Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@stanislavao 😀 😀 😀 no vidno, máš to naštudované riadne 😀 😀 o tom svedčí aj info o očkovaní proti Hep. B 😀 a že keď zrušia očkovanie proti TBC nastane stredovek 😀 😀 som sa tak dobre nezasmiala už dávno 😀 zaujímavé, že v tých krajinách v ktorých ho už zrušili dávnejšie, tak ako kukám tak kukám, žiadny stredovek tam nenastal 😀 také bludy...len ďalej šír paniku, možno si ťa všimnú aj farmafirmy a ponúknu ti za to nejaký ten bonus - očkovanie proti chrípke každý rok zdarma 😀 sorry. že som ironická ale akosi mi nedalo. Na toto sa nedá odpovedať normálne 😀 😀 😀
tu mas ake dristy si o rodicoch myslia (prakticky RODIC je u nich nez akychkolovek PRAV) a ako utajuju kedy vobec budu zasadat....
http://img835.imageshack.us/img835/2063/odpoved...
http://imageshack.us/f/502/odpovediadostoinfo2....
http://img855.imageshack.us/img855/9538/odpoved...
@zaockujte_aj_slnko
@vianne dakujem vam za odpovede. Urcite nechcem dat ockovat 4-dnove babo!
@zapka21
v socializme ako vidim zo zdravotnej karty ockovali na TBC dokonca 2 dnove deti ! ... neuveritelne
@zaockujte_aj_slnko uz som pocula aj take, ze v porodnici zaockovali bez vedomia matky.
@acko prosím ťa možes poaslasť ten zaujiumavý link aj mne? tiež som odmietla očkovanie
@halienka
tak to by si nasli do konca zivota na aute.... "tak uz som vam ich aj prepichol!"
@zaockujte_aj_slnko 😀 😀 jááj, škoda že som ťa nepoznala vtedy, toto ma fakt nenapadlo 😀 aspoň aká taká satisfakcia by to bola 😀 ja som len strašne zúrila ale to už mi bolo samozrejme prd platné...
@zapka21 no odomňa nikto v pôrodnici ohľadom očkovania podpis nechcel, aspoň som si neni vedomá vôbec. A to by som si všimla, lebo ja som tam šla s tým, že ho odmietnem, len ma nenapadlo, že mi to jednoducho dopredu nepovedia, že idú očkovať. Bola som pripravená, že ke´d mi to povedia, tak poviem nie a hotovo. Po tejto skúsenosti už by som to urobila tak, že by som to vravela hneď od začiatku všetkým lekárom aj sestrám, a stále opakovala, aby si to zafixovali, lebo oni sú zase schopní si tú informáciu pri striedaní služieb neodovzdať. Poprípade ich rovno požiadať, nech si to poznačia do záznamu alebo tak aby to bolo jasné hneď od začiatku, radšej nech si na mňa ukazujú, že to je tá čo nechce očkovať 😀 😀 Švagriná obišla dobre, keď bola v pôrodke nemali vakcíny, kázali jej dostaviť sa o týždeň, nešla, a potom iba pediatričke oznámila, že toto očko nechce, lebo vie že sa to má rušiť. A pediatrička to vcelku aj zobrala, poznačila do karty a pokoj 🙂
mne tiež malú zaočkovali bez môjho vedomia, a ani som nevedela na čo potom malá rekciu uzlinu pod pazucho, čo samozrejme detská doktorka neskontrolovala a zaočkovala ju prvou hexou a tak som sa rozhodla, že s očkovaním je koniec
my sme proti TBC u maleho teraz tiez odmietli... Vlastne sme nan do nemocnice vobec neprisli - mame aj podporu u nasej pediatricky... U starsej dcery sme dali proti TBC ockovat a nevedeli sme sa vystrabit z neziaducich ucinkov a problemov 😠 😠 😠
@katy2
tusim pan "genius" Dluholucky ma tusim vyrok tisicrocia "ale neverili by ste ako (to ockovanie TBC-BCG) nastartuje imunitny system" 😀 ja myslim zeby sa mal zastavit koncom roka v Stockholme 😀
pomoc. tuto a podobne temy by mali normalne zakazat. tolko odbornikov na ockovanie a proti .. tak to sa len tak nevidi. potom to tak aj vypada.
ja k tomu snad len jednu vetu rozvitu. kto nechce , nech neockuje, ale nech nesie aj zodpovednost za pripadne problemy. ockovanie je ucinne len ak je plosne... osobne si myslim, ak je nieco povinne, netreba priliz polemizovat preco, asi pre nieco urcite... neviem si predstavit co bude, ak napriklad ja zaockovat dam, druha neda. vdaka tomu jej nezaockovanemu sa sem zavlece choroba, zmutuje, nevykape cez zimu lebo je teplo, zmutuje na novu formu, a moje dieta ochorie vdaka tomu, ze ina neockovala. ....
