icon

Oplatí sa sťahovať za prácou na západ Slovenska?

Dnes o 09:04

Dobrý deň,

Som zo stredného Slovenska, s prácou je to tu ťažké ako som zistila. Minulý rok som skončila obchodnú akadémiu. A je to takmer rok a neviem si najist prácu. Účtovníctvo ma nikdy zvláštne nebavilo. Posielala som si počas 8 mesiacov ponuky do cca hodiny vzdialeného od bydliska na rozne pozície - administratíva, recepčná, sekretárka, predavačka, aj pomocná uctovnicka, aj do výroby. Nikde ma nechcú vziať. Strašne je to frustrujuce. Aj som si nastudovala ako ma vyzerať životopis, na pohovor sa pripravovala. A fakt väčšinu z nich som nedostala odpoveď, občas odpoveď ze uz maju niekoho iného, na pohovore kde ma pozvali som bola 3 krát. Ked som videla raz konkurenciu, bolo mi jasné, ze vôbec nemam šancu, pretlak hrozný. Angličtinu ovládam na úrovni B1. Na VŠ sa necitim, celkovo nie som študijný typ. Oplatí sa mi ist do BA a skúsiť šťastie? Mam šancu dostat prácu aspoň priemerne zaplatenú? Akosi naberam pocit, ze všade je malo miesta veľa ľudí na pozícii. Je to tak ? Kolko vlastne životopis chodi na takéto pozície? Boli ste v podobnej pozícii? Ako vlastne ďalej v mojej situácii ?

13uzivatelka11
Dnes o 09:10

Podľa mňa neoplatí. Ak hľadáš prácu v administratívne tak asi ťažko. 🤷‍♀️ Je tu veľká konkurencia a platy slabé v tejto oblasti a s tvojimi nulovými skúsenosťami. A teda tým ťa nechcem uraziť, ja som sa tiež snažila nájsť si prácu v administratíve ale neúspešne a to mám už nejaké pracovné skúsenosti za sebou. Ja som odišla zo stredného Slovenska a prvá práca v Bratislave bola vo vw vo výrobe.

anonym_c9ad26
Dnes o 09:15

podla mna neoplati, ak ťa nevzali do vyroby ci obchodu asi je niekde inde problem ... vysoke naroky?!

martinmmartin
Dnes o 09:17

Ak ponukas iba to co dokaze robit takmer hocikto tak v BA (a hocikde) budes akurat tak musiet bojovat s o to vacsou konkurenciou . Skus najprv ziskat nejaky konkretny skill ( Colne predpisy, atd) ktory ta vystreli nad sedu masu ludi co nic speci nevedia. Cize zapracuj na sebe a az potom chod s kozou na (pracovny) trh
Si furt na zaciatku pracovneho zivota a mas jednu jedinu sancu teraz vytvorit podmienky na spokojny zivot v buducnosti, ak ju nevyuzijes tak budes cely zivot robit priemerne roboty ktore budes nenavidiet

pribinak
Dnes o 09:19

1 jazyk je v BA malo. Máš aspoň vodicak??

hradnapani
Dnes o 09:19

ak tu nemas kde byvat, velku cast ti zhltnu naklady na byvanie (izba v zdielanom byte kludne aj 300, na okraji pri velkom stasti za vyse 200) a v administrative su platy slabe ako vsade inde, zvlast ak nevies jazyk a byt asistentkou nejakeho riaditela, tak tam je asi aj vyssi plat. Ja by som sa do BA nehrnula, ak nemas speci schopnosti. Toho uctovnictva je skoda, lebo to vies robit aj z domu a ja nepoznam uctovnika, ktory by si slusne nezarobil.

anonym_84f251
Dnes o 09:22

@anonym_autor samozrejme, že sa oplatí v Ba sa uchytis niekde na recepcii, administrative.Ale budeš platiť nie lacný podnájom.Prave včera som videla ponuku na obyčajný výdaj stravy pracovná doba do 14 či 15 za 1000 eur čisté.ak si z malého mesta máš pracovné ponuky obmedzené a v malých mestách si ľudia prácu držia, po známosti.Do budúcnosti malé mesto malo ponúk nízke platy.Chod do Ba kedy, ak nie teraz, keď nemáš záväzky?Vidím veľa ponúk do súkromných zdr.zariadeni, zubári recepcie, teraz hľadajú na políciu pasove a iné oddelenia.Poslem ti ponuku za chvilu

