icon

Čaká nás prvé očkovanie

pozitiva
7. jan 2014

Ahojte mamičky.
Keď čítam Vaše príspevky o očkovaní a mám husiu kožu .Mám pred sebou ťažké rozhodnutie.Mám krásnu malú dcéru a mám ísť s nou na prvé očkovanie(Diftéria,tetanus,detská obrna,vírusová hepatitída B ...atď.)No neviem sa rozhodnúť .Môj priateľ je zásadne proti .Bojím sa že keď ju nezaočkujem môže dostať jednu z chorob a tiež ju nezoberú do škôlky.Chcela by som Vás poprosiť o radu ,pomoc.Ako ste to vyriešili Vy alebo ak ste nedali očkovať deti aké sú ich zdravotné stavy nestalo sa že by boli choré(čierny kašeľ alebo záškrt,detská obrna sú to choroby ,ktoré sa nedajú liečiť ako ma strašia) ?Ďakujem veľmi pekne

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Počula som o prípade, že malý škôlkár mal mumps a bol jediný, tak robiť závery či chránilo alebo nechránilo je predčasné. Treba si počkať na vyhodnotenie a závery celej epidémie, momentálne už docestovala do Humenného, uvidíme či sa rozšíri alebo sa zastaví.

tin007
8. jan 2014

@adsumus No, vsak aj ja cakam, uz som napisala, len zatial tie udaje vyzeraju velmi zaujimavo, mna zaraza vysoke cislo tych, ktori boli ockovani a ochoreli a preto by ma zaujimalo to, ako boli na tom zdravotne pred ochorenim, ake boli/su ich socialne podmienky (vyhovujuce/nevyhovujuce), strava, ci dodrziavali karantenu, alebo na nu kaslali a pod. Nevdim to ako podporu tvrdenia, ze neockovanie zvysuje spotrebu ATB.

sirinka
8. jan 2014

@tin007 zaujimave by bolo vediet aj pocet preockovanych v 11. Roku, kedze ta vekova skupina je druha najpocetnejsia....

tin007
8. jan 2014

@sirinka No aj to a aj napr. kolko deti z kat 1 - 4 stihlo byt ockovanych a kolko nie.

tin007
8. jan 2014

@zuhana2 Ospravedlnila som sa, tak mi prosim odpis, naozaj ma to zaujima. Vdaka (idem von, ozvem sa poobede)

kkristin
8. jan 2014

@zuhana2 ach jaj toto je fakt len na pobavenie.....nebudem na to ani reagovat lebo to je na urovni zakladnej skoly...mpekny den

aristka
8. jan 2014

kto má aspoň nejaké zdr.vzdelanie vie ,že vírusové ochorenia ,ktoré sú ako prímárne ich sekundárnou komplikáciou je bakteriálna infekcia ...to nie je žiadna novinka u ľudí na vzdelaných v obore a zo skúsenosťami ,krásnym príkladom je taká sinusitída ....aha ,či to nie je napísané na googl ,len kto vie ,že to tak je tak si to na googl aj nájde ....takže na pobavenie je ak sa robím múdra ,nie som z fachu a vysmievam sa pravde ,stačí ísť napr.na decké odd.a tam by dotyčné dámy videli čo všetko môže vzniknúť z vírusového soplíka u malých detičiek ,ktorý sa skomplikuje bakteriálnym infektom.....takže sa smejme ha ha 😝

zuhana2
8. jan 2014

@tin007 prepac, dufam, ze ma pochopis, ale ja som velmi zasadova, ked som uz raz napisala, ze nebudem reagovat to aj plati, pisem ti len preto, lebo si sa ospravedlnila, co si ja velmi vazim a poviem ti pravdu, ze som to od teba necakala, prekvapila si ma 🙂

tin007
8. jan 2014

@zuhana2 Nie nechapem ta. Ak nechces odpovedat mne, tak odpovedz vseobecne do fora, urcite je tu dost ostatných, ktorých to bude zaujimat.

tin007
8. jan 2014

@aristka Tvoj príspevok je od veci; nik to tu nepopiera (ja sama som pisala doobeda k tomu príspevok na predchadzajucej strane o 10.10), takze sa nemusis smiat ha ha a byt ironicka.
Uz od zaciatku mojej debaty s inými diskutujúcimi som sa pytala na relevantne informaci a podklady k tomu, ze neockovanie zvysuje uzivanie ATB, konkretne som ich aj citovala, aby som bola uplne presna vo vyjadrovani.
Dane výroky: "čím menej sa bude očkovať, tým väčšia bude spotreba antibiotík" a "pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii".

