Ocení niekto moje pracovné skúsenosti po štyridsiatke?
Vážené dámy, rada by som sa s vami poradila ohľadom situácie, ktorá ma v posledných týždňoch veľmi trápi. Mám 46 rokov a po dlhšej dobe (vzhľadom na opatrovanie ťažko chorého rodiča, ktoré trvalo takmer 4 roky) sa pokúšam vrátiť na pracovný trh v oblasti personalistiky. Mám vysokoškolské vzdelanie aj prax, avšak narážam na neviditeľnú stenu. Absolvovala som už osem pohovorov, kde som sa stretla s veľmi mladými personalistkami, ktoré mi dávali pocítiť, že môj vek je prekážkou v ich "dynamickom kolektíve". Ponúkaný plat je často na úrovni absolventa, čo si pri súčasnej hypotéke a nákladoch na dospievajúce deti nemôžem dovoliť. Cítim sa v hroznej pasci. Mám reálne zvažovať rekvalifikáciu na úplne inú oblasť, napríklad v zdravotníctve, kde je pracovníkov nedostatok, alebo mám naďalej veriť, že moje skúsenosti niekto po štyridsiatke ocení? Budem vďačná za akýkoľvek triezvy pohľad, najmä od žien v podobnom veku, ktoré si tým prešli.
nie som sice personalistka, ale som tiez 40+ a zial sme uz ta kategoria kde ta sice este mozno zamestnaju ale uprednostnia absolventa... aj kvoli financiam, aj kvoli tomu ze si ho 'vychovaju'. Pred takmer 3 rokmi som menila pracu a sice boli nadseny praxou, v teame som takmer najstarsia (co nepovazujem za problem, ale v inom korporate by asi skor uprednostnili niekoho okolo 30ky).Kolko rokov si opatrovala ak sa mozem spytat? Mozno aj to je doba ze si mimo pracovneho trhu (chapem ze nie vlastnym pricinenim) ale si myslia ze nevies dohnat trendy, co je blbost... mas odrastene deti, si v najlepsich rokoch.
@anonym_autor Ja poznám osobne chlapíka, ktorého vyhodili po celoživotnej práci v nemenovanej firme, keď mal 60 rokov. Našiel si nejaký job v Bratislave, kde dochádza na týždňovky a bude dochádzať ešte pol roka. Potom ide do dôchodku... takže vždy sa dá.
Inak... stále existuje možnosť podnikať a nespoliehať sa na imaginárnu "istotu" vo forme TPP.
Nepíšeš, čo robíš, takže ťažko radiť nejako konkértnejšie... ale keď už spomínaš rekvalifikáciu, tak stále sa dá rekvalifikovať a začať podnikať. 🙂 A ver mi, je to neporovnateľne lepšie ako TPP
@anonym_autor Ja poznám osobne chlapíka, ktorého vyhodili po celoživotnej práci v nemenovanej firme, keď mal 60 rokov. Našiel si nejaký job v Bratislave, kde dochádza na týždňovky a bude dochádzať ešte pol roka. Potom ide do dôchodku... takže vždy sa dá.
Inak... stále existuje možnosť podnikať a nespoliehať sa na imaginárnu "istotu" vo forme TPP.
Nepíšeš, čo robíš, takže ťažko radiť nejako konkértnejšie... ale keď už spomínaš rekvalifikáciu, tak stále sa dá rekvalifikovať a začať podnikať. 🙂 A ver mi, je to neporovnateľne lepšie ako TPP
@thirstymonk 😂začinat s podnikanim teraz, som sa pobavila
pracovne je to tazke, ale zas na druhej strane: mladych moc nechcu: maju problem vstat, pracovat 8hodin vkuse, odvravaju, su narocni na riadenie, maju vysoke platove podmienky, HO aspon 5x do tyzdna... (samozrejme nie vsetci su taki). drzim ti palce!