13uzivatelka11
Dnes o 09:23

Nerozmýšľala si skôr nad zahraničím? Niečo našetríš a zdokonalíš sa v jazyku, ak sa budeš snažiť. Ja veľmi ľutujem že som nešla na pár rokov po škole niekde do zahraničia.

autor
Dnes o 09:35

Vysoké nároky nemám, už som fakt zúfalá. Čiže vezmem co pride, hlavne nech to dačo je. Nemôžem ostať bez príjmu tak dlho. Rodicia sú už starší, čiže odchádzať mimo nechcem. Ani sťahovať do BA som sa nechcela, ale v okolí na trhu práce som bez šance. Po známosti to tiež nešlo. Nepotrebujem vysoký plat, ani benefity, na tie v mojej situácii ani nemyslím. V BA by som musela ísť do izby v cudzom byte. Mame tu len vzdialenu rodinu, kde by som par dni mohla prespať, ale bývať nie.

anonym_2a0b83
Dnes o 09:40
@anonym_autor

Vysoké nároky nemám, už som fakt zúfalá. Čiže vezmem co pride, hlavne nech to dačo je. Nemôžem ostať bez príjmu tak dlho. Rodicia sú už starší, čiže odchádzať mimo nechcem. Ani sťahovať do BA som sa nechcela, ale v okolí na trhu práce som bez šance. Po známosti to tiež nešlo. Nepotrebujem vysoký plat, ani benefity, na tie v mojej situácii ani nemyslím. V BA by som musela ísť do izby v cudzom byte. Mame tu len vzdialenu rodinu, kde by som par dni mohla prespať, ale bývať nie.

@anonym_autor na ss je tolko vyrob,ze az.Ani v Ba to nie je ruzove ci s pracou ci s platom.Ale drzim ti silno palce,nech si najdes pracu,a tiez ktora ta bude bavit.

anonym_a2c7c1
Dnes o 09:49

@anonym_autor úprimne ti poviem, ak nemáš záväzky, citový vzťah ku kraju, bydlisku,možno by som skúsila ale zrovna administratíva bez vš a naozaj schopností, zručností alebo iných vecí, ktorými sa dá zaujať... No neviem. Máš ako pozitívum, že môžeš skúšať, ak nemáš deti, rodinu. Ale naozaj tieto pozície..... Ja som sa pred 20 rokmi neuplatnila po skončení OA na západnom SK. Zmenila som sféru. Ale ak je niekto šikovný, môže robiť napr.učtovníctvo z domu pre podn. Ale to naozaj treba mať k tomu vzťah a ovládať 100%

anonym_84f251
Dnes o 10:03
@anonym_autor

@anonym_autor je to na FB polícia SR

motylik2559
Dnes o 10:12

@anonym_autor Ahoj, podla mna do BA by si kludne mohla prist skusit pracovat. Ja som sa v Ba narodila a zijem tu cely zivot a vobec to nie je zas az take strasne. Kto chce, pracu si najde. Kamoska, ktora z Ba nie je sem prisla najprv na call centrum do Union poistovne (B1 anglina jej uplne stacila, prijali ju), neskor isla pracovat na call centrum do Slsp, tiez ju prijali lebo mala velmi dobre skusenosti s pracou na call centre, samozrejme na kazdej pozicii zotrvala, nestriedala pracu ako ponozky. Popri praci na call-e v Slsp isla na kurz angliny, zlepsila si na C1 a pracuje a vysvihla sa takto na uplne inu poziciu na centrale v banke a zarobi este ovela lepsie ako na call centrach, maju rozne benefity. Myslim si, ze pre teba by bol dobry odrazovy mostik call centrum - infolinka (nemyslim predaj). To je dobra skola do zivota. Dokonca viem, ze este aj v inej poistovni pisali na infolinku anglinu B2, ale byvalu kolegynu vzali uplne v pohode s B1. Velmi zalezi aj na pohovore ako na nich zaposobis, ci sa aj usmejes, ci sa aspon nieco pytas a javis tymto zaujem o pracu. Toto by mohol byt pre teba odrazovy mostik. Nemusis hned ovladat neviem ake skills na to, aby si si vedela pracu najst, dolezite je aj ako zaposobis na nich a ci uvidia na tebe zaujem o pracu a pracovat u nich🙂 Lebo aj toto zufalstvo co v sebe mas mozes podvedome na nich prenasat ani si to neuvedomujes. Musis sa nastavit pozitivnejsie nielen na pohovor, ale aj v tvojom sukromi, ze to das, ze to vyjde. Drzim ti palceky🤗

