Dali ste dieťa zaočkovať proti rotavírusom?
ahojte mamicky kto dal svoje dietatko zaockovat proti rotavirusovej hnacke a aky mate na to ockovanie nozor ja naviem ci by bolo dobre svoje 2 mesacne dietatko dat alebo nedat zaockovat prosim napiste ake mate skusenosti a ci by ste svoje dieta dali zaockovat dakujem
ja som dala a dobre som spravila pretoze sme v rodine vsetci prekonali virus s hnackami a Rianka ho nedostala 🙂 🙂 🙂
my sme tiež dali, neľutujem, vyplatilo sa
my sme nedali, aj keď som rozmýšľala......odradila má vysoká cena a to, že treba očkovanie každé dva roky opakovať....
Ani naša Dr. nám ho moc netlačila......
@janus141 nasa lekarka nam ani len nespomenula toto ockovanie, asi to nepovazovala teda za potrebne. Ja by som toto ockovanie aj tak ani nedala.
len dodam, ze ak sa rozhodnes,ze das, tak aspon to nedavaj v jeden den s hexou a prevenarom/ synflorixom, radsej tie davky rozdel...
Inak, tu na MK, je vela diskusii o tejto teme uz popisane...
aj my sme dali už prvú dávku.... je to dobrá vec.
ja som dala tiež, bo mi často grckala a preháňalo ju. Strašne som sa bála dehydratácie. Má skoro 2,5 roka a zatiaľ nás to obišlo
nedali sme, nedavno sme mali pravdepodobne rotavirusovu hnacku a pohoda, zvladli sme ju dokonca bez lekara. aj ked ockovat dieta das, nikde nemas zaruku, ze rotavirus nedostane (ockovanie nie je ucinne na vsetky druhy rotavirov), takze toto ma presvedcilo a isto nedam ani druhe ockovat.
@janus141
@luciferova presene tak, očkovanie je len pre dva kmene rotavírusu - preto je podľa mňa málo účinné.
dceru som dala,druhe babo uz nedam. Z vlastnych skusenosti a aj informacii co som sa podozvedala by som spatne nedala ani dceru.V roku sme skoncili v nemocnici sice nie z rotavirusom ale norovirusom a na infekcnom sa nam vyjadrili, ze niekedy tie ockovane deti nesu horsie podobne virusy ako tie neockovane.Potom som hladala info a veru vselico som sa podozvedala.Takze najskor dobre premysliet,prestudovat,radim v dobrom z vlastnej skusenosti 😉
@janus141 nedala soma nelutujem..dva priklady:
ked sme mali okolo pol roka, boli sme na navsteve u chlapceka 7 mesacneho, ktoreho na druhy den odviezli do nemocnbice s rotavirom.....nemusim vraviet, ze si na navsteve oblizovali vsetky hracky a sliny boli vsade...a nasa dcera to nevhytila....
kamoska mi pre pol rokom pisala ze sym vracia a hnackuje...tak jej vravim ze rotavirusm co? a ona ze nie,lebo bol ockovany,.....to vies, ak dieta nie je ockovane, tak lekar povie ze mali ste ockovat, lebo vidite, dostal rotavirus...ak je zaockovane tak vam povie, ze to rotavirus nie je, lebo bol ockovany...je to len virus,....a pritom ma tu istu chorobu...tak do certa s takym systemom, ze...
Obe deti zaočkované do 6.mesiaca veku Rotarixom, dcérka mala pôrodnú hmotnosť 2 500g a bola veľmi krátko dojčená, tiež som sa obávala dehydratácie v prípade nakazenia rotavírusom, potom som dala očkovať aj syna... moji sú obaja očkovaní aj proti ovčím kiahňam, ja sama mám zlú spomienky na tú chorobu, tak som chcela, aby sa jej vyhli...
@janus141 dlho som sa rozhodovala a nakoniec som nedala, zavazilo aj to ze som planovala dlhsie kojit, do jasli nechodime, starsieho surodenca ani inych skolkarov v rodine nemame, do roka sme ani velmi nechodili na ihriska. Ked rastli zuby a mal trochu redsiu stolicu, doktorka nas hned strasila dehydrataciou a hospitalizaciou ked zistila ze nie je ockovany proti rotavirusom ... Dehydratacia nam raz hrozila, ale kvoli siestej chorobe, vtedy synceka zachranilo kojenie ... Takze si myslim ze ak sa niekto rozhodne nedat toto ockovanie, tak materske mliecko v mladsom ci starsom veku babatka jednak svojimi imunologickymi vlastnostami ale aj schopnostou dodat tekutiny a ziviny ked babo nic ine nechce je dobra pomoc a ochrana proti takymto pliagam ...
Pri druhom babatku budem asi rozmyslat znovu, kedze vtedy uz budeme mat skolkara/skolaka, tazke situacia bude trosku ina ...
