icon

Aký je váš názor na povinné očkovanie na Slovensku?

careamell
14. aug 2012

Táto téma je tu viac krát opakovaná, no málokto sa k nej vyjadruje. V poslednej dobe som tu však zaznamenala viac reakcií, viac negatívnych...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/14petulka88/...
http://simonka.webnode.sk/o-nas/...
Veríme štátu, pediatrovi, veď prečo by chceli pre nás niečo zlé, prečo by nás nútili k niečomu, čo by nášmu dieťaťu uškodilo...Ale priznajme si, čítame príbalové letáky od liekov? Čítame ich aj od vakcín, ktoré dávame pichať do nášho malého mimi?
Mnohé si poviete, je to dané štátom, nečítam, neštudujem, je to dané, tak prečo sa mám zaujímať?
Ak to vezmem laickým rozumom, v mnohých európskych štátoch nie je očkovanie povinné. Ako to, že tam nemajú epidémie, existuje obrovská migrácia ľudí, ako to, že tu nič také nie je?
Na MK je jedna téma ,,Nesúhlas s povinným očkovaním". Ale pochybujem, že ich mnohé mamičky čítajú. Tu sú najmä odporcovia očkovania.
Tak, ako si mamičky čítajú a študujú vlastnosti kočíka, ktorý vyberá pre svoje mimi, by si každá mala preštudovať aj túto problematiku.
Aký je teda váš názor na povinné očkovanie na SR? Študujete si sama informácie a príbalové letáčiky, či dôverujete pediatrom?

kvieta
23. mar 2013

@aurorag Ono je samozrejme jednoduchšie strašiť mamičky, ktoré sú vo fáze rozhodovania a mamičkám, ktoré náhodou už očkovali posielať primitívne odkazy viď príspevok vyššie☹

Očkovanie má svoj význam, ale samozrejme ako každý proces, aj tu je potrebný stály dohľad nad jeho vykonávaním. Od výskumu, po následný zdravotný stav. Ale tu niekomu neide o odstránenie a nápravu prípadných mínusov, ide o bojkot celého očkovania. A to je už o inom.

aurorag
23. mar 2013

@prevenar ja nemam co hlasit! Dr. Watson!

nae
23. mar 2013

@kvieta Keďže poznám pozadie in vitro kultivácií, ich rizík, manipulácie s biologickým materiálom a to všetko v spojení s česko-slovenskou mentalitou a ľudskou túžbou po mamone na úkor ostatných, tak danke schon, prenechám tie fantastické očkovacie látky tým, ktorí o ne stoja. Aspoň ostane na každého. 😉

prevenar
23. mar 2013

@aurorag ..jo , myslel som si , ze o tom vies akurat velke gulove ..taki ludia su vzdy najvacsi "odbornici" 😀

prevenar
23. mar 2013

@nae tu horu vakcin, ktoru malo dostat moje dieta s radostou venujem Kviete , moze ich napichat do svojich deti, urcite im to velmi prospeje. drzim palceky tutu mutu nu nu nu 🙂

kvieta
23. mar 2013

Niekomu sa môže zdať, že som očkofanatik. Nie je to tak. Iba nemôžem súhlasiť s tým, ako sa tu prezentujú názory niektorých ľudí, ktorí sú z rôznych dôvodov proti očkovaniu.Agresivita, opovrhovanie, urážanie, irónia... k slušnosti to má ďaleko. U mňa aj to má váhu, akým spôsobom sa názor prezentuje, vypovedá to o charaktere človeka. Ale niekomu je jedno ako, hlavne, že takto je to najefektívnejšie, pretože strach má veľké oči a čo sa týka zdravia detí, tak to platí tisíc násobne.

aurorag
23. mar 2013

@prevenar tak to si zle pochopil! Tym som myslela, ze moje det nemali ziadne NU po ockovani,
teda nie je CO nahlasovat
chvalabohu!

prevenar
23. mar 2013

@aurorag kazde dieta ma nasledky po ockovani . obcas sa prejavia viac , obcas menej .. tie toxicke latky su proste realita ..aj ked je jednoduchsie pred tym zavierat oci. dieta nema do 2ch rokov vytvorenu krvno-mozgovu barieru , vsetko co mu podaju rovno do krvneho rieciska ide priamo do mozgu - hlinik, ortut , formaldehyd ..rozne manipulovana DNA. ..a co sa stane so zdravim dietata potom je len totalna nevypocitatelna nahoda. ani pan boh nevie co sa vsetko moze stat.

