne ale su aj take "jemnejsie" co neobmedzuju dieta v ustach... no co uz clovek sa uci na vlastnych chybach

kacena4
28. mar 2016

@kondaska1 vdaka za laicke vysvetlenie no hned rano pojdem kuknut 😀 synovy ten predkus lebo teda on ho ma hrozny a mozno aj tych 9mm tak bude ☹ u dcery asi nie ale syn mozno aj ano ☹ dik za vysvetlenie, no horsie je u neho to, ze ako autik si nechce dat do pusi sahat a neviem ho presvedcit na fixny strojcek tak musim cakat kym sa sam rozhodne, lebo nema vyznam nasilu dat mu ho ☹ ach jaj

magimary
28. mar 2016

@kacena4 no, práve, tým rozťahovaním sánky získavajú miesto zuby, ktoré sa tam inak nezmestili, čím sa vlastne vyrovnajú-u tobika to tak rozhodne je.
nosí ho asi 1,5roka a dr. je spokojná, tak snáď už žiaden fixný riešiť nebudeme...
inak, tobi nemá vôbec taký celopodnebný, on má len také drôtiky na malom prednom oblúku a v pohode a rýchlo si naňho zvykol

kondaska1
28. mar 2016

@kacena4 no to ano, radsej nic nasilu, aj ked prvotne vysetrenie je iba kuk do pusy a zmeranie istych rozmerov, drzim palce 🙂

kacena4
28. mar 2016

@kondaska1 mozem sa este spytat? dcerka mladsia ma 6r. este mliecke zubky ale predna lopatka sa jej zacala hybať a vybehla uplne mimo radu zubkou je pred nimi akoby v samostatno rade ☹ mam pockat kym vypadne a zacne rast trvala lopatka na spravnom mieste ci treba to ist ukazat zubarke? neviem ci som to spravne napisala no je to samostatny rad zubov a prestal sa hybat len sa posunul ☹

kacena4
28. mar 2016

@magimary my sme dostali celopodnebny a grc deti to len napinalo stale ☹

kondaska1
28. mar 2016

@kacena4 aha prepac ved vy uz strojcek mate, inak nebud smutna a nejaka frustrovana z toho ze mal aj vyberaci a teraz musi byt fixny, kazde dieta ma ine pomery v tej puse a vyzaduje ine riesenie, vyberacich strojcekov je viacero typov a kazdy robi ine veci. Tym ze u vas sa roztahovalo miesto ste si mozno v buducnosti usetrili trhanie zubov. Takze nebolo to zbytocne ze ich nosili, dr vie co a preco robi. Na skodu je len to ze o tom niekedy nedostatocne informuje rodicov.

kondaska1
28. mar 2016

@kacena4 mam to chapat tak ze predna jednotka sa posunula dopredu a ostala tak? Urcite to treba ukazat dr, v 6 rokoch sa predne zuby este nevymienaju za trvale. Nemala nejaky uraz?

kacena4
28. mar 2016

@kondaska1 waw dik za info myslela som ze uz ma vypadnut, nie nemala uraz, vlastne ani neviem ci mala ona stale pada 😔 ale neviem o tom, ze by spadla tak ze by to nejak zasiahlo zubky spodne jednotky sa hybu tie uz chcu vypadnut tak som myslela ze aj horna jednotka chce ist von 😝 tak s tym sa pojdeme ukazat zubarke lebo teda ta jedna je uplne nad zubkami myslela som ze sa posuva lebo chce vypadnut tak neviem kde je problem ach jaj ☹ velmi pekne dakujem za radu. inak boli sme u zubarky asi pred 3 tyzdnami a vtedy bolo vsetko ok a odvtedy sa cely zub posunul dopredu takze to je total cerstva zalezitost 😖 a ona sa tak tesi ze pride zubkova vila 😖 😖 ☹

kondaska1
28. mar 2016

@kacena4 ako prve trvale rastu zadne sestky az potom prichadzaju na radu mliecne jednotky cca okolo 7 roku, samozrejme moze to byt aj skor, takze nevylucujem ze tomu tak u tvojej dcerky nie je. Radsej by som to ale ukazala dr. Preventivka je u deti 2x rocne takze je na to vhodna prilezitost 😊

kacena4
28. mar 2016

@kondaska1 aha tak moja mala do roka vsetky mliecne zubky a uz ma aj trvale stolicky 😀 uz jej ich aj dr pre istotu zapecatila kedze jej tak skoro vysli 😀 takze asi sa jej kludne mozu tie jednotky hybat a moze to byt potom ok, ale pre istotu sa ukazeme zubarke. zavolam jej. inak dcerka ma 5,5r. presne 😀 😀 vdaka za radu

