icon

Je žiadosť o skrátenie úväzku o 30 minút riziková?

1. mar 2026

Bola som minuly tyzden na pohovore, hned mi povedali ze som favoritka..vsetko by sa mi pacilo, ale som mama samozivitelka aj ked uz s vacsim dietatom, ale velmi by mi pomohlo skratit prac. dobu z 8 hodin na 7,5..myslite ze si znizim sance ked o to poziadam? Alternativou by bolo mat variabilny pracovny cas, lebo robia 8-16:30 a v dni ked ma dieta kruzok by som.potrebovala o pol hodinu skor a ked nema viem si nadrobui..

anonym_b66c8f
2. mar 2026

@anonym_autor za opýtanie nič nedáš. Ja si hľadám prácu na skráteny tiež z dôvodu, ako ty. A je to beznadejné. Odviesť deti do školy, byť v práci 8,5hod. a potom ísť pre deti v čase, ktorý potrebujem je nereálne. Každopádne držím palce, ak si im bola naozaj sympatická tak by to mohlo klapnúť.

anonym_c50a45
2. mar 2026
@anonym_d5c5e1

Toto isté som zažila u mojej asistentky, najprv končiť skôr o pol hodinu, nie o 16.30, ale o 16.00. Tak sme posunuli príchod na 7.30. Samozrejme, na tento čas nikdy neprišla. Potom už aj 16.00 bolo dlho a žiadala o 15.30, čiže skrátiť úväzok. Mimo toho v jednom kuse OČR, PN. Len ráno som so strachom zobrala mobil, či tam bude zase správa. Aj sme skrátili úväzok, aj sme sa vytrápili, bol to boj.

@anonym_d5c5e1 no jo, najlepšie stará dievka, čo maká od nevidím do nevidím. Slovensko vymiera, ale ani sa nečudujem, také somarina ako skrátiť o pol hodinu a prisť skorej ráno a litánie na 2 strany diskusie. Detičky treba mať, ale zároveň chráň ťa Boh aby si s nimi bola chorá, alebo žiadať skrátiť úväzok, aby si ich stihla na krúžky odviesť. Super štát, super pracovné podmienky, super sa vychádza matkám s deckami v ústrety.👍

anonym_c50a45
2. mar 2026
@anonym_b66c8f

@anonym_autor za opýtanie nič nedáš. Ja si hľadám prácu na skráteny tiež z dôvodu, ako ty. A je to beznadejné. Odviesť deti do školy, byť v práci 8,5hod. a potom ísť pre deti v čase, ktorý potrebujem je nereálne. Každopádne držím palce, ak si im bola naozaj sympatická tak by to mohlo klapnúť.

@anonym_b66c8f je, bohužiaľ, je to beznádejne, ja som matka s autistom, otec nula bodov nepomôže, ztp mu nepriznajú, lebo ma intelekt v norme, ale v škole nič nezje, alebo je autista a musí byť furt to isté, musím variť. A zároveň byť v robote 8 hodín. Do družiny ho nechcú, no vyhadzuje veci, má amoky a teraz ako čo mám ja robiť? Sa ísť obesiť asi v tomto štáte.

anonym_d5c5e1
2. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_d5c5e1 no jo, najlepšie stará dievka, čo maká od nevidím do nevidím. Slovensko vymiera, ale ani sa nečudujem, také somarina ako skrátiť o pol hodinu a prisť skorej ráno a litánie na 2 strany diskusie. Detičky treba mať, ale zároveň chráň ťa Boh aby si s nimi bola chorá, alebo žiadať skrátiť úväzok, aby si ich stihla na krúžky odviesť. Super štát, super pracovné podmienky, super sa vychádza matkám s deckami v ústrety.👍

@anonym_c50a45 pre mňa je lepšia žena s väčšími deťmi od 12r, alebo slobodná mladá baba na 2-3r kľudne, prípadne chlap. Prípadne kľudne aj pani po 40tke, 50tke.

anonym_c50a45
2. mar 2026
@anonym_d5c5e1

@anonym_c50a45 pre mňa je lepšia žena s väčšími deťmi od 12r, alebo slobodná mladá baba na 2-3r kľudne, prípadne chlap. Prípadne kľudne aj pani po 40tke, 50tke.