Co ma ale odradza je ten sposob akym je to propagovane ... to mam skor pocit ze ma niekto chce oblbnut ... a aj cela ta situacia do ktorej sme postaveni - cena je taka, ze to kazdu priemernu rodinu dost stoji, o to viac to budi dojem, ze predsa som dobry rodic, tak to kupim svojmu dietatu nech to stoji co to stoji ... Ak je to take uzasne a ochorenie take caste (potom asi aj naklady na liecbu su vysoke) - preco to nie je dobrovolne ockovanie preplacane statom? Ak je to take caste ako tvrdia v propagacnych letakoch, tak by stat vlastne usetril ...
ja som dala zaočkovať, aj keď viem že je ich viac druhov, ale len tá predstava že môžeme skončiť znova v nemocnici bola pre mňa taká hrozná, že som neváhala a nám to doktorka odporučila
aj my sme dali oboch synov ockovat a viem ze sme davali tu drahsiu vakcinu kde bolo viacero tych kmenov rotavirusov...a chvalabohu sme doteraz nemali ziadne hnackove ochorenie.....a to ma prvy syn uz 5rokov....ale za to nas trapia zase pneumologicke ochorenia a laryngitidy.
Nedala som ani jednu ani druhu a tu su - od roka chodia do kolektivu a zatial do pohody, sice toto leto starsia mala nejaku tu gastroenteritidu - tak asi ako polka dvora - ale do tyzdna viac menej prekonana a zase fungujeme bez problemov. Ja co skor vidim a lutujem prevelmi je to ze som starsiu dala ockovat proti "vsetkemu" - pneumokoky+ varicela - a ta je furt chora s naburanou imunitou a u druhej som si povedala ze ju tymi dobrovolnymi ockovat nedam len ked budem vidiet ze je to nevyhnutne po nastupe do jasli tak ju zaockujem proti kokom a doteraz to nebolo potrebne mladsia ma omnoho lepsiu inmunitu ako starsia ktora by mala byt zarucene odolnejsia proti vsetkemu a je to presne naopak!!!!!!
tesne pred narodením môjho malého prekonal sesternicin synček rotavírusovú infekciu ako ročný - infúzie, nemocnica, dosť si vytrpel. Tak som sa radila s našou doktorkou a nakoniec sme malého nedali zaočkovať, lebo vraj pri kojených deťoch je menšie riziko, kvôli protilátkam v krvi. Dúfam, že som sa rozhodla správne 🙂 Inak sesternicin malý mal dovtedy reflux, za každým jedlom strašne plakal, bolelo ho bruško, bol problém aj s dokrmovaním, lebo málo toho zjedol a po návrate z nemocnice akoby ho vymenili, je za dvoch, pribral a chutí mu neskutočne. Tak sa stále smejeme, že jeho tam v nemocnici poriadne vyčistili 🙂
@janus141
ahoj, dnes mi to bolo v poradni doporucene..mame 6 tyzdnov a maly ma problem(nebudem konkretizovat) a kazde 2 tyzdne sme na Kramaroch v BA..navrhla to lekarka len koli tomu, ze sa dost casto zdrzuje v nemocnici...ale podla mna je to zbytocne, ved, kolkokrat sa zaockuje voci niecomu a ajtak to dostanes...a na 2 strane, ja som len za povinne ockovania, tie ostatne ma netrapia...a nie sme az tak financne natom, aby som si mohla dovolit vysoit za vakcinu vyse IOO€.
Nie som krkavcia matka, ze by som nechcela svojmu diatatu dobre, ale je bez inych vaznych problemov...tak, naco si tvorit dalsie?
@zuzi0911 ved ja viem, ze to nie je povinne...ale, vzdy to lekar ponukne, ako doplnok k inym ockovaniam..nahrava tak scasti sebe, firmam..a scasti pomoze aj dietatu..
Ja by som nedala ockovat..a poznam pripady, aj osobne ludi, kt. dali v detsve zaockovat rodica a maju dodnes trvale nesledky.( Kamaratka tak dostala DMO..a dodnes je na voziku)
ano davali sme a mala sa zatial drži neviem ci to ma suvis ale s mužom sme mali 2krat crevnu virozu a ona ju nedostala 🙂
nedala som ockovat a lutujem toho!!!
nedala som a neľutujem to 🙂
ahojte, prosim ak ste dali ockovat rotarixom proti rotavirusu do akej doby sa prejavili vedlajsie ucinky. neviem ako dlho mam byt v strehu.
dakujem
@vilica Ja som v strehu nebola, na očkovanie som hned aj zabudla, spomenula som si až nedávno, ked dcerka, chytila hnačku s vysokou teplotou, ktorá na moje prekvapenie, prešla za dva dni a teplotu mala normálnu hned na druhý den. Či to bola rotavirova hnačka s istotou neviem, lebo sme nestihli ani riešiť lekárku ako jej to rýchlo prešlo. 🙂

ja som dala vcera 🙂 kazde dieta do piatich rokoch zivota prekona rotavirusovu hnacku aspon raz - u dojciat ma tazky priebeh spojeny s dehydrataciou a tak koncia drobci castokrat v nemocnici na infuziach. ockovanie je peroralne takze ziadne ihly ... myslim ze to ma zmysel ... hlavne sa spytaj mamiciek, ktorych dojcatka prekonali toto ochorenie ;)