icon

Je neočkovanie zlé rozhodnutie?

katkaa123
10. nov 2013

Chcela by som vás poprosiť o vaše skúsenosti. O mesiac máme ísť so synčekom na prvé očkovanie a ja sa stále neviem rozhodnúť, či mám odmietnuť alebo nie. Čítala som kopec diskusií, článkov atď., ale väčšinou mamičky píšu o zlých skúsenostiach po očkovaní. Mňa by zaujímalo, či sa medzi tými, ktoré svoje dieťa nedali zaočkovať, nájdu také, ktoré to teraz ľutujú??

sirinka
11. nov 2013

@katkaa123 asi najlepsie je vyuzit odklad, kym nebudes mat istotu, ci ockovat alebo nie, co a kedy.... Napr moje dieta ockovanie proti pneumokokom ma a neustale trpela na pneumokokove infekcie, zapaly usiek, dookola antibiotika.... Takze co clovek, to ina skusenost... Sama sa musis rozhodnut a sama si musis nastudovat dostatocne mnozstvo informacii, ktore ta k tomu rozhodnutiu privedu 😉

Na margo farmafiriem... Dnes mame mnoho deti s celozivotnymi chronickymi problemami, vakciny totiz maju mnoho NU, ktore nesposobuju hned smrt, ale dlhodobe problemy...

seemani
11. nov 2013

No ja som si niečo o tom prečítala, a rozhodla som sa očkovať. My sme boli očkovaný všetci a sme tu. Ano, stane sa, že sú následky po očkovaní, ale môj názor je taký, že keď dieťa nezvládne vakcínu, tak danú chorobu by nezvládlo tiež a po neočkovaní by malo ešte väčší problém sa s tým vysporiadať. pretože ak je imunitný systém oslabený a už očkovanie je pre neho problém, čo potom skutočná choroba?? Ďalšia vec, aj po neočkovaní môžu nastať komplikácie /vid @quaxi/ a keby sa dané dieťa zaočkovalo, možno by sa nič nestalo. Ale toto nikto nikdy v živote nezistí, jedine, že by sa človek naklonoval a dal sa jeden zaočkovať, druhý nie.. A skúmalo by sa 😀 . A maminy, ktoré píšu o NU, tiež nevedia aké NU by ich dieťa malo, keby zaočkovali a možno si len naivne myslia, že to spôsobilo očkovanie. A zase naopak... Neočkované deti, ktoré majú NU práve kvôli tomu..
Tak ja som sa proste rozhodla postupovať tak ako to bývalo bežné.
Ďalšia vec je aj to, že dnes tieto choroby sú veľmi zatlačené do úzadia, nakoľko sa nemali ako šíriť, keďže ľudia boli zaočkovaný a IS si veľmi ľahko poradil a choroba sa nemala kde rozrastať.. Ale ako to bude o pár rokov, keď sa toľko detí už neočkuje, to som teda zvedavá...

sirinka
11. nov 2013

@seemani poznas svoj ockovaci kalendar? Pripadne tvojej maminky? Je to porovnatelne k pomeru vakcin dnes? A s tym ked nezvladne vakcinu, nezvladne ani chorobu, dieta v troch mesiacoch nema ziadnu sancu nakazit sa naraz vsetkymi chorobami s hexavakciny plus vsetkymi kmenmi z prevenaru ci synflorixu... Trosku napor na detsky organizmus, to by teda fakt nezvladlo....