anonym_2a0b83
Dnes o 10:12

Z aktivni si zivotopis aj cez profesiu,nech ta vidia zamestnavatelia,mozno sa ti niektory aj sam ozve.

rebellefleur
Dnes o 10:16

@anonym_autor ahoj, ono ani v ba nie su tie platy nieco extra pomerovo k cenam ponajmov, ale.. za mna, na tvojom mieste, by som skusala najst si pracu aspon na zaciatok v nejakom zakaznickom centre, kde cast platu mas variabil a tam si vies na planoch spravit celkom peknu sumu (nemyslim banky, teda aspon z toho, co som citala tu na mk v diskusiach, tam je ten tlak na ciele obrovsky).

anonym_cc8fe3
Dnes o 10:24

Chod, nemas co stratit. To co das v Ba za izbu, by si dala na najom (energie) vlastneho bytu. Akonahle sa v dospelosti osamostatnis, byvanie uz nikdy nebude zadarmo a bude stat tych 200-300 eur mesacne. (Ked ste dvaja, zdielate naklady). Uc sa nemcinu a z Ba je do Viedne kusok, mozes si nieco najst aj vo Viedni a stale to mas blizko domov, ze na kazdy, ci kazdy druhy vikend mozes chodit domov.

billy_jean
Dnes o 10:30

Keď vyinzerujem admin white collar pozíciu, príde mi okolo 200 CVs a žiadostí. Polovica sú nerelevantní kandidáti. A potom reagujú vhodní kandidáti, nezriedka s dvoma jazykmi na C1 úrovni, absolventi ekonónie, učitelia, právnici, ľudia zo zákazníckeho servisu, poisťovací, ľudia z bánk apd. Len v KE budeme mať momentálne cca. 260 prepustených ľudí s plynulou angličtinou a výbornou prácou na PC.

janinah
Dnes o 10:57

Skus sa popozerat v Brne.

anonym_765b9d
Dnes o 12:12

Bud chod dalej studovat, zvysit si vzdelanie, lebo z obchodnou akademiou mozes s prepacenim robit predavacku. Volaju to po novom asistent predaja. Celkovo tie administrativne veci, recepcne su platene 1000e na mesiac. V BA su drahe nájmy a väčšinou v obchodoch mas Ukrajincov.

anonym_84f251
Dnes o 12:21
@anonym_autor

@anonym_autor okrem toho polícia má vlastné ubytovne, ak by ťa zobrali.Najhorsie je sa rozhodnúť...v Ba máš veľa pracovných príležitostí, brigád, upratovanie bytov, kancelárií, keď si budeš chcieť ešte privyrobiť.Raz budeš staršia, mať deti v tvojom meste máš obmedzený počet prac.prilezitosti na roky.Cim skôr odídeš tým skôr sa otukas, naberieme skúsenosti.Dost mi vadí, že podľa niektorých príspevkov je človek bez VŠ odpísaný, ale moje kamarátky jedna pracuje v doprave, ďalšia v v cestovnej kancelárii, ďalšia predáva byty pre developera, ja tiež nemám VŠ a platy celkom fajn.Recepcna u sestry v práci má 1500 netto zahraničná firma jazyk použije pár x do mesiac do mailu s prekladacom.Tu tisícku min.zarobis celkom určite aj, keby si mala ísť do nakupaku do Zary čo určite si nájdeš kancelársky pracu