Zažili ste neplatenú prácu počas skúšobnej doby?
Stala sa mi taka divná vec. Šla som sa zaucat do zubnej ambulancie. Manažér mi povedal, že ak budú somnou spokojne kolegyne, tak mi dá pracovnú zmluvu. Bola som tam 2 dní pracovala som jeden deň 6 hodín, druhý deň 8 hodín. Ku koncu dňa prišla kolegyňa s tým, že už nemusím chodiť. Ked som sa chcela opýtať čo sa stalo, Manažér sa skryl. Nedostala som zaplatené, ani žiadne vysvetlenie. Ked som to povedala známej, tak ona nato, ze to presne tak chodi v tej zubnej ambulancii. Kazdy deň si zavolajú niekoho iného kto tam pracuje a nezaplatia mu. Zažili ste niečo take?
Nestretla, nikdy som nepracovala "na čierno", dala si sa nachytať. Máš ponaučenie do budúcnosti - nástup do práce vždy až po podpise zmluvy
Skúšobná doba neznamená, že si tam bez mzdy a už vôbec nie bez zmluvy. Tvoja chyba, ale udať ho môžeš..
@anonym_autor Skušobná doba znamená, že máš normálne zmluvu pracovnú, oficiálnu, na dobu určitu/neurčitu, ale prvé dva, či tri mesiace ju môžeš ty, alebo zamestnavateľ bez dôvodu vypovedať. Tzn. zobudí sa zamestnávateľ a zmysli si, že ťa tam nechce, tak ti oznámi, že zmluvu ruší. Bodka. Samozrejme, že za odpracovaný čas musíš dostať adekvátnu mzdu, v tvojom prípade máš zrejme nejakú hrubú mzdu za 160 hodín, takže ti majú dať 14/160-tín dohodnutej sumy v zmluve.
@anonym_autor Skušobná doba znamená, že máš normálne zmluvu pracovnú, oficiálnu, na dobu určitu/neurčitu, ale prvé dva, či tri mesiace ju môžeš ty, alebo zamestnavateľ bez dôvodu vypovedať. Tzn. zobudí sa zamestnávateľ a zmysli si, že ťa tam nechce, tak ti oznámi, že zmluvu ruší. Bodka. Samozrejme, že za odpracovaný čas musíš dostať adekvátnu mzdu, v tvojom prípade máš zrejme nejakú hrubú mzdu za 160 hodín, takže ti majú dať 14/160-tín dohodnutej sumy v zmluve.
@thirstymonk žiadnu zmluvu nemá
Skusobna doba znamena, ze mas hned riadnu zmluvu. A v ramci tej zmluvy musi vyslovne byt uvedene, ze na zaciatku budes v skusobnej dobe a na ako dlho. Inak skusobna doba nebezi a platia pre teba ihned podmienky, ako pre zamestananca uz po skusobnej dobe.
Plus tam musi byt uvedeny dohodnuty plat, pracovne podmienky, popis pracovneho miesta, miesto vykonu prace (adresa - kvoli dochadzaniu, pripadne sluzibnym cestam, …), atd.
To je jedna vec.
Pred zaciatkom prace (nastupom) musis byt nahlasena na zdravotke a socialke. Ak mas pristup do svojich osobnych uctov na tych poistovniach, tak si to vies pozriet, ci si prihlasena (ak nemas, tak si pristupy do buducna zriad, nech si to vies pozriet).
Nieco ako: pridte a uvidime, ci budeme spokojni, a potom vam dame zmluvu, je praca na cierno (i za teba, lebo si s tym suhlasila, ze to urobite takto - ak to nahlasis. Aby si nebola prekvapena.).
Nasledne pri praci sa zapisovat od-do, ked si pracovala.
Ale napriek tomuto vsetkemu, ak si beru cloveka iba na 2 dni, tak sa to da oklamat a nezaplatit ti (hlavne ak maju iba manualne zapisovanie do knihy prichodov).
Lebo jednoducho zaznam zmizne a teba nahlasia na socialku, ze mas absenciu, lebo si neprisla.
Napisu si papier s vypovedou, ze si prepustena v skusobnej dobe, a odhlasia ta z poisteni.
Takze ak chcu byt dosledni a splnit vsetky nalezitosti, tak sa to da, a aj tak sa to da este odrbkat.
Na druhej strane ty si kryta, ze si nesla niekam nacierno. Mas zmluvu, prihlasenia boli.
Mozes to nahlasit na IP.
Jedine, co moze pomoct je to, ze si IP vsimne, ze toto sa im opakuje dookola. 2-3 pracovne dni a odhlasuju z poisteni, ze dotycny neprisiel.
Tu ta odrbali, zial. Ale ber to ako poucenie do buducna, ze bez zmluvy nikam robit nepojdes. Ani neuzavries ustnu dohodu, ze zmluvu podpisete az v den nastupu. Zmluva sa podpisuje zasadne pred nastupom a ty si beries svoju podpisanu kopiu (a este mozes urobit to, ze im podpises naspodu kazdu stranu zvlast.).
@anonym_autor Ja nie, ale poznám prípad. Známa išla robiť na dispečing taxislužby. Povedali jej, že najprv si ju musia vyskúšať, či by zvládla robotu. (nechápem, čo by aj podpriemerný človek nezvládol na dispečingu).
Tak tam robila dispečérku 2 týždne bez zmluvy a bez platu. Potom jej povedali, že s ňou nie sú spokojní a prijali ďalšiu obeť.
Komu niet rady, tomu niet pomoci. Vždy sa nájdu zúfalci. Ty si bez pracovnej zmluvy ani nemala nastúpiť ten prvý deň do roboty.
Nahlásiť na inšpektoráte práce nelegálne zamestnávanie, dá sa aj anonymne na stránke inšpekcie, budú mať kontrolu a nepríjemnosti, budú chcieť vidieť dochádzky zamestnancov a kontrolovať zmluvy atď. Ak tam práve vtedy bude iná pani na "skúšku" bez zmluvy , dostanú vysokú pokutu. A napísať na googli peknú recenziu na ambulanciu.

@anonym_autor nie, niesom hlúpa aby som niekde pracovala bez zmluvy