@anonym_autor teraz chcú mladých s 30r praxou,odrazu je 40+ obrovská prekážka,alebo dajú vyššie posty mladým absolventom,lebo stari sú out,ale očakávajú,že starí im budú kryť chrbát a nechajú sa buzerovat. Najhoršie je,keď vám šéfuje niekto,kto tej oblasti vôbec nerozumie. A možno aj preto vyzerá Slovensko ako vyzerá 🤷
Ale aby som iba nekritizoval,je aj veľa šikovných mladých ľudí,čo si svoju príležitosť zaslúžia a naozaj sú perfekní,tých doslova "žeriem" a dodávajú mi "drajf".
Bohužiaľ skôr sa stretávam s hlinou nadradenosti,kde si hlúpy človek dokazuje niečo a upevňuje svoje postavenie obklopovanim sa hluprjdimi,aby vynikol,aby nikto nezbadal ako je v oblasti mimo a šéfuje jej a tých,čo majú dobrý nápad,postreh,toho vždy po spravodlivosti "odmení". Preradí na iný post,nedá prémie a vlastne donúti odísť.
V konečnom dôsledku taký šéf vždy skončí,lebo firma pri ňom prichádza o prestíž,či tržby,či zákazky.....ale počas svojho "gazdovania" urobí vo firme veľa problémov.
Este dopisem,mladí často nám starým ukazujú hranice,za kt.oni nepôjdu. Neprídu a ani neodídu skôr,čo i o len 5min,nie sú tak lojalny voči firme a neberú prácu tak vážne,berú ju iba ako prácu. Čo v niektorých oblastiach je veľký problém. Neriešia a nevidia veci v širších súvislostiach,čiže urobíš iba nutné,čo dostanú prikázané. Toto je veľké memento.
Lebo taká generácia sa raz o nás bude starať,riešiť veci na úradoch,či niečo iné.
@thirstymonk som účtovníčka, a veľa mojich klientov končí práve v tomto období. Alebo už skočilo k 31.12.25. pár z avizovalo že ešte vyčka pár mesiacov.
Nemám podnikateľský plán, nápad možno ani dostatok financií na začiatok, ale hrnme sa do podnikania a platme odvody aj z minimálneho príjmu, však konsolidácia.
Môžem sa ťa spýtať, v akej oblasti HR si doteraz pôsobila a akú máš dĺžku praxe? Ide skôr o recruitment, L&D, HR admin alebo si sa pohybovala na úrovni generalistu, HR BP či HRM? Výroba, služby? Ako si na tom s jazykmi a využívala si ich aj aktívne v práci? Dôležitý je aj región, kde si hľadáš prácu, pretože možnosti sa výrazne líšia podľa lokality.
V HR oblasti vek po štyridsiatke zvyčajne nie je problém, na niektoré pozície je práve vyzretý a skúsený kandidát výhodou. Podstatné sú však aj tvoje finančné očakávania. Ak sú nastavené na úrovni seniora, ale skúsenosti tomu nezodpovedajú, môže to brzdiť posun. Nepíšeš ani, o aký typ firiem máš záujem, či skôr o korporátne prostredie alebo menšiu spoločnosť? To výrazne ovplyvňuje možnosti aj nastavenie očakávaní.
no ono teraz pracovny trh je strasny. nie len pre mladych ale aj pre starych. nikto pracu nechce menit dobrovolne, lebo vie, ze ovela dlhsie ju budu hladat, ako napr. pred rokom - dvomi.
poriadne pracovne miesta nie su, lebo nove nikto nevytvara. vsetko su to stare pracovne miesta......
proste sukromnici su 10x rozmyslia, ci niekoho noveho zoberu, lebo to danove zatazenie je vysoke. Ten , co tu radil ist do podnikania, je anonym troll a ten tu napise cokolvek. Len aby rozduchal vasne.
Nie do podnikania v tejte dobe kvoli vsetkym tym polenam a problemom a osklabanim od vlady nechod.....
za mna - popytat sa znamych, byvalych kolegov. Normalne zavolat a opytat sa, ci v praci maju / nemaju volne miesto, ze im vies poslat CV.
Druhe - profil na linkedin pri presonalistike je samozrejmost, prepojit - ponachadzat personalistov okolo 40-50r. maju prehlad, kontakty.
