icon

Kedy kúpiť bicykel pre dieťa?

29. jan 2024

Ahojte, chcela by som sa opýtať čo je podľa vás ideálnejšie. Kúpiť bike na tretie narodeniny alebo až na štvrté a na tretie cykloodrazadlo? Dcéra má momentálne dva a štvrť, o chvíľu bude mať meniny a zvazujem či jej na meniny kúpiť cykloodrazadlo, alebo to nechať až na tretie narodeniny a normálny bicykel až na štvrté. Alebo jej ho dať teraz a bike už na tretie ? Momentálne sa vozí na trojkolesovom odrážadle už rok. Vzadu má jedno koleso, vpredu 2

Strana
z2
annm81
29. jan 2024

Väčšina detí sa už troch rokoch dokáže naučiť bicyklovať, ak malo predtým skúsenosti na jednostopom odrážadle. Ale kľudne choďte teraz do cykloodrážadla a až o rok do bicykla, už bez pomocných koliesok.

Inak ak sú problémom peniaze, ozaj sa nič nestane, ak kúpite lacnejší bicykel (mám pocit, že v poslednej dobe začali byť rodičia doslova posadnutí hmotnosťou prvých bicyklov, akoby to bol jediný parameter kvality). Alebo kúpte odrážadlo a bicykel od ruky - dajú sa bez problémov nájsť kvalitné kúsky vo výbornom stave za polovicu kúpnej ceny.

annm81
29. jan 2024

@egonsk Aké konkrétne zlozvyky máš na mysli?

autor
29. jan 2024

@annm81 ono meniny má teraz a narodky až o trištvrte roka. Čiže mne ide o to či jej dať teraz.na meniny cykloodrazadlo na ten trištvrte roka a potom o trištvrte roka bike. Ale už som v podstate rozhodnutá že áno.
A aký fajn bicykel je podľa teba? Ešte v tom veľmi niesom zorientovana

guudy
29. jan 2024

Autorka, bicykel si nechajte poradit v obchode, najma kvoli velkosti. Castokrat vidim deti, ktorym sa nedari/nevladzu pedalovat a to len preto, ze nemaju spravnu velkost bicykla.
Idealne si najdite predajnu bicyklov, nie sportovy obchod. Tam ti vsetko vysvetlia.

sense
29. jan 2024

Naša tiež nechcela cykloodrazadlo v troch rokoch dostala bicykel

annm81
29. jan 2024

Najlepšie ísť do špecializovaného obchodu, kde sa dajú bicykle vyskúšať. Možnosť ako niečo ušetriť je skúsiť bicykel nejakého slovenského výrobcu - tam bude dobrý pomer medzi cenou a kvalitou (napr. CTM, Kellys, Kenzel..) O presných modeloch nemám prehľad, ale v tých obchodoch pracujú zvyčajne ľudia, čo sa naozaj vyznajú a vedia dobre poradiť.

evaachesa
29. jan 2024

Určite najskôr cykloodrážadlo a hneď teraz. Natrénuje si balanc a potom jej to pôjde na bicykli oveľa ľahšie. Hlavne odporúčam nedávať na bicykel pomocné kolieska, nemaju žiadnu pridanú hodnotu a potom ako ich dáte dole sa dieťa musí aj tak učiť na novo bicyklovať. Cykloodrážadlo by malo mať aj jednu brzdu. Odporúčam Yedoo Tootoo. Náš syn mal cykloodrážadlo od 2 rokov a v 3,5 roku prešiel na bicykel ...za 15 min už išiel plynulo.