ako vravim, to ze "nic" nevidno volnym okom neznamena ,ze sa nic nestalo ..mozno sa budes cudovat, preco zrazu dostane cukrovku, alergiu ...v 25-30 zistite ,ze je temer neplodne .. no a potom si budu vsetci odbornici lamat hlavu z coho by to tak asi mohlo byt ..a na nic nepridu. samozrejme. ^^

zial, ludia to obrovske riziko nechapu, nevenuju tomu cas a maju predstavu ,ze su to lentilky . dobra panidoktorka da vcelicku, pofuka, da paralenicek preventivne , dieta sice prestane na 2-3dni chodit, alebo rozpravat,,ale to niiiiic , to sa obcas stava, o nic predsa nejde, vakciny su uplne bezpecne . tak komu staci takyto pohlad na veci , tak tomu fakt ze nech pomahaju vsetci svati .

tu si mozes pozriet ake latky a v akych mnozstvach obsahuju vakciny - http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock... mozes skusit porozmyslat, co vsetko asi mozu spravit s imunitou vyvijajuceho sa dietatka . ktoremu inak nie je vobec nic a je perfertne zdrave tak ako je ..tak ako sa vyvinulo po miliardach rokov existencie zivota na tejto planete.

dannaniella
23. mar 2013

ahojte, ja som nad očkovaním veľmi nepremýšľala pokiaľ sme nevypĺňali kartu po narodení dcéry v pôrodnici. rodila som ale v súkromnej klinike v Španielsku. Najprv mi rovno sestrička povedala aby sme si dcéru nedali očkovať, tam sa očkuje najprv proti hepatitíde. Tak sme začali túto tému riešiť s manželom a hľadať informácie. Následne prišiel môj pôrodník, ktorý mi povedal aby sme to určite nerobili, a vysvetľoval rôzne nežiadúce účinky. Táto reakcia u mňa rozhodla, a povedala som si, že ak dáme zaočkovať, tak neskôr a po skutočnom zvážení za a proti. Môj pôrodník mi veľmi pomohol, bol to prvý doktor, ktorý sa o mňa naozaj zaujímal a všetko fantasticky vysvetlil. Preto, že som mu veľmi dôverovala aj preto zostala moja dcéra nezaočkovaná. Horšie bolo presvedčiť moju pediatričku na Slovensku. Moja dcéra má teraz 2 roky, ešte nebrala antibiotiká, nebola vážne chorá, za posledný pol rok mala 2 x nádchu a to sa stretávame s deťmi, aj s chorými deťmi, a neumývam jej ruky každú hodinu. Som šťastná že to tak je. Ale poviem tiež, že doteraz neviem kde je pravda, či to škodí alebo podporuje imunitu. Radšej som tichúčko a šťastná, že máme úžasné a zdravé dieťa. Poznám ale vo svojom okolí rodinu, ktorým dieťa skoro zomrelo po očkovaní a dostalo silnú TBC. No nepoznám žiadne dieťa, nijaké ktoré nebolo očkované a je choré, alebo s problémami. a to poznám 5 detí svojich priateľov čo sú bez očkovania. takže toto je pre mňa najlepší argument.

aurorag
23. mar 2013

@prevenar ja nie som odporca ockovania, ani naopak bezhlavy zastanca. Co sa mi ale nepaci, je fanatizmusv akejkolvek forme. Preto sa mi nepacila tvoja reakcia, ze kohosi by mali obesit pre jeho nazor!

prevenar
23. mar 2013

@aurorag ved v poriadku , mne je jedno co si 🙂 najdi si svoju cestu, rob si co uznas za vhodne.