Vzdelavanie - samozvdelavanie, kedze si uz 4 roky mimo "pastviny" - nejake samovzdelavanie nezaskodi. Ono velkym problem v personalistike je, ze vsetci si myslia, ze to moze robit kazdy. A tak to aj vyzera. Lebo kazda "dcera" a kamoska to robi, vsak to je administrativa, tam netreba nic robit. ALe ked sa pozriem aj u nas v praci na HR ludi, jedna velka katastrofa, polovicu by som vyhodila.......
Ja mam sice tiez podobny vek, ale na druhej strane vzdelanie a prax, ktora nie je, ze ju moze robit hocikto z ulice 😉 a zatial ani AI aj ked ju viem vyuzit vo svoj prospech v SW. a maly trh na SK, tak snad by ma niekto zamestnal.......
Tak opatrovatelsky ti stacil a nizsia mzda teraz nie? To sa trochu vylucuje, ale dobre.
Myslim si, ze personalistika sa dost meni, tam vypadnut ma 4 roky je dost. Zvazovala by som kurzy, az sa dostanes spat do kolotoca. A musis sa vediet predat. Povies, ze vzhladom na vek neplanujes uz materske dovolenky a caste OCR kvoli detom, mas prax, dobre pracovne navyky a ak teda si budes robit tie kurzy, povies, ze sa neustale vzdelavas.
Personalistiku v dnesnej dobe robia aj so SŠ, takze vlastne oni nemaju dovod preco ti dat vyssi plat, to si budes pytat po zapracovani a potom, ako ukazes, co vies.
Jedine, kde VŠ vyuzijes je statna a verejna sprava.
@thirstymonk v dnesnej dobe podnikat urcite nie.
podľa mňa bohužiaľ neocení. teraz keď je človek voľný na trhu to ako keby mal prašinu - zvlášť vo vyššom veku 😒
@thirstymonk 😂začinat s podnikanim teraz, som sa pobavila
@sara07 A čo je na tom? Môj otec začal podnikať keď mal 46. Má 56 a biznis rozbehnutý vo veľkom. Má súkromnú opatrovateľskú službu a darí sa mu.
@thirstymonk som účtovníčka, a veľa mojich klientov končí práve v tomto období. Alebo už skočilo k 31.12.25. pár z avizovalo že ešte vyčka pár mesiacov.
Nemám podnikateľský plán, nápad možno ani dostatok financií na začiatok, ale hrnme sa do podnikania a platme odvody aj z minimálneho príjmu, však konsolidácia.
@anonym_fda914 No nie, radšej vyplakávaj, že ťa nikto nezamestná... 🙂
@thirstymonk v dnesnej dobe podnikat urcite nie.
@martinkatinka Podnikaš, že to tak bohorovne tvrdiš? Ja podnikám a ešte dlho budem a nič hrozné sa nedeje. Skonsolidoval som aj ja svoje ceny a život ide ďalej...
@sara07 A čo je na tom? Môj otec začal podnikať keď mal 46. Má 56 a biznis rozbehnutý vo veľkom. Má súkromnú opatrovateľskú službu a darí sa mu.
@thirstymonk vôbec nejde o vek autorky, nie je stará. Avšak začať podnikať dnes, nie je žiadne terno, kvôli tomu aké “štátne zaťaženie” máme a ktovie čo nás pri tých psychopatoch ešte čaká najbližší rok.
@thirstymonk ale ano , pozeral si teraz ako su odvody a nie po roku ale po pol roku už ich platiš
to nie je o veku ale o momentálnych podmienkach
nechcela by som teraz niečo rozbiehat, a nebude platit ani odvodovy strop caluješ 131€ socialne na tvrdo, aj keby si to začal rozbiehat popri ttp že zdravotne a dane dáš
@thirstymonk vôbec nejde o vek autorky, nie je stará. Avšak začať podnikať dnes, nie je žiadne terno, kvôli tomu aké “štátne zaťaženie” máme a ktovie čo nás pri tých psychopatoch ešte čaká najbližší rok.
@a0 no čo načnu sro, tych sa ešte nedotkli, počkaju kym szoč prelezu ...
