Je očkovanie na Slovensku povinné?
Ahojte, chcela by som sa opýtať, či je očkovanie na Slovensku povinné? Môj priateľ mi povedal, že áno a najbližšia krajina, kde to povinné nie je je Rakúsko. Ale ja nechcem ísť rodiť do cudzej krajiny, ktorej jazyk ani nepoznám a môj priateľ je rázne proti očkovaniu. Za rady vopred ďakujem 🙂
@evittam ale mne doteraz nikto nedal ziadne vysvetlenie preco sa robi cirkus z neockovanch deti a z nepreockovanych dospelych nie... Lebo ja mam fakt dobru obvodacku a aj cela moja rodina a nikdy okrem tetanusu mi nespominala, zeby bolo minimalne dobre sa preockovat a to som netusila, ze je to potrebne.
@maciatkolulu ja som ti predsa odpoved dala, ak sa očkuju krpci, choroby sa nevyskytuju v populácii a teda ani starší sa nemusia proti nim preočkovavať.
@evittam teba chcem poprosiť aby si svoje ohováranie mojho nicku obmedzila na IP, ako je to tvojim zvykom a nepísala o mne klamstva verejne. Ak sa ti moje odpovede nepáčia, nie je to pretože su zle alebo nesprávne, ale pretože ty nič okrem antivax ideologie do mozgu nepušťaš.
@adsumus ja mam pocit ze rizikovejsou skupinou su prave dospeli. S kolkymi ludmi pride do styku male dieta? No napriklad taky dospely ktory denno denne chodi do prace v hypermarkete, pouziva mhd a cestou domov sa zastavi v nakupnom centre na kavu s kamoskou..... Tam je riziko nakazy vacsie nie?
@marcelatje neviem ako tvoje, ale moje do roka nebolo takmer vobec v kontakte s dospelými, akurát tak rodina, potom detičky u lekárky a detičky mojich známych. všetko, čo poznám zdravotný stav.
@adsumus ved prave preto sa mi zda riziko nakazy dospeleho pravdepodobnejsie
@adsumus nie je pravda, cierny kasel sa vyskytuje najma medzi dospelymi a adolescentmi a nehovor mi, ze si nikde nechodila s detmi, ziadne obchody, centra, ziadne kutiky, nic 😉 a preco nakoniec, ked boli ockovani, myslim, ze je prave uplne normalne, ked je matka doma aj s dvojmesacnym dietatom ide napr.na nakup a uz je tam kopec nepreockovanych dospelych, ktori mozu nakazit aj ockovane dieta, ved o tom to je,a strach z toho, ze neockovane dieta nakazi ockovane, alebo som fakt nechapav? rovnako moze nakazit nepreockovany dospely, uplne rovnako, tu ide o ockovanie a preockovanie, ked je to povinne u maleho dietata, tak by malo byt aj u dospeleho, len tam sa uz neda vyvolat ten strach tak efektivne ako u rodicov maleho dietata 😉 , nepreockovany dospely je rovnake riziko ako nezaockovane dieta.
Moja matka mala podozrenie a hranicne hodnoty na cierny kasel, rovnako otec, ani jeden lekar z toho nerobil ziadnu vedu, potom aj v nasom okoli znami, co su tvrdo za ockovanie, tak ich tato, pekne krasne nepreockovany ma robene kazdy polrok testy na ck a povedal uplne z kludom, ze cierny kasel ako mu tiez povedala lekarka sa da uplne normalne v klude liecit, ziadna hyseria 30tych rokov, su na to lieky...
@maciatkolulu čiernykašeľ sa vyskytuje medzi pubertiakmi, ktorí neboli ešte prečkovaní, čo sa strachu týka ten vyvoláva antivax hnutie u ludí, ktorí sa boja, že ich deti ochoreju po očkovaní, nie lekári, tí vydavaju opatrenia podla potrieb populácie. a ako píšeš u dospelých je táto choroba pomerne dobre liečitelna, ale ni u malých bábetiek, ktoré nevedia kašlať a dusia sa, maju zástavy dychu.
@maciatkolulu tu to máš dosť dobre vysvetlené http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...
