icon

Môžem učiť na polovičný úväzok bez štátnice?

Včera o 18:07

Ahojte. Myslíte že je reálne uvažovať o tom, že sa dá zohnať práca nie na živnosť ale na polovičný úväzok učiť mladšie ročníky anj? Napr v súkromnej jazycke?
Na par hodín týždenne?
Napr tak max 15 az 20 hodín týždenne?
Každý chce živnosť......
Štátnicu nemám. A nie som pedagogický pracovník. Bola som v zahraničí. Mam úroveň anj niekde medzi b2 a c1.
B2 určite.
Mam si urobiť štátnicu na b2 aspoň alebo co mam robiť?
Pedagogicke min.nechcem dorabat.
Mam štátnicu na b2 úrovni v RÁMCI VŠ. Môžem doložiť - z oblasti cestovného ruchu a hotelierstva a maturitu úspešne na úrovni b2. Co ďalej? Dakujem

Strana
z2
anonym_37f2c2
Včera o 18:15

@anonym_autor sprav si C1 aspoň, b2 má každý blbec ktorý urobí maturitu.

domkakvet
Včera o 18:18

@anonym_autor preco nechces dorabat pedagogicke minimum, celkove by si mala rozsiahlejsie moznosti.

autor
Včera o 18:32
@anonym_37f2c2

@anonym_autor sprav si C1 aspoň, b2 má každý blbec ktorý urobí maturitu.

@anonym_37f2c2 b2 mi nestačí? C1 asi úplne nie som totiž..

Ale moja otázka bola iná..

autor
Včera o 18:32
@domkakvet

@anonym_autor preco nechces dorabat pedagogicke minimum, celkove by si mala rozsiahlejsie moznosti.

@domkakvet už nie.. 7 rokov štúdií už dosť nechcem ďalšie dva roky nic

anonym_eda3d8
Včera o 18:34
@anonym_autor

@anonym_autor B2 majú maturanti. Na učenie nestačí, možno tak súkromné doučovanie žiakov ZŠ.

sisska96
Včera o 18:38
@anonym_autor

@anonym_autor B2 má každý kto má maturitu. Musíš mať C1 a pedagogické. Možno prekladať môžeš

anonym_064919
Včera o 18:39

Dá sa začať učiť aj bez pedagogického vzdelania, keď škola nevie zohnať nikoho kvalifikovaného, ale podmienkou je začať do 2 rokov s kvalifikáciou a dorobiť si ju... problém je skôr tá B2

anonym_eea82a
Včera o 18:50
@anonym_064919

Dá sa začať učiť aj bez pedagogického vzdelania, keď škola nevie zohnať nikoho kvalifikovaného, ale podmienkou je začať do 2 rokov s kvalifikáciou a dorobiť si ju... problém je skôr tá B2

@anonym_064919 Dnes slušná škola takéhoto človeka nezamestná. Jazyková tobôž nie, urobili by si akurát hanbu a negatívnu reklamu. A súkromná jazyková škola... Haha... Tam si ľudia platia ťažké peniaze za to, že dostanú kvalitnú výuku a nie niekoho, kto je fakt na úrovni priemerného maturanta a nemá ani potrebné vzdelanie.

anonym_064919
Včera o 19:03
@anonym_eea82a

@anonym_064919 Dnes slušná škola takéhoto človeka nezamestná. Jazyková tobôž nie, urobili by si akurát hanbu a negatívnu reklamu. A súkromná jazyková škola... Haha... Tam si ľudia platia ťažké peniaze za to, že dostanú kvalitnú výuku a nie niekoho, kto je fakt na úrovni priemerného maturanta a nemá ani potrebné vzdelanie.