Ing.ekonom opatrovala rodicov asi 8 rokov,zomreli a ona si hladala pracu vo veku 58r. Trvalo to rok a pol,robi personalistku,ale za biedny plat.No lepsie ako ničPotrebuje operaciu s PN 3 mesiave,najprv ju odkladala kvoli rodicom,teraz kvôli praci.A chodi s bolestami .
K napadu ist do zdravotnictva. Poznam niekolko zien,ktore si v 40tke urobili prakticku sestru alebo sanitarku a po nastupe do prace šok. Treba robit,rychlo,samostatne a veľa. Mnohe nie su spokojne,niektore spokojne su,ale ich okolie s ich pracou celkom spokojne nie je. Maloktora chyti " ľahku robotku" niekde u zubara.Treba si to dobre rozmysliet.Idealne by bolo taku zaujemkynu poslat na dva dni do nemocnice ako pozorovatelku,co samozrejme nie je možne.Nehovorim,ze kazda ma problem,pisem skusenosti z mojho prac.okolia.
@anonym_fda914 No nie, radšej vyplakávaj, že ťa nikto nezamestná... 🙂
@thirstymonk to kde si zistil že vyplakavam?
@martinkatinka Podnikaš, že to tak bohorovne tvrdiš? Ja podnikám a ešte dlho budem a nič hrozné sa nedeje. Skonsolidoval som aj ja svoje ceny a život ide ďalej...
@thirstymonk viem ake su odvody, muz je SZCO. Uz radsej berie menej zakazok a chodi do zahranicia. Tu nikto nezaplati slusne za pracu, co robi. Je stolar a takmer kazdy place ako je vsetko drahe. Aj on nakupuje material a hadam to nebude robit zadarmo.
Vzdy mi je pri tychto temach smutno. A zaroven aj smiesne. Presne toto riesi vela zien 40+, ze ich nik nechce - pricom firmy si akosi stale neuvedomuju, ze o chvilu budu za tie 40-nicky este dakovat, nedochadza im, ze dochodok je dnes posunuty na 64+ . Stale pretrvava taka iluzia, ze zena ide do dochodku v 54 rokoch, ako nase mamy..A ze teda zamestnat 45-ku uz nema zmysel..
Ing.ekonom opatrovala rodicov asi 8 rokov,zomreli a ona si hladala pracu vo veku 58r. Trvalo to rok a pol,robi personalistku,ale za biedny plat.No lepsie ako ničPotrebuje operaciu s PN 3 mesiave,najprv ju odkladala kvoli rodicom,teraz kvôli praci.A chodi s bolestami .
K napadu ist do zdravotnictva. Poznam niekolko zien,ktore si v 40tke urobili prakticku sestru alebo sanitarku a po nastupe do prace šok. Treba robit,rychlo,samostatne a veľa. Mnohe nie su spokojne,niektore spokojne su,ale ich okolie s ich pracou celkom spokojne nie je. Maloktora chyti " ľahku robotku" niekde u zubara.Treba si to dobre rozmysliet.Idealne by bolo taku zaujemkynu poslat na dva dni do nemocnice ako pozorovatelku,co samozrejme nie je možne.Nehovorim,ze kazda ma problem,pisem skusenosti z mojho prac.okolia.
@janinah v dnesnej dobe tie zdravotne sestry co sa da, hodia na sanitarky. Je ich malo a tak musia stihnut vsetko to, co nemoze urobit sanitarka, hoci povedzme si uprimne, dost povinnosti proste presunu na sanitarky.
@janinah Ano, toto je pravda. Clovek z kancelarie a este 40+ musi mat riadny sok. Nadrie sa ako kon v starych, plesnivych nemocniciach, vsetci ho tam maju za handru, robota tazka a stale stres, a na konci mesiaca pride almuzna...touto cestou by som nesla.
@thirstymonk tak ty si skonsolidovať ceny tak tebe je fakt super.
Tak ti napíšem príklad z praxe...suseda na polovičnom invalidnom dôchodku. Podniká má asi piatich stálych klientov, má živnosť, sem tam nejaký klient plus mesačné príjmy 350-550€. Čize ročne asi 5k možno 6. Keď nevládze nepracuje. (Ročne je hospitalizovaná 3-4x)Zaplatí dane odvody, softvér ktorý potrebuje k práci o energiách a drobnostiach ako mobil,net, kanc papier , školenia ani nehovorím a na konci odijde s holou r...ťou.