@anonym_d5c5e1 a tie, čo majú deti malé sa zatiaľ majú ísť pásť? Alebo z čoho majú žiť? Zato že majú malé, ale postihnuté deti., pekne, pekne.

anonym_d5c5e1
2. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_d5c5e1 a tie, čo majú deti malé sa zatiaľ majú ísť pásť? Alebo z čoho majú žiť? Zato že majú malé, ale postihnuté deti., pekne, pekne.

@anonym_c50a45 tie ktoré majú malé deti si určite nájdu adekvátnu prácu, ale nie u mňa. Mám vo firme viac ako 100 zamestnancov, na niektoré práce sú vhodnejšie ženy, ale mám právo si vybrať, koho zamestnám. Rovnako ako kandidát si má právo vybrať, kde pôjde a kde nie. Nemám povinnosť zamestnať matku s malými deťmi.

januska12323
2. mar 2026

10-11 ročný chlapec zvládne ísť do školy aj na krúžok sám ak sa tam dá dopraviť pešo alebo hromadnou dopravou. Ja by som to neriešila v práci kým nie je nutné.

anonym_c50a45
2. mar 2026
@anonym_d5c5e1

@anonym_c50a45 tie ktoré majú malé deti si určite nájdu adekvátnu prácu, ale nie u mňa. Mám vo firme viac ako 100 zamestnancov, na niektoré práce sú vhodnejšie ženy, ale mám právo si vybrať, koho zamestnám. Rovnako ako kandidát si má právo vybrať, kde pôjde a kde nie. Nemám povinnosť zamestnať matku s malými deťmi.

@anonym_d5c5e1
@anonym_d5c5e1 to je práve to, že nenájdu, lebo všetci tak rozmýšľajú ako ty

anonym_d5c5e1
2. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_d5c5e1
@anonym_d5c5e1 to je práve to, že nenájdu, lebo všetci tak rozmýšľajú ako ty

@anonym_c50a45 je mi absolútne jedno, ako rozmýšľajú ostatní, ja riadim moju firmu a mám právo zamestnávať ľudí, s ktorými to funguje. Nie som Sociálka, aby som ľuďom platila za nič. Tieto dámy nech sa zamestnajú v štátnej správe, kde to nikto nebude riešiť. Každopádne, určite je v záujme mňa aj mojich manažérov, aby sme robili s ľudmi, čo pracujú, neabsentujú pravidelne. Je to jedno, či je to muž alebo žena. Ak je stálne niekde na OČR, na PN, stále má problém s pracovnou dobou a to, či príde do práce je nevyspytateľné, pre mňa nie je aktuálna. Rovnako by to mohol byť aj muž, čo by bol stále chorý alebo stále s deťmi. Potrebujem výkon, nie človeka doma.

anonym_f0870f
2. mar 2026

Prečo si nehľadate prácu od 7hod do 15hod a nemuselo by sa špekulovať s posunutím pracovnej doby? Lebo takto pár žien vymýšľa a špekuluje potom sa nečudujme, že zamestnávateľ nechce zamestnať ženy čo majú malé deti.
Družina býva v škole od 6:30 hod a v škôlke dokonca od 6:00 hod tak v pohode by sa dalo stíhať prácu. A deti na druhom stupni môžu už aj sami chodiť do školy aj na krúžok.

anonym_ca2376
2. mar 2026
@anonym_d5c5e1

@anonym_c50a45 je mi absolútne jedno, ako rozmýšľajú ostatní, ja riadim moju firmu a mám právo zamestnávať ľudí, s ktorými to funguje. Nie som Sociálka, aby som ľuďom platila za nič. Tieto dámy nech sa zamestnajú v štátnej správe, kde to nikto nebude riešiť. Každopádne, určite je v záujme mňa aj mojich manažérov, aby sme robili s ľudmi, čo pracujú, neabsentujú pravidelne. Je to jedno, či je to muž alebo žena. Ak je stálne niekde na OČR, na PN, stále má problém s pracovnou dobou a to, či príde do práce je nevyspytateľné, pre mňa nie je aktuálna. Rovnako by to mohol byť aj muž, čo by bol stále chorý alebo stále s deťmi. Potrebujem výkon, nie človeka doma.