..mne sa zac paci , ako nenapadne prehliadas a nevyjadrujes sa k totalnym faktom ..ako napriklad k neziaducim ucinkom v pribalovych letakoch , k nelegalnemu testovaniu farmafiriem pri kt. zomreli deti a aj k zlozeniu vakcin , http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock...

jeho "nazor" stal zdravie a zivoty desattisice deti , to nie je "nazor" dedka na ulici ..on je priamo zodpovedny za to co sa stalo tymto obetiam nasilia za ktorym stoji aj on. po kazdej vojne takychto vesaju . tebe sa to nepaci, lebo tomu proste nerozumies, ti co vedia o co ide by ho zavesili na strom bez mihnutia oka, to ti mozem garantovat. ani fasistom kt. pochytali po 2vetovej sa iste nepacilo ,ze ich postrielali pri mure, ale to nikoho ineho uz nezaujimalo, co si oni myslia. ... 🤐

aurorag
23. mar 2013

@prevenar "zivoty desattice deti"!
Diskusia je zbytocna! ☹

prevenar
23. mar 2013

@aurorag presnejsie: "zdravie a zivoty" ..nie len "zivoty" ^^ ..ale mas uplnu pravdu , aby bola k niecomu to by si tych 500 hodin aj fakt musela tomu venovat, pokym si len vymyslas, tak to moze vyzerat len tak ako to vyzera . ^^ tazko sa "diskutuje" s niekym, kto nema ani paru o celom probleme a jeho "nazor" je zalozeny na "dvoch reklamnych letacikoch" z ordinacie ..a ked tam pozeram , ani vlastne nechce mat. ja to inak chapem, takto sa predstava dalsieho ockovania urcite bude znasat lahsie , ako si pripustit moznost realneho nebezpecia , ktore z vakcinacie vyplyva.

vela stastia pri dalsich vcelickach, iste vam moc prospeju .

matozazzo
23. mar 2013

@careamell Prva dcerka s ami narodila v CR, zacali sme podla ockovacieho kalendara tam, potom sme boli 2r v Rakusku, pokracovali sme ich ock. kalendarom. Ockuje sa skoro vsade, ALE v inych krajinach si rodic za to plati, napr. jedna vakcina 80 Eur... takze neda zaockovat kazdy... Myslim, ze aj kvoli tomu su skreslujuce informacie, zatial som sa to nedocitala... A uz prestavam taketo temy citat :( Len vyvolavaju strach. my sme tiez boli ockovani a sme tu. Deti v niektorych romskych osadach neboli a maju tam epidemie... Urob tak, ako citis v srdci. Kazdy liek ma vedlajsie ucinky, v 15 som mala krvacanie do mozg.komor, ktore vyvolal acylpyrin... Mam to brat tak, ze dieta necham vytrapit v 40 teplotach a nedam mu paralen alebo ibuprofen (samozrejme ze kys. acetylsalycilovu nie) kvoli tomu? Bude mat zapal pluc a nepodam mu antibiotika, lebo maju aj vedlajsie ucinky?
Som rada, ze nemam strach, kedze pracujem s detmi a bola som ockovana proti rubeole, ze ochoriem na tuto chorobu, ked som bola tehotna... A preto to nechcem ani pre svoje dcery... Ked budu mat 20 a mnohi nedaju ockovat ale hlavne ze cestuju na dovolenky do exotickych krajin, do 10 rokov tu mozme mat epidemie nielen medzi detmi. To je moj nazor, ako pohlad laika. Dcerka ma 18m, Prevenar ma za sebou, posunuli sme to od pol roka, tak mi radili uz aj v CR a Rakusku pri 1.dcerke, kedze sa narodila skor cisarskym... Tym padom posuvam aj ockovanie z 15 na 18m, ale dam zaockovat, ked bude zdrava, ani trochu nachladena.. Starsia mala kiahne, mali sme ist na ockovanie s mladsou a rovno mi povedala, nechodte teraz, lebo ak ma aj mladsia v sebe virus, mozu nastat komplikacie.. Pockali sme, mladsia ma teraz kiahne, az bude ok, pojdeme zaockovat. Neviem, ci je to spravne ci nespravne, ci skodi alebo pomoze, ale nepozerajte len na smotanku ludi dobre zijucich v inych krajinach, pozrite aj "za roh", kde su bezdomovci, ti, co na to nemaju a ake choroby sa siria medzi nimi... A poznam aj take maminy, ktore tvrdili, nedam NIKDY zaockovat a pritom ich deti ockovanie maju a ked leteli na dovcu, nechali este doockovat vakcinami, aby sa tam nahodou niecim dietatko nenakazilo... A samozrejme nevraviac, ze nechavaju ockovat proti chripke...