A pri konsolidácii cien sa klient chytí a ide od nej s pánom bohom......
@a0 Nemáme žiadne hrozné zaťaženie. Pozri sa, zaplatim 120€ mesačne zdravotne vypalne a 303 socialne vypalne. Čiže ratajme že okolo 450€ ide measčne štátu. Áno, je to smustné, ale keď si TPP a máš v čistom 1000€, tak prakticky máš v realite (cenu práce) nejakých 2200€ a štátu ide 1200€. Tak čo je lepšie?
Teraz mi vrátili preplatok socialneho poistneho 260€, to je skoro cely mesiac zadarmo.
A porovnaj si to so zahraničím, aké odvody má napríklad francúzko, alebo holandsko. Podstatne väčšie ako my. Podstatne väčšie dane, netvrdím, že podnikať je med lízať, ale aspoň u mňa je to podstatne lepšie ako TPP.
@thirstymonk viem ake su odvody, muz je SZCO. Uz radsej berie menej zakazok a chodi do zahranicia. Tu nikto nezaplati slusne za pracu, co robi. Je stolar a takmer kazdy place ako je vsetko drahe. Aj on nakupuje material a hadam to nebude robit zadarmo.
@martinkatinka Jasné, kalap dolu pred tvojim mužom. Stolarčina je môj plán B (v podnikaní vždy musíš mať plán B aj plán C). Viem, aké to je drahé. 10 rokov dozadu som za dvetisíc eur porobil pol baráku, zajtra mi za 2000 donesú dosky na dve smiešne izby (stolarčinu robím zatiaľ len sebe, čiže nekomerčne).
@thirstymonk to kde si zistil že vyplakavam?
@anonym_fda914 No hľadáš výhovorky... Ok, si ekonomka, vieš koľko firiem hľadá dobrého ekonóma? Však robota sa ti sama núka, len treba otvoriť oči, dať linked in atď...
Môžeš robiť aj inú administratívu, nikde nie jen apísané, že musíš len učtovať. 🙂 Môžeš robiť mimoškoslkú vzdelávaciu činnosť - voľná živnosť.
Všetko sa dá... Manželkinu známu povýšili v OVB pred mesiacom. Áno, v dnešnej dobe mladá 29 ročná žaba prerazila v poisťovníctve a financiách... v tej oblasti, kde sa dlho traduje, že to dnes už robí každý a nik nový už nemá šancu preraziť.
Tvoj pohľad je celkovo zlý. Vidíš ako sa veci nedajú, ale kým to neskúsiš, tak to ani neuvidíš inak.
@anonym_fda914 No hľadáš výhovorky... Ok, si ekonomka, vieš koľko firiem hľadá dobrého ekonóma? Však robota sa ti sama núka, len treba otvoriť oči, dať linked in atď...
Môžeš robiť aj inú administratívu, nikde nie jen apísané, že musíš len učtovať. 🙂 Môžeš robiť mimoškoslkú vzdelávaciu činnosť - voľná živnosť.
Všetko sa dá... Manželkinu známu povýšili v OVB pred mesiacom. Áno, v dnešnej dobe mladá 29 ročná žaba prerazila v poisťovníctve a financiách... v tej oblasti, kde sa dlho traduje, že to dnes už robí každý a nik nový už nemá šancu preraziť.
Tvoj pohľad je celkovo zlý. Vidíš ako sa veci nedajú, ale kým to neskúsiš, tak to ani neuvidíš inak.
@thirstymonk haló pane ja mám prácu, už odmietam klientov ktorých nestíham, podávam odklady do 30.6. a 30.9.
Sakra veď ukáž kde píšem že nemám prácu?

@anonym_autor ja len, ze drzim palce, to je ten chory slovensky pracovny trh, kde 40ku beru ako dochodkynu…musis natrafit na nejakeho normalneho personalistu, ja som napriklad uprednostnovala ludi v tomto veku, kedze naopak som mala zle skusenosti napr s cerstvymi absolventmi