Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?
Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?
Necitala som celu diskusiu...ale na prvych strankach sa rozobera iba MMR ...ja by som chcela vediet ci je tu niekto kto odmietol/ chce odmietnut aj hexu??? mame o mesiac termin na ockovanie a rada by som vedela kto nedal svoje dieta ockovat ani hexa vakcinou, popripade vobec nicim. a ake ma skusenosti a podobne...dakujem
dobrý deň, mám dve deti - dcéru 7-ročnú, ktorá bola očkovaná do svojich 3 rokov, a tiež 2-ročného syna, ktorého sme vzhľadom na zdravotné problémy dcéry nedali očkovať vôbec. Po tom ako naša pôvodná pediatrička chcela očkovať v 5-rokoch dcéru sme ju zmenili. Po zmene ju chcela očkovať aj nová /aj keď sa má očkovať až v 6 rokoch/, ale nedali sme ju. Novej pediatričke sme vysvetlili, že aké máme dôvody, a tiež informácie o škodlivosti očkovania. Pediatrička nás nahlásila na RUVZ. Tam ale bolo pojednávanie kvôli neočkovaniu dcéry pozastavené, pretože dcéra mala na dané očkovanie kontraindikáciu - o čom aj naša nová pediatrička vedela a aj napriek tomu nás nahlásila. Neočkovanie syna sa neriešilo, pretože na neho sa vzťahovala stará vyhláška. Odvtedy sa nič nedeje. Pediatrička pri prehliadkach už tiež nič nerieši, lebo vie, že mi neočkujeme.
Ja tiež nezaočkujem svoje dieťa - tiež som ho chcela zaočkovať aj proti tomu čo neexistuje, takže môj prvotný motív bolo nájsť proti čomu všetkému sa dá zaočkovať dobrovoľne. Narazila som však na informácie, ktore má úplne šokovali!!!! S mužom sme si vraveli - že to určite píšu tí alternatívny fanatici, ale keď sme si preverovali zdroje, štúdie a štatistiky + skúsenosti rodičov, šok sa len stupňoval!! Ako môže štát tak nezodpovedne neinformovať a zavádzať rodičov ??? Jednoducho - peniaze! V krajinách ako Nemecko, Holandsko sa povinne neočkuje - a tam majú min. 25% obyvateľov cudzincov! Žiadne epidémie a vymieranie národa sa tam nekoná.
Odporúčam každému kto nechápe a odsudzuje rodičov, že neočkujú, aby si túto tému zodpovedne naštudovali, alebo sa k nej nevyjadrovali.
Ja by som svoje dieťa dala zaočkovať povedzme na niektoré choroby - ale určite nie počas prvých mesiacov života!!! keď sú najzraniteľnejšie a budujú si základ pre celý život.
ALE KAŽDÝ RODIČ SA ROZHODUJE SÁM! Ak Vám zostane dieťa postihnuté na zvyšok života, darom budete nadávať doktorke
@studiosante ... a ak Vám dieťa umrie na chorobu ktorú ste nezaočkovali, tiež nebude môcť nadávať ľudom na fóre, že Vám to poradili... Otázka je iba pravdepodobnosť týchto situácií.
Očkovanie je téma, ktorú berie 90% ľudí ako samozrejmosť. Jeho následky môžu byť tak vážne, že má každý rodič PRÁVO rozhodnǔť sám za svoje dieťa - povinnosťou štátu by malo byť zabezpečenie všetkých informácií, pozitív, negatív, rizík a tak dať možnosť zodpovedne sa rozhodnúť. To je princíp demokracie.
@studiosante ešte by ma zaujímalo, na ktorej lampárni sa sťažovať, keď zaočkujem, schytám nejaký super vedľajší účinok a ešte mi dieťa nakoniec ochorie/príp.umrie/príp.bude mať než.účinok z tej choroby, na ktorú bolo zaočkované, keďže účinnosť vakcín je otázna.. 😠
@eaka no na žiadnej, pretože žiadny lekár nepripustí, že daný problém súvisel s očkovaním - väčšinou je to o tom, že dieťa malo predispozíciu,preto daný problém prišiel, ale nikto už nerieši, že ak dieťa malo predispozíciu, prečo sa mu pred začatím očkovania neurobili testy, či tú predispozíciu má alebo nemá!? aj pani Katke, ktorej v januári zomrel troj- mesačný synček 4 dni po očkovaní, pán Prof. Dluholucký - veľký to zástanca očkovania - v jednej relácii v Slov. rozhlase povedal, že jeho smrť určite nesúvisela s očkovaním!!!!!!!!!!!!
