Dieťa nedám viac zaočkovať
ahojte, potrebovala by som sa poradit o ockovani. pretoze som hlupa a uz som dala nejake ockovanie 😢 , rozhodla som sa ze taku chybu uz neurobim a povedala som svojej doktorke, ze uz nejdem davat ockovat.ona ma samozrejme odhovarala,a povedala mi co vsetko sa moze stat ked nedam zaockova. no v januari mame ist na preockovanie. sme rozhodnuti, ze nasho chlapceka uz nedame zaockovat. potrebujem vediet, ze ci mam svojej dr. nieco podpisovat alebo nie. a ak nie tak ako sa obhajit. dakujem moc
@vejula ahoj.
stacia 2 ockovania . v mnohych krajinach su len dve . na slovensku su 3 ..tretia je "booster" a ma posunut hypoteticky imunitu voci danym chorobam tusim o 4% ? ..ale je mozne ,ze tie percenta si nepamatam presne. co si pamatam presne je , ze aj po 1000 vakcinach si nemusi dieta vytvorit totalne ziadne protilatky. je to napisane dokonca v pribalovych letakoch a dokonca sa to casto aj deje. skoda ,ze sa nerobi rok po ukonceni ockovania povinne kontrola hladiny protilatok u kazdeho dietata , ludia by totizto padli na rit asi 😀 zistili by , ze velmi casto je to presne nula. ^^
stale netreba zabudat na paradoxny fakt ,ze aj vysoke hladiny protilatok nezarucuju ,ze dieta neochorie na ockovanu chorobu. nie je tam priama umera. je bezne ,ze dieta ochorie aj ked ma vysoku hladinu protilatok a pomerne casto sa to aj deje. v plosne zaockovanych populaciach sa vyskytuju velke epidemie chorob na kt. su zaockovani . to ,ze to nie je vzdy v spravach na "prvej" strane je uz druha vec 😉
no, mozes robit co len chces ..je to len na tebe. "tak povedala, že nie, že bud to zaočkujem teraz alebo vôbec." - toto je samozrejme zas len klamstvo, ako zhruba vsetko co vyjde z ust lekara.
ak chces na nieco cakat , tak ma zmysel cakat jedine na dovrsenie 2heho roku zivota, ked sa vytvori krvno-mozgova bariera. do vtedy je to v podstate +/- jedno. v japonsku sa ockuje az po dovrseni 2heho roku zivota. ^^ len ako priklad.
inak kamen si mozes vratit spat na srdce, vakciny su kontaminovane permanentne ,, raz viac , raz menej ...ked to stiahnu tak jedine ak sa nieco niekde prevali . ak nie, kludne sa podavaju kontaminovane. stat nijako nekontroluje kvalitu a zlozenie vakcin . daju povolenie a vakciny tecu do deti ... rozdelia sa peniaze a kazdi je spokojni.
na tvojom mieste by som si dostudoval informacie o povahe a nutnosti ockovania . ..ale kedze nie som na tvojom mieste , je to len na tebe 🙂 paaa.
@xlucia mas pravdu ze nevidim do jej vnutra... neviem ci je uplne zdrava..ale budem tomu verit ze to tak je... a na zaklade internetovych pisaciek, neviem nad ktorym zaockovanim by som mala premyslat ze nieje vhodne pre dieta... keby niesom v zahranici, mozno by som to brala inak... no tu clovek nemoze nikdy vediet s kym a cim sa da do kontaktu pri tolkych cudzincov a inych veci... a keby sa stalo ze daco dostane, naco zaockovana koli mne nebola..tak to by som si vycitala do smrti... tu lekarom verim viac ako na slovensku... u nas na svk ides k lekarovi zo zlomenym prstom na nohe, a oni ti odrezu celu nohu a este k tomu ti daju vsetko zaplatit... tu okrem toho ze to mas zadarmo, tak t vysetria , vsetko s tebou konzultuju, ci mozu a ci nie... noo proste je to vec pohladu na vsetko... nevravim ze nesuhlasim ze deti by sa nemali ockovat.. ale urcite nie neockovat ich vobec.... moj nazor
