Hľadáme maminky z Holandska na pokec
Ahojky, je tu nejaka mamicka z Holandska? 😵
Ahojte, prosim vas vie mi niektora poradit ci je niekde tu v Holandsku moznost urobit si birmovku alebo 1 sv. prijimanie.
Prave som zistila ze ked ani jeden z partnerov nema 1 sv.prij, nemoze mat v kostole sobas.
Hovorila som s fararom a poradil ze kedze sme v zahranici ci by sa to nedalo urobit uz tu.
Da sa to ?
Budem vdacna za vase reakcie. Dakujem
@fadama ahoj, urcite je najlepsie ist sa spytat do najblizsej farnosti. Pokrstia isto bez problemov. Co sa tyka tej birmovky, tam by som zrejme cakala nejaku nauku. Pre katolicky sobas je potrebne aby aspon 1 z vas bol pokrsteny, birmovku netreba vobec. Pokial chcete obrad aj s omsou, je dobre mat aj 1. Sv prijimanie. A teraz blba otazka z mojej strany..nehnevaj sa ale je to pre vas tak dolezite mat obrad v kostole? Ak si do teraz nevedela, ze krst je potrebny, tak zrejme az tak v kontakte s cirkvou nie si. Pre mna su to tiez 2 rozne veci..verit v Boha a chodit do kostola, ale to je tema na dlho. Tiez pocitaj s tym, ze ak sa das/date pokrstit, zrejme budete musiet ist aj na zopar predmanzelskych nauk.
@lenkanl v prvom rade dakujem za reakciu. Ja nepotrebujem krst ja aj moj priatel sme krsteny.
potrebujeme aby aspon jeden z nas mal 1 sv.prijimanie ale este vraj mam zavolat farorovi hlavnemu ze on ma posladne slovo.
A ty myslis ze mam sa ist spytat do farnosti tu v Nl ?
Ano je to pre mna dost dolezite obidvaja sme velmi veriaci aj ked nenavstevujeme kostoly my to mame v srdci a modlim sa aj 2x denne ( to len tak mimo recov)
Nie nepotrebujeme sobas z omsou moze byt aj bez nej. Len som nevedela ci sa to tu da aj mimo SR.
@fadama aha, prepac az teraz citam poriadne ze o krste si tam nemala ani slovo. V tom pripade, by to vobec nemalo byt zlozite. Obaja ste krsteni. Vidis niektorym knazom krst staci, ini chcu aby aspon jeden mal aj dalsie sviatosti. Nuz urcite by som sa spytala tu v Holandsku. Naviac su tu ovela pokrokovejsi v tychto veciach. Predpokladam, ze si vypytaju krstny list - prelozeny do AJ.
@lenkanl a nebude im vadit ked tam budem mat prekladatelku pri pytani sa ? ze ako by sa to dalo robit ?
No ved to ze niekomu staci krst a teraz som volala knazovi ale nebol tam ten hlavny tak on mi vravel ze aspon jeden by mal mat tak ale povedal aby som este volala vecer ze ten druhy knaz ma hlavne slovo tak neviem co robit.
Ahojte,tak už sme sa presťahovali a nakoniec nám našli dom v Tilburg ☺Zatiaľ je to tu v pohode aj synovi sa páči a v piatok mame termín v skole tak som zvedavá ako to tam je všetko a rozvrh aký bude mať 😉a Cez víkend sme si urobili mensi výlet boli sme pozrieť Roterdam👍👌
Ahojte, neviete mi poradiť, či existuje v Holandsku stránka ako je bazoš u nas? Ďakujem
@nika_bk samozrejme www.marktplaats.nl
@barbora111 do ktorej skoly pojde?
@ervenka V mesta Breda do anglickej školy☺
Ahojte baby mam otazku. Dcera ide mat 3.9.2017 styri roky. V Nl je povinna skolka dochadzka od 5 rokov? Ak ano vztahuje sa to aj na nu? A kedze v nl je skola od 4 rokov tak musi chodit od 4 alebo od 5 rokov? Diki 🙂
@barbora111 takze bude dochadzat Tilburg-Breda?
@nika218 mno pokial je prihlasena,tak by mala zacat v 4r. Ale vtedy to nie je take,ze MUSI kazdy den. Napr. u nas boli mamicky, kt. si brali deti domov= dieta plakalo pred skolou ze bhuuuu, ja nechcem do skoly- sup spat domov. Ale treba to konzultovat priamo so skolou/ ucitelkami. Mozno nie vsade je takyto postup. Teraz by som navrhovala PSZ- peuter speel zaal. Nieco ako skolka na pol dna- u nas od 9,00 do 11,30. 2x do tyzdna.