môj syn dostal diabetes, má všetky očkovania, ako menší aj proti chrípke, každý rok, ved aká som bola hrdá, že ho zadarmo, dokonca aj proti nejakým iným baktériám má, lebo pani doktorka odporučila, lebo mal časté laryngytídy...ked po poslednom očkovaní ochorel, vôbec som netušila, že to môže mať súvis, otvorila som oči, až ked dcéra po hexe začala hnačkovať a moja pedi ani netušila, že po očkovaní môže byť hnačka...vlastne vtedy som sa zamyslela nad tým, či je normálne, ked mi lekárka nevie povedať, aké sú vedľajšie účinky očkovania a 5 meačnému bábätku dá na hnačky biseptol, kde po týždni čakania na výter zo stolice vyšlo všetko negatívne a jej odpovee? tak bolo to vírusové 😕 vtedy som začala pátrať...toto bolo posledné očkovanie v našej rodine..mne vlastne aj pri zistení synovje choroby v nemocnici nedošlo, ked sa ma stále lekári pýtali, či bol očkovaný v súvislosti s cukrovkou...načo sa ma to pýtali, ked to neprípúšľajú? ale oni to vedia, niekoľko z nich mi to medzi 4 očami potvrdilo...no ja z toho nič nemám, jedine to, že som fakt otvorila oči a dcéré, verím, nič také , ako veeľajšie účinky už nehrozia..pedi mi povedala, že ked ochorie dieťa, tak matka hľadá príčinu a musí to na niekoho alebo niečo zvaliť...prajem jej, len nech ona tento problém so svojimi vnúčatami nemá...
Ahoj všetci, teraz som začala študovať túto tému, teda odmietnutie očkovania a jeho následky. Bola by som veľmi vďačná, keby ste mi niekto mohli podľa teraz platnej legislativy popisať kroky, ktoré ma čakajú odmietnutím. Taktiež by som chcela vedieť, či je pravda, že v prípade odmietnutia bude moje dieťa vybrané zo zdravotného poistenia a vprípade potreby budeme musieť všetky lekárske úkony hradiť my. Tiež, či je pravda, že na dieťa budu odobrate štatne prispevky, ako napr. rodičovsky a pod. Za Vaše odpovede som vopred vďačna. Ďakujem 🙂
@anelka5 alebo žiadna pokuta...niekto dostal len okolo 50e...a nás lekárka nenahlásila...tak verím, že nebude žiadna pokuta...ked ti na to neprídu do dvoch rokov od odmietnutia, tak je to premlčané...viď téhttps://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/ tam sa pýtaj, hlavne čítaj... 😉
@mazigazi @chryse Tu je to podrobne opísané: http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_...
@skalnicka Ja si myslim, ze nikto by nemal urazat ani matky co ockuju ani matky co neockuju...ja osobne prezivam velku dilemu, ci ockovat a riskovat cukrovku, ochrnutie, autizmus alebo neockovat a riskovat tazky priebeh mmr a zapal mozgovych blan...nie je to podla mna lahke rozhodnutie... prve tri ockovania mame aj prevenar...nepovinne nedavame zaockovat (hlavne nie kiahne)... ale mmr nedavame zaockovat. Sme zli rodicia podla niekoho?
@ewca Rozhodovanie je ťažké a tí, ktorí sa k tomu postavili zodpovedne, prešli podobnými dilemami ako Ty. Daj si dostatok času na rozhodnutie, väčšine ľudí trvá rozhodovanie aj niekoľko mesiacov, a je to v poriadku, keď vezmeš do úvahy, pod akým tlakom sme (niekomu ide o prestíž, niekomu o zisk a niekomu o zdravie svojich detí). Nenechaj sa tlačiť "rýchlo rýchlo", očkovanie pokojne počká kým sa rozhodneš. Rozhoduj sa tak, aby bolo srdce na jednej vlne s rozumom, a potom si za svojím rozhodnutím stoj. 😉
Samotný fakt, že nad tým uvažuješ, znamená, že si zodpovedná matka. Ja som bol dlho nezodpovedný a slepo som dôveroval systému, to už neviem vrátiť späť.