@anonym_d5c5e1 napisala si to kruto ale veľmi pravdivo. Keby boli oni na druhej strane, hneď by hovorili ako ty, neboj sa. Každý vidí len seba a dieta. Ale výplatu chcú všetci, aj tie neustále absenterky. Toto si neuvedomujú. Deti boli vždy, v každej dobe. Treba hľadať možnosti a riešenia a nie vymýšľať. Keby mi niekde povedali, že mi dajú o 600€ viac ako mam teraz, ako prve riešim nejakú opatrovateľku, ktorej dám za to z fleku 20€ ako hneď vymýšľať v praci a oháňať sa tým, že som samozivitelka.

autor
2. mar 2026
@anonym_d5c5e1

@anonym_d5c5e1 mam skoro 11 rocneho syna a nikdy v zivote som nebola na OCR..za to ze chcem mat flexibilitu tak nemusim vymeskavat..toto take predpotopne nazory..ale sak co som mohla cakat od modreho konika..

autor
2. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_d5c5e1 napisala si to kruto ale veľmi pravdivo. Keby boli oni na druhej strane, hneď by hovorili ako ty, neboj sa. Každý vidí len seba a dieta. Ale výplatu chcú všetci, aj tie neustále absenterky. Toto si neuvedomujú. Deti boli vždy, v každej dobe. Treba hľadať možnosti a riešenia a nie vymýšľať. Keby mi niekde povedali, že mi dajú o 600€ viac ako mam teraz, ako prve riešim nejakú opatrovateľku, ktorej dám za to z fleku 20€ ako hneď vymýšľať v praci a oháňať sa tým, že som samozivitelka.

@anonym_ca2376 ja sa nicim neohanam chcela som radu ci sa na to vobec spytat..lebo nie som nezamestnana a pracu mam a chcem si to zvazit kym niekam inde nastupim..nie je vsetko len o funanciach aj ked jasne ze to potesi ale minimalku nemam ani teraz..a neviem preco mi radite ze si mam zaplatit studentku..na kruzok sa nedostat ani pesi ani mhd..

autor
2. mar 2026
@anonym_f0870f

Prečo si nehľadate prácu od 7hod do 15hod a nemuselo by sa špekulovať s posunutím pracovnej doby? Lebo takto pár žien vymýšľa a špekuluje potom sa nečudujme, že zamestnávateľ nechce zamestnať ženy čo majú malé deti.
Družina býva v škole od 6:30 hod a v škôlke dokonca od 6:00 hod tak v pohode by sa dalo stíhať prácu. A deti na druhom stupni môžu už aj sami chodiť do školy aj na krúžok.

@anonym_f0870f asi preto ze to v inzerate nie je uvedene aka je pracovna doba? A ja nepotrebujem pracu do 7 -15:30..ja si pracovny fond splnim len chcem mat flexibilitu aby som mala work- life balance..

autor
2. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_ca2376 ty ale nie si asi dobra v matematike ze? 4 x do tyzdna kruzok po 20 eur je 8, krat 4 tyzdne to je 360 eur tak som v pluse 240 eur v hrubom..to uz take terno nie je..ci? A hlavne ked pisem ze treba ist autom..keby pesi mam k dispozicii aj babky..

mondolina
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_ca2376 ja sa nicim neohanam chcela som radu ci sa na to vobec spytat..lebo nie som nezamestnana a pracu mam a chcem si to zvazit kym niekam inde nastupim..nie je vsetko len o funanciach aj ked jasne ze to potesi ale minimalku nemam ani teraz..a neviem preco mi radite ze si mam zaplatit studentku..na kruzok sa nedostat ani pesi ani mhd..

@anonym_autor
možno s krúžkom za rok skončí, nastúpi puberta a prestane ho to baviť.
flexibilitu môžeš chcieť, ale nemusia ti vyhovieť.

anonym_7eacc3
2. mar 2026

flexibilita je dobrá, ak ju zamestnávateľ ponúka. ale špekulovať kvôli 11 ročnému, je trochu cez. Radšej zoberú iného záujemcu

anonym_d5c5e1
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_f0870f asi preto ze to v inzerate nie je uvedene aka je pracovna doba? A ja nepotrebujem pracu do 7 -15:30..ja si pracovny fond splnim len chcem mat flexibilitu aby som mala work- life balance..