@anonym_eea82a nepíšem o úrovni, otázka bola či sa dá, no dá... a moja skúsenosť je, že keď to má niekto v sebe, DPŠ je naozaj iba papier, kvalitný pedagóg vie byť človek aj bez neho, ja rada spomínam na externistov z odboru, ktorí ku nám chodili a učili perfektne, aj keď neboli učitelia... ako píšem, väčší problém vidím v úrovni angličtiny a že tam chýba potrebné vzdelanie a prax

anonym_608da2
Včera o 19:17

ty si myslis, ze by skola riskla to, ze by prijali niekoho kto nevie ucit /nemas pedagogicku/ a zaroven ani poriadne nevies jazyk a hlavne nechce sa dovzdelavat??

jajo1
Včera o 19:18

@anonym_autor takže takto: ak ide o súkromné jazykové školy nezaradené do siete škôl a školských zariadení, tam väčšinou od teba budú chcieť živnosť. Ak pôjde o akúkoľvek školu, ktorá je zaradená do siete škôl a školských zariadení, to je jedno, či ide o súkromnú, štátnu školu, normálnu alebo jazykovú .... tam sa musia riadiť podľa zákona 138/2019, kde základnou požiadavkou učiteľa, teda aj učiteľa cudzích jazykov je okrem iného pedagogické vzdelanie, čo žiaľ, nespĺňaš. Zároveň nespĺňaš ani kvalifikačné predpoklady na učenie cudzieho jazyka, pretože nemáš ani učiteľské, ani filologické vzdelanie v danom cudzom jazyku. Štátnica na jazykovej škole ani maturita už nestačí na kvalifikované učenie cudzieho jazyka na žiadnej škole zaradenej do systému škôl a školských zariadení.

zuzana76
Včera o 19:37

nemozes ucit

anonym_7a1ead
Včera o 20:25

@anonym_autor nie, môžeš max doučovať ľudí čo vedia menej ako ty

mauduska
Včera o 20:34
@anonym_eea82a

@anonym_eea82a slušná škola zamestná niekoho, čo je lepšie, ako nikoho. Myslíš si, že učiteli rastú na stromoch? Ja som 3 roky z môjho VŠ štúdia priamo učila, lebo nemali koho iného zobrať. Keď máš pol roka vycapený inzeráť na pozíciu učiteľa a zahlási sa ti jeden študent učiteľstva, berieš. Lepšie ako predmet neučiť vôbec.. ale súhlasím, že do súkromnej jazykovky asi ťažko.

anonym_786c6e
Včera o 20:36
@anonym_eda3d8

@anonym_autor B2 majú maturanti. Na učenie nestačí, možno tak súkromné doučovanie žiakov ZŠ.

@anonym_eda3d8 súkromné doučovanie myslis na čierno?

zmrzlinka8
Včera o 20:37
@anonym_064919

@anonym_eea82a nepíšem o úrovni, otázka bola či sa dá, no dá... a moja skúsenosť je, že keď to má niekto v sebe, DPŠ je naozaj iba papier, kvalitný pedagóg vie byť človek aj bez neho, ja rada spomínam na externistov z odboru, ktorí ku nám chodili a učili perfektne, aj keď neboli učitelia... ako píšem, väčší problém vidím v úrovni angličtiny a že tam chýba potrebné vzdelanie a prax

@anonym_064919 žiadne vzdelanie nie je iba papier, vždy niečo človeku dá a nie je zbytočné.

stvura
Dnes o 04:24
@anonym_autor

@anonym_autor no na skole ti uznaju B2 aj C1, bez toho ta ale ucit nevezmu - ja mam napriklad C1 ale zo zahranicia, nedala som si diplom uznat tu na SK a v skolstve mi neplati - u zamestnavatela ano. A B2 ma skutocne vela ludi, takze chod do tej C1 (inac aj ja si planujem spravit tento rok)

anonym_9c7eef
Dnes o 05:38

@anonym_autor úprimne túto úroveň majú teraz bežne deti na strednej škole, teraz deti už inak vnímajú anglický jazyk. Je to pre nich základ, preto s touto úrovňou, no nemáš na výber. Treba zvýšiť kvalifikáciu a potom sa vieš sa uchádzať o pozície o ktoré máš záujem.

zuzana76
Dnes o 05:42
@anonym_9c7eef

@anonym_autor úprimne túto úroveň majú teraz bežne deti na strednej škole, teraz deti už inak vnímajú anglický jazyk. Je to pre nich základ, preto s touto úrovňou, no nemáš na výber. Treba zvýšiť kvalifikáciu a potom sa vieš sa uchádzať o pozície o ktoré máš záujem.