@srdiecko9 som rada, ze zijem dnes, a ze mam dostatok zdravej potravy, zdrave byvanie a dostatok informacii, ktore tu pred casom neboli, alebo boli ale nedalo sa k nim dostat, som rada, ze sa mozem slobodne rozhodnut, ci ockovat dam, alebo nedam, pokuta je iba detail 😉 kto sa chce dat ockovat nech sa da, mne to nevadi, ked ockovanie naozaj funguje, tak neviem preco sa bojite neockovanych, ved oni su v "riziku" lebo nemaju protilaky ( a okrem ineho ani formaldehyd, hlinik, a ine jedy) v krvi......a kedze si skoncila debatu, tak sa neunuvaj s odpovedou 😉
Ľudkovia, dočítala som po stranu 2, prestalo ma to baviť, ale jedna vec... internetová diskusia... prečo sa tak upínate na pôvodný význam slova diskusia, že ako sa tam treba hádať pre a proti, ja vnímam "diskusie" alebo "fóra" na koníkovi skôr ako také priestory, kde sa môžu stretávať ľudia určitého názoru a zdieľať tam spolu svoje skúsenosti. neviem si predstaviť, že by ma bavilo chodiť do témy a v jednom kuse sa tam len o niečom dohadovať.. takisto o čom sú potom diskusie typu "začíname v 2013", akože mám tam chodiť a dohadovať sa, že podľa mňa nie je rok 2013 vhodným rokom na počatie dieťaťa? A baby v tej skupine by mi mali oponovať a posielať linky na rôzne numerologické stránky a snažiť sa ma presvedčiť, že to je ten najvhodnejší rok na počatie?? Alebo baby, ktoré sa stretnú v "diskusii" "potratila som", tak mám ju tam ísť presviedčať, že nepotratila? Alebo že je to úplne normálne a v pohode a nič na plač? Prečo zoskupovanie sa ľudí za účelom podporovania sa pri plánovaní dieťatka prípadne pri prežívaní jeho straty a podobne, je akože v poriadku a v tej diskusii sa netreba hádať, ale keď si chce kúsok internetového priestoru vyčleniť skupina ľudí, čo sa rozhodla neočkovať (rozumej rozhodla, v minulom čase) a ďalej sa tam chcú dohadovať o novinkách v tejto oblasti a o tom, ako to ďalej riešiť a o ďalších súvisiacich oblastiach, prečo práve táto téma tak kole oči všetkým a práve táto má byť na hádanie??
@digysa v prevenarovej téme nie sú ovce, ktoré bľačia, keď niečo povie, my sme si názor vytvorili a prečítali sme pri tom kvantum materiálov, nie len letáčik o supervakcíne v čakárni u doktora...a kto má pocit, že téma "nesúhlas" je príliš jednostranne zameraná a že tam sú len ľudia, čo nesúhlasia (div sa svete), na nete je mrte iných priestorov a webiek, kde je mrte pro-očko materiálov.. neboj sa, že máme prečítané aj tie.. Je zaujímavé, že pro -očko stránkam nikto nevyčíta jednostrannú zameranosť.. info od lekára sú tiež jednostranné (v skratke: môže mať teplotu, začervenanie, opuch, bez očku umrie), ale keď je jednostranne zameraná anti-očko téma, tak zrazu "diskusia je o argumentoch", nepotľapkávajte sa, prijmite opačný názor... PREČO???
Ako ovca sa skôr prejavuje osoba typu tuším nejaká katka výrokmi "Ty myslíš, že Dr Ti chce zle?" "Teba nevystrašilo, keď Ti Dr povedala, čo sa môže stať, keď nezaočkuješ?" "Ale veď Dr povedala..." ... .. atď.. keď my povieme, čo sa môže stať po vakcinácii, tak hnusne a netaktne strašíme.. keď Dr zveličí až obludne možnosť komplikácií pri osýpkach, tak to je úplne iná situácia, tam sa treba v záujme svojho dieťaťa vystrašiť a dať radšej pichnúť.. Prečo ten dvojitý meter furt???
A prečo je téma súkromná? Pretože sme sa nijako nemohli brániť ľuďom, ktorí mali jedinú zábavu, ničiť nám debatu, provokovať hádky, urážať a nadávať, preto... keď admini neboli schopní urobiť nič pre našu debatu, tak sme si ju spravili takú verejno-súkromnú, prístup má každý, kto požiada, akurát keď sa tam prejaví ako provokatér a hádač, tak letí.. a to neznamená, že keď prejaví opačný názor, ale že keď bude provokovať hádky.. pretože aj opačný názor sa predsa dá prezentovať kultivovane a na úrovni.. tu na zač.diskusie to jedna kočka napísala.. a bola pro-očko.. a bavila sa na úrovni.. to je jediný zmysel súkromky..
