Čaká nás prvé očkovanie
Ahojte mamičky.
Keď čítam Vaše príspevky o očkovaní a mám husiu kožu .Mám pred sebou ťažké rozhodnutie.Mám krásnu malú dcéru a mám ísť s nou na prvé očkovanie(Diftéria,tetanus,detská obrna,vírusová hepatitída B ...atď.)No neviem sa rozhodnúť .Môj priateľ je zásadne proti .Bojím sa že keď ju nezaočkujem môže dostať jednu z chorob a tiež ju nezoberú do škôlky.Chcela by som Vás poprosiť o radu ,pomoc.Ako ste to vyriešili Vy alebo ak ste nedali očkovať deti aké sú ich zdravotné stavy nestalo sa že by boli choré(čierny kašeľ alebo záškrt,detská obrna sú to choroby ,ktoré sa nedajú liečiť ako ma strašia) ?Ďakujem veľmi pekne
@adsumus Čo sa týka informácií od lekára, celý vedecký prehľad poskytnúť nemusí, ale mal by dodržiavať zákony.
Zákon č. 355/2007 Z. z. zdravia a jeho vyhláška definuje pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti niekoľko povinnosti, okrem iného aj:
.....
b) vykonávať pred očkovaním zdravotné vyšetrenie a posudzovať indikáciu a kontraindikáciu týkajúcu sa zdravotného stavu a danej očkovacej látky,
c) poučiť pacienta pred výkonom o všetkých podstatných skutočnostiach, ktoré sa očkovania týkajú – získať od neho informovaný súhlas
.....
A to, že pacient napriek očkovaniu môže na danú chorobu ochorieť, predsa je podstatná skutočnosť týkajúca sa očkovania, alebo nie?
@adsumus
Debata zacala o ATB a ockovani proti mumpsu (konkretne na situaciu v UK); ked to vezmeme uplne striktne, tak ano, ti, ktori boli ockovani, mali menej komplikacii, pri ktorych skoncili v nemocnici a nemuseli teda v tej nemocnici (lebo o tych, ktori sa liecili doma nepisu, ci sa im pridruzila nejaka choroba alebo nie a ci brali/nebrali ATB) to mali lepsie v tom, ze brali menej ATB.
Bez poznámok si presla to, co som napisala, ze ti, ktori boli ockovani mali podla prib. letaku nejake pravdepodobnosti (aj intervaly som ti dala) chytit po tom ockovani chorobu, ktoru by si liecili ATB. To sa, samozrejme v tych statistikach nenachadza, avsak ignorovat to nemozeme, lebo sam letak uvadza dane NU. Nehovoriac o iných NU, ci menej vaznych alebo viac vaznych, ci s trvalými následkami.
Na dane informacie sa mozno pozerat viacerými sposobmi: napr. ako dobre, ze mozem ockovat, lebo .... neskoncilo by mi dieta v nemocnici s mumpsom. Ale aj tak, ze naco je dietatu ockovanie, ked aj tak polovica ockovanych ochorela (presne % si vyhlada kazdy v tom clanku). Ale tiez tak, ze preco som ockovala, ak dieta mi ochorelo, hoci len "lahko" a nemuselo byt hospitalizovane. A tak dalej, tych moznosti je viac, len si kazdy musi taketo informacie vyhodnotit sam. Vies, ja ich hodnotim aj z toho hladistka, ze ako dieta som spolu s bratom mala mumps; opuchli nam priusnice a boli sme doma asi tyzden. Cize naozaj detska choroba; prisla a odisla.
@tin007 dobra debata, ja som aj chcela na to reagovať, ale som nejako zabudla, aj ked mi stale vyčítate, že len vysedávam na koni...nie je to tak...kvaky kvak 😀 (učíme sa žabiatko, sorrky)
Tu napr. píšu, že po očko je dokonca znížené riziko iných bakteriálnych ochorení. K tej imunite, píšem.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1647657
@adsumus Neviem ako tebe, no ja vidim len abstrakt a ten je hodne ... abstraktny.
Vsak sa to tam hemzi vyrazmi "may be", " no significant relationship was seen", moje oblubene je:"However" Tazko sa k tomu vyjadrit, kedze tam nie je nic konkretne, je to 23 rokov stare, nie je napisane kolko bolo ucastnikov, ako to vyhodnocovali...
@tin007 Máš pravdu, trochu je to aj vykopávka, ale mám aj čerstvejšiu na sklade štúdiu, že detičky po očkovaní nemajú častejšie príznaky infekčných ochorení, dokonca bolo nižšie. Čo si myslíš o tejto? To "might" je venované ani nie tak, spochybneniu, že to spozorovali, ale prečo tento fenomen nastáva.
