Dá sa dokončiť neskôr neúplné očkovanie?

salome123
6. jan 2014

ahojte,
mame za sebou 2 hexy a stojime pred tretou, bohuzial posledne 2m ma dcera alergicke reakcie a bolo nam navrhnute, aby sme pocas ockovania boli hospitalizovane.preto zvazujem, ze by sme ju teraz zaockovat nedali a v case ked sa z tych alergii dostane (predpokladajme za 1,2,3roky), ze by sme ju dali zaockovat proti chorobam ako tetanus, zaskrt, detska obrna a podobne. myslite, ze by to bolo mozne? existuje taka vakcina?

katren
6. jan 2014

@salome123 treba sa poradit s pediatrom, pozna tvoje dieta lepsie ako my a urcite ti vie aj lepsie odpovedat 😉

salome_82
6. jan 2014

@salome123 Keď teraz nedáte tretiu dávku, tak o ten rok, dva, tri budete musieť absolvovať celé očkovanie odznova.

tin007
6. jan 2014

@salome123 Ak mate za sebou dvakrát hexu, tak v podstate tretiu davku nepotrebujete, lebo ta sluzi ako booster, cize posilovac - viac info tu v dokumente http://www.ema.europa.eu/docs/cs_CZ/document_li... 5. roku sa preockovava proti tetanusu, zaskrte, obrne a ciernemu kasli (vakcina Infanrix Polio). Z toho co pises vyplyva, ze sa obavate vaznej reakcie a preto by mala byt dcera ockovana v nemocnici. Lenze, co lekari urobia? Zaockuju a budu cakat; ak by nahodou "skolabovala" ci inak nebezpecne zaregaovala (prepac, pisem otvorene), tak jej budu pomahat. Stoji vam to za to riziko? Nastuduj si nieco o chorobách, proti ktorym sa ockuju, napr. to ako casto sa na Slovensku vyskytuju, ako sa daju liecit atd. (statistiku vyskytu najdes napr. na www.epis.sk)

salome123
autor
6. jan 2014

@salome_82 dakujem salome za odpoved 🙂 cize vlastne pojde znovu o tu istu vakcinu. ja som si myslela, ze existuju aj nejake separatne, napr. len proti tetanu, len proti detskej obrne atd. skratka ze to bude nieco ine ako ta hexa

tin007
6. jan 2014

@salome_82 To nie je pravda, tretia davka je booster; staci preockovat Infanrix Polio v piatom roku. Aj tak sa dava len kvôli protilatkam proti ciernemu kaslu, pretoze tie proti tetanusu, ci zaskrtu "vydrzia" tak 15 rokov

salome123
autor
6. jan 2014

@tin007 dakujem za linky... ten prvy sice nefunguje, ale ten druhy je fakt zaujimavy. nenasla som tam ale vyskyt detskej m.obrny... ale nasla som vyskyt zapalov mozgu virusoveho povodu. to tam patri, vsak? toho sa mi zda, ze je aj hojne....

danjelca
6. jan 2014

@tin007 je to nedostupné ten dokument nemáš o tom nejaký ešte iný zdroj??

tin007
6. jan 2014

@salome123 detska obrna sa na slovensku nevyskytla posledných viac ako 50 rokov; posledny pripad bol v 1961 roku a epis ma data 5 rokov dozadu. Zapal mozgu vírusového povodu myslis s kodom A87? To je virusova menigitida; proti tej sa neockuje (ockuje sa - da sa nepovinne proti meningokokovej meningitide - bakteriálneho povodu). Sakra, ten link som nekontrolovala, ak chces, posli mi do ip mail a poslem ti pdfko v slovencine.
@danjelca tiez mi posli mail do ip a poslem ti WC500032505 v slovencine

sirinka
6. jan 2014

@salome123 tu je ten prvy link, staci ho skopirovat bez toho posledneho v 😉
Existuju rozne vakciny, ale nie vsetky su na SK dostupne...
http://www.ema.europa.eu/docs/cs_CZ/document_li...

sirinka
6. jan 2014

@salome123 tu je ten prvy link, staci ho skopirovat bez toho posledneho v 😉
Existuju rozne vakciny, ale nie vsetky su na SK dostupne...

tin007
6. jan 2014

@sirinka si poklad

anjelicek26
6. jan 2014

@tin007 proti virusovej meningitide je na trhu od januara nova oombi vakcina, nasa doky vravela, ze od dvoch rokov ju bude ona ockovat, som zvedava na nu..

tin007
6. jan 2014

@anjelicek26 Teraz od januara 2014 alebo 2013?

anjelicek26
6. jan 2014

@tin007 teraz 2014. Je to okrem hepatitidy jedine ockovanie, co silno zvazujem.

sue
6. jan 2014

@anjelicek26 napísalaby si prosím viac?

xlucia
6. jan 2014

@salome123 da sa to dokoncit kedykolvek potom a nemusite nic absolvovat odznova. uzvazujes spravne, ockovat v nemocnici je sialenstvo. dieta je napichane kortikoidmi a podobnym bordelom len aby "prezilo". nestoji ti to za to. dieta ak uz ockovat, tak zdrave. pockaj tolko kolko bude treba. nie je problem ani tri roky... pocuvni instinkt, ten jediny je spravny.

xlucia
6. jan 2014

@anjelicek26 ved tvojmu prostrednemu zdravie odpisalo prave ockovanie. preco chces teda davat nieco co je nove a absolutne nevyskusane?

