Ako reagovali pediatri na odmietnutie očkovania?
Čudovali sa? alebo vás zastrašovali? či len nemo prikývlli?
@peter952 a to mas odkial ze nefungovalo ockovanie? Ockovanie fungovalo a funguje. Dnesny problem odmietania ockovania nie je koli tomu ze by matky neverili vakcinam z dovodu ze nefunguju, ale koli vedlajsim ucinkom. Tu mas graf detskej obrny pred a po ockovani. Hexa vakcina je velmi dolezita.
@peter952 neviem čo je na nej zvlaštne, mne je praveže divne, že by si niekomu cudziemu ukazoval záznamy svojich detí...to že tu naskenuješ nejaký obrázok bez mena, a nejakých ďalších údajov je absolútne nič NIČ....a inak, prečo si myslíš, že matky, ktoré očkujú nemajú problematiku naštudovanú? Podľa mňa akurát tak dobre, ako matka, ktorá neočkuje. Konečné rozhodnutie či matka očkuje, alebo nie, nie je o naštudovaní, či nenaštudovaní problematiky, či o tom, že je úslušná a poslušná a ked pediater povie, vyzlečte dieťa atd.... neviem prečo si myslíš, že očkujúce mamy sú nejaké blbé a nič si nečítali a len sa boja pediatra...na rozhodnutí či už očkovať, alebo nie, záleží mnoho vecí, od iq matky až po zdroje, ktoré si prečíta, po vlastný úsudok, pocit, inštinkt a mnoho iného....a nežiadúce účinky kvantum má každý jeden liek, aj paralen, aj penicilínové prípravky....sú preto neúčinné? a ked nemáme ako spomínaš tých 100 000 neočko detí k dispozícii, tak tu predsa sám nerob stopercentné závery, čo účinné je, čo nie, čo škodlivé je a čo nie....
Ahojte ako to je s preockovaniami? Ja som obe deti zaockovat dala (vela cestujeme) dostali prevenar 13 - ako 3m,6m a 15m + mmr v 2,5r. Ja som to posuvala cim neskor. Preockovanie na mmr sa robi ako casto? Viem, ze teraz v 5tom roku sa preockovava, ale neviem co. Viete poradit? Dik. Jana
@peter952 a ešte ako čo chceš povedať tým, že na začiatku bolo očkovanie debakel? jasné že bolo, ale sme snáď už niekde úplne inde, nechápem prečo porovnávaš niečo spred viac ako 50 rokov...neviem či vieš, ale prvé chladničky boli tiež riadny debakel a dokonca zabili aj niekoľko ľudí.....čo na tom, že dnešné chladničky prešli obrovským vývojom...tak šup šup rýchlo choď svoju chladničku vyhodiť z okna...a prihoď aj kozmetiku, plynový kotol (ak nekúriš elektrikou) a milion iných vecí, ktoré boli ešte "nedávno" smrteľne nebezpečné veci. A ešte k tvojej najvacsej pravdepodobnosti s krivkou - všimol si si, že aj pred vakcinaciou boli obdobia, kedy prudko klesala a ako je možne, že aj znova prudko stupala? takže nie nie, ten závratný objav nebola vakcína, ale kanalizácia......v mnohých dedinách inak nie je dodnes...ale neviem o tom, že by tam mali polio.
@peter952 a zisky sú dnes zo všetkého, z nafty (nejazdíš autom?) z internetu (inak wifi určite tiež zabíja) a aj napr. z homeopatík - ved sú často drahšie než obyč lieky - si aj proti homeopatikám? nie je to biznis, predávať cukrové cukríky za také peniaze? podľa mňa oveľa väčší podvod. Ale inak, som zato, aby bolo očkovanie dobrovoľné, to len k téme. Ale nech sa nešíria bludy.
a inak, podľa mňa neočkujú hlavne matky, ktoré si tu na koňovi prečítali pár tliachanín od tu dobre známych (a samozrejme anonymných) odborníkov.
@peter952 v dnešnej dobre je debakel aj piť vodu z kohútika, jesť zeleninu a vôbec všetko z obchodu....ano aj plynovy kotol može aj dnes stale vybuchnuť, ale predpokladam, že asi veríme tomu, že je to na takej úrovni, a natoľko overené, že je to bezpečné. Nevravím že na 100 percent, to nie je nič a nikdy ani nebude. Takisto letíme lietadlom a veríme, že je bezpečné (určite bezpečnejšie, než pred 50 rokmi) .....o vakcine ktora sposobuje autizmus fakt nič neviem. (nemusiš mi sem hodiť teraz nejaký článok zo stránky slobodavockovani) tento mytus už bol dávno vyvrátený. aj auto ktoré havaruje tiež vyhodíš na smetisko - dieťa na vozíku asi tiež nie. Takže dúfam, že auto nemáš a nikdy do žiadneho ani nesadneš. Fanatickou dogmou sa dnes dá nazvať aj antivakcinačná kampaň, ktorá, čuduj sa svete, tiež dobre zarába (knihy, prednášky - všetko platené).