salome_82
11. nov 2013

Ja som sa rozhodla pre kompromis. Teda ja to za kompromis považujem. Očkovanie sme odložili po prvom roku života. Myslím si, že očkovanie funguje, no zároveň vakcíny vnímam ako silné kafe pre organizmus malého bábätka. Dcérka je jedináčik, nechodíme do kolektívov, stretávame sa s minimom ľudí, takže si myslím, že riziko ochorenia na nejakú chorobu je menšie ako riziko nežiaducich účinkov. Ak by sme mali doma napr. ešte škôlkara, ktorý by mohol zo škôlky dovliecť nejakú pliagu, tak by som pravdepodobne očkovať dala, nakoľko riziko ochorenia na nejakú chorobu by bolo väčšie ako riziko z nežiaducich účinkov po očkovaní. Nielen, že som sa rozhodla očkovanie odložiť po prvých narodeninách, ale nechcem očkovať v tých najchladnejších mesiacoch, kedy hrozia chrípky a rôzne nachladnutia, aby malá nebola v inkubačnej dobe iného ochorenia. Takto nejako som si povedala, že budem postupovať. Rozhodnutie nebolo spravené za jednu noc, ale dôsledným čítaním medzi riadkami, nakoľko mnoho informácií o očkovaní považujem za fanatické. Celá stránka slobodavockovani.sk mi taká príde. Dokonca som sa sklamala aj v Elekovej, tiež začína zachádzať do extrémov svojimi názormi. Čítala som jej staršie texty a rozhovory, sú dokonca prístupné na slobodavockovani (ale aj inde) a v nich pripúšťa, že vakcíny fungujú. V tomto mi je sympatická kniha od Struneckej "Varovné signály očkovaní". Na začiatku knihy vysvetľuje mechanizmus fungovania vakcíny a takisto pripúšťa, že fungujú aj keď ona vidí negatíva očkovania aj v inom ako len v zložení vakcíny. Takisto grafy, na ktorých má byť akože vidno, že choroby mali klesajúcu tendenciu ešte pred začatím očkovania mňa teda vôbec nepresvedčili. Keď sa na tie grafy lepšie pozriem, tak vidím, že krivka je stále hore-dolu a len jemne, pozvoľna klesá nadol. Po zavedení očkovania ide prudko dolu a drží sa pri nule, už žiadne stúpanie nahor... Každý si môže tie grafy interpretovať po svojom, tak ako sa mu hodí.
A na koniec tohto môjho dlhého príspevku si ešte trochu rypnem do tých, čo by očkovali hlava nehlava a sú proti neočkujúcim rodičom. Dali ste sa v 30tke zaočkovať proti záškrtu a tetanu? Je to povinné...

aristka
11. nov 2013

@bubulka722 o akej pravde ,ja viem s čím prichádzam do styku a dievčatá na deckom ,dojčeneckom tiež a na rozdieľ od mamičiek laičiek ja viem keby niečo ako reagovať ,viem kde sú hranice čo je alebo nie je v poriadku ,dieťa ,do posledku vyzerá čulé ,ako zdravé akoby mu nič nebolo a pritom môže za pár minút umrieť len zrazu bum ...a budem to tu hovoriť dokola ,prečo tu sa amatéra hrajú na mudrcov ,keď nevedia ako reaguje decký organizmus ,aj skúsený špičkový lekár ak má zodpovednoť za dieťa napr,na stole alebo na odd.musí počítať zo všetkým ..nám je to neustále na školách vtĺkané deti nie sú dospelý ,je to úplne neporovnateľné a je to tak ,kto s tým robí je to tak a logicky ak je dostupná prevencia radšej použijem prevenciu ako liečbu ,keď sa drobec nakazí živými či vírusmi alebo baktériami a liečba aj záťaž pre organizmus a maličký organizmus je veľká a to nehovorím o možných komplikáciach ....tu sa vyjadrujú ľudia a mudrujú a pritom ani nevedia prečo je to u detičiek tak ,anatomické pomery a pod.......

aristka
11. nov 2013

@fidka79 finda by mala začať ekg privkou a srdiečkom ako takým a potom môže pokračovať ďalej ,ozvi srdca nestačia....

aristka
11. nov 2013

@fidka79 finda by mala začať ekg privkou a srdiečkom ako takým a potom môže pokračovať ďalej ,ozvi srdca nestačia....
@matulienka10 s tým nemuselo sa podľa pediny očkovať od žiliny na západ ,nemôžem zdielať ,vy máte rómov ,my máme turistov a kože turistov ....

aristka
11. nov 2013

@sirinka no vidíš a ja som sa dočítala dokonca aj tu na koňovi ,že aj detičky neočko majú astmu a ekzémy ...a čo spraví choroba z drobcom neočko potom už neviem...inak tuším to bolo v tom linku na začiatku.....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jaja34581
11. nov 2013