@anonym_9c7eef uroven B2 maju uz aj mnohe deti na zakladke

anonym_eea82a
Dnes o 05:56
@mauduska

@anonym_eea82a slušná škola zamestná niekoho, čo je lepšie, ako nikoho. Myslíš si, že učiteli rastú na stromoch? Ja som 3 roky z môjho VŠ štúdia priamo učila, lebo nemali koho iného zobrať. Keď máš pol roka vycapený inzeráť na pozíciu učiteľa a zahlási sa ti jeden študent učiteľstva, berieš. Lepšie ako predmet neučiť vôbec.. ale súhlasím, že do súkromnej jazykovky asi ťažko.

@mauduska Je smutné, že nevidíš rozdiel medzi študentom učiteľstva a niekým, kto robil pomocné práce v zahraničí a tam prišiel do kontaktu s angličtinou. A nedostatok učiteľov je možno v Bratislave a ak ide o prírodovedné predmety, anglictinárov je dnes ako maku. Učiteľov je priveľa, aj nezamestnaných a málo je akurát detí, preto sa školy spájajú a rušia. Tie, ktoré chcú prežiť a mať dobré výsledky dnes naozaj nezamestnajú hocikoho. Nie sú deväťdesiate roky, keď angličtinu učil ten, kto vedel o lekciu viac ako žiaci. Nehovoriac o tom, že ako učiteľka by si mohla vedieť, že rodičia, ktorým záleží na vzdelaní svojich detí si dobre pozrú, aká je úroveň učitelov na škole.

melanta
Dnes o 07:18

Mám certifikát C1 zo 4 jazykov, z toho 2 používam takmer denne pracovne. Vediem v angličtine a arabčine obchodné stretnutia. Napriek tomu by som si netrúfla učiť. Niečo ovládať neznamená aj schopnosť učiť.

A teda sorry, ale už vôbec by som neriešila niekoho, kto má B2 a názor, že pedagogické minimum si robiť nebude, lebo sa mu nechce učiť. WTF? Ako vážne? Navyše, aj študovaní učitelia jazykov robia v drvivej väčšine na živnosť, len minimum lektorov dnes funguje v jazykových školách na pracovné zmluvy. Niekto z takouto úrovňou jazyka a bez vzdelania - pardón, ale už len to, že ti napadá učiteľstvo s týmto nastavením, je moc.

Ale na stránkach ako doucma možno nájdeš uplatnenie, samozrejme ako SZČO. Sú začiatočníci, ktorí riešia len nízku cenu, nie kvalitu lektora.

zuzana76
Dnes o 08:17
@melanta

Mám certifikát C1 zo 4 jazykov, z toho 2 používam takmer denne pracovne. Vediem v angličtine a arabčine obchodné stretnutia. Napriek tomu by som si netrúfla učiť. Niečo ovládať neznamená aj schopnosť učiť.

A teda sorry, ale už vôbec by som neriešila niekoho, kto má B2 a názor, že pedagogické minimum si robiť nebude, lebo sa mu nechce učiť. WTF? Ako vážne? Navyše, aj študovaní učitelia jazykov robia v drvivej väčšine na živnosť, len minimum lektorov dnes funguje v jazykových školách na pracovné zmluvy. Niekto z takouto úrovňou jazyka a bez vzdelania - pardón, ale už len to, že ti napadá učiteľstvo s týmto nastavením, je moc.

Ale na stránkach ako doucma možno nájdeš uplatnenie, samozrejme ako SZČO. Sú začiatočníci, ktorí riešia len nízku cenu, nie kvalitu lektora.

@melanta off topic, kde si si robila certifikaty, ci jazykove skusky? Napr spanielcinu DELE?

melanta
Dnes o 08:33
@zuzana76

@melanta off topic, kde si si robila certifikaty, ci jazykove skusky? Napr spanielcinu DELE?

@zuzana76 španielčinu sa učím aktuálne, tak zľahka, keďže tam trávime dosť času v zime a v lete, ale certifikát určite neplánujem. AJ som robila Cambridge v British council, NJ vo Viedni, taliačinu v IT a arabčinu v Emirátoch.

zuzana76
Dnes o 09:12
@melanta

@zuzana76 španielčinu sa učím aktuálne, tak zľahka, keďže tam trávime dosť času v zime a v lete, ale certifikát určite neplánujem. AJ som robila Cambridge v British council, NJ vo Viedni, taliačinu v IT a arabčinu v Emirátoch.