@pozitiva ahoj,no ja to napisem takto...V mojom okoli nepoznam ziadnu maminu,kt.dieta ockovat nedala,deticky su uplne v poriadku bez akychkolvek priznakov. Od svojej vseob. lekarky som si vypocula pribeh,kde nedavno 4 rocny neockovany chlapcek zomrel na nejaku infekciu,proti kt.mal byt ockovany - a to do troch dni od vypuknutia prvych priznakov ,este ani nestihli dojst vysledky krvi...no ako by si sa rozhodla?clovek je velmi ovplyvnitelny tvor, na druhej strane keby si pocula alebo videla dieta,kt.po ockovani malo nejake priznaky...no neviem,je to strasne tazke rozhodnutie,ja som svoje obe dievcatka dala
http://bezpecneockovanie.wordpress.com/2014/01/...
Toto si prečítajte a neočkujte!!!
@zuzanadringus prosim ta snad niesi tak malo vnimava ze si nevies pospajat fakty a veci co sa diali v 70. rokoch a ktomu uverit tomuto clanku. Nielen ze tvoje spravanie je detske ale snad nejdes na zaklade vymysleneho clanku davat argumenty.... prepac ale toto nema uroven. Radsej si najdi odborne argumenty tie si rada pozriem a precitam...toto skus na deti na zakladnej skole
@zuzanadringus Prosim ta, uz mi nic neadresuj, hlavne nie takuto PR rozpravku - http://www.mothering.com/community/t/1395352/am...
Ja sa nevyjadrím, lebo by ma vymazali. 🙂
@adsumus Zas nieco, co ma len abstrakt, je to 14 rokov stare, obsahuje to len informaciu o tom, ze matky si zapisovali do kariet (mali tam predtlacene kolonky, sami si zapisovali, co ich napadlo...?), ako dlho to robili?, ako tie data spracovali? vylucili nieco, ponechali nieco? boli tie deti z jednej oblasti? podobny soc. status...vela otázok, ziadne odpovede.
@tin007 Dala som ti dve štúdie, ktoré zistili, že po očkovaní deti nevykazovali žiadnu zvýšenú chorobnosť. Môžeš mi poskytnúť na oplátku, niečo čokoľvek čo aspon na takej urovni ako som dala ja dokazuje, že deti zaočkované, po zaočkovaní viac chorejú ako neočkované? Leták je leták, ten uvádza komplet všetko, čo sa dialo po zaočkovaní bez ohľadu na to, či príčinou bola vakcína alebo nie. Máš aj nejaké vedecké pozorovania alebo aspon osobnú skusenosť?
@adsumus http://www.naturalnews.com/038647_vaccinated_ch...
Co sa tyka osobnej skusenosti: moje deti zatial este nikdy nemali ATB (starsie je uz treti rok v MS); najhorsiu "chorobu", ktoru mali, bola nejaka virusova gastroentritida; ktora trvala 3 dni (prvy den vracanie 1x a dalsie dva dni hnacka rano).
@tin007 Dobre som pochopila, že išlo o internetový dotazník, väčšina rodičov preferovala alternatívnu medicínu,
(čítavam si an internete diskusie, kde opakovane a hrôzostrašne neočko rodičia nechávajú malé deti bez zrážania teploty aj týžden na 40tkách a nejdú k lekárovi, ekzémy riešia MMS, do ucha kvapkajú koliodné striebro, ked pobolieva apodobne, to je alternatívna liečba asi, neviem)
drvivá väčšina detičiek bola do 2 rokov a kde sa akokoľvek som sa snažila nedokážem dopracovať ku konkrétnym informáciam?
Neviem, čo si mám myslieť, vedecké štúdie zahltíš stovkami pochybností a toto ti dôjde dôkaz na rovnakej úrovni?
@adsumus Tie tvoje vedecke studie boli len abstrakty, to co v nich nebolo som ti napisala.
Toto je dotaznik vyplneny viac ako 13000 ucastnikmi.
Tu je link, kde su vysledky, dostanes sa do neho cez to zhrnutie co som poslala: http://www.vaccineinjury.info/vaccinations-in-g...
Kliknes na graf a ako prve vidis vekove rozvrstvenie (presne cisla jednotlivých vekových skupin). Pod tym su presne data k jednotlivým chorobam. Presne je tam uvedene s akými udajmi porovnavaju (s KiGGS http://www.kiggs-studie.de/)
Ak su pre teba informacie hrozostrasne, tak necitaj. Kazdy je zodpovedny sam za seba, resp. za svoje dieta/deti.
@adsumus 39.91% su deti pod 2 roky (5234 z 13116), to nie je drviva vacsina, prehanas tymto komentom. Je to necelých 40%, takze nie drviva vacsina. K tomu autizmu; ak si si dala tu namahu a rozklikla, je tam jeden cely graf, kde su v jedn. vekových kategóriách uvadzane percenta http://www.vaccineinjury.info/vaccinations-in-g...