chrumka333
29. jan 2024

Moji mali odrážadlo s 2 kolesami od 1,5 a v 3 r rovno bicykel bez pomocných.ale závisí od šikovnosti a odvahe dieťaťa

katkaseiner
29. jan 2024

tak ti poviem, moje deti nie su prilis ohybne, dcera chodila dlho na bicykli s pomocnymi kilieskami, cca 4 roky mala ked skusila bicykel a bola jak hruška kolko padala. Ona ale napriek tomu ze mala odrazadlo, tak az tak vela na nom nechodila. Syn ten stale fical na odrazadle, cca 5 rokov mal ked sme ho uz darovali dalej lebo hadam este teraz by na nom brazdil 🙈 na bicykli ale jazdi od 3 rokov

pohodacka03
29. jan 2024

Na prvy sviatok cyklo a potom uvidite ako jej to pojde 🙂.

lenkakravcova
29. jan 2024

Za mňa ešte odrážadlo.
Nás v 5r začal s bicyklom. Skôr nechcel. Stále iba odrážadlo a iné hračky.
Ďalšie dieťa má 3,5r a tiež to na bicykel tak skoro nevidím.

Čo sa týka ceny, nemusíš kupovať za 400€. Podľa skúseností - stačí vyskúšať hmotnosť v rukách, v Mobelixe vo vypredaji sme kúpili za 30€ rovnaké ako bolo v športovom obchode za 250€. Rozdiel tam nebol a oba sú takej že neznámej značky, takže je to jedno. 😃

lenkakravcova
29. jan 2024

Inak z bazarivych odporúčam toto. Lacné, celkom ľahké a jazdí dobre. My máme modré. Majú viac farieb aj v obchode.
https://www.modrykonik.sk/market/cykloodrazadla...
Toto tu je inzerát na nejakú pani z bazarika. Len pre predstavu posielam. Nemusíš zbytočne veľa peňazí na to dať. 🙂

egonsk
29. jan 2024

@annm81 udrziavanie iba kratkodobeho balansu a pomahanie si nohami v zlozitych situaciach. Nespravne smerovanie sily nohou voci chodidlu (pri bicklovanie ide spicou, pri odrazani patou). Nespravne ovladanie brzdenia - zvyk z odrazania pri zlozitejsej situacii. Vsetky tieto zakladne zlozviky su problemom neskor pri bicyklovani a je rozdiel bicyklovat stylom - dokazem sediet a ist rovno pri slapani... a rozdiel stylom - mozeme ist aj do lesa, ku vode, medzi ludmi a autami, atd.. dieta santi bez padania a smrtelnemu strachu v ociach. A aj ked su deti rychlo ucenlive, niektore zlozviky si dokazu dost dlho prechovavat.

ankare
29. jan 2024

Odrážadlo. Nič jej neujde.

lenkakravcova
29. jan 2024

@egonsk odrážadlá majú brzdu ako bicykel hore na rukoväti.
Keď ti dieťa padá z bicykla a boji sa, tak s tým ja tak nič nenarobis. Lepšie keď sa vyšanti na odrážadlo ako keby malo sedieť na zadku 😃

annm81
29. jan 2024

@egonsk Toto nie je žiadny problém. Kedy a ako tlačiť do pedálov sa dieťa naučí v priebehu jedného popoludnia. Odrážadlá pre väčšie deti dnes štandardne majú brzdovú páčku a prechod na iný spôsob brzdenia tak či tak musí dieťa urobiť, pretože najmenšie detské bicykle majú brzdenie torpédom.

A samozrejme, niekde dieťa musí začať. Nevezmeš ho neskúseného na lesnú cestu. Vhodné odrážadlo ho na nerovný terén pripraví oveľa lepšie ako trojkolka alebo bicykel s pomocnými kolieskami. Úplne bežne chodia deti na odrážadlách po lesoch, koreňoch, kameňoch desiatky sekúnd udržujú rovnováhu pri jazde z kopca.

egonsk
29. jan 2024

@annm81 ok, hadat sa s tebou nebudem, pisem ako chlap, ktory okrem svojich deti bol aj pri uceni inych deti a pohlad mamiciek a ocinov byva castokrat diametralne odlisny. Kto chce nieco uverit, sposob si najde. ... a propo ani v jednom prispevku som nepisal o pomocnych kolieckach, lebo ich tiez neuznavam, kedze tiez vyznamne predlzuju spravnemu drzaniu tela a chapaniu manevrovania.
Ale mamicky si obecne radi ulahcuju niektore veci a svojsky si ich zdovodnuju a potom riesia dupanie deti, naslapovanie na spicky, neskoru rec, atd..atd...atd..