no a ja mam tri deti a co pri kazdom poviem, ked nechcem ockovat a este tie pokuty, vsak sa nedoplatim, ale radsej pokutu ako zdravie dietata
No ja som sa rozhodovala celé mesiace, už sa mi aj snívalo o očkovaní☹ Veľmi som sa ho bála a čím viac som o ňom vedela, tým vydesenejšia som bola. Nič iné som neriešila, len očkovanie☹ Je veľmi ťažké rozhodnúť sa. Prevziať na seba tú zodpovednosť. Moje rozhodovanie prebiehalo v krokoch, ktorými si zrejme musí prejsť každý. Najprv som sa rozhodla, že očkovanie posuniem do neskoršieho veku - po dvoch rokoch. Potom som sa rozhodla, že MMR nedám, predsa len sú to bežné detské choroby. Vylúčila som aj tuberkulózu, keďže som zistila čo o nej vie už celý svet okrem Slovenska☹ Stále nedokážem stráviť, že u nás ňou donedávna očkovali 4 dňové detičky!!! Asi táto informácia ma najviac presvedčila, že to s očkovaním nemôže byť v poriadku a nemôžem veriť slov. lekárom. Pneumokoky som vylúčila ľahko. Takže mi zostala hexavakcína - a pri nej platí buď všetko alebo nič. Tak som si naštudovala každú jednu chorobu a aká je šanca, že malá sa ňou nakazí. A napokon záverom celého môjho samoštúdia bolo, že už neverím, že vakcína účinkuje. Dokonca výrobcovia priznávajú účinnosť 0-80%. Ale že ten bordel z vakcíny sa dostane do krvného obehu, tak to je 100%☹ No takže napokon som sa rozhodla vykašľať aj na hexu a neočkovali sme vôbec. Vypočula som si už spomínané bububu od hygieny, kde ma presviedčali, že osýpky sú hádam horšie ako bol mor, zaplatila pokutu 90 eur a konečne pokojne spím🙂
Moju dceru museli po porode ozivovat a mala hypertonicky syndrom lavej strany, ma nejake nedokrvene miesta v mozgu...vsetko nam trosku poalsie islo, teda myslim hrubu motoriku, pretacala sa az v 8 mesiacoch a teraz v 15,5 zacala chodit... bojim sa, ze ked ju dam zaockovat proti MMR, ze sa nam zase vsetko spomali, co sio tom myslite? nie je toto kontrindikacia k ockovaniu?
Ahojte. Počul už niekto o tom, že keď nedáte dieťa zaočkovať, tak sa môže stať, že vám ho nezoberú do kolektívu(škôlka, škola)? Vraj je to platné od minulého mesiaca, ale ešte som to nikde nenašla. Zväčša nachádzam len staré články a nenašla som momentálne platnú legislatívu.
@ewca jasne, ze je..MMR sa napriklad neodporuca davat, ked je dieta napr. atopik, my sme nedali, aj ked je dcerka v poriadku, mala som info od viacerych dr., nasich znamych a ti mi tuto vakcinu tiez neodporucali 😠 v tvojom pripade by som ani nerozmyslala sekundu, dcerka jednej znamej po nej ochrnula na pol tela a dodnes je postihnuta a to bolo krasne zdrave dievcatko, ved si precitak diskusiu na MK,ake maju deti priserne pozostatky po vakcine
Ahojte, chcem sa spytat tych, co sa v tom viac vyznaju, ci je pediatricka povinna nahlasit nas na RUVZ - nariaduje jej to nejaky zakon? Keby nas nenahlasila, riskuje aj ona nejaku pokutu?
@sssimi Ahoj no ja neviem ako je to na slovensku, ale ja zijem v Irsku a tu, ked davas deti do skolky alebo jasli si vyzaduju potvrdenie o povinnom ockovani. Ja som musela kopirovat celu ''ockovaciu knihu''. do nedavna som sa ockovanim vobec nezaoberala, velmi som verila doktorom a kedze nikdy ta nepoucia o tych vedlajsich ucinkoch, tak som ani nevedela, ake to su... Ale co tu citam, tak som zhrozena.. Mame vsetky povinne ockovania za sebou, mala ma 2 roky a 8 mesiacov a neviem, kedy bude dalsie, ale asi az v 4 rokoch v skolskom systeme... Neviem, ci ti podla zakona mozu odmietnut neprijat neockovane dieta do skoly, ale tu je to problem a mas velke opletacky...
vazenie na 5 rokov 😀 , ale nie ... pokuta za jedno povinne ockovanie by mala byt okolo 35 €, ja som odmietla 3. hexu a MMR, takze ak ma Dr. nahlási tak im dam cca 70€ a nech su stastni 😝

http://rizikaockovania.sk/leg/pripomienka_2011....