icon

Ako dlho môžem odkladať povinné očkovanie?

olivka84
9. okt 2012

ahojhte maly ma stale novorodenecku zltacku teraz bude mat tri mesiace,ale je narodeny o mesiac skor, dr uz sa pytala ci chceme ockovat prevenarom alebo synflorixom takze ani neuvazuje ze by nam ockovanie posunula, chcem sa jej na to spytat, len neviem do kedy najneskor treba dat prvu davku hexa vakciny. uplne odmietnut sa bojim, ale aspom to oddialit kym bude maly starsi

hajanka
19. nov 2012

len aby nebolo neskor uz neskoro 😉

olivka84
autor
19. nov 2012

@liviadanova ahoj maly ma tu zltacku uz lepsiu a ockovat som nedala zatial o mesiac nam posunuli ale zajtra uz mame ist. hrozne rychlo to ubehlo ale citam ze sa da vyhovorit ze maly je po chorobe tak to skusim ved je to aj pravda este neni uplne fit , ale neni to riesenie lebo aj ked dostaneme dalsi odklad tak sa mi to vrati ako bumerang a budem sa musiet zasa rozhodovat ci dat alebo nedat ockovat.
inak som rozmyslala ci mozem poziadat dr aspom aby mu dala hexu zvlast a prevenar zvlast. lebo som sa pytala ci sa to dava spolu a dr ze ano a este na mna pozerala jak na blbu

hajanka
19. nov 2012

@olivka84 jasne ze poziadat mozes, ako ona k tomu pristupi je uz len na nej a odkladom aspon ziskas cas navyse na premyslanie, studovanie, rozhodovanie 🙂
zakon nieco take ako "odklad" ockovania nepozna, vzdy ide iba o akusi dohodu medzi lekarom a rodicom, alebo potom male klamstvo zo strany rodica (ze dieta je chore, alebo po chorobe, proste zdravtone nie je v poriadku - aj ked, aj to vedia lekari zneuzit tym, ze budu tvrdit, ze aj chore dieta moze byt ockovane) 😖

olivka84
autor
19. nov 2012

@hajanka ja viem len cim viac toho citam tym viac sa bojim a tym viac som nerozhodna.

hajanka
19. nov 2012

@olivka84 tak to natahuj kym sa nerozhodnes, kym si nebudes uplne ista a rozhodnuta, pokial v tebe hloda chrobak neistoty ( alebo je to materinsky instinkt), tak to jednoznacne nie je na to aby padlo rozhodnutie, nerob to s cim si si nie uplne ista, bez strachu, bez pochybnosti a to plati v kazdom smere v zivote

olivka84
autor
19. nov 2012

@hajanka budem sa snazit. musim zistit aky postoj bude mat dr k tomu. ale asi to nepojdew tak lahko uvidime zajtra

pectore
19. nov 2012

@olivka84 ahoj...my sme davali samostatne hexu a prevenar...s mesacnymi rozostupmi medzi jednotlivimi ockovaniami... Nemal by byt stym ziaden problem...len o tom musis doktorku inormovat ze mas informacie ze sa to robi aj tak a trvat na tom.....mozno si to bude chiect zjednodusit a vysvetlovat ti ze to netreba.....ale ja som to tiez radsej ockovala jednotlivo.... mala je v priadku , prospieva a je sikulka 😉

hajanka
19. nov 2012

@olivka84 postoj dr bude podla mna jednoznacny, ale najdu sa aj vynimky s charakterom, len sa tazko hladaju 🙂

sweetsuzi
19. nov 2012

@hajanka my nastastie mame prave taku 🙂 a suhlasim s tebou , vela zalezi od doktorky ci je ochotna vyjst v ustrety alebo len kryje svoj chrbat a je jej viacmenej jedno aky vplyv to ma na dieta. Bohuzial aj takych je dost 😔

hajanka
19. nov 2012

@sweetsuzi my tiez 🙂 a to sme si mysleli ze taku nenajdeme, akosi sme sa potom nasli nahodne vzajomne, nerozmyslali sme ani sekundu a tej starej skorumpovanej bezcharakternej sme dali bye bye 🙂