anjelicek26
6. jan 2014

@xlucia ta vakcina by bola pre nas aktualna o dva roky najskor, skor o tri, kym pojde do skolky. To si dovtedy nacitam podrobnosti a budem vediet, ake su na nu reakcie... je dost velka sanca, ze vtedy budeme uz niekde v Mexiku ci Malayzii a tam si clovek veci na dva krat zvazi...

xlucia
6. jan 2014

@anjelicek26 aha. rozumiem

salome123
autor
7. jan 2014

@tin007 dieta nasej susedy ma detsku obrnu, to dieta ma cca 8r takze neviem odkial mas tu info. on to ale myslim ma od narodenia, resp. od velmi skoreho veku tak neviem ci to ziskal nejakym virusom alebo ako.

tin007
7. jan 2014

@salome123 existuje detska obrna (ta je vírusového povodu, ktora sa na Slovensku nevyskytuje, vo svete sa vyskytuje v tzv. endemických oblastiach ako je Pakistan, India, Nigeria...) a existuje detska mozgova obrna, co je poskodenie mozgu zvycajne pocas porodu (tymto asi trpai dieta tvojej susedy, skratka DMO). odporucam trosku si nastudovat rozdiely medzi týmito dvomi chorobami

bleelka
7. jan 2014

@tin007 neviem no, mne pediatricka tvrdila, ze ak nedame tretiu davku, nebudeme moct pokracovat davkou v 5.roku. Aj ked je tretia davka len booster, aj tak mi povedala, ze potom ju nemoze zaockovat v 5. roku ak jednu davku vynechame...

tin007
7. jan 2014

@bleelka prestuduj si oficialny material vyrobcu, ako ho akceptovala a zverejnuje EMA - Europska agentura pre liekovu politiku, link dala vyssie sirinka. Je tam uvedene, ze Hexa sa moze podavat v scheme 2+1 alebo 3+1 a to +1 je vzdy booster. Pozri si, aky rozdiel je pri vytvoreni protilátok z 2 davok a z 3, tie rozdiely su minimalne. Aj moja byvala pediatricka bola takato mudra, tak som jej vytlacila tento material, potom uz bola ticho a povedala, ze to netusila.

bleelka
7. jan 2014

@tin007 toto som mala nastudovane ked som jej tym isla argumentovat, ze tretia davka zvysuje ucinnost len o 0,1-3 %, ze ci to ma vyznam, ked uz je minimalne na 97% zaockovana...a ona, ze musi dodrzat ocko schemu, ze ak tuto poslednu vynecha, nemoze dat tu v 5.roku...Bohuzial je to na SVK tak, ze ak by som aj tuto odmietla, uz sa to povazuje za odmietnutie ockovania, hoci je to len booster a dieta je uz prakticky dostatocne zaockovane predoslymi dvoma davkami...

tin007
7. jan 2014

@bleelka
Citam co pises a ziaden rozumny argument tvojej pediatricky v nom nevidim. Jediny jej "argument" je, ze MUSI dodrzat schemu. A co deti, ktore prerusia ockovanie, kvôli prechodnym alebo trvalym kontraindikaciam? S tymi co robi? Trha si po veceroch vlasy a vykrikuje: "MUSIM DODZAT OCKOVACIU SCHEMU?!"
To, ako si to sama vyhodnotis je na tebe, cakala som logicky argument tvojej pediatricky, ale nic z toho, co si napisala, mi nepride ako logicke a ani argumentacne.
Este jedna vec, som si ista, ze iny padiater/pediatricka nebude mat problem, ak budes chciet, dieta zaockovat v piatom roku aj ked bude mat "len" dve davky Hexy.

bleelka
7. jan 2014

@tin007 no, logiku v tom nehladaj 😉 len pisem ako mi to vyargumentovala ...

nae
7. jan 2014

@salome_82 ahoj, staším deťom sa očkujú iné očkovacie látky, ako deťom do 1-2 rokov. Deti staršie ako 4 roky už tie "miminovské" vakcíny nemožu dostať kvoli množstvu antigénov (kvantitatívne), ktoré obsahujú. Princíp je ale rovnaký.

salome_82
7. jan 2014

@nae Jasné, na to som nemyslela, že starším deťom sa očkujú iné vakcíny. Pôvodná otázka bola, že keď nedajú tretiu dávku hexy, čo sa stane, ak budú chcieť očkovať neskôr. Podľa mojích info len zaočkovanie 3 dávkami hexy je účinné a zabezpečuje ochranu, ktorá sa od očkovania očakáva. Niekedy sa stane, že dieťa je stále chorľavé, očkovanie ďaľšej dávky sa odkladá a keď sa prešvihne určitý čas, tak dieťa musí absolvovať celé očkovanie odznova.

nae
8. jan 2014

@salome_82 Tretia booster dávka je posilujúca, ale čítala som, že sa dáva hlavne ako "poistka" pre cca 3% detí, ktorým prvé dve dávky nestačili na vytvorenie protilátkovej odpovede. Keď si pozrieš schému, akou prebieha imunitná reakcia po strete s patogénom, tak je jasné, že už po prvej a druhej dávke telo reaguje (resp. v prirodzených podmienkach reaguje. Pri umelom zásahu, akou ja vekacinácia, je otázne, do akej miery je odpoveď dostačujúca). Hladina protilátok je jediným merateľným parametrom imunitnej odpovede po očkovaní.
Čo sa týka absolvovanie velého očkovania znova - tak jedine preto, že protilátky sú veličina dosť premenlivá v čase (hlavne u malých detí). Takže pre lekárov platí jediná rovnica - nedostatočná hladina protilátok = nedostatočná ochrana. Ostatné imunitné mechanizmy (nešpecifické) sa neberú do úvahy.