Mám dať očkovat proti pneumokokom?

anulkaba
22. jan 2016

Ahojte maminy. Chcem vediet aky mate nazor na ockovanie proti pneumokokom. Lekarka mi ho odporuca,ale ja nie som presvedcena,ze to chcem. Nemam doveru voci akymkolvek vakcinam. Samozrejme povinne ockovanie so synom absolvujeme ale to bude asi vsetko. Prosim,ake mate skusenosti , co o tom blizsie viete. Dakujem za kazdu radu a nazor. 🙂

elinka89
23. jan 2016

Dobrý deň, môj názor je,že ja budem isto očkovať, dnešný anti-vakcinatori ,pišu o nežiaducich učinkoch, ak sa najde jeden zo 100,ktorý ma nežiaduce učinky a už to využiju. Mnohe mamičky nedavaju očkovať,lebo.....ale ak by mali platiť velke peniaze,hned by bola dalšia diskusia. Môj názor je že keby sa neočkovalo ako napr. proti pravým kiahnam,tak by sa nikdy nepodarilo -prave kiahne (Variola) eradikovať( to že sa už nevyskytuju).

zuzich
23. jan 2016

Očkovanie proti pneumokokom patrí do povinného očkovania. Máš na výber dve vakcíny, tu prvú hradí poisťovňa, druhá je prevenar, na tú sa dopláca cca. 10 E.

prevenar
23. jan 2016

- ako, rozhodujes len ty ..a mala by si rozhodnut na zaklade informacii , ktore si si nastudovala. teda ak sa toho nevzdas a nechas o svojom dietati rozhodnut lekarku - predavacku liekov. cize , tvoja volba.

- volakedy o nasom dietato tiez rozhodovala lekarka a mame z toho pekny atopicky ekzem , teraz uz rohodujeme my a 4 posledne roky sme ziadneho lekara nepotrebovali. ziadne antibiotika, antipyretika, kortikoidy, antihistaminika ..nic. nic z toho nase dieta nepotrebovalo. z nejakeho dovodu je celej rodine lepsie bez nich.

- cize ak mas zaujem o realne informacie o ockovani tak ich najdes tu - https://www.modrykonik.sk/group/1799/

adsumus
23. jan 2016

@anulkaba ja ti poviem len tolko http://www.solen.sk/pdf/ba4d71dd66c1479d7ca877e...
moja je očko, všetko je v poriadku, nemala žiadne vážnejšie ochorenie, neberie atb, nechytá choroby od iných.

adsumus
23. jan 2016

Medzi časté a závažné následky pneumo-
kokovej meningitídy patria poruchy sluchu,
zraku, psychomotorická retardácia, devastácia
tkanív. Za mozgové postihnutie sú zodpovedné
2 mechanizmy – neurotoxicita zápalových me-
diátorov a bakteriálnych produktov a mozgový
edém (5). Liečba je empirická, pri invazívnych
ochoreniach sa ako dobrá voľba javí cefotaxim,
vankomycín, prípadne meropenem (8).
http://www.solen.sk/pdf/ba4d71dd66c1479d7ca877e...

anulkaba
autor
29. jan 2016

@zuzich toto som si nebola istá. Očkovanie proti pneumokokom je v povinnom očkovaní? To som nevedela. Ktorá vakcína je lepšia?

anulkaba
autor
30. jan 2016

@elinka89 dakujem 😊

zuzich
1. feb 2016

Neviem, ktorá je lepšia, prevenar má byť účinný voči viacerým kmenom pneumokokov. Problém je, že asi proti 13 a tých kmeňov je oveľa oveľa viac.

qwertxy
10. feb 2016

Ano, patri to medzi povinne ockovania. Poistovna ti v plnej vyske hradi 10vakcinu. Ak chces 13vakcinu doplacas nieco cez 10eur pri kazdej davke (preckovava sa 2 alebo 3krat, nepametam si). S ktorou zacnes s tou treba aj skoncit. No a ktora je lepsia - ono ide o to, ze si nejaka skupina odbornikov povedala, ze tych 10staci, lebo tie zvysne sa vyskytuju v malej miere. Cize doktor ta pouci, ze ale ty sa rozhodujes, lebo sa moze stat, ze sa objavi pneumokokovy virus prave z tej trojice a proti tomu nebude dieta ockovane, a ty budes na doktorku nastvana - ale ona by ta preto mala takto informovat, ze rozhodnutie je na tebe. V minulosti bola preplacana aj ta 13vakcina v plnej vyske, ale uz teraz nie je.
Snad sa to da pochopit 🙂