Všetkým mier v duši!
🙂
@katun tak skoro by som ockovat urcite nedala (teda ja vobec), nemam osobne skusenosti, ale spomenula som si hned na tento pribeh, citaj https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...
@eaka diskusia a demagogia je velky rozdiel. Hlasanie a presadzovanie jedinej myslienky je žial demagogia a nie diskusia.... dokonca je tu priestor a na spolocne nazory a zaujmy..... v takej sekci sa môžte živo angažovať...a tam bude nevhodne presadzovat iný názor...vzhľadom na zadefinovanie. 😉
Preto si myslim nesuhlas s povinným ockovaním bola kvalitna tema no zlyhala zas len a len ludska stránka.... Diskusie na taketo važne temy budú vždy žive a treba s tým počitať, nabaliť sa davkou tolerantnosti, skepticizmu.... Nikto nechce dvojity meter..... lenže v neockovacej atmosfere ..aby meter nebol dvojity.... treba situaciu vyvazovat...hlavne ked uz je jednostranna az fanaticka....stači len polopravdu formulovať viac celopravdovo....a uz sa človek vymika pravidla????? to mi je zvlástne..... nikto zamerne ziadnu temu nenicil...taketo osočovanie je tiež dvojity meter.... pretože s osobnými hodnoteniami a utokmi mali problem aj neockujuce maminky a oteckovia.... 😉 čo sa aktivne odzrkadlilo na jej zatvoreni.
ak ma sukromka taky chrakter ako sa snazil mat nesuhlas s povinnym ockovanim...nejde absolutne o ziadnu diskusiu ale umelo vytvorenu demagogiou tahanu hrstkov protagonistov.... nic viac....
@pectore Možno si si to nevšimla, ale práve som písala niečo k tejto téme "DISKUSIA!!"... neviem, prečo je také nepochopiteľné, že niektorý priestor by mohol slúžiť ľuďom, čo nemajú záujem sa hádať či očko áno či nie, pretože to už majú vyriešené.. takých tém je tu požehnane, ale pre Teba je proste každé slovo len ďalší podnet do ďalšej hádky...
k Tvojmu "nikto zámerne žiadnu tému neničil" by som len pripomenula Tvoje vlastné vyhlásenia o tom, ako sa strašne zabávaš na ničení našej témy a provokovaní ďalších hádok
no more comment
@vejula zijeme na SVK, takze Prevenar taky...
@eaka a tu je cely problem... mame inu predstavu o tom čo je diskusia..... taky priestor po akom tuzis existuje...but v sukromnej teme alebo v sekci : Sme na tom rovnako - Spoločné názory a záujmy, prípadne prežívame to isté. Je tu na to priestor.... lenze vsade inde je to tu o diskusii.... .... nezabavam sa ...ale je to pre mna druh relaxu.... a zabavala som sa akurat na jednani niektorých ludi... pretoze mi to prislo akoby som sa bavila s pubertákmi....... a nemusime sa uz spolu baviť... budes stvrta na zozname....pokial ma o to vsak poziadas...že už si neprajes aby som ta @ (zavolala)
@hajanka nijako nechcem spochybnovat clanok, ale preco je na tom hrobe napisane "nasa dcera "? ked sa pise o chlapcovi?
@vejula
1. Ak sa bojis cierneho kasla, aj tak nestihnes svoje dietatko v akutnej faze plne zaockovat
2. Uz sa to tu preberalo viac x - nie raz sa po ockovani zistila nulova uroven protilatok proti chorobe, takze ockovanie ti absolutne nic negarantuje, len Ti sposobi taky "placebo dobry pocit na dusi"
3. nic si nemusis vymyslat, povedz nie a bodka
@vejula dr. mi dnes na mou otazku o treti hexe vysvetlila, ze ta treti davka se dava proto, ze je to tzv. booster, to znamena, ze ty dve prvni to jako kdyby posili, aby ta ucinnost vydrzela dele.
@vivianna
zrusilo sa ockovanie proti TBC (1.1.2012) ...... a niekto napisal, ze toho roku je UZ 8 pripadov tuberkulozy, to je hroza! toho isteho roku roku samozrejme 😀 t.j. za 11 mesiacov, v sabinovskom okrese.... ...v cigánskej osade. (kde je zaockovanost katastroficka.... ) 😉
v roku 2011 pokial bolo este ockovanie plosne a povinne bolo nahlasenych 399 pripadov za rok.