hajanka
19. nov 2012

@olivka84 Ak chces pocut nazory a argumenty zo strany rizik ockovania a mas zaujem sledovat diskusiu pod nazvom "Nesuhlas s povinnym ockovanim", alebo
riesis nesuhlas a odmietnutie povinneho ockovania,
chces sa poradit ako odmietnut povinne ockovanie,
chces sa dostat k informaciam (odkazy, clanky, videa, zlozenie vakcin, neziaduce ucinky a pod..),
vymenit si skusenosti s lekarmi a uradmi,
vyvratit strach z chorob proti ktorym sa ockuje,
zaujimas sa o alternativne sposoby liecenia (vitaminy, zivotosprava),
chces sa podelit so skusenostami po ockovani a neziaducimi ucinkami,

si vitana v diskusii "Nesuhlas s povinnym ockovanim 2" napis IP na nick prevenar priamo tu: https://www.modrykonik.sk/interna-posta/nova-sp...

xlucia
19. nov 2012

@daanuska viditelne asi nezistis nic. ide o to, ze to nie je posuvat bezdovodne, ako pise pectore, ktora tomu vobec nerozumie, a mota fatky, ale ak mozes, posuvaj to aspon kym dieta nebude mat dva roky.
cca v dvoch rokoch sa vytvara na mozgu taka zatka, ktora sa vola hematoencefalicka bariera, ktora sluzi na to, aby bol mozog chraneny tym co moze do neho prist krvnym riecistom v tele.
cize ty nic nevidis, ale kym tuto barieru nema dieta vybudovanu, tak hlinik a ostatne primesy a kovy ktore obsahuju vakciny sa mu ukladaju do mozgu.
preto je teraz tak velmi vela hyperaktivnych deti, alebo takych co maju problem rozpravat spravne alebo vobec rozpravat, logopedie praskaju vo svikoch, alergologovia total nestihaju. tym detom sa poskodili nanosom hlinika, formaldehydu a par rokov dozadu aj ortute urcite casti mozgu. jeto nezvratny proces, ktory teraz nevidis.
ja som bola po ockovaniach spokojna, ako budu deti chranene, kym mi neostali obe poskodene. zial az potom mi docvaklo co sa stalo, teraz len napravame skody...
pectore si vobec nevsimaj, neorientuje sa v problematike, iba kopiruje fakty vytrhnute z kontextu

pectore
19. nov 2012

@xlucia viesco taketo osobne hodnotenia 😀 😀 😀 podla mna sa do toho vobec nerozumies ty... zavadzas a polopravdujes..... nepracujem s vecami vytrhnutymi skontextu..to su skor tendencie neockovancov.... 😉 😉 😉 najskor je to vec nazoru... vela hyperaktivnych deti bolo aj v minulosti..lenze je to pomerne kratkodoba specializacia.... preto sa zda ze je ich viac...lenze v skutocnosti je to tak ze v minulosti bolo dieta hold zivsie alebo pomalsie a nikto to neriesil..dnes sa v tom hrabosia o dost intenzivnejsie a tak vznikaju kadejake nove diagnozi detskeho spravania. Tu je skor problem ze deti zacina vychovavat generacia ludi ktora ma volnu vychovu, pripadne vdaka pracovnemu zatazeniu ci stresu nevenuje detom dostatok pozornosti...co sa vsetko odzrkadluje aj na tom ze deti nevedia spolupracovat, komunikovat .....Hlinik je skoro vsade pritomny ....v potravinach a dokonca sa pouziva aj pri infuzijne vyzive nedonosenych deti.... a veselo sa im uklada kade tade po tele... 😉 dolezita je tiez pouzita koncentracia..jednotlivych chem prvkov... pretoze je jednoduche napisat ze je to jed...lenze to je aj prudko jedovaty kyanid v jablkovych jadierkach a ked zjes par jablkovych jadierok...nic sa ti nestatne

renatka100
19. nov 2012

@pectore skutocne pises o veciach ktorym absolutne nerozumies ten jed co uvadzas je vitamin b 17 takzvany laetril a velmi uspesne sa nim lieci rakovina alternativnym sposobom je to prirodne chemoterapeutikum radsej si to nastuduj ako funguje kyanid v jablkovych a inych (marhulovych a pod) semiackach...