@melanta super, ja planujem tu SPJ DELE, statnu skusku si je tazsie dostupne urobit ako certifikat, na tie certifikaty robievaju pravidelne skusky, ale statnica asi len na VS.

mauduska
Dnes o 10:00
@anonym_eea82a

@mauduska Je smutné, že nevidíš rozdiel medzi študentom učiteľstva a niekým, kto robil pomocné práce v zahraničí a tam prišiel do kontaktu s angličtinou. A nedostatok učiteľov je možno v Bratislave a ak ide o prírodovedné predmety, anglictinárov je dnes ako maku. Učiteľov je priveľa, aj nezamestnaných a málo je akurát detí, preto sa školy spájajú a rušia. Tie, ktoré chcú prežiť a mať dobré výsledky dnes naozaj nezamestnajú hocikoho. Nie sú deväťdesiate roky, keď angličtinu učil ten, kto vedel o lekciu viac ako žiaci. Nehovoriac o tom, že ako učiteľka by si mohla vedieť, že rodičia, ktorým záleží na vzdelaní svojich detí si dobre pozrú, aká je úroveň učitelov na škole.

@anonym_eea82a samozrejme, že vidím rozdiel, reagovala som na to, že slušná škola hocikoho nezamestná… tak hocikoho nie, ale aspoň niekoho áno. Neviem, ako sú na tom angličtinári, ja mám MAT+INF takže roboty je pre mňa viac než dosť.

melanta
Dnes o 10:13
@zuzana76

@melanta super, ja planujem tu SPJ DELE, statnu skusku si je tazsie dostupne urobit ako certifikat, na tie certifikaty robievaju pravidelne skusky, ale statnica asi len na VS.

@zuzana76 štátnica asi len na VŠ, ale úprimne, nikdy som to nezisťovala. Ale napadá mi, že štátna skúška by sa mala rovnať štátnici predsa. Čiže ja si myslím, že ak budeš mať štátnu skúšku, tak to budeš mať rovnakú úroveň ako keby si mala štátnicu z toho jazyka. Veru mrknem na to, lebo ma to zaujalo.

zuzana76
Dnes o 10:17
@melanta

@zuzana76 štátnica asi len na VŠ, ale úprimne, nikdy som to nezisťovala. Ale napadá mi, že štátna skúška by sa mala rovnať štátnici predsa. Čiže ja si myslím, že ak budeš mať štátnu skúšku, tak to budeš mať rovnakú úroveň ako keby si mala štátnicu z toho jazyka. Veru mrknem na to, lebo ma to zaujalo.

@melanta štatna skuska je statnica, ale tu robia len niektore jazykove skoly ale zvcsa je problem v jazykovke najst par ludi na uroven C1 a tym padom, sa ta skupina neotvori. A skoly neakceptuju cerrifikaty ako Dele, goethe atd…hoci tato skuska je podla mna niekedy aj na vyssej urovni ako dana uroven statnice. Mna sa to uz netyka ale napr ak by niekto chcel ten jazyk aj ucit, tak dele nevyuzije.

zuzana76
Dnes o 10:18
@melanta

@melanta a tyka sa to takych zvlastnejsich jazykov, nemcina a anglina sa da urobit hocikedy a hocikde.

zuzana76
Dnes o 10:24
@melanta

@melanta dokonca som to ani nevidela v podmienkach zalozenia zivnosti, je tam VS v danom kazyku, statna jazykova skuska, alebo aspon 10’rocny pobyt v krajine kde je statnym jazykom dany jazyk. Cize anintu nie su certifikaty, ja mam zivnost, ale na jazyky co som riadne vystudovala na VS, cize tam som dokladala diplom z VS.

autor
Dnes o 10:31

Takže suma sumarom nemôžem učiť ani v tej súkromnej jazýčke. Lebo tam chci živnosť. Tu si nechcem zakladať. Správne chapem? B2 mi nestačí.
Kebyže si dorobím nejaký kurz tefl alebo niečo to tiež nič?

Strana
z2