@peter952 nie som zaujatá. Naozaj som za to, aby očkovanie bolo dobrovoľné (čo aj vo vascine krajinách je) a aby si každý za svoje rozhodnutie niesol zodpovednosť. potom mi ale v hlave vzniká otázka, že ked je vo vacsine sveta očko dobrovoľné, tak prečo sa stále obraciate s argumentom ziskov farmácií? ved to je tak isto dobrovoľné, ako to,či natankujem do auta, či si kúpim to homeopatikum a pod. (vynechajme teraz Slovensko - to asi farmácie nezachráni a aj tu sa dá odmietnuť) čiže ja len chcem rozumné argumenty, a zatiaľ som nič rozumné nenašla a nepočula, ani nečítala a môžem ťa uistiť, že mám vysokoškolské vzdelanie a čítala som o tom dosť.
tak a dalši pseudo odbornik ..... 😉 https://www.psiram.com/ge/index.php/Gerhard_Buc...
alma mater odporcov očkovania. samozrejme.... prisposobil si grafy v knihe ako mu to vyhovovalo.🙄
@lauritka snáď kazdy co pochybuje minimalne o bezpečnosti OL je podvodnik, ze ? Moj syn mal NU po ockovani proti tetanu. Opuch v mieste vpichu, začervenanie, bolesť cca 3 týždne. Ale údajne to je ok. To byva. Lekar by vsak tieto veci mal písať do karty a nie mávnuť nad nimi rukou. Inak sa sťažovať nemôžem. Je to skutočne dobrá lekárka. Len vďaka takýmto názorom, ze OL su bezpecne a bez akýchkoľvek rizík sa prehliada, ze to tak nemusi byt vždy a stale. Ďalšia vec je, ze ockovaci dogmatici si tiez prispôsobujú kadečo s vyhlasujú kadejaké nezmysly ktore odporujú základnej logike. No to asi nevadí.
@tutu_1 ved tie NU su uvedene, to sa nezatajuje, to su normalne reakcie či ?
pán lekar tam ale ZAMERNE pozmenil fakty a to už je na považenie... Ine je prekrucat a prisposobovat si pravdu podla seba.
Ziadny lekar netvrdi, že očkovanie nema vedlajšie učinky. Akurat prinos prevažuje nad rizikami.
@lauritka Prínos prevažuje nad rizikami ?, to je veeeelmi diskutabilné. Ale hádať sa nebudem, je fakt, ze mediálna masáž to takto prezentuje. Fakt je, ze NU sa bežne do karty pacienta nezapisujú. Ani nam nezapísali hoci sme ich mali, a hoci som to povedala lekárke ! Vraj je to normálna reakcia (až na to, ze v príbalovom letáku je označená, ako NU). Ja nie som apriori proti očkovaniu, len by som sa držala nejakého zlatého stredu. Napríklad hexa vakcína je podla mna uz veľká záťaž na tak malé telíčko. Tiez si myslim, ze je hlupost ockovat proti bežným detským chorobám. A nezdieľam názor, ze cudzia DNA, hliník podaný do svalu, a pod so sebou nenesú žiadne riziko. To je ignoracia faktov, a hlúpa zaslepenosť ! Jednoducho sa treba zamyslieť, a vyvíjať take OL, ktore budu bezpečnejšie a nebude v nich toľko sajrajtu. Tiez by som ocenila, keby sa písalo na OL co presne sa ukrýva v zložení. Mne osobne v tomto svete biznisu treba takéto veci vedieť a neschovávať ich za klišé výrobného tajomstva ( sa nebavíme o sacherovej torte, ale o chemickej záležitosti ktora moze poškodiť zdravie, a ak je bezpečná, tak potom preco take tajnosti, ze ano...)
@tutu_1 a ako viete že je tam tolko sajrajtu ? vyrabate tie vakciny, študovali ste epidemiologiu ?. zloženie vakcin, je predsa zname tak ako zloženie liekov . ako kazdy liek aj tie mozu mat NU. aj lieky su chemicka zaležitost
a začervananie a bolest, teploty považujete za taku strašnu reakciu?? ja by som povazovala za zavaznejšie, ak neočkovane dieta ochorie na infekčnu chorobu a bude mat komplikacie.
a ten biznis hladajte aj na tej druhej strane -homeopatia a predaj roznych brožurok a knih. 🙄
@lauritka Totosu vazne smiešne otázky. Mohla by som sa pýtať rovnako vy mate vyštudovanú epidemiologiu, vyrábate tie vakcíny, boli ste pri výrobe ? Ono niekedy, keby niekto chcel vedieť staci pre odpovede na pár týchto pre mna smiešnych otázok vziať do ruky príbalový letak ( v ktorom vsak nie je uvedené vsetko, ale aj to malo je veľavravne)
Ja nevravím, ze su to strasne NU ale SÚ ! A do karty sa majú zapísať ci su take, alebo onaké. Aby, ak sa bude niekedy robiť štatisticky prieskum, boli údaje relevantne a nie skreslené.