xlucia
19. nov 2012

@pectore par zjedenych jadierok, aj keby to tak bolo co nie je, a pichnuta ortut ci hlinik do svalu je rozdiel. a celkovo na teba netreba reagovat lebo splietas dva na tri. uroven tvojej argumentacie je chaba a gramatika detto

matozazzo
19. nov 2012

@olivka84 Ahoj, ja som normalne zavolala pani doktorke a povedala, ze dcerka je nachladena a presunuli nam to o mesiac, a nakoniec prvu davku dostala skoro ako 5m, druhu o 6t a tretiu nie po 6, ale skoro az 8m... A omnoho lepsie to znasala 🙂 Kedze sa ti narodilo babatko skor, ja by som to urcite posunula, tam je dolezite, aby tie 3 davky sli postupom 1., 2. po mesiaci a tretia po pol roku, ale nie je podmienka, aby prva musela byt do 3. mesiaca... Akurat potom v 15m je dalsie ockovanie, tak aby tam bol rozostup.

janka3a
19. nov 2012

prve som dala zaockovat asi o pol roka neskor, a neboli problemy.Teraz druhe mimo nam nechcu zaockovat :(.

pectore
19. nov 2012

@renatka100 presne o to ide .....je rozdiel ked niekto napise formaldehyd a stopove prvky formaldehydu.... 😉

xlucia
19. nov 2012

@pectore zrovna formaldehyd tam v stopovych mnozstvach nie je...

pectore
19. nov 2012

@renatka100 Jablkové jadierka obsahujú kyanid. Celkom vážne. S kyanidom si však ľudské telo vie v obmedzenom množstve bez problémov poradiť. Jablkové jadierko ho neobsahuje veľa (tak isto ako napríklad aj čerešňové kôstky alebo jadierka marhúľ), čiže organizmus takéto malé množstvo kyanidu v pohode zvládne spracovať.

Žuvanie týchto jadierok však zvyšuje podiel uvoľneného kyanidu. Akékoľvek väčšie množstvo kyanidu môže spôsobiť bolesti hlavy a zvracanie. Tí, ktorí mávajú často migrény a bolesti hlavy by sa jablkovým jadierkam mali vyhnúť úplne. V dostatočnom množstve môže kyanid spôsobiť kómu až smrť.

billam
19. nov 2012

My mame mat ockovanie v 5,5 roku. Čakám, kým prejde choroba.

pectore
19. nov 2012

@xlucia Formaldehyd sa bežne vyskytuje v našom organizme ako prirodzený
medziprodukt pri viacerých metabolických dejoch. V krvi sa nachádza v množstve 2,05 – 3,09 mikrogramov na gram tkaniva. Po podaní do tkaniva sa rozkladá v priebehu niekoľkých minút na kyselinu mravčiu. Vo vakcínach sa vyskytuje v stopových množstvách a využíva sa na inaktiváciu bielkovín pri zachovaní antigénnych vlastností antigénov.

susanerose
19. nov 2012

@prevenar pred každým očkovaním sa musí podpisovať inform.súhlas? Lebo nám dala dr. podpisovať len pred posledným.

daanuska
19. nov 2012

@matozazzo
@olivka84 moja dcerka bola tiez zaockovana ako 5 mesacna a sama doktorka mi vravela ze starsie deticky ockovanie ovela lepsie znasaju a ze ona sama by najradsej ockovania posunula aspon kym deticky nedosiahnu vek 6 mesiacov preto by som tiez na tvojom mieste olivka84 poziadala lekarku o odklad.... dokonca jedna znama-tiez lekarka dala svoje babo zaockovat az ako 6 mesacne takze vobec sa nemusis bat to odlozit-hlavne nech je uplne zdrave 🙂 😉

daanuska
19. nov 2012

@xlucia je mi luto ze tvoje deticky ostali ockovanim poskodene... ☹ ja som hexu tiez odkladala ale nechcela som velmi dlho no ale MMR budem odkladat urcite aspon ako ty vravis do 2 rokov a mozno aj viac 😉

hajanka
19. nov 2012

pectrl+copy 🙂

@susanerose ano, spravne pred kazdym ockovanim, vlastne to lekarka by sa tymto mala chranit, ale niektore su take blbe, ze ich ani len nenapadne, ono kebyze si dala ockovat dieta nic nepodpisala, dr. by si nahlasila na urad pre dohlad, ze bez tvojho povolenia ockovala tvoje dieta (akoze nasilne), tak sa nema cim preukazat, ze si jej ten suhlas vlastne dala 😝 mozes jej dat peknu priucku, hlavne ze pri odmietnuti sa "musia" chranit podpisom 😀

