Ako si nájsť prácu po škole?
Ahojte, potrebujem sa trochu poradiť 🫶
Som rok po skončení školy, vyštudovala som manažment CR. Počas školy sa mi darilo, mám aj certifikát z účtovníctva. Prax mám ako recepčná v hoteli, brigádovala som aj na obecnom úrade.
Popri tom som brigádovala už od 14 rokov – čašníčka, obchody, služby… vždy som bola pracovitá a zodpovedná, zamestnávatelia si ma chválili.
A napriek tomu… neviem si nájsť prácu.
Posielam životopisy, chodím na pohovory, skúšala som aj rôzne obchody (napr. Terranova a podobné), ktoré by som si úprimne vedela predstaviť aj „pod moju úroveň“ – a aj tak nič.
Viem, že som mladá, ale o to viac ma to trápi, lebo chuť pracovať mám veľkú.
Už som z toho dosť demotivovaná, nemám veľmi kontakty, cez ktoré by som sa niekam dostala, a mám pocit, že robím niečo zle, len neviem čo.
Človek sa snaží, investuje do školy, praxe, brigád… a výsledok zatiaľ žiadny.
Budem vďačná za akékoľvek rady, skúsenosti.
Do cestovnych kancelarii/agentur stale niekoho hladaju
@puzivatel mám to podobne…. 20rokov som sa nevedela zamestnať v školstve. Samozrejme ani v obchode, pretože veľa školy = “nevieme vás zaplatiť”🫣
Vo všeobecnosti kto si mal problém nájsť prácu doteraz kým boli "dobré časy" na trhu práce tak už teraz keď je konsolidácia, umelá inteligencia a škrtanie a prepúšťa sa vľavo vpravo má ešte menšiu šancu si nájsť prácu. Ďalší problém pre terajšiu mladú generáciu je že vo všeobecnosti majú u zamestnávateľov nie dobrú povesť - (prehnané nároky, nízky výkon, skoro žiadna prax) a niekedy zamestnávatelia siahnu radšej aj po starších ročníkoch 50+ než po mladých.
@puzivatel Treba si posielať životopisy, tak to funguje.
tiez myslim, ze je to stredna. Oprav nas, ak sa mylime.
Kolko mas po skole? Pol roka, dva roky?
Kde zijes? Ak to nie je tajomstvo, aspon priblizne. Brigady nie su velmi zaujimave pre zamestnavatela, zaujimava je prax. Pracovala si už niekde po skole na TPP?
@puzivatel mám to podobne…. 20rokov som sa nevedela zamestnať v školstve. Samozrejme ani v obchode, pretože veľa školy = “nevieme vás zaplatiť”🫣
@anonym_2dbed0 tomuto celkom nerozumiem - mas VS pg smer a chcela si sa zamestnat ako ucitelka a nedokazala si to 20 rokov?
@anonym_2dbed0 v obchode kludne zamestnaju aj s VS, ale daju ti minimalny plat. Ale ak nechces, odmietnes, no to je tvoj problem. Druha vec, ty nemusis vsade uvadzat titul. Naco? To je potom uz namyslenost.
máš strednu školu ci vysoku? Predpokladam ze strednu. Mna presne tato situacia hnala ist na výšku
@katkaseiner Áno, iba strednú. Nechcela som pokračovať, lebo štúdium mi spôsobovalo veľký stres
@katkaseiner Áno, iba strednú. Nechcela som pokračovať, lebo štúdium mi spôsobovalo veľký stres
@puzivatel myslíš že práca ti stres nespôsobí?
tiez myslim, ze je to stredna. Oprav nas, ak sa mylime.
Kolko mas po skole? Pol roka, dva roky?
Kde zijes? Ak to nie je tajomstvo, aspon priblizne. Brigady nie su velmi zaujimave pre zamestnavatela, zaujimava je prax. Pracovala si už niekde po skole na TPP?
@anonym_74d272 Maturovala som minulý rok a som z okolia Rajeckých Teplíc. Prax som zatiaľ získala hlavne počas školy – praxovala som ako recepčná a tiež na obecnom úrade. V hoteli sme mali dohodu, že ma po škole zoberú, ale nakoniec sa im prestalo dariť, majú otvorené len cez víkendy a recepčnú tam už majú stálu, takže z toho nakoniec nič nebolo.
Hneď po škole som ešte pár mesiacov pracovala v drogérii, ale len na zastupovanie. Inak je dosť ťažké získať prax, keď ma bez skúseností nechcú hneď zamestnať. Preto rozmýšľam, že by mi možno pomohli nejaké kurzy – ak by ste vedeli poradiť ktoré konkrétne by pomohli, bola by som veľmi vďačná.
@puzivatel ono s tou strednou skolou velmi nemas co ponuknut. Fakt by som ti odporucila studovat dalej, otvoria sa ti moznosti. A samozrejme nezabudnut posilnit cudzi jazyk. Tazke je zamestnat sa aj s vysokoskolskym vzdelanim. So stredoskolskym je to o to tazsie ze nie si vobec formovana ziadnym smerom. A to znova zdoraznujem ze som si tym tiez presla. Skoncila som Obchodnu akademiu a s tym vzdelanim po mne ani pes nestekol...pardon, ako asistentku na Okresnych sudoch ta vezmu kedykolvek, zial platovo to nie je ziadne terno. Tiez som tak zacinala, ale to uz som studovala dialkovo. Vyhodou bolo ze ubytovnu ma súd akurat oproti Ekonomickej univerzite v Bratislave, cize pre mna to bola vyhra aspon v tomto smere
Odsťahovať sa a čo najrýchlejšie, kým sú ešte aspoň nejaké juniorské pozície
Nehovoríš na pohovoroch niečo, čo zamestnávateľa odradí?
Nehovoríš na pohovoroch niečo, čo zamestnávateľa odradí?
@sweaaa nemyslím si, že by som na pohovoroch hovorila niečo, čo by zamestnávateľa odradilo. Možno je to skôr kvôli tomu, že na prvý pohľad môžem pôsobiť nesympaticky alebo až namyslene, aj keď sa väčšinou usmievam. Mám výraznejšie črty tváre, a bolo mi povedané, že na takúto pozíciu vyzerám až moc "beauty". Tiež sa mi stalo, že na pohovoroch sa ma pýtali, prečo so vzdelaním v odbore manažment chcem ísť pracovať do obchodu, a dokonca mi niektorí povedali, že by som sa mala hlásiť skôr na vyššie pozície, a nie ako napr. asistent predaja
Preco so svojim odborom neskusis nieco v cestovnom ruchu? Idealny cas hladat pracu ako animator, delegat
https://www.hydrotour.sk/kariera
Prečo si si vybrala takú školu? Čo si chcela robiť?

máš strednu školu ci vysoku? Predpokladam ze strednu. Mna presne tato situacia hnala ist na výšku