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Takže prípady bakteriálnej infekcie v súvislosti s osýpkami. 63 predtým zdravých chlapov, prijatých do nemocky 63% bakteriálna infekcia spôsobujúca zápal pľúc, prečítaj si aké bakterie boli spoluzodpovedné, lieči sa to atb a ešte si treba a si plus k tomu uvedomiť, že nemusia zabrať. A že to je len jedna z chorôb, proti ktorým sa očkuje.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/804571

adsumus
8. jan 2014

@tin007 A neočko dievčatko, u ktorého sa v dôsledku mumpsu vyvinul hydrocefalus. Treba naozaj veľmi veľa vecí brať do úvahy, kým začneme vyhlasovať, že očko je zbytočné. ☹
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC378...

tin007
8. jan 2014

@adsumus Pisala som niekde vyrok, ze "že očko je zbytočné"? Ja som sa pytala ine veci a uz to nebudem opakovat, lebo som to tu (tie vyroky) davala aspon 3x. Ty o koze, ja o voze.
Mimochodom, v tom prvom linku sa nic nehovori o ockovacom statuse nakazených osýpkami.

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Pýtala si sa ako sa môže zvýšiť spotreba atb počas epidémií, tak som ti dala link, kde sa uvádza, že chlapíci mali pridruženú komplikáciu bakteriálny zápal pľuc, ktorý sa lieči atb. Takže reálne môže dieťa ochorieť, dostať zápal pľúc ako pridruženú komplikáciu a liečiť sa atb, ktoré dokonca nemusia zabrať.A tak sa nám zvýši spotreba atb. Zápal semeníkov sa tiež lieči atb 10-14 dní. http://sk.medixa.org/choroby/zapal-semennikov

tin007
8. jan 2014

@adsumus Citaj pozorne, ja som sa nepytala, ako sa moze zvysit spotreba ATB pocas epidemii, Ach jaj, ja chcem vediet (a opat kopirujem) podklady k tvrdeniam "čím menej sa bude očkovať, tým väčšia bude spotreba antibiotík" a "pride nejaka epidemia vdaka neocko, tak ovela viac ATB sa bude predpisovat, vacsia spotreba ATB znamena zvysenie rezistencie bakterii".

Nikde som nepisala, ze ak bude epidemia, ze nedojde k zvyseniu spotreby ATB. Len neakceptujem podsuvanie toho, ze neockovanie sposobuje epidemie. Tie Michalovce este nie su uzavrete, ale vidis sama, aky vysoky podiel zaockovanych ochorel. Ked si vezmes ine pripady ochoreni ako bol mumps v CR pred asi 2 rokmi? Cierny kasel v Kalifornii v 2010 atd, tiez je tam vysoky podiel zaockovanych a ich liecba je riesena ATB ako u tych, ktori ockovani neboli.
Vezmi si taky cierny kasel; moze ho dostat ockovany aj neockovany. Ako sa lieci CK v oboch pripadoch? Antibiotikmi! To iste plati napr. na zaskrt, ci tetanus, v oboch pripadoch sa mozu nakazit aj ockovani a tiez je tam liecba pomocou ATB.

adsumus
8. jan 2014

A dovolím si pridať link na výrazne nižšie riziko komplikácií pri mumpse u zaočkovaných ľudí, osobitne tých, čo mali obe dávky. takže napr. meningitídu mal len 1 oboma dávakami zaočkovaný človek, narozdiel od 42, ktorí očkovaní neboli.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC337...

tin007
8. jan 2014

@adsumus Vdaka, take som potrebovala dostat, tak sa idem na to poriadne pozriet.

adsumus
8. jan 2014

@tin007 Neviem, či sleduješ, že ako začínajú epidky, ale vo väčšine prípadov chorobu dovlečie nazaočkovanec zo zahraničia, nakazí svoju nezaočkovanú skupinu a popri nom to schytajú oslabení jedinci. Takto to mali minulý rok v USA. http://pediatrics.about.com/od/measles/a/measle...