V 337 pripadoch slo o plucnu TBC, zvysni pacienti mali mimoplucnu TBC.
zaujimave? uvidime kolko ich bude do konca roka a potom porovname rok plosne ockovany a neockovany 🙂
TBC je sposobena bacilmi hlavne Mycobacterium tuberculosis, zriedkavejsie Mycobacterium bovis a Mycobacterium africanum a podla postihnutia sa deli na plucnu formu, mimoplucnu a zmiesane, ta zmiesana sa zaraduje medzi plucne.
BCG vakcina je ziva vakcina pripravena z danskeho kmena1331 ktory je oslabeny kmenom bakterie Mycobacterium bovis (to je ten zriedkavejsi typ bakterie ktory sposobuje TBC).
@tortelinka clanok pise o chlapeckovi ktory zomrel po podani vakciny, v ramci toho bol zorganizovany protest voci ockovaniu, organizatormi protestu boli manzelia Sirjacobs a protest bol zaroven organizovany na pamiatku ich nedonosenej dcerky Stacy, ktora zomrela po rutinnom ockovani 9 vakcinami veku iba 8 tyzdnov. Ta fotka je z protestu a na tej truhlicke je meno ich dcerky.
Tak mamky 🙂, síce som písala, že už neprispejem do tejto diskusie, lebo je to veľmi citlivá téma, tak len doplním svoj predošlý príspevok. Pýtala som sa našej pani riaditeľky MŠ, ako je to s prijímaním detí do škôlky, ktoré neboli zaočkované. Takže, som dostala odpoveď, že sa dieťa prijíma, ak jeho lekár potvrdí, že je zdravotne spôsobilé. Oni očkovanie alebo neočkovanie neberú do úvahy, ináč povedané - im to nie je smerodajné. Či už potom lekár dieťaťa, ako uváži, či pustí dieťa do zariadenia alebo nie, to už neviem...ale ak budem mať cestu k našej dr, verte, že sa opýtam 🙂. Treba si uvedomiť, akokoľvek sa rozhodneme - my mamy - berieme na seba riziko a znášame následky, či už dieťa nedáme očkovať - môžeme sa strachovať, či náhodou nepríde do kontaktu s baktérkami a znášame následky choroby, alebo keď aj dáme zaočkovať tiež znášame následky - kvôli nežiaducim účinkom a ostatnou reakciou na očkovanie, ktorá sa bohužiaľ odzrkadlí na zdraví dieťaťa. Ja som sa tiež strachovala, po každom očkovaní mojich detí, či nastúpi nejaký nežiaduci účinok. A pred každým očkovaním som im merala teplotu - to je základ - a keď teplomer ukázal čo i len o stupeň vyššie, už som aj rušila termín očkovania. Bála som sa aj pri synovi, ktorý sa narodil predčasne /v 35. týždni/, keď ho očkovali proti tuberkulóze. Tisíckrát som sa pýtala lekárov, či je potrebné ho očkovať, či mu to nemôže nejak ublížiť, keďže bol taký malinký. Takžu strachu a obáv som mala dosť. Tak, z mojej strany už len toľko k tejto téme.
V roku 2011 zomrelo 5 pacientov na tuberkulózu, 19 prípadov bolo registrovaných ako úmrtie pacienta s TBC.
Z 399 prípadov pre ťažkosti bolo zistených 305 prípadov, pri kontrole evidovaných 24 prípadov, v rámci vyšetrenia kontaktov 18, pri preventívnej prehliadke 31 a pri pitve bol zistený 1 prípad.
Z pridružených ochorení sa najčastejšie vyskytovali ochorenia pečene u 62 pacientov, v 24 prípadoch bol pacient liečený na diabetes mellitus, v 3 prípadoch duševné ochorenia, v 24prípadoch koincidencia TBC malígneho ochorenia. V roku 2011 nebol zahlásený ani jeden prípad koinfekcie TBC a HIV infekcie.
