Hľadáme maminky z Holandska na pokec
Ahojky, je tu nejaka mamicka z Holandska? 😵
ono ide o to, ci si tu chces zivot stazit, alebo ulahcit, ja som sa prestala uz stresovat tym co maju na SVK a co nemaju tu, jednoducho beriem co mam, prisposobujem a alternativujem..🙂
@ikke skutocne cesto na knedlu si mozes spravit aj vecer vopred, das do chladnicky, o piatej vyberies, spravis knedle, o 5:45 nakysnute, o 6:00 naparene..🙂 (plus minus nejaka ta minutka..🙂) ja kysnem v predhriatej rure na cca 40 stupnov..🙂 teda knedle a tak, ja sama kysnem pri ktorejkolvek teplote..🙂
Ahojte viete ci su v Holandsku tanecne kurzy ? A kde ? ci v kazdom meste alebo len tych väcsich mestach ? Dakujem.
Ahojte! Je tu prosím niektorá z Eindhovenu (blízkeho okolia)? Ja pochádzam z Rimavskej Soboty a manžel z Lučenca. V júni čakáme prvé bábätko 🙂
Zatiaľ sa len chystám registrovať a vybaviť zdrav.poisťovňu, všeob.lekára...ako to chodí s tými pôrodnými asistentkami? je jedno, v ktorom týždni zájdem za všeobecným lekárom? ďakujem!
@jarka19 mno, aj zalezi. cca okolo 8tt,alebo 10tt. by bolo dobre, aspon pokec kto kde kedy a ako. 12tt by malo byt prve velke sono- urcenie prilbiz. datumu porodu, odber krvi- kontrola prekonanych chorob, a poporodnu starostlivost by bolo dobre zacat vybavovat po20tt. Ale papiere mozes dostat uz skor. ku nam domov prisli na prvy pokec damy z (po)porodnej starostlivosti v 26tt.
@ jarka19 napr. CZ ma vetu- Vraag kraamzorg uiterlijk 5 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum aan. https://www.cz.nl/zorgadvies/themas/zwangerscha...
Ďakujem za odpovede. Samozrejme, od začiatku tehotenstva som monitorovaná u Dr na SVK a robil mi aj potrebné vyšetrenia+odbery krvi, sono...Len teraz sa budem zdržiavať dlhšie tu v NL, tak som chcela čo to zistiť o zdrav.starostlivosti tu. Zdravotnú poisťovňu už potrebujem doriešiť tu po prihlásení na úrade... Nemate náhodou niektorá skúsenosť, či by to išlo aj na Európsky preukaz? Platí sa za pôrod tu?
dievčatá má niekto skúsenosti s Peuterspeelzaal?
Do škôlky ho neplánujem dať, ale zasa chcem aby bol aspoň na pár hodín v kolektíve s deťmi...a toto mi príde ako celkom dobrá možnosť...
Budem vďačná za každú radu 🙂
@harpisko ja mam skusenost s peuterspeelzaal, mala som pre obe deti tzv. VVE kvoli tomu, ze s nimi doma hovorim po slovensky. to ale zalezi od CB, ci to uznaju ako dovod na VVE a aj od vasho gemeente, ake podmienky kladie na VVE. potom su aj PSZ (peuterspeelzaal), kde nepotrebujes ziadnu indikaciu. vsetko zalezi ale od vasho gemeente, ci podporuje aj PSZ bez indikacie a od toho zavisi, kolko platis, kolko dni moze dieta navstevovat PSZ, aj od akeho veku. treba pogooglit stranku vasho gemeente a aj zistit, ake su konkretne moznosti vo vasej obci.
@jarka19 porod by som len s europskym zdravotnym preukazom neriskovala. pochybujem, ze ti niekto porod uzna ako neodkladnu zdravotnu starostlivost. okrem toho, zrejme si uz pocula, v holandsku sa standardne rodi doma. porod v nemocnici je nadstandard (pokial ho nemas zdravotne indikovany) a teda sa zan priplaca (co zas ale holandske poistovne vacsinou preplacaju spat, ak mas viac nez zakladne poistenie)
@harpisko velmi zalezi od gemeente. V T. sa neda len tak vybavit VVE. Ked mali obe deti jeden a pol roka, dostali sme list z gemeente- deti budu mat 2 roky, mozu ist do PSZ, ak mate zaujem, prihlaste si dieta. Vyplnili, pozreli sme si tu 2 psz, vybrali jednu. Ked mal daniel 2r. zacal tam chodit. Daniel mal VVE posledny rok v PSZ. Islo to cez ucitelky v psz, CB, gemeente. prvy rok chodil 2x/ tyzden od 8,45 do 11,30- 50e/mesiac. Druhy rok chodil 4x/tyzden, platili sme rovnako, tych extra 2x bolo vve.
@jarka19 tiez si nemyslim,ze by ti eurospku karticku uznali. Moj prvy porod stal 5850e, druhy 7200. oba vyvolavane v nemocnici.PRvy- drobec uz nemal plodovu vodu, druhy na moju ziadost, lebo som nevladala, ukonceny41tt. pri oboch epidural.Vsetko hradane poistovnou. Nic som nedoplacala. Ja mam CZ top alebo top+ nie som si ista, nechce sa mi hladat v papieroch 😅 od 1.1.2017 140e/mesiac. Ak zrusis poistenie na SVK, budes mat poistenie v NL+ zdrav. starostlivost pre teba a dieta, budete sa zdrziavat mimo SVK, pravdepodobne nedostanes porodne zo Slovenska.
Usta mi ostali otvorene az k zemi ked som precitala ze porod stoji aj 7200 eur ???
Neviem co ja mam za poistovnu ( CZ platime 220 pre vsetkych troch) ale ked som bola v nemocnici 4 dni aj s cestou platila som cca 550 eur a poistova mi preplatila len polovicu. 😠
@fadama no tak ale v NL su ine ceny za zdrav. sluzby. (JA to vidim na liekoch na SZ. NA svk doplacaju par centov, ja doplacam par eur. Za ten isty liek- rovnaka cinna latka, rovnake pomocne latky.) Navyse pri druhom ma viac testovali- podozrenie na preeklampsiu, porodila som 14.4 rano, domov som isla 16.4. poobede.
Dobry vecer, najde sa niekto kto zije v Drenthe ? Rada by som spoznala niekoho, nakolko tu nepoznam skoro nikoho zo SVK 🙂
Budem rada, ak sa vobec aspon niekto najde. 🙂 Tesim sa ! s pozdravom Viki
Pekné ránko prajem...chcela by som sa opytat ohladom stahovania. ideme kupit dom a chcu od nas transport datum co tipujem ze je datum odkedy tam chceme byt. Teraz byvame v podnajme a prvy den v mesiaci nam stahuju najom cize posledny den v mesiaci uz chceme byt prestahovany. Ako to funguje pri kupe? aby sme neplatili naraz uz hypoteku a aj najom? dufam ze som to napisala zrozumitelne :D za odpovede dakujem

@ikke a este na Slovensku nepoznaju applestroop a hagelslag. Inak ak mas pekaren tak knedlu spravis vklude medzi 5-6. Ja si zvacsa pripravim cesto uz rano a vecer alebo ked mam cas uz len naparim 😉 Hlavne sa na to netreba pozerat co tu nemaju ale skor sa zamerat na to co skusis k comu by si sa inak nedostala.