@anonym_autor work life balance si rieš po práci. Nenos si prácu domov a po pracovnej dobe nerieš čo nie je potrebné, neber nadčasy, nerob cez víkendy. Ak si v práci, tak pracuj. 8.5h denne vrátane obeda. Nemýľ si pojmy, čo znamená work life balance.

autor
2. mar 2026

@anonym_autor tak pre vsetkych ktorych to zaujima - volala som teraz, slusne sa spytala ci je to mozne a bolo mi povedane ze to nie je problem, podstatne aby som bola na stretnutiach..(este sa kazdopadne rozhoduju) Ja neviem preco niektore reagujete tak, ze ked chcem nieco upravit nebudem automaticky chciet pracovat, budem chodit na ocr a pn..ja sa tiez rozhodujem ci mi dana praca vyhovuje a myslim ze lepsie si to zvazit a vykomunikovat dopredu ako nastupit a potom sa zbadat ze nie..dakujem vsak kazdej z vas za konstruktivne rady.

anonym_ca2376
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj WLB zamestnávateľa absolútne zaujímať nemusi. Ty v podstate chceš aby ti vyhoveli, čo nemusia. Tak si ostatn v bývalej praví a nevymyslaj. A sorry, 11 rocne by už snáď natoľko mohli byť samostatné, aby zvladlilo prist samé zo/do školy a na krúžky. 12 rocne decka sa už ťahajú s frajermi, o rok mladšie budeme ešte vodiť za ručičku 🤦‍♀️

zara1357
2. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_b66c8f je, bohužiaľ, je to beznádejne, ja som matka s autistom, otec nula bodov nepomôže, ztp mu nepriznajú, lebo ma intelekt v norme, ale v škole nič nezje, alebo je autista a musí byť furt to isté, musím variť. A zároveň byť v robote 8 hodín. Do družiny ho nechcú, no vyhadzuje veci, má amoky a teraz ako čo mám ja robiť? Sa ísť obesiť asi v tomto štáte.

@anonym_c50a45 skús sa zamestnať priamo v tej škole, kam chodí syn. Ak máš VŠ vzdelanie, skús štátnu správu ( UPSVaR, Mestský úrad), možno poštová doručovateľka?

autor
2. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_autor tvoj WLB zamestnávateľa absolútne zaujímať nemusi. Ty v podstate chceš aby ti vyhoveli, čo nemusia. Tak si ostatn v bývalej praví a nevymyslaj. A sorry, 11 rocne by už snáď natoľko mohli byť samostatné, aby zvladlilo prist samé zo/do školy a na krúžky. 12 rocne decka sa už ťahajú s frajermi, o rok mladšie budeme ešte vodiť za ručičku 🤦‍♀️

@anonym_ca2376 za to ze ty si zvyknuta na firmy kde sa nezaujimaju o zamestnanca a jeho spokojnost to je tvoj problem..mohla si si precitat ze som volala a nema ju s tym ziaden problem..ja neviem dam jednoduchu otazku a tu sa mi ozvu expertky na vsetko mozne a odpovedaju na to na co som sa nepytala..

autor
2. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_ca2376 a moja otazka nebola ci mi ma zamestnavatel vyhoviet..ale ci sa mam na to vobec pytat alebo si znizim sance..treba citat s porozumenim

anonym_ca2376
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_ca2376 a moja otazka nebola ci mi ma zamestnavatel vyhoviet..ale ci sa mam na to vobec pytat alebo si znizim sance..treba citat s porozumenim

@anonym_autor ešte ta tam nezobrali. A aj keď ta zoberú, stále máš skúšobnú lehotu. A ďalšie dva roky PP na dobu určitú.

anonym_1fdad7
2. mar 2026

Mňa úplne desia tie odpovede, to kde pracujete? Chápem keď sú smeny, tam sa nedá, ale v dnešnej dobe aby niekto v kancelárskej práci rátal minúty koľko tam sedím a nepozeral radšej či je práca spravená? Veď si takto sám vyženie najšikovnejších ľudí preč.
V normálnej firme ktorá sa už presunula do 21. storočia naozaj nevidím dôvod aby sa znevyhodnoval kandidát za takúto otázku. Ja mám pod sebou okolo 70 ľudí a beriem veľmi rada mamičky po MD, alebo také čo chcú kratší úväzok. Za 6-7h úväzok spraví reálne toľko isto čo bežný zamestnanec za 8h, lebo nestráca toľko času vykecavanim, kavickami, na cige a pod. Aj tak sa pri mentálne náročnej práci nikto nevie sústrediť 8h. Pritom keď mám takto pod sebou 10 ľudí na mierne skrátený úväzok, ušetrím na nich toľko že môžem mať o dvoch ľudí viac do budgetu. Navyše mám skúsenosť že keď ja vyjdem v ústrety, tak aj zamestnanec je potom ochotný. Keď napr treba raz za rok nejakú pohotovosť alebo nadčas, tak sa práve takéto osoby ochotne hlásia, lebo sú vďačné že keď niečo potrebujú doma vybaviť, tak s tým nikdy nie je problém.
Autorka držím ti palce aby ti to vyšlo, aby si sa dostala do modernej firmy kde viac ocenia tvoje výsledky než odsedený čas a aby si sa tam cítila dobre. Neboj sa opýtať na to čo potrebuješ, všade sa nájdu normálni ľudia čo radi vyhovejú.

autor
3. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_autor ešte ta tam nezobrali. A aj keď ta zoberú, stále máš skúšobnú lehotu. A ďalšie dva roky PP na dobu určitú.