zenazaba
8. jan 2014

@kkristin ano, nasledky neockovani.....dieta s hemofilovou epiglotitidou, dalsie s pneumokovou meningitidou, dalsie s tetanom.....a to ze stupa rezistencia? spytajte sa konkretne na stupajucu rezistenciu Enetrokokov na vankomycin......alebo stupajuca rezistencia na fluorochinolony...... Nevreim, ze by prakticki lekari take nieco neregistrovali.....to nie su moje slova, ale slova odbornikov.............ale mne je to v podstate u riti, nech si robi kto chce, co chce 🙂.......ja budem presviedcat uz len a len svojich pacientov 🙂

aimeecloe
9. jan 2014

@adsumus skoda ze sa neda dat ze to nelajkujem ....

adsumus
9. jan 2014

@aimeecloe A čo nelajkuješ? Treba napísať, ak sa ti niečo nepozdáva alebo nesúhlasiš.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
kkristin
9. jan 2014

@zenazaba a ako nasledok ockovania proti pneumokokom je ze dostanem pneumokokov alebo nasledok ockovania proti meningitide ze ju dostanem? /realne priklady deti z mojho okolia/ tolko k prvej casti tvojho prispevku
K druhej: rezistentnost nesuvisi s ockovanim a neockovanim a posli meno kto toto z odbornikov povedal osobne mu zavolam aby mi o tejto suvislosti povedal
Prosim ta presviedcaj ale daj argumenty ja ich rada prijimem niesom uplne proti vsetkemu ockovaniu a niesom ani extremista ale trepes dve na tri.

zenazaba
9. jan 2014

@kkristin nech sa páči.....docenti Hupková, Stankovič, Špaleková, prof. Trupl........ čísla sú na http://www.fmed.uniba.sk/ .................títo ľudia nás učili, všetci nám prízvukovali dôležitosť očkovania, predkladali nám argumenty podložené výskumami a praktickými skúsenosťami..........verím im, nie googlu 😉

kkristin
9. jan 2014

@zenazaba a oni mi potvrdia to co si napisala? Ze rezistentnost na atb suvisi s neockovanim? To som zvedava...Mozem sa na teba odvolat????

zenazaba
9. jan 2014

@kkristin napísala som, že čím menej sa bude očkovať, tým väčšia bude spotreba antibiotík.....čo je logické, lebo očkovania sú aj proti bakteriálnym pôvodcom....čiže, čím menej sa bude očkovať, tým viac bude chorých a tým viac bude takých chorých, ktorí budú potrebovať antibiotiká.....(.nie je vari pravda, že odkedy sa prestalo očkovať proti TBC, jej výskyt na Slovensku stúpol? )...........a je tiež logické- čím väčšia spotreba antibiotík, tým vyššia je na ne rezistencia............Slovensko má najvyššiu spotrebu antibiotík v celej EÚ.............. kľudne sa mňa odvolajte 😉

desszi
9. jan 2014

Rezistencia na atb nema ziadny suvis s neockovanim. Vznik rezistencie nesposobilo neockovanie, za vznik takej rozsiahlej rezistencie na atb mozu lekari a to nie su moje slova ale slova prof. Krcmeryho, ktory sa to neboji povedat ani na konferencii do oci lekarom.

nikimax
9. jan 2014

@zenazaba tvoje tvrdenie by bolo logické, keby si vedela dokázať/dohľadať, že neočkované deti bývajú chorľavejšie ako očkované....A to tak nie je.....A tak isto by musel byť overený a dokázaný fakt, že očkovanie skutočne dokáže zabrániť chorobe a to sa dokázať nedá, to je len domienka a také želanie.....

vroni
9. jan 2014

@zenazaba, potialto je to logicke, viac chorych znamena viac ATB. Slovensko ma najvacsiu spotrebu atb a zaroven najvyssi pocet povinnych ockovani pri velmi vysokej vseobecnej zaockovanosti. Takze kde je chyba matrixe? Coby laikovi mi z toho vychadza, ze (odpust) v lekaroch, ktori predpisuju atb ako lentilky. Z nevedomosti? (maju potom spravne vedomosti o ockovani - prevencii, ked ani liecbu nezvladaju?) Z pohodlnost (presviedcat a vysvetlovat)? Podla toho by v Rakusku mali byt hufne ludia rezistentni na antibiotika a mali ich brat viac (napriklad). A ono to tak nie je. Relevantnost argumentov pre ci proti ockovaniu objektivne posudit neviem, absenciu pravdivosti vyroku ano, na to mam dokonca papier 😝

kkristin
9. jan 2014

@zenazaba takze vysledok logiky tvojho uvazovania je ich suvislost prosim ta posli mi cez ip tvoje meno rada sa nad teba odvolam....len neviem ci si ta ako doktorku po tomto nechaju....