Podľa geografického rozloženia v Slovenskej republike najhoršími oblasťami s najvyšším výskytom tohto ochorenia je oblasť východného Slovenska (Prešovský kraj 13,96/100tis obyv.) nasleduje Košický kraj s 10,51/100tis obyv. Najnižší výskyt zaznamenávame v Trnavskom a Nitrianskom. Z 399 hlásených prípadov tbc v roku 2011 išlo o 62 mimopľúcnych foriem tuberkulózy ako hlavné miesto postihnutia, najčastejšie to bolo tuberkulózna pleuritída v 18 prípadoch, tbc chrbtice v 13 prípadoch, močové ústrojenstvo v 3 prípadoch, mimohrudníkové lymfatické uzliny v 14 prípadoch, v 6 prípadoch vnútrohrudníkové lymfatické uzliny, v 4 prípadoch gynekologické formy tuberkulózy, 1 krát čriev a peritonea, v 4 prípadoch išlo o inú lokalizáciu z toho 1 krát išlo o očnú formu tuberkulózy.
počet prípadov tuberkulózy na slovensku od 1960- 2011
http://www.hagy.sk/storage/TBC_pripady_1960-201...
podla krajov :
http://www.hagy.sk/storage/TBC_mapka_kraje_inci...
analýza udajov za rok 2011
http://www.hagy.sk/storage/Analyza_2011_sgrafmi...
v 2010 - 443
v 2009 - 513
V 2008 - 652
V 2007 - 708
ja som tiez zvedava na rok 2012 .... a aj na dalsie roky ked sa toto ockovanie zrusilo.
@vivianna Ja som už viackrát písala, že v konečnom dôsledku tu tá situácia s odmietaním nie je taká zlá ako v iných krajinách, kde je očko oficiálne nepovinné, ale fungujú také páky v iných oblastiach, že sa jednému dych zastavuje.. my síce máme pokutu vo výške do 331e, ale dieťa môže ísť do škôlky, na výlety, žiadne ďalšie obmedzovanie (okrem prípadného obmedzeného okolia). Situácia by podľa mňa bola horšia, keby bolo očko oficiálne nepovinné, ale žiadna škôlka by neočko dieťa nevzala ani na pol dňa a rodič by si musel platiť neskutočne drahé súkromné škôlky, pokuty do výšky 10000e či niekoľko mesiacov väzenia.. nuž.. západná pseudodemokracia...
@prevenar ak maš čas chcela by som sa spytať. V ktorych krajinach sa očkuje len 2 davkami hexa vakciny? Ďalej na čo sa môžem odvolať, ked chcem očkovanie odmietnuť. Konkretne, ako mam oponovať, ked mi lekarka bude tvrdiť, že očkovanie sa odložiť neda, bud teraz alebo nikdy....
Ešte sa chcem spytať, odkial maš tu hranicu 2 rokov ako vek kedy vznika ta mozgovo cievna bariera. Vôbec to nespochybnujem, len v tejto oblasti niesom natolko znala, tak sa pytam.... Či aj lekari disponuju s touto vedomosťou, či to prejde u nich ako argument, prečo počkať s očkovanim dajme tomu tie dva roky.
@alenka600 vdaka za odpoved. ono je pravda, že zrejme očkovanie nič negarantuje, ale nemyslim si, že ako tu už niekto spominal v dospelosti takmer nikto nema protilatky z očkovania z detstva. Napr mne teraz počas tehotenstva robili krvne testy na rubeolu a protilatky som mala pozitivne napriek tomu, že som ju nikdy neprekonala. KEd som sa pytala, že čo to znamena, že hodnota IgG je pozitivna tak dr povedal, že to su protilatky, ktore mam ešte z očkovania 😕 Ale napriek tomu MMR som nedala pri synovi ani teraz nedam a budem sa modliť aby deti tie choroby prekonali ešte v detstve a nie potom mumps v puberte alebo ružienku v tehotenstve. Ono v najhoršom pripade sa ta ružienka da zaočkovať už aj v dospelosti ( nejaky čas, pár rôčkov pred planovanym tehotenstvom) keby o to išlo a nieje to tak nebezpečné ako vo veku jedneho roka. A možno dovtedy už vyvinu aj vakcinu, ktora nebude v rozpore s mojim svedomim.
@czechzuzanaba uhm, vdaka za odpoved. No ja neviem, ale pokial je tam skutočne zvyšenie tej imunity len o nejake 4 % tak je na zvaženie, či je lepšie kvôli tomu vystaviť svoje dieťa dalšej davke svinstva čo ta vakcina obsahuje 😖
@vejula rubeolu si kludene mohla prekonat a ani o tom nevediet-jej priebeh moze byt uplne banalny ,plus lekari casto ani nerataju s tym ze sa moze jednat o rubeolu kedze sa na nu ockuje.