careamell
autor
23. mar 2013

@matozazzo Každý sa rozhodujeme podľa svojho svedomia, ďakujem za názor ale ja ho nezdieľam 😒

aurorag
23. mar 2013

@prevenar imunologii som venovala dost casu na vyske. Nie som odbornik na vakciny, ale necitim sa ani ako uplny laik. Tak ma prosim nepoucuj o odbornosti.

irenkask
23. mar 2013

@prevenar Jáj aha, no to ma fakt nenapadlo 😉 😉 😉 😉 Mám čo doháňať aby som ich dokázala pochopiť. No čo, aj bééé potrebujeme aby nebola nuda. 😉 😉 😉 😉

prevenar
23. mar 2013

@aurorag oki 😵 drz sa 🙂

prevenar
23. mar 2013

na dobru noc.

kvieta
Autor odpoveď zmazal
prevenar
23. mar 2013

@aurorag nechcem rusit, este nieco z odbornej literatury ..pre zaujimavost .

http://zdravezdravotnictvo.etrend.sk/osobnosti-...

" Súčasné vakcíny sú bezpečné minimálne v rozmedzí jedna na milión očkovaní, keď hovorím o život ohrozujúcich stavoch. Taká je pravdepodobnosť závažnej reakcie, ide o ťažkú anafylaktickú reakciu, je to vlastne alergický šok na niektorú látku. Tak ako môže byť na orechy, mandle či na rybie produkty u precitlivených ľudí. Za celý život som nevidel ani jednu anafylaktickú reakciu v súvislosti s očkovaním. A od roku 1974 do dnes som robil analýzy detskej úmrtnosti. Nepamätám si na Slovensku na prípad, že by dieťa zomrelo v dôsledku očkovania. Je to reakcia, o ktorej sa hovorí, no nikto ju nevidel. "

ako som uz vravel, vela stastia ,ak ste v rukach podobnych kapacit.

pectore
25. mar 2013

PREVENAR - urcite ta "kapacita" ma k veci čo povedat tak 1000 krat viac..... než všetci neočkujuci dokupy.... 😉

petot
1. apr 2013

@matozazzo "my sme boli ockovani a sme tu" - to je veľmi naivné vyhlásenie, pretože od tých čias sa zmenilo úplne všetko. My sme boli očkovaní 5-mi vakcínami (DTP polio osýpky), mladším pribudli ďalšie 2 (mumps, rubeola). Dnes deti dostanú vakcín 22 plus nepovinné (prevenar je v skutočnosti 13 vakcín v jednej). Zmenili sa výrobcovia u všetkých vakcín, pri niektorých vakcínach sa úplne zmenil typ vakcíny (pertussis, polio).

Okrem toho, áno, sme tu, ale naša generácia už pozná alergie, ekzémy a ďalšie imunitné poruchy. Naše deti (podstatne viac očkované) ich poznajú mnohonásobne viac.

A neboj sa, keby to s tými osadami bolo tak, ako píšeš, tak by sme to mali každý deň v správach. Veď stačí, že tam pár detí dostane žltačku, a už je z toho poplach, "epidémia". Keby niekto dostal niektorú z očkovaných chorôb, farmalobby by to ústami svojej PR agentúry rozhlásila úplne všade.

Ďalšia vec je, že keby v osade naozaj niektoré dieťa dostalo niektorú z očkovaných chorôb, nehovorí to nič o očkovaní, ale o socioekonomickom prostredí v ktorom žijú.

prevenar
1. apr 2013

@petot Amen 😵

matozazzo
1. apr 2013

@petot O epidemiach a chorobah v osadach sa nehovori,ale ludia tam alebo v blizkosti a v skolach vedia svoje.. Myslim,ze dnes je veda v pokrocilejsom stadiu a aj tak boli v minulosti deti s postihnutim,len sa o tom nehovorilo.. Ved si urcite pamatate "osobitne" triedy.. O utajenych potratoch ak sa zistila gen.vada ani nevraviac.. Len dnes je doba ina a tak ako sa presadzuju ine veci tak je tu aj skupina proti ockovaniu.. Pravdu sa aj tak nedozvieme... A najviac ma stvu maminy,ktore najviac "kricia" nedam nikdy zaockovat a aj tak daju... O com a naco to potom vsetko okolo neockovania vobec je?!?

petot
1. apr 2013

@matozazzo Neviem ako u koho, ale u mňa je to o ochrane mojich detí pred ďalším poškodzovaním.