@salome_82
Na margo poslednej vety.Keď Vám ide o život hoc aj v 30- ke , pri úraze a pod. sa Vás nik nepýta na to či chcete tetanovku alebo nie, ste radi že Vám zachránia život.

aristka
11. nov 2013

@salome_82 neočkujem hlava nehlava ,ale proti tetanu som pravidelne očkovaná a na záškrt som tiež očkovaná a ak by som sa bála nie je problém si dať skontrolovať protilátky ,ak by som si mala vybrať záškrt napr,zo zápalom srdca alebo smrťou určite by som riešila prevenciu a to očko....

jadodka
11. nov 2013

ja mám obidve deti očkované... len základné očkovania, starší má aj hepošku a meningoka.. mladšiemu som už nedávala, máme staršieho doktora ktrorý však ide s dobou, CRP je u neho ako na otčenáši Amen, ATB predpisuje len v nevyhnutnom prípade, radila som sa s ním ohladne očkovania,aj ja som uvažovala že nedám, kôli všetkým článkom ktoré som čítala.....,,, odmietol mi deti zaočkovať proti chrípke, kliešťom, kiahniam... ale základné odporučil,na moju obavu ohladne prepuknutia cukrovky po očkovaní a ďaľších chorôb vážnych mi povedal, že môže to očkovanie spôsobiť, ale to dieťa to už má v sebe, tak len je spušťačom, ale tak isto sa to môže spustiť po ATB, veľkom strese pri nástupe do škôlky, školy.... rozhodne je pravda, že tie choroby voči ktorým sa očkaju už moc niesú, ale treba si uvedomiť aj to kôli čomu už niesú a to vďaka očkovaniu a tým aj chráneniu sa... teraz som čítala že sa vracia čierny kašeľ... som rada že som dala zaočkovať, lebo aj keby ho deti dostanú... taks a neprejaví v takej intenzite

aristka
11. nov 2013

@fidka79 opakovanie je matkou múdrosti a v tvojom prípade to je doslovne .....a ešte si zopakuj kliniku diabetu ,anfylaktického šoku ,meningitídy encefalitídy ,pneumónie a všetko čo sa týka očka .....ja to ovládam ,lebo s tým pracujem ,ale ty asi nie keď sem hádžeš tvoje laické názory ......a čo hovoríš o oxidácii organizmu a tetane ,tú teóriu prevenara ......

aristka
11. nov 2013

@jadodka dobre ti to povedal a aj ohľadom liečba atb a jeho postup...máš dobrého dr. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
aristka
11. nov 2013

@fidka79 ja ti to neberiem ,len ma napríklad zaujalo v tom linku ,ktorý je na začiatku ,že jedného drobca máš očko a druhého neočko a píšeš tam ,že zatiaľ nevidíš rozdieľ napr,chorobnosti...prečítaj si to....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
prevenar
11. nov 2013

@seemani no "sme tu " - akurat poznam v ratane seba este dvoch dalsich 5 tich kamaratov ktorym za zazracne okolo druheho roku zrutila imunita a vypukli zahadne autoimunne ochorenia.

1x - astma + alergie na pel a dalsie alergie
2x - ekzem
2x - cukrovka

- do dvoch rokov zdrave deti. takze ano vsetci "zijeme" ^^ ..cize asi sa podarilo ^^

seemani
11. nov 2013

@prevenar ja som zdravá ako ryba a mala som všetky očkovania. A poznám asi 10takých ľudí ako ja. Tak to čím bude? hmmm.. u mňa sa podarilo veru. A ja nikoho nepresviedčam o ničom, takže by som bola rada, keby ani mňa nikto nepresviedčal a to čo písala @jadodka je podľa mňa svätá pravda, tak nejak som to myslela aj ja, Ten človek má proste predpoklad nato, aby sa u neho choroba prejavila, a prejaví sa, či očkovaný je alebo nie, akurát očkovaný to prežije ľahšie. Ale to je môj názor, ja to takto vnímam, či tomu niekto verí alebo nie, to mi je jedno...

kalifa28
11. nov 2013

@katkaa123 a to si sa rozhodla za JEDEN DEN????? na zaklade anonymnej internetovej diskusii a par anonymných IP????? fuuuuhaaa... klobuk dolu pred tvojimi promptnými rozhodnutiami... a zaroven ti zelam vela stastia...