Je to podobne ako s 5 chorobou-mnoho deti ju prekona a nik o tom ani netusi,take rozne mozu byt priznaky a aj tak banalne a pritom je to pre plod -teda pre tehulky nebezpecna choroba asi tak ako rubeola.
baby caute,,mne sa tu nechce teraz to vsetko citat len mam jednu a pre mna velmi dolezitu otazku ,,,NA KOHO SA OBRATIT S TyM ZE SOM PROTI OCK. a kedze moj syn uzil uz dve davky vakciny a v tento piat.nas caka tretia,,,,chcem to na rychlo oddialit alebo hned vybavovat.ako to funguje s fou pokutou ,,komu ju platit atd...?vopred dakujem za kazdu radu 🙂
@pectore ale asi tam nejaky dôvod bol, že sa to zrušilo....
A verim, že muselo to byť už fakt zle - myslim tie reakcie na to očkovanie. LEbo určite by to nerušili len tak, kedže tam ide tiež o velke peniaze. A tiež išlo o najneučinnejšiu vakcinu zo všetkych a tie reakcie, hrôza....
HAJANKA
s tuberkulźou to vobec nieje take jednoduche....
Vyšší výskyt tuberkulózy je často způsoben jejími hypervirulentními kmeny.
Bovis postihuje širokú škálu cicavčích hostiteľov, vrátane človeka, dobytok, jelene, lamy, ošípané, domáce mačky, voľne žijúcich mäsožravcov (líška, kojoti) a všežravce.
"M. tuberculosis je geneticky variabilní a vykazuje tím charakteristické rozdíly ve fenotypu u jednotlivých izolovaných kmenů. Tato různorodost vykazuje biogeorafický výskyt a jednotlivé linie jsou spojeny s geografickými oblastmi. Fenotypové studie však tvrdí, že tato variabilita nemá dopad na vývoj nových diagnostických metod a vakcín. Variace však ovlivňují relativní odolnost kmene a dynamiku přenosu u kmenů odolných vůči antibiotikům"
K očkovacej látke :
Živé, oslabené vakcíny BCG (bacil Calmette-
Guérin) boli pripravené mnohonásobným pasážovaním
(230 x) M. bovis a prvýkrát sa použili v roku
1921. V Československu sa začalo očkovať v roku
1926, pravidelné plošné očkovanie sa vykonáva od
roku 1953. V súčasnosti sa vo svete používajú 4
hlavné reťazce BCG. V SR je zvolený dánsky kmeň
patriaci počtom živých zárodkov medzi silné reťazce
a nehnevaj sa na mna ...oni vedia lepsie preco zvlolili na slovensku taky kmen....nez ktokolvek z nás.
@vejula tak isto .... nebolo to pre nic za nic....... ci to bolo spravne sa uvidi casom.... mala by byt slobodna volba...bez debaty..t.....len si sledujem ze uz niektoré matky zistujú či sa da zaockoat prioti tubere aj tak.... a ak zacne mat stupajucu tendenciu...a nie klesajucu ako doposial.... kto vie jak to bude s ockovanim do buducna.
- tusim v cechach ? ..ale inak si uz nepamatam, videl som to uz davno a hladat to sa uz nechce 🙂
- nemyslim si ,ze to bude niekoho zaujimat ..lekarom je vo vseobecnosti uplne ukradnute co bude s tvojim dietatom (az na male vynimky) , moze ti umriet aj rovno v naruci v ordinacii ..nie je to jeho dieta ..ale tvoje. mnohi lekari len zapisuju ockovania do karty svojim detom a vakciny putuju niekde do kanala.
- ono ani po vytvoreni krvno-mozgovej bariery sa z ockovania nestane destilovana voda ^^ ..len riziko zavlecenia toxickych kovov do mozgu klesne ..ale dieta ma stale pecen, ladviny, kosti ..atd. chapes. + vakciny su casto kontaminovane virusmi , bakteriami ..alebo geneticky pozmenenym materialom a proti tomu ti nepomoze ani boh. ^^

@vejula Moj osobný, profesiou mierne ovplyvnený názor je, že dve dávky stačia na dostatočnú imunitnú odpoveď u zdravého dieťaťa.