@daanuska najskor min. od 2-3 rokov, 6 mes. je nic, do 2-3 rokov prebieha najdolezitejsi vyvoj nerovej sustavy a imunity

sweetsuzi
19. nov 2012

@hajanka ano suhlasim, zacinat by sa malo od dvoch rokov - je to obrovsky rozdiel ci ma dieta 3 mesiace alebo 2 roky, ten vyvin je upne inde.

@xlucia absolutny suhlaas so spravou z 13:49 😉

diusik
19. nov 2012

@hajanka ja az teraz zistujem ake mam chabe informacie,napr s tym informovanym suhlasom,ja mam 2 ockovane deti a ani raz mi nic nedali podpisat,porusuje tym dr nieco?

hajanka
19. nov 2012

@diusik ano, kedze kazdemu zdravotnemu ukonu musi predchadzat poucenie (ktore prikazuje zakon) zo strany lekara (podrobnosti v zakone), cize informovanemu suhlasu predchadza poucenie, ked ta lekarka nepouci a nevyziada si informovany suhlas, porusuje zakon

zákon c. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti, riesi v § 6 podrobnosti informovaneho suhlasu

1) Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný informovať o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti (ďalej len „poskytnúť poučenie“)
a) osobu, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, alebo aj inú osobu, ktorú si táto osoba určila,
b) zákonného zástupcu, opatrovníka alebo osobu, ktorá má maloleté dieťa v pestúnskej starostlivosti
(ďalej len „zákonný zástupca“), ak osobou, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, je maloleté dieťa, osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo osoba s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony (ďalej len „osoba nespôsobilá dať informovaný súhlas“) a vhodným spôsobom aj osobu nespôsobilú dať informovaný súhlas.

(2) Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný poskytnúť poučenie zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku, s možnosťou a dostatočným časom slobodne sa rozhodnúť pre informovaný súhlas a primerane rozumovej a vôľovej vyspelosti a zdravotnému stavu osoby, ktorú má poučiť.

(3) Každý, kto má právo na poučenie podľa odseku 1, má aj právo poučenie odmietnuť. O odmietnutí poučenia sa urobí písomný záznam.

(4) Informovaný súhlas je preukázateľný súhlas s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ktorému predchádzalo poučenie podľa tohto zákona. Informovaný súhlas je aj taký preukázateľný súhlas s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, ktorému predchádzalo odmietnutie poučenia, ak v tomto zákone nie je ustanovené inak (§ 27 ods. 1, § 36 ods. 2, § 38 ods. 1, § 40 ods. 2).

(5) Informovaný súhlas dáva
a) osoba, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, alebo
b) zákonný zástupca, ak osobou, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, je osoba nespôsobilá dať informovaný súhlas; takáto osoba sa podieľa na rozhodovaní v najväčšej miere, ktorú dovoľujú jej schopnosti.

(6) Ak zákonný zástupca odmietne dať informovaný súhlas, poskytovateľ môže dať návrh na súd, ak je to v záujme osoby nespôsobilej dať informovaný súhlas, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť. V tomto prípade súhlas súdu s poskytnutím zdravotnej starostlivosti nahrádza informovaný súhlas zákonného zástupcu. Do rozhodnutia súdu možno vykonávať len také zdravotné výkony, ktoré sú nevyhnutné na záchranu života tejto osoby.

(7) Každý, kto má právo dať informovaný súhlas, má aj právo informovaný súhlas kedykoľvek slobodne odvolať.

(8) Informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
a) neodkladnej starostlivosti, ak nemožno včas získať informovaný súhlas, ale ho možno predpokladať,
b) ochranného liečenia uloženého súdom podľa osobitného predpisu,
c) ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá
1. šíri prenosnú chorobu, ktorá závažným spôsobom ohrozuje jej okolie, alebo
2. v dôsledku duševnej choroby, alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.

http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_...
http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_...

diusik
19. nov 2012

@hajanka diky moc,tak toto nechapem,ze preco nie,ze preco toto u nas nie je...