A zmena názoru by Ťa nemala vytáčať, pretože to patrí medzi základné práva pacienta. Mne je tých mamičiek skôr ľúto, lebo viem o mnohých prípadoch, kedy jednoducho podľahli zastrašovaniu zo strany lekára. V takom prípade to znamená, že nemali dostatočne premyslené dôvody neočkovania, a o to menej dôvody očkovania, takže s tým, čo sa stalo, nemôžu byť vnútorne vysporiadané. Pocit zlyhania=nutný dôsledok.

Hovorí sa, že dobré sa chváli samo. Ja by som sa opýtal, o čom je to očkovanie, keď nedokáže svoju prospešnosť obhájiť vecnými argumentami a vedeckými dôkazmi a musí sa opierať o kolektívnu vieru, miliardovú mediálnu masáž a zastrašovanie.

matozazzo
1. apr 2013

Nevytaca 🙂 som zvedava aj na reakciu lekarov v Supermame,kde sa to bude rozoberat... A co sa tyka mamiciek,tie nedali zaockovat pod natlakom... Len navonok protestovli pred inymi mamickami,,mala som tu "cest" zazit ich potom v ordinacii... K tomu len tolko 😉

pectore
3. apr 2013

. 😀 je ťažke argumentovat , ci ponukat dokazi takym co su k nim hluchy....a maju svoju pravdu....nemyslis?.. na viere stoji predovsetkym neockovanie...a to na viere ze vyskyt chorob zostane nadalej nizky aj ked sa populacia prestane ockovat....Na tom si totiž cele neockovanie zaklada.....na budovani prirodzenej imunity deti a na nizkom vyzkyte infekcnych chorob.... Hygiena, lepsia zivotosprava ci lepsie zivotne podmienky neznizili vyskyt chrípky ktorej nakaza funguje na principe niektorých infekcných ochoreni.... tak jak to potom je stou hygienou a vyskytom chorob ked na chripku neplati...???.... za 10-15 rokov ked tu budu nove generácie neockovanych, plne vnímavych na infekcne ochorenia....ludi ktorý vsak chorobu neprekonali kedze sa nebolo kde nakazit.....To bude srandy ked ich bude tisice ci desattisice ....a nahodou sa nakazia..skor ci neskor....... ja pevne dufam ze sa to nikdy nestane....Jak to ze v zapadnych krajinach kde je ockovanie dobrovolne uz takmer 200 je stale pomerne vysoká zaočkovanost? ... Napisal si dobre ....vela veci sa zmenilo...ale nie len v lekarstve ci vo vakcinach...ale zmenilo sa uplne vsetko..... strava, prostredie, zivotny štyl, hygiena...a niesu to vzdy len kroky v pred...alergie kludne mozu vznikat s prehnanej hygieny a vytvaranim sterilneho prostredia okolo dietata....ci tehotnej zeny, ...Strava....sledujes si peklo na tanieri?.... su to kvapky v mori..ale ja mam dost... samotna eu povoluje pouzivanie konzervacnych latok ktore su karcionogenne ...bezne pouzivane v beznych potravinach.....To je len jedna jedina informacia....co vsetko este EU dovoluje..a co nedovoluje a robi sa to ?...vid poliakov???? .....To bude podlamna najvacsia zasluha zleho zdravia...a to je nespravna zivotosprava...ako uz tehotnych, tak deti aj dospelych.....uz bohuzial generacie ..... taketo ingrediencie... mozu viest k defektom ktore dokazu ovplyvnit novy zivot rovnako ako napriklad alkohol či drogy.... A co takto pouzivanie techniky... jedna studia hovori o tom ze ziarenie s elektrospotrebicov posobí na hormony deti ..a preto sa stava ze dievcata zacinaju coraz skor menstruovat.... čo este dokaze pravidelny prijem ziarenia?.... ..vakciny su kvapkou v mori....čo všetko este pribudlo do nasho zivotneho stylu v tom case ako vakciny?....Tych veci je vela v ktorých može byt pes zakopany....a ked prestaneme plošne ockovat....na zaklade viery že nakazy tu momentalne niesu a ze imunita nasiich deti nakazu ustoji...(hoc to nieje celkom pravda vzhladom na par faktov...ku ktorým su vsak neockujuci hluchy....) bude aj autizmus, aj cukrovka, aj astma, aj alergie, aj autoimunitne ochorenia....ale pribudnu nam tu epidemie infekcnych chorob so stredoveku..... Prestalo sa ockovat proti TBC... vydrzalo to kolko?... a už musia ockovat znova ::Výborna, Krížová Ves a Hranovnica bolo tam nariadené očkovanie novorodencov z komunít s nízkym hygienickým štandardom..na Slovensku predstavuje chorobnosť na tuberkulózu 6,35 prípadov na 100 000 obyvateľov, vo Výbornej to bolo vlani 544 prípadov na 100 000 obyvateľov, v Krížovej Vsi bola incidencia 304 a v Hranovnici 350 prípadov na 100 000 obyvateľov.... ???????? Parada nie?.... Ked je v takychto komunitach problem.... nebude tam bez ockovania problem este vacsi?....Chcete slobodu v ockovani pre rodicov.... a co rodicia v takychto komunitach?.... tiez su plne kompetentny v otazke verejneho zdravia natolko aby mohli situaciu kriticky zhodnotit ?... Patris na MK k ludom hajacich neockovanie a castokrat mas aj rozumne nazory...preto sa ta otvorene pytam... prestal by si s ockovanim hned a zaras...vsade a u vsetkych?....a ak nie? ....tak preco nie?