horana
29. mar 2016

@kacena4 Nazdavam sa ze to nie je uplne tak ako pises. A sice, ano po nocnom, ktory ale nie je len na rozsirenie celuste ale na cca 95perc. napravenie sa obvykle este dava napokon fixny, teda vacsina rodicov chce. Ale nie je to treba vacsine deti.
Alebo takto: ked nema miesto kam by sa zuby rozsirovali, tak ano, ked sa da ale dostatocne skoro, ked este nie su vsetky narastene, resp. ma este mliecne prave ten nocny staci aby to miesto vytvoril.
Ten fixny ale nema zmysel kym nie je vymenene komplete cele zuboradie, nakolko pomery sa po jeho vymene este pomenia, pracuje to tam. Moj ma nocny, uz je prakticky vykorigovany, esteticky uz nic nevidno, a to mal skutocne velke vykryvenia cca 7mm aj viac, tesne nespadol do tej najakutnejsej kategorie, ale platime ozaj minimum.... akurat nema este dorastene uplne vsetky zuby a aj tento nocny mu prave tie novo rastuce bude davat tam kam maju. Ci este potom dame fixny uvidime, ked pojde ako dotraz nebude treba. On je totiz na rozdiel od nocneho detom omnho viac neprijemny a aj boli, stoji ich viac trapenie a je tendecia sa ho zbavovat.
A s tym 6 mesacnym prerusenim, na nasa Dr. cez cele dvere velky napis, ano, je to podmienka, viem o nej. Resp. ono je to takto: poistovna preplaca len jeden strojcek, zalezi od diagnozy a toho ako je nastvena liebca ci ten potom je sucastou ci nie. Prerusenie na 6mes. sa tyka aj jedneho strojceka, urobis tu pauzu a dalej si vsetko musis sama.

koniarova
29. mar 2016

@kondaska1 Existuje pre deti aj nejaký priesvitný? Či sú len tie kovové?

tyelde
29. mar 2016

@koniarova existuje, videla som to na par ludoch, dokonca aj vselijake farebne, len ten drotik co to drzi pokope bol kovovej farby....aj ked podla mna to vyzeralo horsie ako kovovy...

koniarova
29. mar 2016

@tyelde Ahá. Ja som si práve myslela, že či to nevyzerá lepšie. By som aj priplatila.

tyelde
29. mar 2016

@koniarova podla mna to vyzeralo proste ako hrba plastu nalepena na zuby, mozno z dialky to vidno nie je tak ako kovovy, ale zblizka to podla mna vyzeralo akoby ten clovek daco rozkusal, olepilo mu to zuby a zabudol vyplut...ale niekomu sa mozu pacit viac, asi vec vkusu....mozno nechaj dieta nech si vyberie, ved ono sa s tym bude trapit 🙂

kacena4
29. mar 2016

@koniarova ono zsa bacha sa hovori, ze ten plastovy sa viac odlepuje - menej drzi takze sa viac naplatis na opravy
@horana ja sama som pred par rokmi (v dospelosti) mala strojcek prave kvoli extremnemu vykriveniu zubov spadala som do tej 1kategorie, museli mi vytrhnut 4 zuby aby sa mi mali kam upravit tie krive aj tak sa to uplne nepodarilo takze viem ako je to so strojcekmi kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody ☹ a kazda sanka je ina a pomaha nieco ine

kondaska1
29. mar 2016

@koniarova su rozne typy ale pre deti sa vacsinou dava ten kovovy (fixny) hlavne z praktickych dovodov, najlepsie sa udrzuje v cistote a aj viac znesie + daju sa na neho davat vesele farebne gumicky co deti ocenia a tesia sa z toho ze si mozu urcovat aku farbu si na mesiac vyberu. U vacsich deti sa da dohodnut aj na estetickych alternativach keramicky (priesvitny), plastovy (tiez priesvitny avsak casom zazltne a zvykne sa lamat), vnutorny strojcek (cenovo uz niekde inde). Ja by som sa s dietatom porozpravala a vysvetlila mu to ludsky ze co a preco...dnes je uz trend ze fix ma vela deti a aj dospelych a urcite nebude prve ani posledne dieta v triede a medzi kamaratmi. Samozrejme esteticke alternativy poistovna nepreplaca iba ten standard takze tam budu nejake priplatky

kondaska1
29. mar 2016

@koniarova pri priesvitnych strojcekoch by sa mali pouzivat aj biele obluky (drotiky), su to vlastne kovove droty len su potiahnute bielym naterom, ktory sa ale pri umyvani zubov casom zotrie. Kovove a nie plastove sa pouzivaju preto lebo su to rozne zliatiny kovov a maju rozne vlastnosti, co sa pri plaste neda dosiahnut. Nie je pravda, ze biely strojcek vyzera na zuboch zle, len musi byt pouzity kvalitny material, ktory si drzi svoje vlastnosti a nezltne, kvalitne nalepeny bez prebytkov na zuboch a zuby musia byt 100% udrziavane v cistote a vtedy aj strojcek vyzera dobre. Urcite sa treba dr predtym popytat ake pouziva materialy, nemalo by byt problem u serioznej dr aby ukazala typodonty tj ukazky strojcekov nalepenych na umelych zuboch a vy v reale uvidite ako to vyzera, ochytate si to. V dnesnej dobe uplne normalna vec, kazdy kvalitny ortodont sa svojou pracou rad pochvali.

michaelaaa37
3. aug 2016

@bronkami kolko ste platili?