Neviem, ako kto chodi k dr. a s cim; znovu zopakujem, kazdy je zodpovedny za svoje dieta a svoje rozhodnutia, ktore sa ho tykaju (aj toho ist/neist k dr.). My sa chodíme obcas ukazat, no na priesvitne sople sa ATB nepredpisuju (ak ich teda deti mali v case navstevy), odporucania pediatrov boli/su v takom pripade- ovocie, zelenina, pohyb na cerstvom vzduchu, pravidelne vit. D.
@tin007 Uviedla som väčšina deti bola pod dva roky, lebo samotný "výskum" uvádza väčšina. Neviem prečo, asi mi to vysvetlíš ty.
"Due to the fact that the majority of children in the survey are between 0 and 2 years of age and some diseases generally do not appear in this age group.."
http://www.vaccineinjury.info/vaccinations-in-g...
http://rozalio.cz/index.php?option=com_content&...
Koľko detí ešte musí zomrieť, aby sme sa poučili? To chúďatko zomrelo len pred pár dňami. Zase náhoda a nesúvis s očkovaním?
@adsumus Napisala si: "Nevadí ti, že drvivá väčšina detí..." Neviem, preco pisu vacsina, kedze je tam velmi podrobny graf, ktory sa tyka vekovej struktury.
Pisu tam aj to, ze napr. jedno dieta malo autizmus, nebolo ockovane a zistili mu testami velmi vysoke davky (ci ako presne to tam pisu, enchce sa mi hladat) tazkych kovov a ze matka/y dalsieho dieta (ci deti) mali tiez zistene tazke kovy
@tin007 Čo to znamená v tom dotazníku, že výskyt napr. zápalu ucha u neočkovaných detí reportujú rodičia Rarely(zriedkavo), to je vľavo 5,18% a YES(ano), to je v pravo 1,55%? To znamená, že zriedkavo ho malo 5,18% a ano ho malo 1,55%? A čo vôbec je to zriedkavo? Raz za mesiac, či polrok, či ako?
Otázka autizmu.....Napr. vo vekovej skupine 9-10 ročných hlásili neočkovanci 2,05% výskyt autizmu. A bolo ich dotázaných 681. Neviem, či dobre počítam, ale vychádza mi to na 14 detí z 681 dotázaných malo autizmus. V tejto vekovej skupine je výskyt autizmu u neočko detí dokonca vyšší ako u očko. Je to 1 zo 48 detí. Bežná populácia má 1 z 80.
Nemali by teda porovnávať výskyt ochorení v rovnakých vekových skupinách? Napr. výskyt neočko detí autizmu v skupine do dvoch rokov a výskyt očko autizmu do dvoch rokov? A tak isto pri všetkých ochoreniach? Lebo oni porovnávajú skupinu, kde väčšina sú deti do 4 rokov so skupinou všetkých detí do 17 rokov. To by tie výsledky mohli vyzerať úplne ináč....potom.
Tie ťažké kovy ako detekovali z dotazníka, nevieš náhodou?
Ešte menovaný dotazník, kde sa malo na internete vypísať meno, dátum narodenia, očkovací status a ako často a aké choroby deti mali, reportovali rodičia, kto chcel, kto nie.....nereportoval.
@adsumus Tvoje otazky smeruj tym, ktori studiu robili. Ja som ti dala podklady, kde su velmi konkretne cisla (a velke cisla, porovnatelne s tou studiu o mumpse v UK - v tych rokoch 2002 az 2006); na to, ake metodiky vyhodnocovania a preco pouzili, sa musis spytat autorov, nie mna.
Napr. zaujimava je tabulka na konci stranky http://www.vaccineinjury.info/results-unvaccina..., kde zgrupovali vekove skupiny a porovnavali s tou KiGGS study.

@sanym A čo ked napísala na sociálke miesto na RUVZ, hlavu jej zato nemusíte odhryznúť? Podstatu vystihla...lekár má povinnosť hlásiť. Stačilo upozorniť,že kde má hlásiť, netreba hned vypisovať, že ako sa správa a kto má kolko skusenosti, naozaj ťažko také veci posúdiť, ked ju nepoznáte.
Ja som za to, aby sa vytlačil letáčik k očkovaniu s informáciami, lebo lekár isto nemá jedného pacoša za den, aby mohol rozoberať tematiku očkovania do mikroskopických podrobnosti. Nejaký tuším aj existuje, treba dávať rodičom na prvej návšteve. Ale on ti nikdy lekár neposkytne k akemukoľvek zdravotnému problému celý vedecky prehľad, ani pri najlepšej vôli.