@petot

aurorag
3. apr 2013

@pectore suhlas so vsetkym! sucasna skupinka nezaockovanych deti bude mat vyhodu, ze zije v zaockovanej populacii.
Ake nasledky bude mat, ak bude cela populacia nezaockovana? spytajte sa starych mam, kolko deticiek volakedy zomieralo na cierny kasel, TBC, zaskrt? staci sa prejst po starom cintorine, kolko detskych hrobov tam je....
A alergie, imunitne ochorenia suvisia skor zo zivotnym prostredim a chemickym bordelom okolo nas - voda, ovzdusie, strava...
A este pochopte, prosim konecne, ze autizmus je geneticky podmieneny!

pectore
3. apr 2013

@aurorag skocia tu do teba raz dva...pretože su studie ktore riesili aj tuto otazku...autizmus je geneticky podmieneny...ale su pripady kedy geneticky podmieneny nebol.... problem vsak vnika v prezentacii.... Aktivisti tvrdia ze za to moze ockovanie...kedze je to "jedina" vec ktora sa od tej doby udiala a ktora mohla ovplyvnit človeka posobením napriklad neurotoxinov ....( no genetika je osemetna vec ....dedí sa cca 6 generáci dozadu .... pravdu povediac mam o samotnej studii pochybnosti ak vychadzala len napr s rodicov ci prarodicov... ale no dajme tomu...).druha vec je ...a to som uviedla uz v prispevku vysie..... ze ak vznika aj autizmus ktory nieje geneticky podmieneny na akej baze vznika...? pretože tvrdenie v studii že nič ine sa okrem vakcinacie neudialo ...na ktorom studia stavia argumentaciu je zavadzajuce.... Kedze mame napr. rozvoj modifikovanych potravin...a v podstate vsetkeho možneho čo ovplyvnuje náš život.....ja neviem....Rozne umele pripravky, lieky, nekvalitne potraviny......raz bol dovoz modifikovanej kukurice zakazany, potom dovoleny...to iste s mäsom a ATB v nom..... kto ma zaruku že nejaka latka nepoškodi plod... nie u všetkych ale u maleho promile obyvatelstva ktore je citlivejsie na dany podnet...do takej miery že u neho vznikne autizmus?..... nikto.... 😒