@anonym_ca2376 preco by som mala mat PP 2 roky na dobu urcitu? V poslednej praci mi po mesiaci zrusili skusobnu dobu a vyjednala som si od zaciatku dobu neurcitu..

anonym_ab73cd
3. mar 2026
@anonym_ca2376

@anonym_ca2376 preco určitá? Naposledy som mala na dobu urcitu, ked som pracovala cez VS. Ked mením robotu beriem iba rovno dobu neurcitu. Neviem @anonym_autor v akej sfere robis, ale ja v it a tiez mam podmienku flexi pracovna doba - jeden den aj o hodku skor druhy den o hodinu dlhsie... A atd. Inak by som pracu nemenila. Nemam minimalku, ale priemermy az vyssi plat. Ak by inde nukali viac, sla by som, ale len ak je doba flexi, možnosť HO a neurcita doba... Mam možnosti si vyberať, ostat kde som. Netlaci ma, ze nemam robotu a peniaze

anonym_6fa348
3. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_c50a45 keď už sa rozhodnú mať dieťa, majú si to zabezpečiť čo v prípade choroby, očr...starí rodičia? Opatrovateľka? Alebo ako píše @anonym_c50a45 otec nula bodov, nepomôže. Prečo nepomôže? Ty si si ho snáď vybrala za otca dieťaťa, či bol ti pridelený? Kks robíte si deti s neschopnými mužmi a potom nariekate že nemáte kam dať decko. To ale zamestnávateľa nezaujíma. Tie deti ste si urobili dobrovoľne.

anonym_ca2376
3. mar 2026
@anonym_c50a45

@anonym_c50a45 intelekt so ztp nic nema. Ztp majú aj aspergeri napr., ktorí sú oproti autistom niekde úplne inde

anonym_47139b
3. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak pre vsetkych ktorych to zaujima - volala som teraz, slusne sa spytala ci je to mozne a bolo mi povedane ze to nie je problem, podstatne aby som bola na stretnutiach..(este sa kazdopadne rozhoduju) Ja neviem preco niektore reagujete tak, ze ked chcem nieco upravit nebudem automaticky chciet pracovat, budem chodit na ocr a pn..ja sa tiez rozhodujem ci mi dana praca vyhovuje a myslim ze lepsie si to zvazit a vykomunikovat dopredu ako nastupit a potom sa zbadat ze nie..dakujem vsak kazdej z vas za konstruktivne rady.

@anonym_autor no vidim, ze si uz volala a zistovala si to, takze uz ti netreba pisat, ze pockaj a zariadis sa potom ked nastupis. ja by som ti to takto radila. lebo sama pises, ze sa este rozhoduju. obavam sa, ze si si znizila sance, konkurencia mozno prezentovala ze moze robit od nevidim do nevidim (obrazne). neviem o aku pracu sa jedna ale 600eur je dost a ak mozes napisat, o aky kruzok sa jedna, pretoze toto mi pride akoby nejaky vrcholovy sport robil. tak pri rozhodovani by som sa najprv zamerala na obsah pracovnej naplne, ci je to to co naozaj chcem robit, zvazila by som ci sa mi ten rozdiel v plate oplati a az na zaver by som riesila ako logisticky vyriesit synov kruzok. kedze si samozivitelka, tak prednost by som davala praci a nie kruzku,. je to mozno drsne napisane ale bohuzial taka je realita dnes a bude to este horsie. staci sa pozriet ako firmy prepustaju, bude viac nezamestnanych a vacsia konkurencia na pracovnom trhu, tak si to treba zvazit. nemas absolutne ziadnu rodinu kto by mohol pomoct? aspon zo zaciatku, kym by si sa zapracovala a pokial by boli s tebou spokojni, verim, ze by ti casom vyhoveli. tak uz nic teraz, len ti poprajem, nech ti to miesto, ak neho naozaj stojis, vyjde a nech ti vyjdu v ustrety.