Povedať o tehotenstve na pracovnom pohovore?
Ahojte, aktuálne som nezamestnaná, budúci týždeň idem na pohovor a zistila som, že som tehotná. Zatiaľ to na mne nevidno.
Na jednej strane si hovorím, že by som mala byť úprimná. Na druhej strane sa bojím, že ak to poviem hneď, moje šance na prijatie budú nulové. Nechcem nikoho zavádzať, ale zároveň potrebujem prácu.
Na pohovore sa asi na takúto vec nemôžu opýtať, len zas chápem, že keby vedeli, že čakám dieťatko, tak by som nemala šancu :-/ Neviem, čo robiť.
@anonym_autor
Nič nehovor, môžeš potratit. Nieže by som to priala ale stalo sa mi pomerne v začiatkoch. A raz som sa zamestnala s tým, že som bola tiež na začiatku no fakt som to vtedy ešte netušila.
Vyskúšaj uvidíš. Pýtať sa nemôžu ale keby náhodou, povedz nie.
@anonym_autor nemusíš nič také oznamovať. Akože ja ako zamestnávatel by som bola nasraná, ale tak nie je to tvoja povinnosť.
@anonym_autor keď chceš dostať tú prácu, tak Nehovor
@anonym_autor
A naviac, na SK ti za takúto pravdu ostanú oči pre plač, v inej krajine máš aspom iné možnosti, trebárs aj tu sociálku. Veď nemáš asi v pláne byť do konca života bez práce. Využi to teraz a šetri.
Ja chápem i teba, že prácu chceš a potrebuješ. Avšak, často mi je ľúto i tých zamestnávateľov.
@anonym_autor nepovedala by som, zamestnávateľa by mi určito ľúto nebolo. Ty potrebuješ prácu, ty si ťažko nájdeš inú popri veľkej konkurencii. On za teba náhradu nájde hneď keď odídeš na materskú. Mysli na seba. Ak by sa sťažoval, povedz že pri nástupe si to nevedela.
@anonym_autor ja som dala vypoved lebo som sa chcela venovat tehotenstvu bez stresu. No a potratila som.
Nepovedala by som zamestnavatel nema pravo sa nato ani pytat. Navyse prvy trimester je rizikovy, to ze si tehotna neznamena, ze aj ostanes a prist zbytocne o moznost prace kvoli tomu je blbost.
@anonym_autor ani na pohovor nechod, chces robit tehotna alebo ako si to predstavujes keby ta nahodu zobrali?
@anonym_autor ani na pohovor nechod, chces robit tehotna alebo ako si to predstavujes keby ta nahodu zobrali?
@klotildabazarik robiť tehotná? To je niečo výnimočné?
@klotildabazarik robiť tehotná? To je niečo výnimočné?
@anonym_522bb8 ved nie kludne nech robi aj tehotna, nevieme o akú pracu sa jedna,
@klotildabazarik Jedná sa o administratívnu prácu.
Tak tehotenstvo sa da dnes uz planovat. Ked si nezamestnana, tak je naozaj nezodpovedne zostat tehotna.
Ak to povies nevezmu ta, a nakoniec tehotenstvo nemusi dopadnut dobre. Ak sa jedna o vacsiu firmu, a nie si typicka poberatelka almuzny zvanej rodicovska, ale planujes sa co najskor vratit do prace (pises ze administrativa-moznost home office), tak chod do toho, mozes robit prakticky az do porodu, potom budes mat matersku a po nej mozes zacat napriklad na polovicny uvazok. Ak by sa jednalo o pracu u zivnostnika, ktory ledva s vyplazenym jazykom zvlada zabezpecit seba, tak nie, nie je to fer a radsej ani nechod na pohovor...
@anonym_autor nehovor, ak ťa príjmu máš 3.mesiace skúšobnú dobu a keď za tie tri mesiace budeš PN, alebo chodiť po doktoroch a na kontroly a podobne, tak ťa aj tak prepustia v skúšobnej lehote bez udania dôvodu. Si na SR. ☹️
@anonym_autor samozrejme, že nie. Treba byt sebecký a klamat. To je ta správna cesta.