Homeopatia mna osobne nijak zvlášť nezaujíma. Skor sa prikláňam k fytoterapii. Ale celkom sambavim na vašej bohorovnosti a silnému presvedčeniu. Pár rokov dozadu som bola na tom rovnako. Neberte to prosím ako zosmiešňovanie ci kritiku. Nie je to moj zámer. Jedine o co mne ako rodičovi ide, aby sa hľadala cesta, ktora je co najbezpečnejšie. A ta tu momentálne nie je.
@lauritka Tu homeopatiu by som az Tak nepodcenovala 😉 Byvaly lekar, Dnes homeopat, vlastnik restauracie fungujucej roky rokuce (clovek si Dnes nema kde sadnut), dieta a manzelka nezaockovani 😉 Tak isto odmietol chemoterapie a zatial zije😉 Syna Mam pod jeho dohladom presne 6. tyzdnov a vcera mi odpovedal v 3.5r na otazku (nechapal vyznamu otazky, Aj Ked pomenovat vedel😉). Tym Samozrejme netvrdim, Ze je ucinnejsia Ako cokolvek ine. Ale Ani by som ju nepodcenovala. Zvlast jeho, ktory to robi v nasom pripade Este aj nezistne.
@charlie1980 Odporcovia homeopatie proste nechápu, ze pri nižších koncentráciách je vyššia účinnosť. A účinok zvaľujú na placebo efekt (30% úspechu cukrovej tabletky).
Každopádne ja som si zapamätala výrok španielskej lekárky na margo liečenia rakoviny chemoterapiou. Budem parafrázovať :"je nezmysel myslieť si, ze sa uzdravte pomocou jedov, a chemoterapia je jed". Bola to veľmi stará pani lekárka, ktora mala co to odliecene. Samozrejme nikomu nechcem nic podsúvať. Kazdy ma svoju hlavu a nie na čapicu. Sam nech uvažuje.
@jlp Preockovava sa MMR.
@tutu_1 neziaduce ucinky mozes nahlasit aj sama, ak to lekarka odmietla alebo nenahlasila, dokonca elektronicky http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/hlaseni...
Podla mna, ak raz pribalovy letak uvadza to mnozstvo neziaducich ucinkov, ktore uvadza, tak si je aj vyrobca a ten kto rozhodol o registracii lieku vedomy, ze moze sposobit to, co sa deklaruje, cize mne unika asi pointa tychto debat o bezpecnosti/nebezpecnosti. V podstate aj "nic" moze mat neziaduci ucinok, hoci ho nikto neuvadza. To, ze na to lekar neupozorni, je vec druha, to, ze to nezaznamena, dalsia, ale to uz nie je chyba vakciny.
@tutu_1 ale čo ta , /mozme tykat/ odradilo od očkovania ? to že mal syn neziaduce učinky, ktore su čakatelne, su aj na pribalovych letakoch a su po očkovani uvadzane ako normalne ?
Ved si sama pisala, že po troch tyzdnoch zmizli. A nebojiš sa skor infekčných ochoreni? ktore možu mat ovela zavažnejši priebeh ako tieto NU ?
citujem RNDr. Tatiana Betáková, DrSc. z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.
"Poliovírus, tetanus, besnota a pod. spôsobujú jednak smrteľné ochorenie, prípadne ostávajú vážne a trvalé následky. Je zaujímavé, že ľuďom neprekáža jesť neotestované "lieky", potravinové doplnky, navštevovať rôznych "ľudových liečiteľov", ale spochybňujú práve vakcíny, ktoré patria k najdôkladnejšie testovaným prípravkom. Mýty okolo vakcín neboli v odbornom svete potvrdené, naopak, boli jednoznačne vyvrátené. No a na príbalových letákoch liekov, ktoré bežne užívame, sú popísané nežiaduce účinky, pričom čísla sú ako každý desiaty bude mať tieto problémy, jeden zo sto bude mať tieto problémy a pod. U vakcín je to každý 10.000 až 100.000. Určite treba vakcináciu konzultovať s lekárom, ale prínosy sú určite väčšie ako prípadné riziko."