@maciatkolulu jedno nechapes .ocko nemusi zabranit inf.ale je podstatne kde sa ta inf v org.zastavi ....vies co znamena pre dieta do roka dostat ck.atb nefunguju a bacily si mozu plut svoj toxin a cim dlhsie bacily ziju .tym dlhsir pluju toxin .ktory maly detsky otg.oblicky .mozog .huste hlieny a zachvaty faviveho kasla dieta dusia a prichadza k zastave srdiecka...jedinou liecbou ck su protilatky .ktore ale v ampulke nemame .aby sme ich podali a zivot bacila zasravili .mame jedine ocko acelularnou mrtvou vakcinou.ktora obsahuje len fragmenty bacila a telicko dietatka si na zaklade toho dokaze tie potrebne protilatky vyrobit a bacila .ktory sa v org tazko pomnozuje a pritom je rezistentny na atb jednoducho zabije ...co ine toho bacila zabije a zastavi tvorenie toxinu.kedze ani na toxin nic nemame .ziadne antidotum ....dieta .ktore nevykasle zaintubujeme aby sa nezadusilo .ale toxin sa tvori a podkodzuje oblicky .s tym idu pluca .nehovoriac o komplikaciach intubacie .sedacie co je uspanie dietka medikamentami .imobilizacia ....teda ziadna vyhra a ani velka pomoc ....jednoducho len cakanie .ci to dieta zvladne a ak ano .ake to bude mat nasledky na org.ci neurologicke .krdze toxin podkodzuje aj mozog.ci ine podkod celkove organov....jednoducho my na ck nemame ziadnu liecbu ...ty nejaku poznas .ako ck riesit .ako chranit deti .ked ich vlastne protilatky vzniknute na zaklade antigenu z ocka ty nie su po voli ....co zastavi toho bacila...
@aristka ja neviem, ci pisem nejakym inym jazykom, alebo som blba, ja pisem stale o tom istom a to je to, ze preco teda nie su vsetci dospeli preockovani, pretoze aj ti su hrozbou....A ked je ta hrozba taka desiva, tak si myslim, ze by malo byt na mieste chranit predsa spolocnost aj preockovanim dospelych a to povinnym. Aj obycajna poondiata chripka moze vsiest k zlyhavaniu organom atd, ale ked maju byt pre ockovane deti take nebezpecne neockovane, tak preco nie su nebezpecni aj nepreockovani????dospeli???
@adsumus a co mam ako v tom clanku vysvetlene? Ze aj ked sa pubertaci v 12 preockuju, tak aj tak je medzi adolescentami a dospelymi stale najviac nakazenych? Ze preockovanie dospelych nie je povinne? Ci co som sa tam mala docitat? Ze ked sa da matka nahodou preockovat proti ck, tak to ale neurobi 1000ludi z ktorymi je v styku na verejnosti? Naozaj to nechajme tak, kazdy nech si robi ako uzna za svoje, ale naozaj nikto nemoze nutit rodicov robit nieco co nechcu, sami sa rozhoduje kazdy jeden, ci ockojuci, ci nie a sami si aj obe strany nesu zodpovednost, moj nazor
@maciatkolulu ochoreli pubertiaci, ktorí boli na posledy preočkovaní ako 5 ročne deti, preto sa zaviedlo preočkovanie 12ročných, ked si pozrieš graf, odvtedy zasa vyskyt klesá,ale ty to budeš asi považovať za náhodu. a ja ťa nenutim očkovať sa, to určite nie, ale dojde mi divne ked niekto neočkuje na základe takých informácii ako máš aj ty a ešte mi dojde divné, ked ma niekto odhovára od očkovania na základe nezmyslov.
http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor...
@adsumus ja som neockovala prve dieta, lebo som nemohla a druhe z vlastneho presvedcenia a nie na zaklade grafov, alebo niekoho linkov a tak, ale vkuse mi nikto nedal odpoved na tych dospelych medzi ktorymi je cierny kasel dost rozsireny, ze preco tam nie je povinnost dat ockovat, ti predsa predstavuju neuveritelnu hrozbu babatiek do troch mesiacov, alebo to maju matky sediet prve tri mesiace doma a nikam nechodit? Ziaden obchod, ziadna mhd - nie vsetci maju dve auta, ziadne navstevy a tak, dost zvlastne
@maciatkolulu čierny kašel sa vyskytuje teraz už rovnako u všetkých vekvých kategorii, najviac u detí do jedneho roka, ktoré nie su ešte komplet zaočkovane, čo sa dospelých týka, podla mna čk nie je choroba, ktorej zabrániš okčovaním alebo prekonávaním, nakolko nemá doživotnú imunitu, možeš ju len minimalizovať, tuto ide v prvom rade o ochranu detí pred vážnym ochorením. Osobne by som bola zato aby sa dospeli začali preočkovávať tým čo som mala ja, tetanus, čk, záškrt, ale kedže máme po zavedení očkovania pubertiakov klesajuci trend asi to potrebne ani nebude. Môžem vedieť, čo sa tvojho dieťaťa týka prečo si nemohla, bolo odporučene lekármi neočkovať?
@adsumus hej bolo odporucane neockovat cierny kasel neurochirurgom, mala operovany hydrocephalus v dvoch mesiacoch....dost vazny dovod na neockovanie???? je moje dieta hrozba pre tvoje ockovane, nema pravo ist do skolky, alebo dokonca do skoly? Inak je uplne ok, po mentalnej aj fyzickej stranke, dakujem Bohu a preto momentalne neockujem z vlastneho presvedcenia aj svojho syna, mozno nieco preockujem po tretom roku a nastupe do skolky, zvazim.