prevenar
11. nov 2013

@seemani no, niekto ..niekto nie je ..a niekto po ockovani aj umrel na nasledky ockovania ^^ .. preto to musi byt SLOBODNE rozhodnutie , lebo ti ide vyslovene o zivota a tom moze kazdy rozhodnut len sam a nikto na svete ho do toho nemoze nutit . to je merito celej veci . ^^

prevenar
11. nov 2013

@kalifa28 LOL ! 😀

salome_82
11. nov 2013

@aristka To si jedna z mála. Ja som 30 už mala a moji kamaráti a známi sú moji rovesníci. Ani jeden nie je preočkovaný, ani jednému nedošla domov pozvánka na očkovanie od praktického lekára. Neviem prečo. Veď je to povinné očkovanie, je v očkovacom kalendári, každých 15 rokov má dôjsť k preočkovaniu. Moji rodičia sú vo veku, že mali byť už dva krát preočkovaní a nič. Podľa mňa o tom aj málokto vie a nikto sa nebojí záškrtu. Tetanovku ešte beriem, že netreba, keďže ju preventívne po úrazoch pichajú.

seemani
11. nov 2013

@prevenar umreli aj následkom neočkovania.. je to 50 na 50, kto mi zaručí, že keď nezaočkujem a o 10 rokov sa vrátia choroby.. a vrátia sa! . že sa malému nič nestane? &takisto mi nikto nezaručí, že po očkovaní nebudeme mať nejaké NU.. Tak sa držím toho, že očkovanie v minulosti malo svoju podstatu.. A bude mať aj v budúcnosti

salome_82
11. nov 2013

@jaja34581 Lenže toto som nemala na mysli. Očkovanie proti tetanu a záškrtu je povinné, je to v očkovacom kalendári. K preočkovaniu má dôjsť v 30tke a potom každých 15 rokov. Beriem, že tetanovku pichajú preventívne po úrazoch, ale záškrt? Nepoznám nikoho v mojom okolí, že by bol preočkovaný. Bojíme sa preto, že tu vypukne záškrt? Väčšina ľudí o tom očkovaní ani nevie...

aristka
11. nov 2013

@salome_82 a vieš o čom to svedčí ,ako chodia na preventívky ...ja to viem v rámci preventívky a aj vďaka tomu ,že celá rodina chodíme k jednému dr. a inak tetanus ,môžeš dostať aj po pichnutí tŕňom a tam ťa nenapadne ísť si dať pichnúť tetanovku preventívne a z dezinfekciou je to tiež slabé na dané poranenie ......

aristka
11. nov 2013

@prevenar ty mi už prosím ťa npíš ,kto zomrel na následky očkovania ....za relevantné považuejm len anafilaxiu a tam je to o tom ,že blízky príbuzný nevedia prvú pomoc ..to znamená ,že by sa dalo vo veľkej miere tomu predísť......a zyvšok čo ste sem dali aj tých tvojich kamošov ,daj sem celú kazuistiku a potom sa môžeme baviť a nie len tvoje domnienky ,tak ako to bolo s tým tetanusom ......

prevenar
11. nov 2013

@seemani je to len tvoja vec ako sa rozhodnej a mne je to jedno . co by som bol rad, aby som mohol aj ja rozhodnut sam za seba bez perzekucii a pokutovania a pod. ^^

katkaa123
autor
11. nov 2013

@kalifa28 samozrejme ze som sa nerozhodla za 1 den, studovala som si to cca 2 tyzdne.. a nadalej chcem na tuto temu zistovat viac informacii. Avsak momentalne s tymi informaciami, ktore mam, som rozhodnuta ockovat. Termin ockovania mame zaciatkom decembra, takze stale mam cca 3 tyzdne na konecne rozhodnutie.

salome_82
11. nov 2013

@aristka Prepáč, ale napr. moji rodičia chodia na preventívky poctivo a nikdy im lekárka očkovanie nespomenula. Uznávam, že tí mladší nechodia, no myslím si, že by to malo fungovať tak ako pri deťoch, že lekár pošle dotyčnej osobe pozvánku na očkovanie.