@petkamatulko ahoj, ja som odmietla a zatial niake predvolanie nedoslo
😀
:D
@pici ze netreba polemizovat? a treba brat vsetko co ti system hovori? ved to by sme zili v spolocenskom zriadeni ako tu bolo pred 1989. ja zial na zaklade mojich profesnych skusenosti viem, ze nemozem verit ani jedno percento z toho co mi nejaky politik alebo uradnik povie. lebo zial v tejto oblasti v drvivej vacsine pripadov nejde o dobro veci. nemajte iluzie ludia... za vsetkym su peniaze. kto viac zaplati a kto da viac penazi na financovanie politickych stran, tomu politici vyhoveju... je mi z toho na grc... ked sa kradne pri budovani infrastruktury (ci uz dialnice, budovy, atd) tak budiz. ale ked sa korumpuje este aj pri rozhodovaniach o zdravi nasom a nasich deti - je to strasne. a prave preto musi kazdy rodic byt 2 nasobne opatrny a nebrat ako slepe kura vsetko co mu system kaze.
pici, ty si rozumna zenska, a mas prehlad v mnohych veciach. ale v tejto asi este nemas dostatok informacii. obzerala si sa trosku po informaciach na tuto temu? okolite krajiny uz ockovania povinne nemaju. napriklad take rakusko. chod len do viedne a kolko tam mas pristahovalcov a pod... a ziadne epidemie. samozrejme, aj v rakusku sa velka cast beznych lekarov snazi rodicov presvedcit na ockovanie, lebo maju z toho keše a odmeny v roznej forme od farmaceutickych spolocnosti. ale podstata je, ze nie je to povinne a kazdy rodic si moze zvazit. a je tam ovela viac lekarov, ktori nabadaju k striedmosti k ockovaniam.
to ze u nas zatial vladne iny system je len vizitkou toho, ze lobby farmaceutickych spolocnosti je silnejsia ako poziadavky obyvatelstva na slobodu v neockovani. ale pevne verim, ze v priebehu par rokov sa to zmeni 🙂
ak by si si pozrela par skutocne dobrych dokumentov na tuto problematiku (kde svoje nazory prezentuju svetovo uznavani vedci a lekarske kapacity, na rozdiel od beznej "obvodacky" ktora ma provizie od farmakofiriem za to kolko nepovinnych ockovani pichne) tak pochopila by si ze za ustupom chorob nie je ockovanie, ale hygiena (vodovody, kanalizacie) a dobra dostupnost k vyzivnejsej strave. a pochopila by si aj to, ako WHO a narodne systemy pod tlakom farmakospolocnosti menia normy pre definovanie chorob, tak aby statistiky vyzerali lepsie z pohladu ockovani. ak budes chciet, napis mi IP, dam ti link na jeden takyto dokument. je starsieho data, ale veci v nom povedane platia. a myslim ze na zaklade toho co vidime ze sa v nasej a aj globalnej spolocnosti deje, mozeme povedat, ze ak tie veci platili pred tymi 20 rokmi na 100%, tak dnes platia na 200%. nechcem sem ten link davat priamo, lebo nevytvorila som ho ja, a po tom ako bol verejne prezentovany aj tu v temach, bol na danych serveroch zmazany... neviem ze ci na poziadavku urcitych skupin ludi alebo co... tak radsej sukromne...
a ešte dodám aj ja: možné riziká ste mali vypísané v príbalovom letáku...
ktory je vam lekar povinny ukazat 😉
a napriek tomu neukáže 😖
@anicka1981 invektivy si nechaj na doma :D
@pepetra myslim ze svoj nazor som napisala celkom zrozumitelne
@acko tvoj nazor je opodstatneny, vdaka ze nemas potrebu ma hned urazat ako @anicka1981. prave naopak, som skutocne presvedcena o ucinnosti ockovania...
@lemge myslim ze hrozba ublizenia je mensia ako to, co neockovanie moze priniest...
to all... nedosla som sa sem vadit ... nikomu jeho nazor neberiem. ja mam jasno a pokial aj vy, chvalabohu...
@pici kamaratkinmu synovi sa po ockovani rozvinula rakovina, takze som sa len utvrdila v tom - neockovat... a samozrejme, aj ked sa zaockuje, nikde nepisu ze ta vakcina aj bude ucinna a organizmus si vytvori protilatky a po tom ake zle reakcie mala moja dcera po ockovani, myslim si ze ockovanie jej viac moze uskodit... tot moj nazor, samozrejme ten tvoj to neberiem... ale s jednym s tebou nesuhlasim a to s tym, ze ked je nieco povinne, tak je to aj dobre... treba si zistit vzdy co najviac info, dnes sa uz totiz neda verit nikomu 🙂

Mudr. Gabriel Simko MPH ......tu mas adresu na nich...... napis si riadnu otazku v zmysle zakona o pristupe k informaciam... podatelna@uvzsr.sk
alebo priamo na Ministerstvo zdarvotnictva office@health.gov.sk