saxana000
29. jan 2024

Kazde.dieta je ine.nasa pochopila odrazadlo az.v 4 rokoch ako 5 rocna konecne utiahla bicykel s pomocnymi a ako 6 rocna sa naucila bicyklovat bez pomocnych.korcule asi u nas tiez budu velky boj.vzdy je lepsie zacat odrazadlom kvoli stabilite

zorkahorka
29. jan 2024

Moje deti to odrazadlo dlho pouzivali, takze ja by som brala odrazadlo a bike az vtedy, ked sa chyti bicyklovať

annm81
29. jan 2024

@egonsk Takéto "uľahčovanie" sa používa desiatky rokov. Kedysi neboli odrážadlá, takže sa odporúčalo na začiatku učenia odmontovať pedále z bicykla - je to úplne štandardný odporúčaný postup.

ivangeline
29. jan 2024

Moje chodili od 2r na cykloodrazadle. Od 3r sa naucili na bycikli. Jedno rychlejsie ako druhé ale naucili.

canis_lupus
29. jan 2024

Môj v 2r mal cykloodrážadlo, bike (Woom 2) dostal na 3. narodeniny vo februári a v apríli už jazdil, bez pomocných samozrejme. Toto leto 4r sme už jazdili aj na 15km výlety 😊

autor
29. jan 2024

@canis_lupus prosím a je mu stále dobrá tá dvojka ? Aj v 4 r ?

betulinka1
29. jan 2024

To mas strasne individualne. Jeden sa odrážal uz ako 2 rocny, druhy ako nemehlo. Jeden bikoval ako 3 rocny (ten co ľúbil aj odrazadlo) a za druhym muz behal este ako za 4 rocnym pri biku. Cize jeden je sikovny vo vsetkych športoch, idu mu hned, korcule, lyže a druhy je proste menej fyzicky zdatný ale tomu zase ide matika 😉. Lyže do teraz nechcel ani len skusit, prvy uz lyžuje bez zaváhania. Obaja maju 9 rokov. Takze to fakt zalezi na dietati ci ho chytí odrazadlo alebo rovno bike. Ale zacala by som odrazadlom ale skor preto, ze je spratnejsie aj do auta aj do ruky, ked to dieta prestane bavit chytíš a odnesies. Bike uz zaprace cely kufor. Cize nieco lahke, nie zbytocne mohutne.

canis_lupus
30. jan 2024

Nie, potom na ďalší rok dostal Amulet 16" a tieto Vianoce dostal Kubikes 20", ten bude mať teda teraz 5r. Najlepšie je kupovať podľa výšky, resp. vnútornej dĺžky nohy dieťaťa a športových schopností, ak jej idú takéto veci, ja by som kúpila 3ku rovno, ak je bojazlivá, tak radšej menšiu veľkosť.

leonie35
30. jan 2024

Ja by som kupila cykloodtazadlo a bike trosku neskor 🙂 Moj maly zacal chodit az ako 15 mesacny, najprv mal v 2 rokoch taku stabilnu plastovu motorku a od 2,5r.cykloodrazadlo Puky. Miloval ho 🙂 a nemal z odrazania ziadne zodrate topanky...Ked mal 4 roky, kupila som mu bike "16ku", po 2 tyzdnoch sa uz vozil bez pomocnych koliesok. Sem tam ho vymenil aj za Puky 🙂Ja na odrazadlo nedam dopustit.

urshullita6541
3. aug 2024

@leonie35 úplne súhlasím! ja som bola síce na vážkach, ale keď sme navštívili cyklospeciality, tak nám poradili cykloodrážadlo a až bude na ňom 100% ná, tak rovno na bicykel bez pomocných a funguje to perfektne

Strana
z2