@klotildabazarik potom sá predsa hodí na PNku. Klasika. Lebo vsak peniažky sa zídu.
@anonym_autor Čo presnejšie znamená "...a zistila som, že som tehotná"? Že si mala pozitívny test teraz tesne pred pohovorom, alebo už máš tehotenstvo potvrdené lekárom a ktorý tt? Lebo ak si úplne na začiatku tehotenstva, nehovorila by som nič, je to ešte veľmi krehké, u mňa do konca 1.trimestra nevedela ani blízka rodina, len manžel a naj kamoška.
Ak by ťa prijali, uvidíš, ako sa to bude vyvíjať v skúšobnej dobe, možno to ukončí zamestnávateľ, možno ty, možno tam budeš normálne pracovať dalej...
Ak si na začiatku tehotenstva, zamestnávateľovi by som povedala, že si to ešte nevedela, ak ťa bude neskôr konfrontovat.
Tak tehotenstvo sa da dnes uz planovat. Ked si nezamestnana, tak je naozaj nezodpovedne zostat tehotna.
@anonym_57c874 hej, v dnesnej dobe, ked ma kazdy treti par problem vobec pocat a zena xy potratov, kym sa vobec podari mat dieta, je toto rada naozaj...🫣. Este si clovek bude vyberat, nie? A vlastne, co jej tento Tvoj komentar pomoze teraz? Ma ist na potrat, zamestnat sa a potom, po roku, ak jej vobec predlzia zmluvu na dobu urcitu, skusat znova? Co je dieta tovar, ktory mozes len tak vratit do eshopu, ze uz sa mi nehodi?
@anonym_autor nepovedala by som, zamestnávateľa by mi určito ľúto nebolo. Ty potrebuješ prácu, ty si ťažko nájdeš inú popri veľkej konkurencii. On za teba náhradu nájde hneď keď odídeš na materskú. Mysli na seba. Ak by sa sťažoval, povedz že pri nástupe si to nevedela.
@anonym_42f665 ani mne by nebolo ľúto zamestnávateľa. Moja situácia je taká že už som pracovala asi 9 mesiacov vo firme keď som zistila že som tehotná. Dovtedy všetko krásne, super, strašne ma chválili ako sú somnou spokojní, aj hodnotenie som dostávala vysoké, zmluva sa dávala len na rok s tým že predĺžia ak budú spokojní. Vedela som že si ma chcú nechať. Akonáhle som povedala že som tehotná tak som skončila. Proste dôvodom prečo si ma už zrazu nechceli nechať bolo tehotenstvo čo je vlastne aj diskriminácia keď mi toto bolo uvedené ako dôvod. Nikoho u nás neprepustaju, práveže prijímajú nových, na moje miesto ešte našli náhradu lebo som si dovolila otehotnieť a ísť na materskú. Bolo mi to tak narovinu povedané že mojim tehotenstvom koncim. Na druhej strane nemôžem robiť nič lebo zamestnávateľ nie je povinný mi zmluvu predĺžiť, ale uviesť tehotenstvo ako dôvod je diskriminačné. Máme veľa Home Officu a doma som plánovala byť maximálne rok, nie 3 ani 6 rokov.
Takže autorka... Nehovor nič, zamestnaj sa a uvidíš ako to dopadne
Ides iba na pohovor - este ta nemusia zobrat, ak ta zoberu mas skusobnu dobu … v ramci tej sa mozu s tebou rozlucit zo dna na den. Tu ta tehotenstvo nechrani. Mozu ti dat zmluvu na rok, ak pojdes na MD , tak sa zmluva nepredlzi … ak by si mala hned na neurcito, tak sa ta zbavi pri prvej moznej prilezitosti, ked nebudes chranena … takze nemusis nic hovorit … uvidis. Ked ta zoberu, rozmyslaj dalej… problem pri tehotentstve je, ze asi budes chodit k lekarovi na kontroly a 3 M su dlha doba … a este aby ti nahodou nebolo rano zle …

@anonym_autor nie, bohužiaľ niekedy sa neoplatí byt uprimny, nikto by ta nezamestnal keby to vedia hneď