icon

Aká je výška pokuty, keď dieťa neabsolvuje povinné očkovanie?

6. nov 2022

Aka je pokuta za to ze deti nemaju povinne očkovania? Prve, druhe, tretie, mmr ?
Poznám mamicky ktore svoje decka nedali zaockovat na zaklade toho ze jedna babka povedala, ked nemali ziadne odporucania od lekarov preco neockovat a ich zdravotny stav bol 100%.
Tieto decka chodia s mojimi detmi do kolektivu a ja sa bojim aby cosi nedoniesli nejaku pliagu. Da sa to niekde nahlasit? To sa v skolke nekontroluje ci su decka ockocane?

abbey1
6. nov 2022

Si predstav, nekontroluje. V práci to kontroluješ? Aj susedov sa pýtaš? Nahlásiť môžeš, nech sa ti uľaví. Zaplatia pokutu cca 330 eur a?

stormie
6. nov 2022

Coho sa bojis ked mas deti ockovane ?? 🤷‍♀️
Nie nekontroluje to nikto lebo podla zakona neockovanie nemoze byt dovod neprijatia do skolky, takze sice na prihlaske to byva ale tato info je co sa tyka prijatia uplne nepodstatna
A co sa tyka pokuty tak ta je max vyska je 331€ suhrnne za vsetky odmietnutia

petamich
6. nov 2022

nie v skolke sa to nekontroluje a nemame na to ani legislativu (myslim v 2019-2020 bola nejaka novela zakona na tuto temu ale parlament ju neprijal), takze v sucasnosti neprijat neockovane dieta napr. do skolky ak sa nemylim je protiustavne
nahlasovat by ich mal pediater, pokuta je okolo 330€

matullienka
6. nov 2022

A ty kontrolujes ockovaci preukáže každému dieťaťu, ktoré stretnú? Veď ak sú tvoje deti očkované mali by mať protilátky a tým pádom ľahší priebeh. Či o čo ti ide?

diaalex
6. nov 2022

Pediater to nahlasuje a viem že sú mamičky, ktoré za každým zaplatia do 100€ a majú “pokoj”
V skupine s mojou dcérou sú také mamičky, ktoré nedali očkovať svoje deti
Jedine viem že súd môže nariadiť zaočkovať dieťa, ale podmienky som nezistovala.

stormie
6. nov 2022

@diaalex sud nariadit ockovanie?? 😂Na sr urcite nie ak obaja rodicia nesuhlasia, mozno iba ak sa nezhodnu a skonci to na sude

h2o2
6. nov 2022

Rieši to pediater a urad verejneho zdravotníctva aj bez tvojho nahlasovania...

diaalex
6. nov 2022

@stormie nemám skúsenosť, písali to len mamičky, ktoré s tým skúsenosť majú 😉 alebo ty máš inú skúsenosť?

macik34
6. nov 2022

Ako vieš kto je a ktoré nie? Musia mať s teba radost ostatní rodicia

abbey1
6. nov 2022

@stormie
@diaalex Áno, na SVK to súd rieši, len ak sa nevedia rodičia v tejto otázke zhodnúť a jeden z nich podá návrh na súd. Inak by skutočne muselo ísť o výnimočnú situáciu.

bashawelle
6. nov 2022

no ono sa to aj kontroluje, len to nie je dovod na neprijatie ci na nahlasovanie. na ziadosti pediater vypisuje, ci su ockovania absolvovane pripadne ktore chyba. skolke to sluzi na to, aby v pripade vyskytu infekcneho ochorenia typu osypky alebo cierny kasel mali informaciu, kolko deti je neockovanych. potom dalsi postup urcuje RUVZ, mozu tam byt karantenne opatrenia, moznost postexpozicnej profylaxie... prakticky som sa nestretla s tym ako presne sa to riesi, ked bola osypkova epidemia 2018-2019, deti som este nemala v skolke.
a aku pliagu si maju deti doniest? ockovanie chrani v roznej miere proti konkretnym ochoreniam resp ich komplikaciam, nie proti kazdej "pliage", ktorou sa da v kolektive nakazit.

kallanchoe
6. nov 2022

Akože čoho sa bojíš, že donesú nejakú pliagu keď tvoje su očkované?veď neockovane deti sú v ohrození,nie tvoje deti....
Keď dotyčný rodič zaplatí pokutu,tak ako už to bude v pohode? 🤔 už sa tvoje nenakazia?
Veď je to každého osobná vec,čo sa má niekto starať či niekto je alebo nie...ich problém nie tvoj....

autor
7. nov 2022

A ja môžem dať niekde anonymný podnet na to aby tu pokutu dostala matka?

stormie
7. nov 2022

Hlasenie o neockovani riesi pediater s regionalny uradom verejneho zdravotnictva a nevien teda ci nejaka zaplatena pokuta zmierni tvoj (neopodstatneny) strach alebo tu ide len o nejaky druh “zaskodnictva” 🤷‍♀️ Predpokldam ze rodic co sa rozhodol neockovat ma dost info a s pripadnou pokutou rata takze nevien komu by si tym pomohla??

abbey1
7. nov 2022

Milujem týchto anonymných udavačov bez základných vedomostí. Skús si radšej naštudovať, ako prebieha priestupkové konanie, ešte lepšie, venuje sa zdraviu svojich detí? To bude prospešnejsie pre ich celkový zdravotný stav.
Ale ak sa veľmi nudíš, skontroluj očkovacie statusy celej vašej rodine a šup doočkovať, čo vám chýba úplne a čo máte už dávno po limite. ;)

macik34
7. nov 2022

Choď sa prejsť a daj si studenú sprchu

lazikova
28. nov 2022

Pediater a hygiena, teda úrad verejného zdravotníctva riešia očkovania. On musí hlásiť. Iný nie. Pediater má ročne kontrolu o ockovanosti. Ďalej sa to rieši už len priamo s rodičom.

luc771
Autor odpoveď zmazal
ester102
29. jan 2024

A vy co sa bojite ked vase dieta je ockovane? ked ockovanie je take zazracne a chrani tak sa nemate coho bat predsa tak sa nestarajte do tych co neockuju prave oni by sa mali bat nie? lebo svojim komentarom davate najavo ze sa bojite takze ockovanie nechrani az tak..