@maciatkolulu pre mna nie je nikto hrozba, nakolko my sme prečkovaní a nemáme do jedného roka, som čítala, že najlepšie a najdlhšie si deti vytvoria imunitu, ked su očkované podla kalendára, ak by som bola na tvojom mieste, druhe dieťa dám isto zaočkovať, čím skor. deti, ktoré nemožu byť očkovane z medicínskych dovodov samozrejme do školok môžu, tie by nemohli ak by mala skolka hranicu zaočkovanosti pod 95% ked hrozia epidémie, aspon ja by som svoje do takej školky nedala.
@adsumus a ani do skoly by si nedala? 😉
@maciatkolulu no nedala, dala by som do takej, kde je málo neočkovaných, znižovala by som riziko, ty nebudeš?
@adsumus na ma uz 18, a nikdy ma nenapdlo, nic take riesit, lekarka ma uplne ukludnia, ze kebyze aj ochorie, nic sa nedeje.... a verim jej. A naozaj ockovacie preukazy od ikoho som nepytala, chodila do waldorfu, ktory ako viem podporuje neockovanie, takze sme prezili 😀 A rozhodne nebudem do mojho syna pichat sedemkobinaciu!!!!!!!Ked pre moju prvu dceru stacila dvoj a druhu troj.... proste nie, nebudem, a spravila som tak po konzltacii so zahranicnymi lekarmi z rodiny, ich rada? Daj ockovat, ale az po roku, ni take malinke, tak ja som zvazila a dam mozno teraz po troch rokoch. Nebudem tu rozpisovat, co mi povedali, ale bolo to pre mna smerodatne, jeden kardiochirurg a druhy anesteziolog, sami maju tri deti....
@maciatkolulu pre tvoje dieta je hrozba aj cierny kasel ...
@aristka ktore dieta myslis?
@maciatkolulu ja ti tvoje rozhodnutie neberiem, to je tvoja vec, ty si nemusela nič zhanať, lebo doteraz boli všetci preočkovaní a žiadne epidemie neboli, situácia sa ale trošku zmenila, je kopec neočkovaných detí, pohyb vo svete, zaharaniční lekári ti radili, celkom by ma zaujímalo na základe akých informácii.
@adsumus Ako som ti už napísala - ja žiadnu "antivax ideológiu" nepoznám - to len ty stále podsúvaš to čo si ty myslíš. Ako som ti už párkrát napísala ja žiadny antivax nepoznám a ani nemám oň záujem. Takže tiež buď taká láskavá a nepíš o mne klamstvá a nepravdy. Ja ťa nikde neohováram - píšem len k veci. A nie nikde si mi nedala jednoduchú odpoveď na moju jednoduchú otázku. Takže ak sa ti nepáči to čo píšem tak to nečítaj a daj mi pokoj!
@adsumus vies, mne je uplne jedno na zaklade akych informacii mi dali radu vydrzat s ockovanim, ja im verim a hotovo, jednoznacne povdali vydrzat do roku a ockovat po roku a postupne, nie su proti ockovaniu...a naozaj si predstav, ze sa nebojime ani cestovat, ani nic, proste nie.
@maciatkolulu no aj som si myslela, že sa nič nove nedoznám, tak to je a hotovo.
@adsumus tak vidis a co si sa chcela dozvediet 😀 ja som sa dozvedela a to, ze dospeli a mladi, nemusia byt preockovani, spokojne behaju medzi malinkymi detmi aj chori a to mozno aj na cierny kasel a nikto nic neriesi, ale male neockovane, zdrave dieta je desiva hrozba pre ockovane deti a treba ju preto vylucit z kolektivu, to hovori same za seba
@maciatkolulu no tak to si sa ty dozvedla zle, lebo som ti tu dala info, že mladí sa preočkuvaju, ale tak ja som zvykntutá, ked je človek ohlupený antivax nič nevníma.
@adsumus Ak hovoríš o sebe tak určite-čo sa týka schizofrénie. Čo sa týka nejakého môjho "laikovania" - ja nelaikujem žiadny antivax-len niekoho ak sa mi jeho príspevok páči a neriešim čo je zač. Fakt schizofrenia je sviňa-dávaj si pozor.....
A zase príspevok o ničom a úplne mimo.....

@maciatkolulu Ona ak nemá relevantnú odpoveď tak odbočuje od témy veľmi rada a potom ti ešte aj napíše, že ti odpoveď dala....No comment.... 😉
@katarinka289 Za 20 rokov bude každému jedno či budeš alebo nebudeš očkovaná-preočkovaná - tak ako to nikto nikde nerieši teraz.....Len u detí je to strašné "bu-bu-bu"..... 😉