@ervenka áno budem ho voziť každý deň,no a ešte bude mať učiteľa nemčiny lebo žili sme vo Švajčiarsku a tu sme zatiaľ na pol roka tak aby sa učil aj v nemčine a keď bude navštevovať ešte Anglicku školu tak sa mu to hodí keď v 3 ročníku bude mať angličtinu ako cudzí jazyk. Žiješ v Tilburg?
@nika218 och ano- zvykanie- Daniel je narodeny 7.9. skola tu u nas v 2015 zacala posledny august. tyzden- zacal chodit hned ako zacala skola. Cely tyzden pol dna- zvykanie. Tu maju deti 5x zvykanie. Ako a ktore dni je na rodicoch. ( uz tu bolo napr. 5 tyzdnov- kazdy pondelok sa prist pozriet do triedy) Ked mal narodky od toho dna chodil ako ostatne deti- pondelok, ut. stvr. dlhe dni, streda, pia len do 12,00. Ale treba sa naozaj informovat v skole. V dedine kde byva mm brat to maju inak.
Kazda skola je iná, moj syn v prvej skole bol do 15;15 a iba v piatok do 12:30 a neplatilo sa nic teraz je v novej skole su do 15:15 a v stredu a piatok do 12:30, ale iba ty co nechavajú deti v skole a plati sa za to 140 eur za rok inak kazdy den do 12stej a o jednej musia ist naspat ( teda okrem stredy a piatku )
@fadama
@ervenka
@ikke
@indu
@fadama
@ikke
Dik baby za odpoved. Prioritne by sme ju chceli dat do ang.ZS len v Utrechte nie je. Takze bud v Almere alebo v Amsterdame. Nemate skusenosti s tymito anglickymi skolami? A od kedy sa tie deti normalne ucia ako u nas? A odkedy musia sediet v laviciach? Inac viete coho sa bojim? Ze v skole sa uz nespi. A mala je spachtos. Ona tu 1,5 hodku spanku potrebuje. Nemaju tam nejaky oddychovy cas, kde by si dieta pospalo keby bolo velmi unavene? Resp. Aky maju rezim v tych rocnikoch? A strava v skole? Dakujem za odpovede 🙂
@nika218 dohadzat Utrecht- amsterdam kady den v rannej spicke? bleech. NEviem, ci by som sa na to dala. A ang. skolou nemam skusenost. v nasej skole rocniky 0,1,2, su spolu, sice maju stoly+stolicky, ale vela robia v skupinkach, sedia na zemi, a tak. "Normalne" ala SVK sa deti ucia v 3.rocniku- pisat, citat, pocitat, (sediet na zadku), vytvarna. Ale napr. dnes doniesol daniel papier s pismenkom K. Mali zakruzkovat len pekne pismenka. KEd budem mat cas, odfotim. Takze deti sa ucia uz teraz pismenka, cisla, ale nie je to "musis" formou. Deti maju obedovu prestavku- 12,00 do 13,10. Strava v skole je sucha- to co maju deti v tazke... O 10,00 maju ovocie, o 12,00 chlieb. a fasku s vodou na cely den. A este prvy sk. den si deti donesu cvicky na telesnu. Tie zostavaju v skole.
@nika218 http://www.isutrecht.nl/ maju aj zakladnu skolu...
@nika218 pripadne aj v Hilversum http://www.ishilversum.nl/Pages/default.aspx
a dalsia http://www.ipshilversum.nl/general-information/...
ervenka ma pravdu, ze chodit denne v spicke do Amsterdamu alebo Almere ta rychlo prestane bavit...
@ervenka a teda ak sprvne chapem tak ked v 0.triede bude mat 4 roky tak sa zacne ucit ako u nas az v 3 triede cize ked bude mat 7 v nl? A to stou zapchou ma nenapadlo. Dolezity faktor. Ale v normalnych nl zakl.skolach sa vsetko uci po holandsky? Nie je tam napr.nejaka jazykova trieda kde by bolo vsetko v AJ? Je nam jasne ze sa co to naucime aj po holandsky len ked neplanujeme tu ostan dlhsie ako 3 roky tak sme chceli aby sa deti ucili po anglicky. Dakujem pekne
@ikke
A to su holandskeZS teda vyucba je v holandcine?

@fadama hej hej len že nie nájom,ale len tieto položky 🙂